Rom sau tigan?

Rom sau tigan? | Autor: ILoey

Link direct la acest mesaj

Romi sau tigani sa li se spuna?
Este adevarat ca ne afecteaza in imaginea de romani - ideea ca tiganii se autointituleaza romi???
Dupa cum stiti, sper, un europarlamentar roman propune schimbarea denumirii oficiale din rom in tigan.
Voi ce parere aveti? As vrea sa ii spun parerea voastra.

(secretara europarlamentarului)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ILoey spune:

Inaioana, vad ca ai mereu timp sa fii in denial cu orice. Uneori ma intreb cand ai si timp sa iti cresti copiii . Poti sa ne explici de ce initiativa unui europarlamentar roman ti se pare un subiect de o stea?

aici e stirea: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7870167-sebastian-bodu-cere-inlocuirea-termenului-rom-tigan.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
As vrea sa ii spun parerea voastra.

Atunci spune-i ca parerea mea este ca aceasta propunere nu face decat sa ii etaleze incultura crasa si xenofobia. De asemenea ca ii recomand sa cerceteze care este etimologia fiecareia dintre aceste denumiri, poate se va dumiri ca ideea nu este numai stupida, dar absolut imposibil de pus in practica.

Daca tot insista sa se faca de ras cu aceasta idee in pofida oricarei evidente, atunci ii propun a adauge la aceasta initiativa si impunerea schimbarii numelui orasului Roma (Italia) cat si a locuitorilor sai - romani, pentru ca cineva incult sa nu cumva sa ne confunde cu aceia.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

In urma citirii articolului, sunt pentru varianta oficiala de "tigan".
Si nu vad de ce ar fi o jignire sa li se spuna asa, pana la urma urmelor asta-i numele lor.
NU-i jignim cu absolut nimic.

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sybille spune:

Sa li se spuna tigani ar fi cel mai normal, pentru ca de multe ori afara se confunda romani cu rromi, mie mi s-a intamplat pe pielea mea.Fata unei prietene de ale mele, austriaca, o fata la vreo 21 ani ma intreaba intr-o zi: auzi dar voi sunteti toti tigani nu? am ramas perplexa si am intrebat da de unde vii cu ideea asta? zice:pai rromi sau romani nu e totuna?
M-au apucat toti nervii si i-am explicat ca nu e totuna, zic: ai fost in Romania in vizita ti s-a parut tie ca romanii sunt toti tigani? zice nu dar asa am crezut!
Numai zic ca am fost la un medic si din vorba in vorba ma intreaba de unde vin, i-am explicat, m-a intrebat cum se numeste moneda noastra, i-am zis Ron si el mirat zice vine de la Romm?
E penibila aceasta asemanare si ne face peste tot de ras, pentru ca afara tigani sunt f prost vazuti.
Parerea mea ca da trebuie facuta schimbarea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Mie chestia asta cu "romii" mi se pare un pic exagerata.
Pana acum, mai de curand erau toti "tigani".
Acum , nu, e o jignire, rasism, etc....

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Nu este prima data cand se cere asa ceva.
http://www.libertatea.ro/stire/un-deputat-pdl-propune-schimbarea-denumirii-de-rom-cu-cea-de-tigan-300990.html
Inca si multilateraldezvoltatul Prigoana a sustinut, fara efect, aceeasi idee cu trecere la poporul xenofob, inainte sa ii vina cealalta mai cool, cu prostitutia. Oameni cu preocupari realmente intelectuale si de mare angajament politic.

ILoey, pentru modul incalificabil in care mi te-ai adresat, am raportat mesajul tau la moderator.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraNicole spune:

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Citat:
As vrea sa ii spun parerea voastra.

Atunci spune-i ca parerea mea este ca aceasta propunere nu face decat sa ii etaleze incultura crasa si xenofobia. De asemenea ca ii recomand sa cerceteze care este etimologia fiecareia dintre aceste denumiri, poate se va dumiri ca ideea nu este numai stupida, dar absolut imposibil de pus in practica.

Daca tot insista sa se faca de ras cu aceasta idee in pofida oricarei evidente, atunci ii propun a adauge la aceasta initiativa si impunerea schimbarii numelui orasului Roma (Italia) cat si a locuitorilor sai - romani, pentru ca cineva incult sa nu cumva sa ne confunde cu aceia.

Ce legatura au tiganii cu denumirea Romei? Ca doar nu de la capitala Italiei li s-a trezit sa se numeasca rommi!
Si sunt perfect de acord ca tiganii sa ramana tigani! M-am saturat de cate ori a trebuit sa explic diferenta dintre rom si roman!

----------------------------------------------
Povestile Alexei: http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?log_id=148914

O palma nu inseamna educatie!O palma inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC !

PUTETI AJUTA CU O JUCARIE,O HAINUTA,UN BANUT AICI:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=152788&whichpage=11

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ILoey spune:

inaioana, cum adica incalificabil si ce este de raportat la moderator? Zau ca nu inteleg, cred ca exagerezi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanaAlex spune:

sunt pro termen tzigan...tocmai ca am citit ceva istorie

rrom e o gaselnitza a ultimilor ani, in realitate se scrie rom, dar adevaratzii tzigani nu-shi reneaga denumirea de tzigan...e ca maneaua vs muzica lautareasca

succes !!!

p.s uite aici o dezbatere interesanta pe subiect http://cucerzan.blogspot.com/2009/03/rom-sau-tigan.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Tigani este denumirea care a existat mereu pana la ideea prosteasca de ai numi romi. Chiar ei isi spun tigani, si nemtii spun tigoina ( ei sau grecii, sotul e nascut aici si nu sant sigura carei limba apartine ) Nu este nici o jignire pt ei.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput