Gupa mica-mijlocie?Se poate lucra asa?
Raspunsuri - Pagina 3
monica70 spune:
MIHA nasol ce povestesti cu serbarea si cu obligatul copiilor.Mi-e tot mai clar ca e putin cam aiurea educatoarea respectiva.Si la noi la serbarile din grupa mica au mai plans 2-3 copilasi la poezii,iar in grupa mijlocie 1-2 (in general plangeau cam tot aceeasi copii super emotivi probabil).Dar nu i-a obligat nimeni in asa hal sa spuna poezia daca nu au vrut.I-au pus sa le zica mai tarziu, dupa ce s-au oprit din plans sau daca tot mai plangeau,le recitau educatoarea+ceilalti copii in cor si gata.La dansuri daca s-au mai incurcat in pasi,la fel radeam cu toti parintii de ne prapadeam,ce e asa mare problema ... Dar eu chiar am apreciat cat s-au straduit cu ei si ce serbari reusite si disciplinate au avut.Foarte putin s-au incurcat si la dansuri desi aveau multe.Dar cel mai mult mi-a placut cat erau de incantati copiii de dansurile respective.Conteaza mult sa faca totul cu placere ,nu obligati.
Sincer daca l-as muta pe Tudor eu cred ca as face-o mai mult din cauza educatoarei de care zici decat pe motiv ca e in grupa cu piticii aia.Inteleg ca e mai nervoasa (si io-s mai iute de fire si deci mai nervoasa de multe ori
) dar in meseria asta trebuie calm si nervi tari.Oricum are mare dreptate BEE trebuie tinut cont si de ce ii place lui Tudor: daca merge cu placere acolo,uita de toate micile hibe ale educatoarei! Ca fiecare le are pe ale ei ... greu gasesti una perfecta.
PS Acum mi-am amintit de faza cu dormitul pe masute ... n-am mai auzit asa ceva
La noi pana anul trecut nu se acceptau in gradinita decat maxim 25 de copii in grupa,cate paturi existau in sala.Anul asta le-au prostit pe educatoare (cei de la inspectorat/minister ... nu stiu exact) sa mai primeasca in plus copii,sa fie maxim 28 ca atunci le vor mari salariile.Dar evident ca nu s-au tinut de cuvant si au ramas tot cu salariile ciuntite (- 25 -30%) si cu cate 3 copii fara pat in fiecare grupa .Noroc ca educatoarea lor s-a inteles cu trei mamici dispuse sa vina dupa ei la amiaza sa ii ia acasa.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI
anya spune:
Vezi cum se simte copilul in grupa. Daca el e fericit, lasa-l in pace unde e. Nu se face mare stiinta la grupa mijlocie. Important e sa fie copilul fericit.
Educatoarea e cam ciudata, dupa parerea mea...
Pe mese nu au voie sa-i culce. Daca afla sanepidul...Pot cel mult sa faca patuturi pe peretii de la clasa sau sa aduca niste paturi pliante pentru situatiile cand numarul copiilor depaseste numarul de paturi. Au facut o magarie anul asta de la inspectorat. Gradinitele au fost obligate sa reduca numarul de educatoare si sa creasca numarul de copii inscrisi (e si o reclama de genul :"cunosti vre-un copil de peste 5 ani care nu merge la gradinita? suna la..." - cum erau cele cu scoala). La gradinita unde am eu copilul acum 2 ani se inscria in normele europene: 23 copii, sala de clasa mare, separata de sala de mese, separata de dormitor. Au si sala de sport, sala de festivitati..si da, la o gradinita de stat. Anul trecut au trebuit sa desfinteze un dormitor si sa faca sala de clasa. Copiii de la clasa respectiva aveau patucurile agatate de pereti- in timpul orelor. Celelalte 2 grupe (cele care erau initial pe palier) si-au inghesuit patuturile in dormitorul ramas. Anul acesta, intr-un alt corp de cladire, reducand numarul educatoarelor, au transformat grupe de program prelungit in grupe de program scurt. Unii parinti nu pot sa-si ia copiii la pranz, asa ca pentru anumiti copilasi, dupa ce pleaca colegii lor urmeaza mutarea dintr-o cladire in alta, masa si somnul aici. Acici- unde? Asa ca s-au adus si paturi pliante care sa fie puse in salile de clasa cand sunt prea multi copii la dormit. Dar pe mese? In nici-un caz.
