Vreau sa muncesc la negru!

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

apropos de taxe, impozite si asigurari CAS, sa-mi spuna si mie cat de corecta e urmatoarea faza:
in 2008 si 2009 eu am castigat (laolalta) cca 120 de lei din drepturi de autor. Nu radeti, atat sunt platiti astia cu muzica clasica la difuzari etc.
A fost singurul meu "venit".
Acum cu toate spitalizarile astea am avut nevoie de hartie cum ca sunt asigurata, la primele doua internari am fost considerata coasigurata a sotului, la a treia s-a schimbat ceva si a trebuit sa aduc o adeverinta de la casmb.
Unde mi-au zis clar ca nu mi-o pot elibera (nu mie ca eu eram muribunda si totusi nu puteam fi internata fara hartia aia, fiind la a treia recidiva ma considerau cronica si nu urgenta, urgentele se interneaza 3 zile fara hartii, ci prietenei care s-a ocupat) , pt ca nu sunt coasigurata. Ci eu am castigat bani seriosi si trebuie sa platesc asigurari de sanatate pe cei 120 de lei.

Ok, platim ca sa nu murim. Oricum, nu-mi spusese nimeni niciodata ca din acesti bani trebuie sa platesc CAS, peste tot mi s-a zis ca sunt coasigurata si punct, eu neavand carte de munca nicaieri, la facultate pe colaborare, iar in 2008 si 2009 n-am predat.

Stiti cat am platit? 1300 de lei. Ca si cum as fi castigat salariul minim pe economie luna de luna.

E corect? sa castig 120 de lei si sa platesc mai mult decat 10 ori mai mult?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Legea care te obliga sa platesti CAS, pensie si inca ceva (scuze, dar amuitat ce) a aparut recent. A fost un mega scandal pe la tv ca trebuiau oamenii sa se duca in 3 locuri si in mod personal, sa completeze hartii (ca doar nu dai bani asa, te mai si chinuie ca sa iti ia banii). Ce nu inteleg e cum ai platit tu pe un an cand legea asta a aparut acum maxim 2 luni????

Cat despre corect ... ce sa zic ... firma mea e pe pierdere in 2010 si a fost si in 2009 (profitul din 2008 s-a dus demult). Platesc impozit forfetar (adica impozit minim chiar daca nu ai profit). Adica dupa ce ca pierd bani tinand-o deschisa mai dau si bani suplimentari statului .... Evident la mine asta nu mai dureaza mult ca mai mult de 3 luni n-o mai tin ... doar sa-mi inchei contractele in desfasurare. Impozit pe profit atunci cand ai pierdere. In cazul meu cifra de afaceri e maricica, din pacate profitul mic nu acopera cheltuielile.
Cred ca e cam aceeasi situatie sau cel putin la fel de aberanta.

Cat despre munca la alb/negru/gri - mie mi se pare foarte firesc sa dai o parte din venituri statului (atat sub forma de asigurari de sanatate, cat si ca impozit, pentru invatatman, pensie, etc) DAR ... as vrea sa si vad cate ceva facut din banii mei. Pana acum ce vad eu e ca in sanatate nu sunt bani, invatamantul e la pamant, sosele n-am, pensiile sunt foarte mici, etc, etc. Si atunci eu pentru ce le dau bani?????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

in iulie am platit eu chestiile astea.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

nu din iulie exista obligativitatea platii contributiei la fondul de sanatate pentru cei care obtin venituri din drepturi de autor , de atunci s-au introdus celelalte obligatii, la pensii si somaj.

imi aduc bine aminte ca in urma cu 2 ani o persoana care obtinuse venituri din tranzactionare actiuni (venituri sporadice, nu continue) a fost obligata sa plateasca retroactiv cu penalitati contributia la sanatate, baza de calcul fiind salariul minim - pentru a beneficia de o spitalizare gratuita.

Sorana, vezi ca de la 1 oct s-a eliminat impozitul minim, se revine la ce-a fost inainte de mai 2009, adica daca ai pierdere nu platesti impozit pe profit si ai dreptul la recuperarea pierderilor 5 ani.

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

mamy de gemenasi dragalasi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana
Legea care te obliga sa platesti CAS, pensie si inca ceva (scuze, dar amuitat ce) a aparut recent. A fost un mega scandal pe la tv ca trebuiau oamenii sa se duca in 3 locuri si in mod personal, sa completeze hartii (ca doar nu dai bani asa, te mai si chinuie ca sa iti ia banii). Ce nu inteleg e cum ai platit tu pe un an cand legea asta a aparut acum maxim 2 luni????

