Gupa mica-mijlocie?Se poate lucra asa?
Raspunsuri - Pagina 2
gabitaco spune:
Cand spuneam de grafic, ma refeream la faptul ca nu va fi nevoie sa repetam grupa pregatitoare. ![]()
Din cate am citit eu, fiind cadru didactic si parinte de prescolar, dar nu educator,curriculum la prescolari e pe 2 nivele. Nivelul 1 cuprinde grupa mica si mijlocie, iar nivelul 2 grupa mare si pregatitoare pentru scoala.
Temele fiecarui nivel sunt acelesi pt grupele cuprinse in el, numai ca educatorul trebie sa adapteze continutul temelor la nivelul varstei fiecarei grupe, si a fiecarui copil din grupa si stabilesc pe baza unor descriptori cam ce fac la grupa mica si ce fac la grupa mare, de ex.La fel si la grupele din nivelul 2.De aceea se prefera ca totii copii sa fie cam de aceiasi varsta.
Sper ca s-a inteles in mare ideea.
Gabriela si
Mateea Ioana
Povestea unui inceput de viata...
MIHA78 spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri,
Am vb. cu ed., cu directoarea nu-l pot muta la alta grupa. Eu m-am uitat la cealalta grupa mijlocie, la fise, clar se vede diferenta, sunt cu temele inaintea lor, au mai multe, poate ca eu gresesc dar totusi am convingerea ca i-ar fi mai bine, ar invata mai multe intr-un colectiv cu copilasi de aceeasi varsta.
Nu ma deranjeaza nicidecum ceilalti copilasi, stiu ca fiecare tb. sa-si duca copilasul undeva, a plans si al meu destul la inceput, chiar nu e asta pb. Ma deranjeaza cum s-a procedat, puteau sa ne spuna, am fost cu 2 sapt. inainte de incepere, nu mi-a spus nimeni nimic.
Monica, Tudor e doar cu putin mai mic decat Diana, n-a facut engleza deloc, anul trecut n-au facut ptr. ca tot asa erau unii copilasi de 4 ani altii de 3, au zis ca-s prea mici. Educatoarele imi spun ca ar fi mai bine ptr. el sa-l mut, poate chiar ma stresez prea mult, dar vezi chiar si tu spui ce multe invata Diana fiind intre copilasi mai mari, el anul trecut rapid invata cantece, poezii, imi povestea activitatile facute, era interesat sa duca la gradi ce i se cerea. Inainte de serbare a lipsit, eu mi-am facut griji ca nu va face fata, iar edu mi-a spus ca stie aproape toate poeziile copiilor, chiar asa a fost. Deci eu cred ca ar putea mai mult.
Mi-a spus o d-na educatoare ca se mai lucreaza asa si in alte parti, ca depinde f. mult de educatoare ce face si cum se descurca cu copilasii. Pb. e ca educatoarea veche pe care noi ne bazam, e tot timpul f. nervoasa si ne-a spus la mai multi parinti, cu copilasi mai mari, ca mai bine i-am muta.
Da, asa e, nici la grupa mare direct nu e cea mai buna solutie, dar eu m-am gandit ca ar fi mai bine cu copilasi putin mai mari decat mai mici.
IonescuOana spune:
Eu cred totusi ca e important ca cei din grupa mica si mijlocie sa fie diferentiati. Nu am nimic impotriva asocierii grupei mari cu cea pregatitoare (fetita mea a fost la grupa mare-pregatitoare si nimeni n-a avut nimic de reprosat, erau copii de 5 si de 6 ani, fara diferente majore intre ei). Insa la grupa mica si cea mijlocie sunt lucruri importante care difera, in primul rand vorbitul si intelesul.
monica70 spune:
MIHA eu sunt convinsa ca Tudor ar face fata cu brio si la grupa mare (e doar cu o luna mai mic decat Diana mea care e la grupa mare) asa ca daca cumva il poti muta doar acolo si nu la cealalta mijlocie e super ok. Dar sa stii ca nu neaparat varsta conteaza in acumularea cunostintelor si mai ales la grupa mica si mijlocie unde sa nu crezi ca fac la gradi mare branza.La Diana in grupa mica a predominat activitatea de colorat / desenat / pictat / lipit si acolo totul tine de dexteritate si talent.Asa ca a mea fiind talentata (seamana pe mine
) a fost tot in frunte si plina de diplome si premii
In acelasi timp multi copii mai mari decat ea trageau niste mazgaleli de mai mare dragul.Na mare branza,ei or fi mai buni poate la engleza,recitat de poezii sau la mai stiu eu ce alte chestii.In grupa mijlocie au continuat cu desenatul/coloratul dar deja predominant pe diverse teme (anotimpuri,legume,fructe,animale etc.) plus cate un pic de matematica simpla de la 1 la 5 sau chiar la 10.
La ei nu s-a pus deloc accentul pe memorat poezii,asta o faceau exclusiv la cele trei serbari din an,unde pe langa poezia/poeziile fiecaruia invatau si o gramada de cantece.Dar mai ales aveau dansuri grozave.Chiar si la grupa mica
Eu sincera sa fiu cel mai mult am fost incantata de serbarile astea,cand ii vedeam costumati asa dragalas si plini de ei,se vedea cu cata placere o fac!