mirela0521 spune:
si la caminul de stat cu program prelungit, unde merg copiii mei, este aceeasi problema. copiii sunt amestecati pe 2 niveluri de varsta: 3-5 ani si 5-7 ani, iar educatoarele tinere, ce-i drept (1 are 22 ani a terminat liceul pedagogic si facultatea de management, iar cealalta un liceu industrial si colegiul de institutori, titulare pe post amandoua de altfel), chipurile fac activitati pt ambele grupe de varsta.
ei mititeii au caiete pt 3 domenii de activitate, pe nivel de varsta adecvat fiecaruia (le cumparam noi parintii in fiecare an) insa nu am habar ce anume fac din ele. niciodata nu le-am vazut acele caiete afisate, sa te poti uita in ele sa vezi evolutia copilului tau. decat daca le ceri in mod ispre. doar cateva picturi afisate la panou din joi in pasti, iar daca copilul nu are talent la desenat/pictat/colorat/lipit (cum este baietelul meu) nici macar nu se mai obosesc sa ii afiseze creatiile la panou!!! in rest poti doar informativ sa "deranjezi" si sa intrebi educatoarele cum se descurca, care este evolutia copilului.
el merge acolo de la 2,8 ani (acum are 4 ani si 1 luna) si in tot acest timp nu am vazut o serbare facuta de aceste educatoare. de invatat a invatat pt fiecare serbare poezia (le-au dat poezii sa invete/repete acasa) dar pana la urma nu s-au mai tinut. recunosc ca la prima serbare (de sfarsit de an, ca era 15 iunie) s-a "nimerit" ca baietelul sa vomite la camin dupa masa de pranz pt ca, chipurile
, " a mancat cu pofta 2 portii de mamaliguta cu branza" (el acasa nici macar nu pune limba pe asa ceva, dar sa mai manance si 2 portii

si nici in ziua de astazi nu mananca asa ceva) si nu l-am mai dus a doua zi la serbare (l-am tinut acasa sub supraveghere) si cum se lua vacanta... anul trecut de craciun si la cea de primavara/8martie nu s-au tinut serbarile pt ca era faza cu gripa porcina
, si nu se vroiau raspanditi/adusi microbi

venind atatia parinti si copii (de parca microbii veneau EXCLUSIV in zilele de serbare, nu puteau fi adusi in fiecare zi cand ne duceam/luam copii de la camin). cum era de asteptat nici serbarea de sf de an din vara ce tocmai a trecut nu s-a tinut pt ca, CULMEA
, era epidemie de varicela
si lipseau 3-4 copii din cei 25 ai intregii grupe!!!! bineinteles ca am platiti ore de engleza si de dans cate 2 sedinte pe saptamana. al meu nu misca niciodata picioarele, ba chiar se enerveaza cand vede pe cineva dansand si incercand sa il ataraga in acel joc, iar la engleza zicea cifrele si o poezioara si cateva cuvinte pt ca le tot repetam eu cu el. l-am lasat in continuare la aceleasi educatoare, desi nu sunt multumita absolut deloc de nivelul copilului si am cunostinte care au copii in aceeasi grupa si au aceleasi nemultumiri. dar am zis ca e inca micut, mai are timp de joaca si copilarie 1 an, si mai ales pt ca din aceasta toamna am incsris-o si pe surioara lui de 2 ani si 4 luni cu el in grupa (am zis ca e mai bine pt ei sa fie impreuna, sa se adapteze si ea la colectivitate daca il vede si pe el tot acolo). insa de la anul, can baiatul va face 5 ani, voi cere sa fie mutat la alte educatoare care au grupa mare, si apoi sa faca pregatitoarea. nu mi se pare normal sa bata pasul pe loc, iar educatoarele sa ia in fiecare toamana copii mici pt grupa mica/mijlocie si sa nu ii duca niciodata pana la grupa mare/pregatiroare. drept dovada anul acesta grupa are 33 copii dintre care 22 grupa 3-5 ani. si este al 3-lea an cand am observat acelasi nivel de varsta mica/mijlocie preferat de educatoare.
Mirela cu Rares-Mihai (19 aug 2006) si Rebeca-Maria (4 iun 2008)
anya spune:
Mirela, din punct de vedere al serbarilor - zici ca avem copiii la aceeasi gradinita. La noi astea au fost directivele de la sanepid - in iarna nu au avut serbare ca era porcina, in vara varicela - macar la noi era jumate de grupa "cazuta". La scoala (ca mai am un copil) aceeasi poveste. Ei au avut o prioada in care nu au facut sportul ca se ridica praful si iau porcina
. Exxista o cale de a se face serbarea - am adoptat-o la scoala pt serbarea din vara - am inchiriat la un loc de joaca si au avut 1 ora serbare si 2 ore masa+distractie. Nu mai stiu cat a fost, dar nu mi s-a parut mult.
monica70 spune:
La noi n-au tinut cont educatoarele de directivele cu porcinele sau alte aiureli de gen, ci au facut toate cele trei serbari din an (de Craciun,8 martie si de final de an) si cu parinti cu tot.Si asta la toate grupele din gradinita.De aici deduc ca nu era obligatorie directiva cu pricina si ca educatoarele fara prea mare chef de munca au profitat sa se scape de efort
.