Sorana si Monica (28.09.2002)

Nu, prevederea este de cativa ani.
Legea 95/2006 privind reforma sanatatii
ART. 215
(1) Obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care angajeaza persoane pe baza de contract individual de munca ori in baza unui statut special prevazut de lege, precum si persoanelor fizice, dupa caz.
(2) Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii sunt obligate sa depuna lunar la casele de asigurari alese in mod liber de asigurati declaratii nominale privind obligatiile ce le revin fata de fond si dovada platii contributiilor.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.
ART. 216
In cazul neachitarii la termen, potrivit legii, a contributiilor datorate fondului de catre persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, denumita in continuare ANAF, CNAS, prin casele de asigurari sau persoane fizice ori juridice specializate, procedeaza la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite bugetului fondului si a majorarilor de intarziere in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(vezi art. 215 alin.3).

Adeseori ii executa silit pe datornici - trist este ca la un moment-dat cei mai multi erau fix medici, avocati, notari...
Acum doua luni a aparut obligativitatea asigurarilor de pensii si somaj pentru cei cu venituri independente.

Editez: acum am vazut ca raspunsese si Ariadna33 - nu mai sterg acum, poate foloseste cuiva exact trimiterea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Uitati un raport al asiguratilor pe categorii, din jud Iasi. Sunt 667791 asigurati fara plata contributiei si 282426 platitori. Concluzia ca este un judet de asistati, persoane fara venit si/sau smecheri. Eu m-am saturat, dar nu de impozite ci de toate matrapalzacurile unora de a fenta legea. Si culmea ca tot ei sunt cei care urla in gura mare, fac greve, ca vor indemnizatii mari, vor sporururi, al 15 lea salar, se plang se starea soselelor, ca nu sunt strazi, etc...
http://www.hih.ro/W_CAS_IS/BRP/CP/2010/CP_20101011.htm

Mergi la inceput

pai eu vad din tabel ca aceste persoane se incadreaza undeva, LEGAL, ce-ai cu ei?

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

vrea sa zica ca au dat spaga sa ajunga pe lista aia...

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Mergi la inceput

cine, pensionarii, copii, invalizii. detinutii si casnicele?

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

cine, pensionarii, copii, invalizii. detinutii si casnicele?

Cum mi-am alaptat copiii

nu conteaza! ideea e ca sunt prea multi! asa a zis si Duamna simona placinta la tv! prea multi, dom'ne, prea multi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Se incadreaza desigur la faraplata contributiei, adica cei 600000 nu platesc asigurari desi beneficiaza. Mai clar?
Daca pe cineva doare de soarta pensionarilot, orfanilor, prin neplata impozitelor sigur ii va ajuta. Va ajuta in schimb cresterea vanzarilor auto, de gogonele si alte alea. Da si sunt prea multi hoti, smecheri si care vor pleasca.Si daca cineva crede ca daca pune la ciorap 100 lei pe luna ca sa beneficieze la batranete de doame fereste de medicamente 2000 euro pe luna se inseala. In schimb daca plateste 100 lei la asigurari de sanatate cine stie poate va beneficia.
Probabil ca unii regreta pe Ceausescu cand le cadea para malaiata. Acum asteapta la fel. Alt articol:http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/1-la-4-raportul-dintre-cei-ce-muncesc-si-restul-la-iasi~ni4tcn
Nu-mi explic cum crede cineva ca o mana de oameni care muncesc si mai platesc impozit ar putea sustine pe ceilalti (care mai sunt si cu gura mare, evident, exact la fel ca si politicienii nostri - ei au drepturi, dar nu si obligatii). Poate gaseste solutii duamna suparata de duamna placinta.
Te apuca rasu-plansu cand vezi ca se ingrijoreaza cineva de soarta bolnavilor de cancer, a batranilor din aziluri, plang cu lacrimi de crocodil..ca apoi urmatorul gand este cum sa fraudeze ceva sau cum sa nu munceasca (ca trebe si de astia). Da ei sunt milosi, restul sunt fara inima. Nu mai bine dau demisia, nu platesc impozit si eu si stau pe forum si plang amar soarta noastra a romanilor, ca nimeni nu ne-ajuta.

Mergi la inceput