12 ani- prima tigare
Raspunsuri - Pagina 5
viviana spune:
Copilul care vrea intr-adevar sa fumeze va gasi mereu resurse pentru a-si pacali printii si pentru a se ascunde.
Cu atat mai mult le va folosi in conditiile in care comportamentul lui este respins vehement de parinti.
Poate dupa tipat sau o mica bataita, nu o va mai face in locurile apropiate casei. Odata scapat de supraveghere, in tabara, excursii, petreceri nimeni nu iti garanteaza nu o va mai face.
Apoi exista riscul sa gandeasca ca daca pentru o biata tigara, a fost aspru admonestata ce oare va primi la prima relatie sexuala?
Si uite asa va invata sa ascunda lucruri importante pe care parintele trebuie sa le cunoasca.
Diverse metode folosite de copii pentru a se ascunde:
La noi in casa mai mirosea a tutun si nu era o problema daca fumam in sufragerie.
Dar ce se intampla in alte case?
Exista "metoda sprayului": se pulveriza in aer in timp ce cu bricheta se dadea foc aerosolilor pulverizati. Mirosul de ars il ascundea pe cel de tutun. O data a luat foc mana unei prietene ce tinea spray-ul.
Mai era "metoda aburului": se fuma in baie cu apa fierbinte deschisa si se sufla fumul in abur.
In clasa a XII-lea colegii mei care fumau in podul liceului au dat fac la pod. Din greseala, bineinteles.
Ei, bine mama s-a felicitat ca eu nu am fost printre cei anchetati.
Fetitele de la scoala fi-mii care fumeaza, au cu ele haine de schimb. Chiar vin la scoala cu un sfert de ora mai devreme. Se spala pe maini cu pasta de dinti.
Asa ca eu as prefera sa-i miroasa hainele sau mainile a tutun, decat sa dorm linistita spunandu-mi ce copil grozav am ca nu fumeaza.
Nu mi-ar placea ca lucruri importante din viata ei, care ii pot schimba cursul vietii sa-mi ramana necunoscute.
In momentul in care copilului ii arati ca ai incredere in el, incet, incet, va incerca sa devina demn de aceasta incredere.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Lala_D spune:
Viviana hai ca am mai invatat ceva azi.
Habar nu aveam de metodele acelea de ascuns mirosul.
Cunostintele mele se opreau la mestecat menta proaspata si sters cu marar/patrunjel/menta pe maini.
Astea le aplicau prietenele mele fumatoare.
Eu am crescut in casa de fumatori inraiti, cu tigari la discretie.Fara interdictii doar cu o fraza "noi fumam si ne facem rau singuri, nu avem vointa sa ne lasam, mai bine nu te apuci ca uite cum te plangi de miros,de fum.E foarte greu sa te lasi".
Mi s-a spus si mie ca daca doresc sunt libera sa o fac acasa, mai bine sa cer tigari bune decat sa fumez porcari.
Nu m-a tentat ani buni oferta.
Prima tigare mi-am aprins-o in fumoarul tribunalului, eram in anul doi de facultate si munceam in acelasi timp.
Cum trebuia sa stau in fumoarul ala cu orele, printre fumatori m-am apucat si eu.Nu am tras niciodata in piept, nu stiu si nu pot.
M-am lasat cu anii cand am fost insarcinata/alaptam.