ANYA de faza cu praful ridicat la ora de sport ce sa mai zic ... Bun motiv 
Da' ce, nu puteau aspira + spala podeaua/mocheta sa nu fie praf ?
MIRELA imi pare rau de ce stil de educatoare aveti,cred ca si eu ma stresam sa o mut din zona daca nimeream asa ceva.Din ce citesc ma conving tot mai tare ca am dreptate sa fiu foarte multumita de educatoarele si gradinita unde e fetita mea.Pai uite ca exista si educatoare care prefera sa aiba numai grupe mici ... ca sa nu trebuiasca sa faca activitati sau serbari cu ei,ca-s prea mici,nu?
Dupa mine nu-s deloc mici nici la 2,5 ani pentru asa ceva,cel putin la noi au fost grozavi si la prima serbare din grupa mica si din 25 de copii aproape 10 aveau mai putin de 3 ani,restul in jur de 3-4 ani,doar vreo 5 depaseau 4 ani.Evident le-au dat celor mici abia o poezioara cu 4 strofe,nu cine stie ce,dar conteaza sentimentul ca au participat si ei la serbare si au spus poezia
Si e frumos sa va arate ce lucrari au facut si indiferent cum sunt facute.Ce e asa de greu sa fie scris numele copilului pe fiecare foaie (la noi asa e) si sa fie asezate la indemana sa la poate vedea zilnic parintii ??? La sfarsitul anului am primit si dosarul acasa,dar eu deja le vazusem pe majoritatea inainte,erau expuse zilnic pe dulapurile lor din hol.
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
mirela0521 spune:
dosar?!? ce dosar????? abia daca am vazut 7-8 mazgalituri de picturi pe care le-a colorat fiu-meu in tot anul trecut de camin!!!!! nu va inchipuiti ca aveam "pretentia" la o duzina pe semestru... iar cele mai multe ale lui nu erau afisate deloc. cand intrebam "rares, tu de ce nu ai pictura afisata la papou, nu ai pictat?!?", el saracu zicea "ba da, dar nu a pus-o d-na ca era prea urata sau ca nu mai avea loc". BAI, CUM E POSIBIL ASA CEVA???? cum sa zici in fata, tu ca MARE educatoare ce esti, unui copil de nici 4 ani ca nu mai are loc si de pictura ta pe papou ca e urata? indiferent cum este, frumoasa-urata, o pui acolo alaturi de cele ale colegilor lui. cum sa aibe un copil incredere in el si sa prinda drag, daca tu nu ii afisezi niciodata creatiile???? asa mazgalite, intinate, cu 21 de culori in loc de 3 cate prevedea desenul, E A LUI!!!! eu poate vreau sa i-o admir si sa il laud ca sunt mandra de el (e "prostul" meu pana la urma), sa il incurajez ca data viitoare cu putin exercitiu va fi si mai buna!!!! e treaba mea ca parinte sa ii arat copilului ca sunt mandra de el ca face ceva in acele ore de camin, nu doar sta acolo ca sa piarda vremea, pt ca nu are in alta parte unde sa stea. chiar nu e cazul de asa ceva! o am pe soacra-mea acasa care se poate "ocupa" de el sa-l lase in plata lui sa faca ce vrea (desene nonstop). dar eu l-am adus la tine, MAREA EDUCATOARE, sa-l inveti catusi de putin cate ceva. pt asta iei salariu (asa cum este el, nici al meu nu e mai mare), asta este meseria pe care TU ti-ai ales-o, asa ca fa-o asa cum trebuie, responsabil macar, daca nu cu drag, si fi pt toti copii la fel de partinitoare si de incurajatoare/intelegatoare. trateaza-i pe toti la fel... sa fie echitate pt toata lumea... eu te cred ca poate ai drag de un copil care e mai mare si mai dezghetat si preferi sa lucrezi cu acela ca nu iti bati atat de mult capul, si inteleg si ca trebuie sa te imparti la toti copiii in mod egal, dar eu nu vad egalitatea asta nicicum oricati ochelari mi-as pune!!!
