Copil de 4 ani jumate urla cand il iau de la gradi
Buna ziua,
Problema mea este : am un baiat de 4 ani si jumate, care mere de 2 ani la radi, acum fiind in r. mare si de 1 saptamana are crize de isterie efectiv cand vin sa il iau.
Arunca cu lucruri pe jos, urla , imi spune sa imi cer scuze ca ii vorbesc urat (ma imita pe mine).Si chiar nu ma rastesc la el , fiind alti parinti acolo. Motivul, de fiecare e altul, ba ca nu il las sa plece cu papucii de interior afara, ba ca nu m-am uitat la desenul ei, ba ca nu vrea acasa.
Si totul de fata cu alti parinti si copii, educatori.
Sunt epuizata nervos si nu stiu ce sa mai fac. Il iau cu forta din radi si odata l-am atin pe strada ca m-a facut de ras, alteori l-am certat acasa si l-am amenintat ca ii iau jucariile etc.
Ar putea fi si motivul ca ii ies molarii de 6 ani acum (chiar imi spune ca il doare inia)??
Ce sa mai fac !
Raspunsuri
corap spune:
pai daca mama ma ameninta ca-mi ia jucariile si ma atinge pe strada, ce sens are sa merg acasa? nu-i mai bine la gradinita, unde nu ma ameninta si nu ma atinge nimeni?
zic si eu
c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07
FEBRUARIE thing-a-day
Lali spune:
Poate sa fie cumva foarte obosit ? Are activitati mai multe, mai grele in grupa mare ? Doarme mai putin ?
Si inca ceva: copilul meu protesta cand il luam de la gradi daca se juca in acel moment cu prietenii lui si eu ii intrerupeam activitatea. Am incercat sa mai stau dupa el 5 minute pana isi termina jocul, cu negocierea de rigoare, timp in care mai stateam de vorba cu un parinte, cu educatoarea si apoi plecam cu treaba buna.
Deasemenea daca are vreo conversatie "importanta" despre masinute sau dinozauri astept sa termine sau intervin cu blandete si-i spun ca ne grabim.
viviana spune:
Diana, ori ii place acolo prea mult, ori acasa prea putin.
Ai spus ca nu te-ai rastit la el ca erau alti oameni in preajma.
De obicei te rastesti sau tipi la el?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
anya spune:
Zici ca anul trecut nu era asa. Ce s-a schimbat? Aici va trebui sa fii sincera cu tine, pt ca copilul protesteaza in mod clar.
Reactia violenta/dura la protestele lui repetate nu e o solutie. In afara de a descoperi ce anume a dus la manifestarile astea si de a trata cauza, incearca sa-l pacalesti putin. Cand il iei de la gradi, nu-l duce direct acasa. Faceti un program distractiv si/sau educativ. Inscrie-l la un sport, Fastrackids, mergeti in parc - eventual in grup cu alti copilasi de la gradi... Eventual, ca sa preintampini reactia lui cand te vede, stabiliti de dimineata ca atunci cand il iei de la gradi mergeti....in locul cutare. Asa el va astepta cu placere sa mearga acolo si va pleca fara probleme de la gradi.
E cam devreme sa-i iasa molarii si oricum, asta nu se manifesta la ora "x" cand il iei de la gradi. In rest, cum este? La gradinita e nervos? Tipa, face crize? Acasa, in restul timpului cum este?
ruxij spune:
Eu zic sa fii blanda cu el si sa ii dai mici recompense in sensul de activitati placute acasa, o plimbare in parc, ceva care el sa astepte cu placere sa faca acasa. Dc. il iei si te duci acasa si te apuci de gatit si facut curat, e mai distractiv la gradinita. Si fi-miu mai facea un "aaaaaa" sau se uita cam urat cand veneam sa il iau de la gradinita, pt ca cateodata se juca cu foc si il intrerupeam, dar ma straduiam sa il scot afara imediat dupa gradinita, sau sa facem impreuna un picnic, sau sa ne jucam cu mingea amandoi, asa ca mai mult de "aaaa" cateodata nu patiram. Da' eu in perioada aia eram foarte focusata pe distrat copilul, mai putin pe casa. Nu stiu dc. poti face asta, sau poate esti prea ocupata.
