Rom sau tigan?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

De fapt, de unde vine denumirea de rom, echivalent cu tigan?

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Ieri am vazut intr-o emisiune ca rom inseamna de fapt om.

La limba tiganeasca se mai spune si romanes cu a de la alb.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

In Romania hotararea de a folosi in documentele oficiale denumirea de rom in loc de tigan a fost luata de guvern la presiunea ONG-urilor si nu pentru a se conforma vreunei cerinte ONU. Eu asa stiu. Daca exista vreun document oficial care sa spuna altceva, atunci mea culpa.

Eu am totusi o intrebare: daca tiganilor nu le-a convenit sa li se spuna tigani si doresc sa li se spuna romi si li s-a indeplinit dorinta fara a se pune problema vreunei discriminari de ce cand romanii au o alta opinie ( bazata ironic pe aceleasi considerente adica conotatiile denumirii) este vorba de discriminare si rasism. Mie mi se pare ca din nou se vrea o respectare a dreptului unei minoritati aducandu-se atingere drepturilor majoritatii.

Nu mai spun ca mie, in momentul actual, cuvantul tigan imi aduce aminte de caravane, fuste colorate, palarie si mustati si dansuri tiganesti, iar cuvantul rom de romii expulzati din Franta si de crimele din Italia. Deci ....
Apropo cum suna mai bine: dansuri rome sau dansuri tiganesti, obiceiuri rome sau tiganesti, costum de roma sau de tiganca ?

Suna mai bine dansuri tiganesti, etc.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Tigani. Asta sunt, asta le e numele. Nu-i jignesc, dar nici nu suntem de un neam.
Asa ca sincer, m-am cam saturat sa tot explic ce neam sunt eu, ce neam sunt ei, numai ca sa nu-i afectez pe bietii tigani la sensibilitate. Stau cam prost cu empatia in acest context. Noi nu trebuie sa-i lezam pe ei spunandu-le pe nume, dar pe ei nu-i intereseaza nici un pic macar ca datorita comportamentului majoritatii tiganilor suntem toti romanii vazuti ca producatori de belele.

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu

Eu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Citat:
citat din mesajul lui Lillo

Ati avut curiozitatea sa intrebati un tigan/rom de ce prefara sa i sa spuna rom si nu tigan? Pentru unii e o mare jignire sa fie numiti tigani desi nu isi ascund originea.

Cred ca datorita noua celor (ne)tigani se datoreaza. Pentru ca din X varii motive mai mult sau mai putin obiective noi i-am determinat in mod indirect sa evite sa fie astfel numiti. Pentru ca noi am asociat in mod invariabil si incorect din punctul meu de vedere ca, a fi tigan este ceva in mod implacabil cu a fi ceva rau ceva marginal ceva de neacceptat. Nu neg faptul ca nu sunt probleme cu ei, nu neg faptul ca nu ar fi de lucru cu ei, dar in extrem de multe cazuri ei sunt un rezultat social o imagine negativa construita fals sau din exces de autoapreciere care se numeste discriminare. Este opinia mea. Nu pup nici un tigan pe frunte dar nu am vazut niciodata eu cel putin ca ar exista vreo diferenta intre ochii mei si ochii lui intre rasul meu si rasul lui intre bucuria mea sau bucuria lui intre tristetea mea sau tristetea lui asa incat de ce as vedea altceva decat ca este acelasi om care moare la fel ca si mine la un moment dat.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Daca numai si numai noi, ceilalti suntem de vina explica-mi ce vina avem noi ca francezii expulzeaza romi in Romania si Bulgaria. De ce nu expulzeaza ei romani in Romania, bulgari in Bulgaria si marocani in Maroc, spre exemplu ?
Eu nu spun ca nu avem si noi o parte de vina, dar de la o parte pana la intreg e cale lunga.
Deasemenea de ce nu am dat noi o conotatie negativa denumirii de aroman, sau turc, sau neamt ca si acestia sunt minoritati in Romania ? Eu cred ca partea mare de vina pentru conotatiile diverselor denumiri o poarta ei si abia apoi urmam noi, ca natie in general.

