vreau sa ma educ

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anca_a spune:

Citat:
Eu urmaream sa combat ideea ca ii putem pasa copilului intreaga responsabilitate pentru el insusi. Nu putem. Copilul nu e un adult in miniatura. Desigur ca are o gramada de competente si ar fi bine sa ii fie permis sa si le foloseasca, ba chiar sa fie incurajat. Dar sa fii parinte inseamna si sa-ti asumi responsabilitatea pentru copil. Din dorinta de a creste copii independenti si liberi, nu cred ca e OK sa le punem lor toata responsabilitatea in carca, pe ideea ca se vor descurca, sunt minunati. Sunt minunati, asa e, dar sunt inca copii.

Echilibru e cuvantul potrivit. Extremele in ambele sensuri cred ca dauneaza.

Roxana, binenteles ca ai dreptate, asta daca extrapolam discutia la asumarea responsabilitatii in general. Dar daca ne referim la cazul particular al imbracatului (o situatie ce tine de integritatea copilului, cred) responsabilitatea ar trebui sa fie in totalitate a lui, copilul reusind sa se dovedeasca suficient de competent la acest capitol.

Si de ce tot bat eu din gura cu integritatea asta...pentru ca fiecare violare, cat de mica a acesteia mai reteaza cate o bucatica mica din stima de sine a copilului...dar tu stii deja toate astea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Rox, eu uitasem de tot povestea cu combinezonul roz si fosnitor transformat in rochie de bal.
Mi-a revenit in minte atunci cand ai pomenit despre fete si rochite nepotrivite cu vremea de afara :). Probabil ca nu erau chiar 5 grade afara, dar trebuie sa fi fost destul de racoare daca bunica s-a temut ca o sa fac pneumonie.
Si cred ca atunci bunica (o lady desavarsita, de altfel. Nu tin minte sa fi fost vreodata rosie de furie :) a retezat o bucatica din mine, asa cum zicea Anca. Trebuie ca asta s-a intamplat, fiindca m-a intristat nitel povestirea intamplarii asteia.
Bine, atunci cand ai copil si ai reusit sa rezonezi cat de cat cu el, e destul de usor sa te intristeze povesti care in alte conditii nu ar avea alt efect asupra ta.

Pentru parinti, de dragul copiilor

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

denizel

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

Citat:
citat din mesajul lui ADRIANKA

Buna, fetelor, sa stiti ca si eu va urmaresc cu interes, si sunt deschisa la orice schimbare pentru ca al meu copilas sa fie fericit. Mi-au scapat si mie tipete, nervi, din pacate...

Sunt situatii cand sunt calmitatea intruchipata si actionez exact in concordanta cu copilul si cu sentimentele lui, si sunt situatii in care pierd controlul. Dupa un episod de nervi ii spun ca mami a gresit, ca si oamenii mari gresesc si imi cer iertare. Nu stiu daca fac bine, dar simt eu nevoia sa sa ii zic ca "am facut prostii", pare ca ma intelege.

Si o situatie concreta: la baita vrea sa bea apa din cada, ia in gurita si inghite..sau deschide dusul si bea de acolo...i-am dus si sticluta lui cu apa sa o aiba acolo in caz ca ii este chiar sete si el o varsa in cada si tot de acolo bea...i-am explicat in fel si chip ca nu e buna apa aia, ca nu se bea, ca avem altfel de apa din care bem, ca ne doare burtica si efectiv nu-l pot convinge...

Sunt si altele exemplele in care ma simt depasita uneori, nu ajung la el, nu reusesc sa ii explic astfel incat sa-l conving de buna voie sa renunte la ceva care chiar nu-i face bine. Si in unele din situatiile astea imi pierd rabdarea, ma enervez pe mine, ca nu reusesc sa-l conving.

Voi cum procedati cand simtiti ca tot arsenalul de cuvinte menite sa ii explice de ce nu e bine sa faca un lucru ca, de exemplu, bautul din apa in care face baita, nu il convinge?