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui isabela Am citi ce a scris fiecare din voi. Roxana, da, m-am simtit tradata. Stiu ca am gresit, ca poate reactia mea a fost exagerata. Stiam si stiu ca va mai incerca si alte tentatii. Sincera sa fiu si eu am fost surprinsa de reactia mea. Aseara, ii miroseau tare hainele. Mi-a spus ca ea nu a fumat, ca s-a dus sa vada unde s-a ascuns colega fumatoare. Ce i-am spus? OK, te cred. Si asta a fost tot. Si chiar am crezut-o. Nu as putea sa o lovesc, nu am facut-o niciodata si nu o voi face. Dimineata am avut timp mai mult pentru noi doua. I-am cerut scuze pentru reactia mea, i-am spus ca o iubesc foarte mult , ca mi-e teama ca i s-ar intampla ceva rau, ca nici eu , ca parinte, nu m-am nascut stiind cum sa cresc un copil, ca si eu invat, dar ca am nevoie si de ajutorul ei. |
Felicitari Isabela Asta e atitudinea sanatoasa si cred ca ti-a fost greu sa revii la ea. Dar e teribil de importanta pentru continuarea relatiei cu fiica ta, asa cum iti doresti. Continua asa si o sa fie bine
Roxxy80 spune:
Am citit si eu subiectul cu maxim interes. Am inceput sa fumez in clasa a IX-a pentru a parea interesanta. gaseam tot felul de metode de a ascunde mirosul (cel putin mainile mi le spalam sau dadeam cu tot felul de chestii, creme etc )Mi-a placut la nebunie prima tigara si am ramas fumatoare inraita timp de 8 ani (adica pana la sfarsitul facultatii). Fac parte dintr-om familie de fumatori (absolut toti). Intr-o buna zi, speriata la maxim de dependenta mea exagerata fata de tigara, am hotarat sa renunt si de atunci au trecut 6 ani...si sunt mandra de mine.
Rory, imi pare rau ca nu ai inteles ceea ce au vrut sa-ti transmita fetele si ca ai reactionat asa dur. Daca fata ta doreste sa fumeze, o va face in continuare (devenind f agila in a gasi metode de a ascunde faptul ca fumeaza). Din proprie experinta iti spun ca poate deveni cea mai buna actrita (mai ales dupa reactia voastra).
Isabela, ai facut f bine ca ti-ai cerut scuze pentru reactia ta. Copiii ne vor respecta si mai mult daca vor vedea ca si parintii stiu sa recunoasca cand gresesc si sunt convinsa ca asta duce la o comunicare mult mai buna pe viitor.
Luna1 spune:
Ce sa zic... ce batai si-a luat frate-miu de la tata ca fuma... fumeaza si acum la 40 ani.
Ai mei au avut niste principii cu mine, cel putin mama, ca tata s-a dus cand aveam 16 ani, decat sa ma pup prin boscheti mai bine ma pup in casa (asa ca l-au atras pe prietenul meu la noi din prima clipa si m-au avut sub ochi), si daca tot fumez sa nu ajung sa fumez Carpati asa ca mama m-a lasat sa fumez cu ea pe la 16 ani. Nu, nu m-a oprit asta sa fumez, dar macar n-am adunat chistoace de pe jos, si n-am cumparat tigari desfacute si ieftine nevoie mare.
Acum m-am lasat de cativa ani (teoretic), fumez totusi ocazional cu mama la o cafea.
kokiy spune:
Fiica mea e mica,dar eu o iscodesc de fiecare data sa-mi povesteasca despre colegii ei.Despre cum se imbraca,despre muzica pe care o asculta,daca le pupa baietii in pauza ,daca adolescentii(asa le spune ea colegiilor din clasele IX-XII)fumeaza in pauza...incerc sa-i aflu parerea si daca nu e pe aceeasi lungime de unda cu mine o provoc la a-mi da argumente : de ce-i place aia ,de ce crede ca e bine asa cum crede ea ,sigur argumentele mele vor avea mai multe plusuri,varsta ,deh
La faza cu influentele negative eu ma dau ca exemplu pe mine...nu e cool sa fi ca pleava ,e mai cool sa fi diferit,incercati sa le insuflati asta...pe mine cand ma intrebau cunoscutii,amicii de ce nu fumez aveam o vorba mai dura "toti prostii pot fuma,numai desteptii se pot abtine" la varsta aia adolescentina ii dadeam pe toti pe spate cu replica asta
...eu am facut alte grozavii,dar astea intra la alte categorii,important e ca experientele avute in adolecenta mi-au prins bine ca adult
...apropo,cand veneam de la concerte ma opream cu liftul la 2 etaje mai jos de unde trebuia sa cobor,puneam ceva in usa sa ramana intredeschisa si urcam pe scari, pana ajungeam la mine luam de pe scari frunze de la florile vecinilor si le mestecam,cand sunam la usa gafaiam rosie la fata si balacaream p'ala de a stricat liftul ,iar din gura sigur imi iesea miros de muscate
Promo 50%
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kokiy iar din gura sigur imi iesea miros de muscate |
asta cu muscatele sigur e metafora! banuiesc ca stii si de ce?!!
