12 ani- prima tigare

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Ba sa ma scuze unele persoane, dar cand urmaresti un copil e considerat exces, ii ranesti increderea, oh vai, tot raul de pe lume se abate asupra parintelui care are tupeul sa fie un Argus.
Dar eu ce va povestesc aici e din proprie experienta.
Acum multi ani stateam la bloc. Si intr-o zi ma aplec pe geam sa vad daca-mi vine sotul acasa si ce vad: copilul de la un etaj mai jos tot pe geam fuma si el. 10 ani. Atat avea. Si o nonsalanta grozava. L-am mai vazut de atunci, deci nu e incercare sau caz singular.
Langa blocul meu era (este si acum) o scoala. Vreti sa stiti cati veneau in parcul de lnga bloc dimineata, in pauze, sa fumeze? Multi. Dar poate veti fi interesate si de varsta, de la 8 pana la 14 ani. Dhaaa si eu sa-mi fac procese de constiinta ca am urmarit-o pe fii-mea ca fumeaza. Nu-mi fac niciun proces va spun de pe acum si putin imi pasa de sufletul ei "ranit", daca nu-i functioneaza creierul propriu va fi nevoita sa judece cu al meu. Ghinion.
Trendurile acestea de mama cool (mersi de lamuriri Viviana, nu era nevoie) ma lasa foarte rece.
Sa fumeze cand e capabila sa se intretina singura. Cand e in casa mea, joaca dupa regulile mele.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel
tot tam-tam-ul in legatura cu cateva biete tigari e in stransa legatura cu trio-ul tigari-droguri-sex .

Pai si rock-and-roll????

Na ca de asta uitarati.

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Imi cer scuze ca am fost off-topic cu sexul mai tare decit cu laptele si cu chips-urile, l-am abordat pentru ca am bagat-o la categoria 'curiozitati'. De fapt, nici nu stiu de ce m-am bagat... nu poti sa deschizi un pic gura si sa spui ca nu ti se pare chiar normal sa fii 'cool' pina acolo incit sa-i oferi copilului de 12 ani niste alternative la fumat si alea-alea... ca gata, esti autoritar, controlezi copilul, nu respecti constructia lui interioara si altele de genul acesta... Si asta la orice subiect la care se incercam sa vorbim despre problemele si provocarile din cresterea si educarea puilor nostri.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui a_alinta

roxana, dar tu gandesti cand scrii?
pana la urma asa e , fiecare face ce vrea cu copilul lui. atat cat poate, sau poate mai invata intre timp, daca poate si daca vrea.

alina

Obisnuiesc sa gandesc.
Problema e ca nu poate face fiecare ce doreste cu copilul lui... e ilegal.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Cum o fi sa te uiti in oglinda stiind ca tu nu te poti lasa de fumat si apoi sa te uiti in ochii propriului copil si sa-i pretinzi ferm sa nu mai fumeze...
Cam cu ce aplomb ii poti cere copilului ceea ce tu nu poti?

Oare n-ar fi mai eficient sa practici tu mai intai ce ai vrea sa practice copilul? Sa-ti ceri tie mai intai sa faci ceva si abia apoi copilului? Oare, tu - ca adult - nu ai mai multe resurse si puncte de sprijin ca sa reusesti sa schimbi ceva?
................
Vorbe mari, nu-i asa?

Nu-s nici macar mari vorbele, doar neacoperite in realitate.
Ii spui si cu si mai mare aplomb ce rau este sa fumezi, ca dependenta este rea, uite-te la mine cat de greu imi este sa renunt.
De ce as "practica" ce nu vreau? Eu VREAU sa fumez - asta nu inseamna ca-mi indemn copilul s-o faca, nici ca probabilitatea de a se apuca de fumat este mai mare. Mama a fumat, tata nu. Eu m-am apucat de fumat (tarziu, dar bine), sora-mea nu s-a atins de tigara. In familia sotului - ambii frati fumeaza, parintii n-au fumat. Deci care e relevanta?
Cat priveste "copiii stiu ca le este permis tot ce isi permit parintii sa faca", cred ca este o gluma.
(Sa-mi fie iertata vulgaritatea, cati copii fac sex la 12 ani numai pentru ca stiu ca o fac si parintii, deci le-ar fi permis? si exemplele sunt cu zecile).

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

Poate vedem diferit realitatea
Ma refeream la alt tip de permisiune. Permisiunea integrata, pe care ti-o da propriul liber arbitru. Pe care o integrezi prin exemplu, nu prin vorbe. Nu e neaparat un proces constient.
Daca tu ca parinte fumezi, copilul va integra permisiunea de a fuma, indiferent ce predici tu.

Mergi la inceput

Referitor la ce descria Sabina ca stima de sine (si eu tot cam asa o vad), as mai adauga un ingredient important: simtul critic, obisnuinta de a judeca cu propriul cap. Defapt asta e si unul dintre ingredientele principale antimanipulare.