..................................................................
Adriana, mami de Yiannis Alexandros (28.12.2007)

www.flickr.com/photos/30939036@N03" target="_blank">poze cu noi

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Povestea unui Licurici

Iti trebuie o secunda pentru a te indragosti si ani buni pentru a intelege ce e iubirea...

Valeu, eu speram ca trece mai repede. Si al meu bea apa din cada, dar nu cred ca e asa grav... Pana la urma si vesela tot cu apa de-aia o spal... Bine, daca ati vedea cum mananca al meu de pe jos in parc...

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Monnvas

Valeu, eu speram ca trece mai repede. Si al meu bea apa din cada, dar nu cred ca e asa grav... Pana la urma si vesela tot cu apa de-aia o spal... Bine, daca ati vedea cum mananca al meu de pe jos in parc...

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!

Mai, cu riscul sa apar eu ca cea mai ingrijorata mama de pe aici , problema nu e propriu zis cu apa de la robinet - cu care speli si vasele. Problema e ca in cada e si copilul cu fund cu tot si in zona pot fi bacterii diverse. Dupa spalat mai e si sapun sau gel de dus si sampon... nu-mi inspira ceva bun de baut ... Parerea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Eu sunt trista, am gasit o postare la un capitol unde doar citesc din umbra, (da stiu, poate n-ar trebui dar e un forum public) si mi-e mila de copilasul acela, mila rau... si totusi are rost sa intervin?

My reason

Mergi la inceput

Luna intotdeauna are rost sa intervii... incerci macar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Luna1

Mai noi astea cu purtatul hainelor de vara iarna (si invers ca se poate si asa) o rezolvam usor. Cand da vremea nasoala, luam hainele de vara, le bagam intr-un sac mare de plastic si le mai scoatem in primavara-vara. Astfel ca nu mai exista riscul ca fie-mea sa vrea sa se imbrace iarna in rochite de vara si sandale, si fiu-miu in pantaloni scurti. Tricourile nu le pot ascunde si atunci apare disputa, cand afara is 5 grade si fiu-miu vrea sa iasa in tricou afara. Dar cum ziceam mai in urma, eu doar ii recomand, daca nu vrea il las in pace, daca pot iau eu cu mine o geaca ceva, daca nu asta e.

Asta mica asta vara era in parculet in rochita frumoasa foc si in cizme de cauciuc. Uitasem sa ascund cizmele, na.

My reason

Idem! Nu le mai gaseste Agata, nici daca le cauta toata casa... ca le pun intr-o lada, leg capacul si sus, pe ultimul raft in camara. Ii las doar unele mai jerpelite, cu care n-ar iesi ca sa faca spectacole prin casa, ca noi avem aici acasa o industrie a show-ului foarte dezvoltata, in care Agata e si producator, si coregraf, si impresarul celor mici... dar si dansatoarea principala.

N-am citit, acum mi-am luat cafeaua, va dau si voua una... si clatite cu sirop de artar!

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruscus spune:

nelia, ce te faci daca mi se face pofta de clatite cu sirop de artar ca sunt8+,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Am uitat! Pai... iti dau reteta??? Sarcina usoara si sa fii sanatoasa, sa o duci la termen, ca nu cred ca ti-am urat pina acum.

Cred ca eu sint mai ca Rox asa... adica liber-liber copilul, dar sa intervin si eu! Ca d-aia ii sint mama si nu vecina. Agata face oricum ce vrea de cind s-a nascut si orice interventie a mea in viata ei m-a costat tona de explicatii, de filozofii ale chibritului... Nu ma pot opri sa nu le compar, asa, macar din curiozitate.

Tudorei i-a cazut un dintisor, primul... ne-a luat prin surprindere, nu aveam nici bani in casa, de cadou nu mai spun... ea incintata ca va veni zina dintilor si la ea, ca ii va aduce... ce vrei sa-ti aduca, pai un delfin mic de plus sau bani ca sa merg cu tine sa-l caut si sa-l cumpar. Ma invirt eu cit ma invirt, era 9 seara, nu aveam cum sa-i spun ca va veni la noapte zina...

