Copil de 4 ani jumate urla cand il iau de la gradi
Raspunsuri - Pagina 2
corap spune:
pai un timp cu el, in care sa va plimbati, sa mancati junk (o bomboana sau o ciocolata n-a omorat inca pe nimeni) si sa-l intrebi ce are pe suflet ai?
activitati comune aveti? gen - taiat, lipit, colorat impreuna?
maimutarit in oglinda?
mie imi dai impresia ca nu ai idee despre ce gandeste el. iar palma lui peste fata ta poate fi expresia unor frustrari acumulate ; la fel cum palma ta este expresia unor frustrari acumulate. si ma gandesc ca ar fi fost mai usor sa vorbiti unul cu celalalt. si parintele are datoria de a sustine/ facilita dialogul, nu copilul.
impresia mea e ca incerci sa te porti ireprosabil cu el, dar il consideri mai mult un fel de obiect decat o fiinta in formare. (ceea ce nu e departe de traditia la noi - de ex cartea lui capraru - biblia romaneasca a cresterii copilului - il vede pe copil exact in aceasta lumina)
c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07
FEBRUARIE thing-a-day
Diana1968 spune:
"impresia mea e ca incerci sa te porti ireprosabil cu el, dar il consideri mai mult un fel de obiect decat o fiinta in formare.". Aici se pare ca ai dreptate. Cred ca da.. Dar eu nu ma andesc la el ca obiecct ci ca la copilul meu pe care vreau sa-l educ sa fie perfect. Cred ca exaerez.
Si da, avem activitati impreuna: fotbal, citit zilnic povesti, il ajut sa deseneze, ma roaa sa il las sa taie cartofi(cand atesc) si ii dau o chestie care face precum cutitul sa aiba impresia ca ma ajuta. Chiar pun rezultatul lui in mancare.
Dar poate ar trebui si sa ma stramb cu el in olinda..... Cred ca sunt prea serioasa.
Plec acum sa il iau de la radi. Imi urez sinura succes! Sa fie!
anya spune:
Eu le-am explicat baietilor mei ca mami ii iubeste chiar si cand fac prostii. Iubirea nu e conditionata de nimic si nu o pierd. Dar cand am fost mahnita de vre-o reactie de-a lor le-am spus de ce sunt mahnita si ca pentru moment nu pot sa ii/il pupacesc. Fara tipete, fara reprosuri - dar le-am aratat starea mea sufleteasca. Sa stii ca au fost mai afectati decat de stiu eu ce recompense/consecinte.
Le-am mai expliicat (si actionat in consecinta) ca si mami e om, ca si eu pot gresi, mi-am cerut scuze cand ei/eu am considerat ca ceva n-a mers chiar cum trebuia...
Incearca sa faci din copil un partener de discutii (chiar daca ti se pare mic) si vei fi uimita cat de multe intelege. Fiul meu cel mic are 5 ani si a avut la gradinita o discutie despre familie (a trebuit sa se deseneze si pe el). L-am intrebat : Cine esti tu? Stii ce mi-a zis? Sunt un om mic si pupacios .
Laura25 spune:
Diana, nu ar putea sa il ia sotul tau de la gradinita si sa va intalniti toti 3 ulterior? Te intreb pentru ca al meu mereu zice ca cei mici fac mai multe "figuri" cand merg eu dupa ei la gradi decat atunci cand merge el.
Diferenta este ca eu "le suflu in coarne" cum se exprima plastic tati si ma lungesc cu ei la vorba, le fac mofturelele (sa mearga la baie sa se spele de 2 ori, sa arate nush ce jucarie la un coleg, desi i-o mai aratase de 3 ori in timpul zilei, sa ii ajut la imbracat stand ba pe bancutza, ba pe scaunel, ba sus pe dulapior ...etc).
Incearca sa afli care e problema lui de fapt. Prin manifestarile astea (inclusiv cele violente fata de tine) incearca sa iti spuna ceva. Depinde de tine sa intelegi mesajul.