Fiindca sa incerci o tigara undeva in adolescenta mi se pare firesc, e o curiozitate care se cere satisfacuta. Dar sa omiti sa te intrebi serios "de ce as fuma? ce beneficii as avea eu personal din fumat si ce ponoase?" e cu totul altceva.

Si uite inca ceva ce putem face pentru copiii nostrii: sa le incurajam spiritul critic, sa le permitem sa-l foloseasca si sa si-l cizeleze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S

Ba sa ma scuze unele persoane, dar cand urmaresti un copil e considerat exces, ii ranesti increderea, oh vai, tot raul de pe lume se abate asupra parintelui care are tupeul sa fie un Argus.
Dar eu ce va povestesc aici e din proprie experienta.
Acum multi ani stateam la bloc. Si intr-o zi ma aplec pe geam sa vad daca-mi vine sotul acasa si ce vad: copilul de la un etaj mai jos tot pe geam fuma si el. 10 ani. Atat avea. Si o nonsalanta grozava. L-am mai vazut de atunci, deci nu e incercare sau caz singular.
Langa blocul meu era (este si acum) o scoala. Vreti sa stiti cati veneau in parcul de lnga bloc dimineata, in pauze, sa fumeze? Multi. Dar poate veti fi interesate si de varsta, de la 8 pana la 14 ani. Dhaaa si eu sa-mi fac procese de constiinta ca am urmarit-o pe fii-mea ca fumeaza. Nu-mi fac niciun proces va spun de pe acum si putin imi pasa de sufletul ei "ranit", daca nu-i functioneaza creierul propriu va fi nevoita sa judece cu al meu. Ghinion.
Trendurile acestea de mama cool (mersi de lamuriri Viviana, nu era nevoie) ma lasa foarte rece.
Sa fumeze cand e capabila sa se intretina singura. Cand e in casa mea, joaca dupa regulile mele.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Ingrid, nu stiu daca ai citit in urma, am declarat ca am fumat aproape un pachet de tigari la 7 ani (sapte) :)).
Sunt muuult mai rau decat copchiii aia pe care ii vezi tu pe fereastra .

Am spus ce s-a intamplat: tata mi-a zambit cu subinteles ("stiu ca ai fumat, mai fetita" :) si asta m-a lecuit de fumat pana cand am fost studenta.

Daca tu ai fi venit acasa si ai fi vazut ca iese fumul prin gaura cheii de la baie (asta a vazut tata :)))), ce ai fi facut?
Aveam 7 ani, da?

Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Pai si rock-and-roll????

Na ca de asta uitarati.

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Asta e in trio-ul wine, women & song :)).

Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Denizel, daca tu ai fumat aproape un pachet de tigari la 7 ani, cand te gasea tatal tau, mai mult ca sigur ai fi foat galbena, lesinata, vomitai si mancarea nedigerata de cu o zi inainte. Doar daca n-ai fumat in ture. Azi una, maine alta...Sau n-ai tras in piept.
Eu am incercat prima tigara la 17 ani si cateva luni. Si mi-a fost foarte rau. Si da, un copil la 7 ani n-ar avea ce sa caute langa tigari, nu i-as fi zambit in niciun caz (desi eu cu fiica-mea ne adoram reciproc) si ar fi urmat niste consecinte.
Copiii de care am scris au fumat constant. Ii vedeam zilnic cand plecam la facultate. In parc.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Nelia nu esti absolut deloc off topic dar asa sunt unii invatati aici pe Dc sa inchida oricui gura cu acuzatii.Si da, si eu m-am cam saturat de acuzatiile astea nefondate ce se arunca asupra oricarui parinte ce considera ca parintele este parinte si copilul este copil.Nu poti spune ca nu esti de acord sa pufaie in baie si tu sa te uiti pe gaura cheii linistit pentru ca esti autoritar, nu poti spune ca trebuie ajutat copilul cu iubire sa capete anumite deprinderi pentru ca nu esti AP, etc.
Chiar ar trebui sa le mai inchida cineva gura uneori celor ce acuza, in fond toate ne iubim copiii si nu suntem inconstiente.

In legatura cu o afirmatie asupra careia se tot insista aici pe topic, am si eu (ca nefumatoare) o mare nedumerire si i-as ruga pe cei ce fumeaza sa ma lamureasca si pe mine : pentru a fuma tigara de la tigara un pachet intreg nu iti trebuie o anumita indemanare ? Nu te ineci cu fumul cumva? Mie asa mi s-a parut uneori cand am vazut prieteni ce incercau prima oara sa fumeze.Tuseau, li se inroseau ochii, etc.Adica, nu era o placere de la inceput neintrerupta.
Chiar poate un copil sub 10 ani sa fumeze de prima oara un pachet intreg de tigari singur fara ajutor si sa se si umple de fum in jur?
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Mergi la inceput