A, si o intrebare: ce conotatie credeti voi ca are acum cuvantul rom dupa recentele scandaluri internationale. Chiar o suna mai bine decat tigan ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lillo spune:

Marius . Mare dreptate ai. Dar pe langa conotatiile negative pe care le-a capat cuvantul tigan, mai au o motivatie pe care am aflat-o chiar de la persoane ce apartin acestei etnii.
In acceptiunea multora tiganii sunt cei ce traiesc in cort, au o igiena precara, traiesc din furat, etc. Numai ca exista si tigani mestesugari (inca exista, fac vesela, obiecte decorative din lemn sau metale, fac bijuterii sau au ramas doar cu numele avand ocupatii diverse), si acestia inca se numesc dupa mestesugul fiecarei familii, lingurari, caldarari, spoitori etc. Pentru a se delimita de tiganii corturari fara a-si renega originea, au dorit sa se numeasca cu totii rromi si tigani au ramas doar corturarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Daca numai si numai noi, ceilalti suntem de vina explica-mi ce vina avem noi ca francezii expulzeaza romi in Romania si Bulgaria. De ce nu expulzeaza ei romani in Romania, bulgari in Bulgaria si marocani in Maroc, spre exemplu ?

Expulzeaza romi pentru ca ei si-au pus corturile acolo unde nu aveau permisiune sa le puna. Daca romanii sau bulgarii or sa-si puna corturile in locuri nepermise or sa fie si ei expulzati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu spun ca nu ai dreptate - faptele raman fapte - dar asocierea invariabila: esti tigan? atunci gata, este din ala rau nu este corecta dar absolut deloc. Cat despre expulzarea tiganilor din Franta eu cred ca mai corect ar fi expulzarea celor care comit infractiuni ca e tigan sau nu la origine ce relevanta are? Sunt convins ca si daca esti roman sau marocan daca este sa comiti infractiuni ar trebui judecata infractiunea in sine, nu? Asta nu reusesc eu sa accept asocierea unei etnii in mod invariabil cu un bagaj negativ. Generalizarea aceasta nu o pot rumega cum se zice. Nu este corect. Nu in acest mod. Eu nu pot sa vad decat un infractor daca este dovedita infractiunea - ca e tigan, marocan, chinez... este doar o chestiune cel mult statistica daca se doreste o astfel de statistica.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Ideea era ca sunt expulzati pe acelasi criteriu etnic din cauza ca reprezentantii etniei lor fac ceva neacceptat de francezi. Si sunt bagati la nivel oficial in aceeasi barca toti, adica e rasism sau discriminare de stat. Daca un marocan sau un alt cetatean comite o ilegalitate este tratat individual.

In fine, vad ca suntem de acord: conotatiile negative ale unei denumiri sunt o combinatie intre faptele lor si prejudecatile majoritatii.

Eu insa nu vad sensul schimbarii diverselor denumiri, asta nu-i scapa, din pacate de stigmat dovada ca in cativa ani si cuvantul rom suna la fel cum suna in trecut tigan. Denumirea este o problema pentru noi romanii ca ne confunda lumea, pentru ei problema ramane de fond, nu de forma.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:

Ati avut curiozitatea sa intrebati un tigan/rom de ce prefara sa i sa spuna rom si nu tigan? Pentru unii e o mare jignire sa fie numiti tigani desi nu isi ascund originea.

Sincer, eu n-am vazut tigani ofuscati ca le zici tigani. Chiar ei isi spun tigani.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lillo spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Citat:

Sincer, eu n-am vazut tigani ofuscati ca le zici tigani. Chiar ei isi spun tigani.

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Eram la mama in cabinet si o spoitoreasa cu fuste se ciondanea cu alta si repica finala a fost "E tiganca, ce sa-i faci..." Normal ca mama a intrebat-o ea ce e, nu tot tiganca, raspunsul a fost" NU! Sunt spoitoreasa" si a urmat explicatia de mai sus.
Poate doar spoitorii nu admit sa li se spuna tigani, nu stiu...

Mergi la inceput