Chuny spune:
Nu stiu ... exista posibilitatea ca el sa se simta in siguranta la gradi unde tu nu te porti ca acasa pt ca tii la imagine. Si atunci el profita pt a protesta atunci cand se afla si altii de fata ... iti transmite un mesaj.
Sib Aripi tot mai grele *** Nasterea ariciului Vladimir *** *** Anna, o nastere cu viteza
miereamara spune:
Si baietelul meu are zile in care nu vrea sa plece de la gradinita. el este mai mic, are un an si noua luni.
Ce am observat eu, dc il iau brusc si nu ii dau timp sa se ajusteze in mod sigur protesteaza. Asa ca mai stau cam 10-15 minute acolo, discut cu educatoarele, mai arunc un ochi sa vad cum se comporta cu ceilalti copii,il spal pe maini, ne mai jucam un pic cu copiii, discut cu directoarea, daca este afara la joaca stau cu el pana cand incep copiii sa plece si atunci vrea si el.
Dupa gradinita, obligatoriu mergem in parc sau alta activitate placuta pt el (iau un snack la mine si apa). Eu de obicei merg sa il iau plecand direct de la servici si da...la inceput mi se parea ca pierd timpul, aveam atatea de facut acasa....dar am realizat ca restul poate astepta, important este confortul si distractia copilului.
Dimineata cand il duce sotul, au acelasi ritual, 10-15 minute in care sta cu el si ii da timp sa se obisnuiasca. De obicei copilul da semnalul si la venire si la plecare, ca e timpul.
Baietelul tau fiind mai mare, cu atat mai mult...ar trebui sa va puteti intelege. Intreaba-l ce ar vrea sa faca dupa gradinita, stabiliti un plan, azi mergem in parc, maine facem altceva, miercuri mergem acasa...dar tine-te de promisiune neaparat.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator
Diana1968 spune:
Va multumesc mult de raspuns.
Intr-adevar, cand ajun acolo vad ca se joaca frumos sau deseneaza(cand sunt in interior)si am incercat sa astept. Dupa radi mereu ii promit de dimineata (si ma tin de cuvant)ca merem unde vrea el sau ii dau "actipilde" (autocolante cu fete vesele ca la radi) daca este cuminte si nu tipa cand il iau. Zice da promit si... fis.
S-ar putea sa faca asa urat (intr-adevar treaba cu dintii pica pt ca nu are cum sa-l apuce la ora fixa cand vin eu -mersi de idee) ca o rabufnire a personalitatii lui "infrinte" de mine acasa sau in alta parte (nu-i iese nici macar la maazin).
Si poate vede ca acasa sunt mai riida cu el, nu raspund la plansetele lui, iar acolo , de rusine , ma execut. Odata chiar mi-am cerut scuze, cum mi-a cerut , doar sa taca din ura.
Poate faptul ca nu are frati si isi doreste mereu compania unui copil?
Viviana, interesant "...ori acasa mai putin". Si da, ma cam rastesc cand nu face ce ii spun eu.Dar are si parte de pupicuri seara si multe jucarii etc
Va multumesc
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Diana1968 Va multumesc mult de raspuns. Intr-adevar, cand ajung acolo vad ca se joaca frumos sau deseneaza(cand sunt in interior)si am incercat sa astept. Dupa gradi mereu ii promit de dimineata (si ma tin de cuvant)ca mergem unde vrea el sau ii dau "actipilde" (autocolante cu fete vesele ca la gradi) daca este cuminte si nu tipa cand il iau. |
De ce ii conditionezi comportamentul cu promisiuni si recompense? De ce nu te porti cu el natural si respectos, asa cum o faci cu sotul tau de exemplu. Sotului tau ii dai buline si ii promiti mancare calda numai daca face cum vrei tu? Numai daca se comporta cum te astepti tu de la el?