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
_M-am nascut pentru succes!
kokiy spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui kariguld
asta cu muscatele sigur e metafora! banuiesc ca stii si de ce?!! Bazar general pe DC ********************* |
Nu stiu,nu stiu,nu stiuuuuu ...eu nu stiu d'astea
Promo 50%
Rufus spune:
isabela, fetele astea cu copii mici sunt tare sfatoase...
Acorda-le circumstante atenuante. Isi vor mai schimba din principii.
E normal sa simti ceea ce simti, dupa mine; e normal sa ti se clatine si increderea, pentru ca increderea se castiga, nu se acorda asa, ca-i la moda sa ai incredere in propriul copil.
Copiii nostri traiesc in societatea lor, care intamplator este si a noastra, dar asta nu pare sa-i afecteze. Pun pret pe anturaj, mai mult decat pe sfaturile noastre. Dupa ce treci peste dezamagirea fireasca, incearca sa o intelegi, este aproape normal sa experimenteze. Iar tu trebuie sa-i fi sfetnic, dar si paznic. Adica e normal sa experimenteze, dar nu-i normal sa nu suporte si consecintele gesturilor sale. Asta cu "sa fii multumita ca fumeaza si nu se drogheaza" este un basm, pentru ca nu exista asa ceva.
Din pacate, stiu ce vorbesc. Teodora a experimentat tot la 12 ani. Ne-a chemat diriginta la scoala. Am luat eu problema in mana, pentru ca Tora voia sa o stranga de gat. S-a chinuit ani de zile prin spitale cu ea, fiind bolnava de astm. I-a explicat demult ca, pentru ea, fumatul poate fi chiar fatal. Degeaba. A negat, pana in panzele albe, apoi a recunoscut ca mi-a luat doua tigari si le-a fumat cu o colega. Apoi am luat-o pe Ioana (fata cea mare) la intrebari, care mi-a spus ca Tea fumeaza, ca i-a cerut si ei tigari, dar n-a capatat (Ioana nu fumeaza, la 17 ani si nici nu a vrut sa ceara colegilor pentru Tea). In fine, era inceputul verii, scoala se termina, anturajul se dispersa. Dar, in vacanta, a stat cam o luna la o verisoara, la tara, unde s-a simtit foarte bine, erau multi copii. Ei bine, a fumat iar, ba, intr-o seara, s-a si machit cu niste vin. A bolit toata ziua ce a urmat, de, mahmureala este cam naspa, cand nu esti obisnuit. De data asta, n-am mai trecut cu vederea. Era recidiva, desi credeam ca a inteles. Adica, sincer, nu prea credeam, dar speram. Au urmat repercursiunile, pe care nu le-a gustat. Acum cred ca s-a potolit, pentru ca i-am explicat ca e viata ei, nu a mea, si daca-i place lupta asta de gherila parinti-copii, este optiunea ei.
Ioana mi-a spus demult ca se fumeaza in scoala. Din clasa a 5-a. I-am spus ca sunt sigur ca va incerca si ea, candva, dar sper ca nu va incepe sa fumeze, pentru ca nu castiga nimic si nici nu-i permit asa ceva. Dupa ce a incercat sa fumeze, intr-o excursie, a venit si mi-a spus ca a facut-o, dar nu-i place. Dupa aceea, au fost mai multe momente cand mi-a marturisit ca nu-i intelege pe cei care fumeaza. O cred, evident, dar linistit nu stau, ca mi-a mai zis ca ea bea suc pe la terase, cu colegii, dar eu stiu ca, cel putin o data, a baut alcool.
Prin urmare, este o lupta permanenta, desigur, nu toti copiii trebuie sa se apuce de fumat, dar majoritatea experimenteaza, incearca, se conformeaza "protocoalelor" din gasca. Nu-ti reprosa ceva, daca tu stii ca ai facut tot ce trebuia pentru a preintimpina asa ceva. Dar nici nu te culca pe o ureche, este important sa existe o interactiune parinte-copil permanenta, in care tu esti cel matur si coordonezi aceasta interactiune. Cu maturitate.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009