Ii spun ca a batut zina la geam cind era ea la baie si a spus ca nu poate sa vina in seara asta pentru ca delfinii mici de plus sint greu de gasit si va dura un pic. Ma asteptam sa se supere, sa vocifereze, sa negocieze... du-te si spune-i ca ma multumesc si cu altceva, sa ma intrebe exact pe unde a venit, pe unde a plecat, sa fie sceptica etc. - ca doar sint scolita la scoala Agatei.

Dar Tudora mea a zis ok, probabil ca e si ea obosita, cine stie citi copii au pierdut dintisorii astazi, o fi aletgat toata ziua... eu o cred, nu ma supar daca vine mai tirziu. Am ramas ... pai, la Agata cred ca ma duceam val-virtej dupa zina, numai sa taca...

Asta-noapte a venit zina (Agata zimbeste cind aude din astea, dar nu spune nimic, pentru ca stie ca nu trebuie sa distrugi farmecul copilariei), i-a adus bani si un biletel in care ii spunea ce fetita cuminte este si ce mindra este ea de cum a inceput scoala, ca a auzit ca are numai stelute la scoala si invatatoarea i-a spus ca e o eleva foarte silitoare! Si ca spera sa gaseasca ea un delfinas de plus, ca ea nu a gasit.

Ce mindra era, i-a multumit zinei, a numarat banii si mi i-a dat, spunindu-mi: cred ca zina nu e din Canada, e din alta tara si daca a venit doar o fuga pentru mine, e normal sa nu fi gasit de unde sa ia delfin. Dar eu stiu de unde, de la magazinul de unde a luat Agata sarpele de plus (am fost acum doi ani acolo, m-a surprins ca-l tine minte!!!)

Amindoua sint ale mele, pe amindoua le-am crescut cu minuta mea, au fost la aceeasi gradinita, aceleasi educatoare... una e omul explicatiilor si ale negocierilor pina in pinzele albe, cealalta are incredere in ce i se spune, nu vede nici un motiv sa puna la indoiala... pune o intrebare sau doua, s-a lamurit, a zis ok si gata! De ce trebuie sa iau geaca? Pentru ca e frig afara, daca nu ti-e frig, o dam jos. OK! Si am iesit din casa in 5 minute cu ea...

Imi aduc si acum momentul cind a mai crescut Tudora si am rugat-o sa duca o jucarie la loc... si a dus-o, fara sa intrebe nimic... Ne uitam si eu si ta-su la ea ca la masini straine, adicatelea exista mai si copii din astia, nu sint inventii ale parintilor! Si am tot pus-o sa duca jucarii si papuci, sa vad daca asculta... si le-a dus, micuta, iar noua nu ne venea sa credem ca ne-a dat si noua un copil la care stai pe canapea relaxat si te uiti, la un an, cum se joaca cuminte pe covor, in fata ta...

Pai, Agata mea nu a dus in viata ei ceva sau nu a facut ceva fara sa stie ea exact de ce, cum, de unde... si iar de ce. De asezat pe canapea, am facut-o cam dupa 4-5 ani asa, si atunci numai daca minca sau se uita la desene.

Mie mi-s dragi rau amindoua, toti trei de fapt, fiecare in felul lui, dar parca mai si obosesti din cind in cind, ai mai vrea sa spui 'fa aia' (te rog, bineinteles)... si gata, lucrul e facut.

Acum, eu zic, ca mamele cu copii ca Tudora, nici n-au nevoie de educatie, de aia au nevoie mamele de copii ca Agata, care sint o vesnica provocare... Lisandru e intre ele... si intre noi chiar, adica e singurul 'perfect' din casa asta: a luat de la fiecare ce e mai tare si mai frumos! Dar de inteles se intelege mai bine vad cu Agata... ceea ce-mi spune multe!

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput