vreau sa ma educ

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Eu pe fi-mea o pun sa aleaga.
Adica nu-i spun daca nu faci asta nu te mai uiti la televizor.

Ii spun:
"Tu hotarasti:
"Ori iti pui geaca pe tine ori alegi sa ramai la bunica-ta."
"Ori vii acum cu mine ori renunti saptamana asta la computer"
"Ori iti faci lectiile acum ori maine renunti de a mai iesi la joaca"

In formularea mea nu apare cuvantul "nu" - interdictia suprema.
Nu-i spun niciodata "ori vii acum cu mine ori nu te mai joci la computer o saptamana". Ati sesizat diferenta? Ca nu stiu daca m-am exprimat coerent.
Eu nu ii interzic ei nimic. Ii prezint doar variantele.

Cu alte cuvinte arunc mingea in terenul ei si ea trebuie sa faca alegerea care ii convine.

Imi amintesc acum mai multi ani... Ma infuriase la culme. Si ardeam sa o pedepsesc cumva. Trebuia sa ma racoresc, nu? Dar nici nu vroiam sa-mi incalc principiul "cat mai putine pedepse".
O chem si o intreb:
- Daca tu ai fi mama si ai avea un copil care a facut ca tine ce ai face?
- Ah, pai l-as pedepsi.
- O, mie nu imi place sa pedepsesc. Dar dac insisti iti dau o alegere de facut. Ori renunti la desene animate 3 zile ori stai acum intr-un picior 3 minute.
- Ah, pai aleg sa stau intr-un picior.
Nu vreau sa va povestesc ce greu e sa stai intr-un picior, fie ele si 3 minute!
Dupa vreun minut ii tremura piciorul si se uita la ceas de parca vroia sa influenteze acele sa se miste mai repede.
M-a pufnit rasul. Si gata a trecut supararea.

Asta depinde si de doza de incapatanare a copilului.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_a spune:

Acuma ma gandeam cum am presupus eu din start ca Agata a racit (si a stricat astfel programul celorlalti) pentru ca n-a ascultat sfaturile mamei, fara sa iau in calcul varianta unei banale coincidente, mai ales ca si baietelul meu a racit mereu doar in prezenta virusilor, niciodata la frig, cu toate ca e vesnic mult prea subtire imbracat.

Si tot acuma ma gandeam daca a-i impune copilului cat de subtire sau gros sa se imbrace nu-i afecteaza acestuia integritatea, facand deci parte din acelasi registru cu cel al impunerii a ce, cat si cand sa manance, cat si cand sa doarma samd.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Nelia si Mariucai ii displac hainele in exces. Si le doreste cat mai lejere si cat mai putine. Altfel nu se simte bine. O deranjeaza, o mananca, nu se poate misca si cate si mai cate. O inteleg, isi alege singura hainele si cand le cumparam si cand le poarta. de obicei se imbraca mai subtire decat mine, dar ei ii este bine asa. Dar cu toate astea, cand este evident frig, nu ii permit sa iasa din casa fara jacheta. Poate iesi fara caciula sau fara manusi daca nu le doreste, dar nu si fara jacheta. Pentru siguranta. Asa cum nu ii permit sa traverseze pe rosu. Sunt lucruri pe care nu le negociez. Si, desi este o capoasa si jumatate, a inteles ca anumite limite nu sunt negociabile. Se lamenteaza, dar executa pana la urma.

As fi sincer ingrijorata daca nu as fi reusit sa o fac sa recunoasca aceste cateva limite de siguranta care trebuiesc respectate.

Si mai e un aspect. Puteai sa-i iei tu jacheta. Cand spunea ca ii este cald, ai pus mana pe ea? Era calda intr-adevar sau inghetata? Fiindca daca era inghetata, aveai argument sa-i dai jacheta. Daca era calda, fata avea dreptate, chiar nu ii era frig. Chestie de metabolism.

Si intr-adevar, Ruxi are dreptate. Trebuie sa fie un virus, intotdeauna este un virus cauza racelii. Atat doar ca daca ti-e frig, organismul consuma resurse sa te incalzeasca si imunitatea scade. Ai mai multe sanse sa prinzi o raceala.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Ruxi Cosmin face omlete de anul trecut cand avea 8 ani. Mai intai aprindeam noi aragazul, apoi de curand il aprinde el. Ca regula nu are voie sa aprinda aragazul fara sa ne anunte sau daca noi nu suntem in preajma.

My reason

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Oho, Agata este aparatoarea principala a drepturilor copiilor si a vietii lor fara pedeapsa. Nu vei reusi niciodata sa scoti de la ea ca ar pedepsi un copil daca ar gresi, nici cind era mica si ii sugeram: nu-i asa ca... ea nascocea orice, dar nu pedeapsa, oricit de mica ar fi fost ea.

Mai, stiu ca virusul e de vina la o raceala, dar eu cred ca pe vintul ala daca era imbracata, corpul ar fi fost mai bine protejat. Viroza tine trei zile, ea este deja mai bine dupa baie, eu asta o numesc raceala si nu viroza. Na!

Rox, Agata iese cu manusi si cu fular, sapca eventual... dar in tricou. De fapt, asa umbla si fetele pe aici... sint imbracate de primavara, dar au la git un fularoi din ala gros si manusi...

Da? Pai, ea e tot timpul calda, si chiar daca nu e spune: daca am pielea de gaina sau pielea rece, nu inseamna ca-mi este si frig! Sau daca imi este, nu-l simt, deci nu ma deranjeaza... Si mai departe: daca am racit, nu inseamna ca mi-a fost frig...

Da, limitele de securitate le cunoaste, in sfirsit, dar asta cu imbracamintea nu este, mi-a spus de o mie de ori ca nu am cum sa stiu eu cind ii este ei frig, ea simte frigul, nu eu.

Dar daca ar fi numai asta, dar sint zeci de alte situatii...

Anka, da, la copii ca Tudora asa este, imbracatul face parte din ceea ce stie mami ca e mai bine... dar nu si la Agata. La doi ani si jumatate a facut o criza de zile mari ca dunga de la tricou (grena inchis) nu merge, nu are aceeasi culoare cu pantalonii de pijama (grena deschis). O schimbam numaidecit, daca aveam cu ce, dar ca niciodata, toate erau puse la uscat, erau singurele curate si uscate ramase...

Ma rog, acum discutind cu voi, mi-am dat seama ca parintii intr-adevar exagereaza, la urma urmelor e o raceala si nu e un capat de lume.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Luna, merci. O sa il las si eu, cred ca tb sa caut niste tigai mai usoare totusi, am unele cam greoaie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Cam tarziu dar ... Astazi fi-mea era afara in tricou. Cu maneca scurta. Nu poarta maieu.
Eu am zis merci ca macar avea sosete si adidasi si i-am zis totusi sa-si puna o chestie cu maneca lunga (tot subtire, e practic un tricou de bumbac - asa macar ar fi avut 2 tricouri).
Eu aveam tricou, pulover si geaca. Si imi inghetasera mainile
Eu, ca si denizel, m-am linistit de mult cu asta. Ea se imbraca mai subtire ca mine. Cu minim un pulover diferenta intre noi. De cand avea 1 an si ceva .... (zau ca da, transpira daca o imbracam ca pe mine).
Desculta pe gresie in casa (prin desculta inteleg si fara sosete si fara papuci) - da, mereu, indiferent de temperatura.
Inghetata - da, inclusiv iarna.
Ceva rece, din frigider (apa, iaurt) - da mereu, indiferent de anotimp, indiferent de orice.
Si nu raceste frate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madaiulia spune:

Va citesc de ceva vreme, am multe de invatat de la voi. De cateva ori as fi vrut sa va cer sfatul, dar cum mereu sunt in urma cu cititul am renuntat.
Acum insa am ajuns la discutia cu imbracatul si ma regasesc si eu in aceasta situatie. Chiar azi am avut o discutie cu Andrei ca voia musai pantaloni scurti. Pana la urma a cedat si a luat lungi, cum ii spusesem eu, dar citindu-va ma gandesc ca poate exagerez eu si lui chiar nu ii este frig.
Mereu e mai dezbracat decat mine, mananaca de la frigider orice (chiar si laptele dulce il bea numai asa, altfel nu-i place), inghetata la 10 grade e perfecta si raceste rar. La gradi e cel mai dezbracat, mereu il gasesc cu un maieu de imprumut cand ma duc sa-l iau, li se pare doamnelor ca ii e prea frig si ii pun de la alt copil . Si imi si atrag atentia ca duc copilul fara maieu . De cand s-a lasat frigul parlamentam zilnic dimineata ca el vrea pijama cu pantaloni scurti la gradi si eu ii tot explic ca e frig. Cred ca de maine ii indeplinesc si dorinta asta, or sa se oripileze doamnele acolo cand l-or vedea.

Mamica de David Andrei 10 iunie 2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Nelia, ce bine de Agata ca este asa. Fi-mea nu e. Chiar daca ea nu a fost pedepsita e adepta pedepselor. Nu stiu de ce. Poate pentru ca si la gradi si la I-IV a fost pedepsita.
In schimb ia atitudine pentru cei care sunt pedepsiti de pomana.

Eu sunt fooooarte friguroasa si de aceea am incetat de mult sa-mi mai fac griji in legatura cu "frigurile" fi-mii. Am inteles destul de repede ca ea nu e ca mine. Si aici m-a ajutat mult ta-su. Cand ii trimiteam la plimbare si o infofoleam prea mult el scotea surplusul. Apoi, in iernile geroase, ca sa rada de mine, o aducea acasa fara caciulita si fular.
I le scotea in lift, sunau la usa, si apoi imi urmareau reactia.
Asa ca iarna e a lor. Le-am cedat-o.

Madaiulia niciodata nu am trimis-o la gradi sau scoala cu maieu. Ei alearga, transpira si chiar li se face cald.
Eu i-am dat fi-mii de pe la 6 luni, unele alimente direct din frigider.
Laptele il bea intodeauna rece din frigider. Nu ii place altfel.
Apa o bea cu gheata. Si cand o aud rontaind-o mi se face pielea de gaina.
Inghetata e la ordinea zilei.
Eu, daca mananc inghetata iarna tremur si imi clantane dintii 2 ore.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruscus spune:

ceva fumos:

[navy]POT SA IMPRUMUT 25 $ ?

Un om a venit de la munca tarziu, obosit si nervos, gasindu-si baiatul de 5 ani asteptand la usa.

Tati, pot sa te intreb ceva?
Da sigur, despre ce e vorba? a raspuns omul
Tati, cati bani castigi pe ora?
Asta nu e treaba ta. De ce ma intrebi astfel de lucruri. Spuse omul nervos.
Doar vreau sa stiu...Te rog spune-mi, cat castigi pe ora?
Daca trebuie sa stii, castig 50$ pe ora.
Ah, a raspuns micutul, cu capul plecat.
Tati, imi imprumuti te rog 25$?
Tatal s-a infuriat, "Daca singurul motiv pentru care m-ai intrebat asta este ca sa imi ceri niste bani sa iti cumperi o jucarie prosteasca sau alte porcarii, atunci du-te direct in camera ta la culcare. Gandeste-te de ce esti asa egoist. Nu lucrez din greu in fiecare zi pentru asa copilarii"
Micutul a mers in liniste in camera si a inchis usa .
Omul s-a enervat si mai tare pe intrebarile baiatului. Cum a putut sa puna asa intrebari doar pentru a cere niste bani.
Dupa o ora, omul s-a calmat si a inceput sa gandeasca:
Poate chiar era ceva de care chiar avea nevoie sa cumpere cu 25$ si chiar nu mi-a cerut bani des. Omul a mers la usa baiatului si a deschis-o
Dormi? a intrebat...
Nu tati, sunt treaz, a raspuns baiatul.
M-am gandit, poate am fost prea dur mai devreme, spuse tatal.. A fost o zi lunga si m-am descarcat pe tine. Uite aici ai 25$
Micutul a sarit, zambind. Multumesc tati, a zbierat. Dupa aceea a scos un pumn de bani.
Omul a vazut ca baiatul avea deja bani si s-a enervat din nou.
Micutul si-a numarat incet banii si s-a uitat catre tatal sau.
De ce vrei mai multi bani daca deja ai? a spus tatal.
Pentru ca nu am avut destul, dar acum am, a replicat baiatul
Tati, am 50$. Pot sa cumpar o ora cu tine???? Te rog sa vii mai repede acasa maine . Vreau sa mananc cu tine.
Tatal a fost distrus. Si-a luat baiatul in brate si l-a implorat sa il ierte.
Este doar o reamintire pentru toti ce lucreaza din greu in viata. Nu ar trebui sa lasam timpul sa treaca printre degete fara sa petrecem timp cu cei care chiar conteaza pentru noi, aceia apropiati de inimile noastre.. Sa ne amintim sa impartim cei 50$ din timpul nostru cu cineva pe care iubim.
Daca maine murim, compania pentru care lucram ne va inlocui foarte usor, in cateva ore. Dar familia si prietenii pe care ii lasam in urma o sa simta pierderea pentru tot restul vietilor lor.

ce mult ati scris, si eu nu am avut timp sa mai citesc, ma duc sa citesc si am sa revin

o zi minunata va doresc

Mergi la inceput