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
addinel spune:
Citat: |
S-ar putea sa faca asa urat (intr-adevar treaba cu dintii pica pt ca nu are cum sa-l apuce la ora fixa cand vin eu -mersi de idee) ca o rabufnire a personalitatii lui "infrinte" de mine acasa sau in alta parte (nu-i iese nici macar la magazin). |
nu s-ar putea, ci sigur un copil cu personalitatea "infranta" (lucru mai urat de multa vreme nu am mai citit) reactioneaza ca baietelul tau. sincer acum, cam ce sfaturi ai vrea sa-ti dam noi? sa te invatam tehnici de "infrangere" a personalitatii la gradinita? ca vad ca acasa si la magazin stii cum se face...
edit... ca vad ca ai mai scris intre timp. dai din lac in put. asta iti doresti tu sa cresti? un copil perfect? ce inseamna asta? tu esti perfecta? eu cred ca ar trebui sa te gandesti si sa citesti foarte mult despre psihologia copilului. vei gasi raspunsuri uimitoare si s-ar putea sa ai o revelatie sa vezi cum se va schimba baietelul tau cand te schimbi tu.
Chuny spune:
Va rog eu mult sa nu incepeti cu atacuri dure ... mi-e teama ca Diana ne va intoarce spatele si situatia copilului nu se va schimba. Daca ea a deschis subiect aici inseamna ca poate chiar vrea sa se schimbe.
Cati dintre cei care am fost "infranti" de parinti nu am fi dorit sa existe un forum sau orice altceva care sa le schimbe felul de-a ne creste?
Stiu sigur ca printre voi se va gasi cineva care sa explice cat mai bine si calm ce poate sa faca Diana pt a nu distruge de tot relatia dintre ea si copilul ei.
Sib Aripi tot mai grele *** Nasterea ariciului Vladimir *** *** Anna, o nastere cu viteza
alra spune:
diana, stai linistita si nu incerca sa filozofezi prea adanc.
ca vrei sa te apropii de copil si sa te simta prietena e perfect, dar eu nu m-as apuca sa sap prea tare pentru motivele pentru care tipa cand il iei de la gradinita. sunt foarte multi copii care fac asa caci sunt obositi/ surescitati de joaca si galagie/ nemancati bla bla, tot tacamul la ora de plecare.
una din fetele mele a avut o perioada cand plangea si la dus si la luat :) si practica tavalitul pe jos cu urlete ori de cate ori nu o lasam sa faca fix ce voia ea, vezi alergatul haotic pe strada.
ce as vrea sa comentez, partea cu "m-a facut de ras". mare greseala sa te gandesti la ce gandesc ceilalti (la gradinita probabil ca sunt parinti si educatoare care au vazut mult mai rau de atat) si chiar daca ceilalti gandesc aiurea si eventual si comenteaza nu e treaba ta. tu si copilul aveti o problema - destul de mare in acel moment - voi doi incercati sa o rezolvati indiferent de cei din jur
si fetele ti-au dat super sfaturi cu planificarea unei activitati "cool" dupa ce plecati, oricare ar fi aceasta ;)
Diana1968 spune:
Buna aain,
Intai trebuie sa multumesc celor care chiar au citit cu atentie ce am scris si nu au folosit tonuri de mame superperfecte.
DECI, ADDINEL, ar trebui sa citesti intai tot , sa treci si prin prisma continutului ceea ce spun nu sa iei asa doar suprafata.
Repet pt ADDINEL: nu i-am anihilat personalitatea in adevaratul sens al cuvantului, am mai spus ca am folosit expresia in mod exaerat. Am vrut sa spun ca acasa si oriunde altundeva reusesc sa fac fata plansetelor atunci cand doreste ceva nepotrivit. Adau pt a nu se sari iarasi cu reprosuri inutile, nu plane nici macar in fiecare zi pt ceva anume, destul de rar chiar.