ah, ca mi-am adus aminte inca una "din casa". asta primavara d-na a insistat sa participe la nu stiu ce concurs international pt ca "stiu ca aveti posibilitate si este un copil frumusel" (trebuia sa aibe si ea 2-3 copii cu care sa iasa in fata, si se platea o taxa nu f mare si era si ceva de miss/mister inteligenta). nu am zis nu. am intrebat decat "pai si el cu ce participa d-na daca el nu deseneaza, nu picteaza, NU nimic..." la care d-na repede "cum NU d-na, are si el dosarel cu tot ce AM facut aici, si apoi nu-l lasa pe el d-na ASA..." (de unde am tras concluzia ca d-na ii "aranja" un dosar prezentabil, desi copilul nu avea indemanare la nimic). asa ca am tacut, am inghitit-o, si am facut cum a vrut ea cu speranta ca poate pe viitor se vor ocupa mai bine de el! cum ziceam, mai are mititelul 1 an de copilarit.joaca de-a caminul, iar de la anul daca nu se schimba nimic si nu vad nici anul acesta nici o serbare voi face cerere sa-l dea la alta grupa.
Mirela cu Rares-Mihai (19 aug 2006) si Rebeca-Maria (4 iun 2008)
MIHA78 spune:
Educatoarea s-a straduit ptr. serbare, cred eu chiar prea mult, ptr. cat puteau copilasii.Ieri am vb. cu inca o mamica si lor le-a spus ca ar fi mai bine sa se mute. Sunt vreo 7,8 copilasi peste 4 ani, e clar ca si lor le-ar conveni sa aiba grupa omogena. Imi dau seama ca am fost putin pacaliti. Anul trecut in grupa cealalta erau 28 de copilasi, dar f. apropiati de varsta cu Tudor, n-au vrut sa-l inscrie acolo, ca-s "prea multi", de fapt ei au vrut sa aiba numar de copii si la grupa 2 unde erau vreo 20. Anul asta sunt 33 la Tudor si 38 dincolo, deci dupa ce le-a iesit "norma" au mai incaput si dincolo.
Nu mai sunt dispusa sa accept nici dormitul pe mese, nici perindatul pe la alte grupe in cautarea unui loc de dormit... Marti e sedinta o sa-mi spun toate nemultumirile, daca nu se rezolva nimic, am hotarat sa-l mut.
M-a ajutat in hotararea mea si o iesire a educatoarei, vineri ii spunea unei mame ca locul fiicei ei e la scoala vedetelor, fata a plans, n-a dormit, e noua si ea, prima data la program prelungit. Ca au posibilitati si tb. s-o duca la gradi particulara, daca nu sa vina la 12 dupa ea. Cum au dat de greu putin se pare ca nu-s mai buni copilasii.
Cristina_OR spune:
MIHA, eu ti-am dat exemplul meu, ca sa vezi ca mai exista grupe comasate, si , din ce spun fetele, chiar nu pare o problema prea mare asta.din punctul meu de vedere, problema ar aparea atunci cand s-ar comasa (Doamne-fereste), grupa mica impreuna cu cea pregatitoare, cu o singura educatoare.
insa am impresia ca la voi treburile stau mult mai rau, problemele pleaca de la alt nivel, educatoarele sau directoarea au un "ghimpe" impotriva anumitor copii, nu se stie pe ce criterii "selectati".ai dreptate ca trebui sa iei urgent orice fel de masuri te avantajeaza, sa cantaresti bine ce asteptari ai.s-ar putea ca al tau copil sa fie fericit in oricare varianta, insa tu vei fi plina de frustrari daca nu iei taurul de coarne.
te
, sa vii sa ne spui cum mai decurg lucrurile
Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)
anya spune:
Miha, problema principala la tine e educatoarea.
Chiar daca nu fac serbari pt ca plang in fata parintilor, sau ca in cazul povestit de mine respecta ordine de la sanepid- tot au tinut serbarea intre ei, a filmat una din educatoare si ne-au dat cd-ul cu serbarea. Fisele sunt afisate zilnic - frumoase/urate - dar toate. Caietelele sunt pe dulapul din hol si orice parinte le poate rasfoi.
Directoarea ce zice? Tu nu te plange direct de educatoare ci intreaba-o referitor la actul educational, la fise, la caiete...atinge si problema diferentei de varsta...vezi ce zice directoarea?
monica70 spune:
MIHA ce noutati mai ai? Ai reusit ceva cu mutatul, sau s-a mai imbunatatit situatia intre timp?