S-ar putea sa faca asa urat (intr-adevar treaba cu dintii pica pt ca nu are cum sa-l apuce la ora fixa cand vin eu -mersi de idee) ca o rabufnire a personalitatii lui "infrinte" de mine acasa sau in alta parte (nu-i iese nici macar la magazin). Si poate vede ca acasa sunt mai rigida cu el, nu raspund la plansetele lui, iar acolo , de rusine , ma execut. |
Foarte trist ce scrii tu aici. De ce trebuie sa ii infrigi personalitate? De ce nu il accepti asa cum este si nu il indrumi, nu il ajuti sa se comporte cum trebuie fara sa il "infringi" ?
Odata chiar mi-am cerut scuze, cum mi-a cerut , doar sa taca din gura. |
Ti-a fost greu? Te-ai simtit ca te "injosesti"? Cand gresesti fata de sotul tau iti ceri scuze din proprie initiativa, sau o faci doar ca sa taca din gura?
Poate faptul ca nu are frati si isi doreste mereu compania unui copil? Viviana, interesant "...ori acasa mai putin". Si da, ma cam rastesc cand nu face ce ii spun eu.Dar are si parte de pupicuri seara si multe jucarii etc |
Nu e "interesant", e foarte trist ca trebuie sa vina cineva cu o remarca de asta din exterior ca sa iti dai seama ca nu e ok cum procedezi cu copilul tau. Dar e bine si daca ti se pare "interesant" decat sa nu iti starneasca nici o reactie.
Mie mi se pare ca esti intr-un razboi cu copilul tau, pe care il tratezi de pe pozitia "eu sunt seful, tu executi. Te executi, primesti bulina si jucarii, nu ...vai de tine!"
La faza "l-am atins ca m-a facut de ras pe strada" ce ai realizat? Cum poate u copil de 4 ani sa te faca de ras? Si tu ce i-ai arata? "ma faci de ras, te fac si eu pe tine!".
Incearca sa te detasezi un pic, sa te dai 2m in spate si sa privesti obiectiv relatia ta cu copilul. De aici se pare ca vin problemele. Incearca sa fii mai relaxata si mai vesela, nu de pupacelile date doar seara si multele jucarii are el nevoie, ci de acceptarea, respectul si iubirea ta neconditionata clipa de clipa. Are nevoie de o mama calma si disponibila sa-l si asculte, nu sa se rasteasca si dea ordine, buline sau amenintari.
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Diana1968 spune:
Laura,
Cam dur raspunsul dar uneori ai avut dreptate. De ce doar uneori:
-"Odata chiar mi-am cerut scuze"- am zis asa pt ca atunci chiar nu ma rastisem la el, chiar ii vorbisem frumos si calm sa plecam acasa, nu facusem nimic rastit sau dur.
-am folosit exepresia "personalitatii lui "infrinte"" cam exaerat intrucat acasa il las sa se desfasoare, dar nu a castiat vre-o dorinta cand a plans sau mi-a trantit usa. In sensul acesta: adica nu am cedat la plansul lui.
Ce cred ca ai dreptate este ca exista o diferenta intre mine cea de acasa si eu cea de la radi. Poate nu ar trebui sa mai conditionez comportamentul, dar oricum bulina primeste in fiecare zi de la mine pt vre-o fapta buna de care el este mandru si mi-o spune. Incerc mereu sa il laud de cate ori reuseste ceva.
Si nu am dat in el pe strada decat in ziua acea, cand consider ca m-a facut de ras la radi (nu pe strada) dandu-mi o palma peste fata si aruncand cu eanta mea pe jos, de fata cu parinti si educatoare, doar pt ca nu am vrut sa meara cu papucii de interior acasa.
Nu obisnuiesc sa il bat . Nicaieri.
Si stiu ca e ceva in nereula in relatia dintre mine si el si tocmai de aceea am cerut sprijinul. Sa vad ce si unde sa schimb.
La ultima fraza iti dau dreptate, cu exceptia pupatului, de care are parte "all the day", cu exceptia momentelor lui nervoase.