Am o relatie frumoasa cu baiatul meu, nu sunt in razboi permanent cu el. Imi poveste ce face el la radi, imi cere ajutorul, imi spune ca ma iubeste si ma pupa fara sa-l ro eu.
Am un baiat normal si sensibil care nu deranjeaza la radinita pe nimeni. Nu am primit decat cuvinte de lauda de la educatoare: nu bate, nu musca, nu scuipa, nu deranjeaza lectiile. La 4 ani jumate deja scrie si recunoaste toate literele alfabetului, este f. bun la enleza, deseneaza cu lucrari de expozitie unde a fost remarcat (chiar mi s-a scris) pentru creativitate si oriinalitate( deci vezi ADDINEL NU I-AM INFRANT PERSONALITATEA). Rezulta : are parte acasa de o atmosfera frumoasa si de draoste si de o educatie corecta. Altfel, nu ar avea aceste rezultate.
Am scris aici tocmai din nedumerirea mea: de ce daca acasa si in alte parti avem o relatie buna iar cand vin la radi sa-l iau se intampla asa? Probabil undeva e o rseala de a mea si vroiam sa aud cateva sfaturi din experiente.
Din ceea ce am citit de la voi (dar de la cele care chiar au citit si au folosit un ton decent si nu aroant) mi-am dat seama ca totusi sunt prea serioasa, cam joc prea putin cu el si ca in loc sa il corectez pe ton calm tot timpul de la a doua repetare deja ma rastesc la el. Mentionez pt atotstiutoare ca asta nu se intampla zilnic.
"saru'mana atotstiutoarelor en Addinel, ma innebunesc dupa tonul vostru si va informez ca, asa cum un copil nu se educa prin nervi, nici un adult nu primeste, nu accepta si nu va folosi "never ever" sfaturi date pe tonuri aroante!!!!!!!!!. Un sfat pt Addinel: inainte de a critica fii siura ca ai citit totul!
addinel spune:
diana, imi cer scuze daca te-ai simtit jignita. sunt departe de a fi atotstiutoare, sunt prima care recunosc asta. si nu sunt nici una dintre cele care critica si fac pe moralistele pe forum, a se vedea activitatea mea pe DC. pur si simplu m-a izbit exprimarea ta si am scris sub impulsul momentului. m-au mai izbit si alte lucruri in mesajele tale ulterioare, dar nu am mai dezvoltat ca trecuse momentul socului. de obicei cand nu imi place ceva pe forum tac, nu atac.
numai bine si inca o data scuze. sper sa gasesti calea.
gabriela42 spune:
diana am si eu un baietel are aproape 6 .uite cum am procedat cind am avut ,,probleme,,marunte cu el la gradi.am o relatie ff deschisa cu educatoarea si am cerut sfatul pt orice problema de gradi.ce mai stiu despre copilasii care cam pling si isi impun cu orice metoda voina lor;au o personalitate puternica(si al meu uneori mai..)dar eu am aplicat metoda daca este plingacios il iau cu glume si imediat iese din stare.nu indaznesc sa ma supar pe el iar pe pici daca ii bruscheaza cineva tine minte si il cearta cind il vede.uneori mergem la psiholog doar sa vorbeasca cu doamna,si ne prinde ff bine la toti.iti spun de noi poate te inspira ceva.ultima data dna ne spune ca mai trebuie program extra gradi ca poate si este cam plictisit!!avem gradi fotbal dansuri teatru de2/sapt.ma uit la el speriata zic vai ...o fi obosit!vine tati hai si cu trotineta o tura!si mai este ceva pe mine nu ma intereseaza ca imi plinge si,,ma fac de ris,,ma intereseaza de ce plinge.si cine ride ride oricum tu afla cu orice metoda motivul pt ca unul exista cu siguranta.mic probleme mici mare..mari