Acum legat de activitatile / exercitiile facute in grupa mijlocie si cele pe care le fac acum la grupa mare : pe bune ca multe le-a si facut deja Diana in joaca acasa cand era mai mica: sau pe foi listate de mine de pe net,sau din carticele cu exercitii gen "Carticica lui Flilip" sau cum ii zice,sau chiar din jocul ala "Creionul fermecat".De aia nu pot zice ca-s extrem de incantata de ce lucreaza ei acum,ca nu-s asa noutati pentru ea cel putin.Pentru mine cel mai important ca ea e intre copii si se simte bine acolo. In schimb am auzit deja la sedinta parinti care au zis ca deja se plang copiii ca nu le mai place la gradi ca fac prea multa matematica
Oricum chiar la grupe de acelasi nivel difera exercitiile/activitatile si in functie de educatoare cred.
Ce mi se pare aiurea la voi e cu educatoarea aia de care zici ca e asa nervoasa.Mi se pare ca e nervoasa chiar fiindca s-a trezit cu copilasii cei mici pe cap,cu care evident e mai greu,trebuie sa o iei de la capat.Si faza ca va tot zice parintilor celor mari sa va mutati in alta parte (asta desi stie ca nu aveti posibilitatea
) ... ca si cum ar vrea sa se scape de voi si sa ramana macar doar cu cei mici,adica sa nu se streseze cu doua tipuri de activitati
Deci mie mai mult educatoarea nu imi miroase a bine,nu atat amestecatura de copii mici-mari.O educatoare ca lumea cred ca ar reusi sa se organizeze ca sa impace pe toata lumea,ca doar nu e greu deloc sa lucreze diferentiat cu fisele.La fel la poezii,celor mici ceva simple si scurte,celor mari ceva mai complicate si mai lungi ... Si la Diana la gradi s-au impartit poeziile/rolurile de la serbari nu neaparat dupa varsta cat dupa capacitatea fiecaruia,ca deja ii cunostau.
Zicea cineva de copiii mai mari ca au alt vocabular mai dezvoltat si se vede diferenta.In mod sigur se vede,eu chiar am remarcat la vreo doua colege mai mari cu un an jumate-doi decat Diana ce frumos vorbesc
asta desi si ea e vorbareata,dezghetata si nu vorbeste rau deloc.Totusi se vede diferenta ... dar nu mi se pare ca cei mai mici care (poate) nu vorbesc inca perfect i-ar trage in jos pe ceilalti mai mari.In plus si cei mai mari se simt mai importanti,de exemplu la ei in grupa fetitele mai mari au diverse atributii , sunt responsabile cu impartitul foilor de activitati,a creioanelor colorate sau mai stiu eu ce.Diana mea sunt sigura ca si-ar fi dorit si ea sa aiba asa rol,dar daca e mai mica,niema.La fel cele mari le faceau codite si diverse freze celor mai mititele,alta mare distractie,cel putin a mea e inebunita dupa coafat - acum oricum e mare isi face singura freza.Dar de era ea printre cele mari ce fericita ar fi fost sa aiba atatea papusi miscatoare pe care sa le coafeze,nu? (ca pe noi din familie sau oricine a pus piciorul in casa n-a scapat necoafat) Asta ca sa vezi avantajul si a celor mai mari din trupa

Ziceai ca anul trecut iti tot zicea Tudor de activitati,acum presupun a nu-ti mai zice din cauza ca probabil nu apuca sa faca ... sunt micii plangaciosi in actiune inca,de-aia.Dar le trece lor si-asta in curand si poate va fi mai bine.Apropo de cei mici,de anul asta in sala alaturata cu grupa Dianei e o grupa mica si deja m-a anuntat in primele zile ca "atata or urlat toti ca m-o durut capul"
Deci imi imaginez si ca la educatoarea aia numai la fise nu ii sta capul momentan.Deocamdata in situatia asta chiar nu ai ce face decat sa te consolezi cu situatia ,eventual cum ziceam sa pandesti totusi vreun loc eliberat la celelalte grupe din zona.
Iar la faza cu anuntatul ca va fi grupa mixta ce sa zic ... uite si noi am avut o surpriza neplacuta.In prima zi ne-am trezit ca educatoarea cea tanara si mai iubita de copii (inclusiv de Diana) a fost mutata la alta grupa si in locul ei e alta ,tot tanara dar nu foarte.Am inteles ca a existat un mic conflict intre cea in varsta si ea si s-a preferat varianta asta.Ma asteptam sa se supere Diana,dar culmea nu a fost deloc asa,vad ca s-au adaptat urgent si la asta (e chiar exagerat de pisicoasa tipa noua si tot cu un zambet permanent pe buze).Si in plus asta vad ca e si mai obsedata de lucrat cu ei,in saptamana cand a fost cu ei de dimineata nici nu i-a scos deloc afara in curte
Ce sa mai zic,bafta sa ii treaca nervii cat mai iute educatoarei cu pricina! ( Apropo,cealalta educatoare ce zice? E noua?)
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI
happiness spune:
Da,nu e greu deloc sa lucrezi fise diferentiat...12 micuti sa tipe ca vor la baie, ca le e dor de mami, ca vor acasa , cu ceilalti mari sa faci multimi si partile corpului...Chiar nu e greu deloc...
monica70 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui happiness Da,nu e greu deloc sa lucrezi fise diferentiat...12 micuti sa tipe ca vor la baie, ca le e dor de mami, ca vor acasa , cu ceilalti mari sa faci multimi si partile corpului...Chiar nu e greu deloc... |
Hai ca nu e chiar asa,din aia 13 poate mai plang vreo 5 o saptamana-doua-trei maxim si in general plang doar dimineata.La fetita mea in grupa nu cred ca au plans mai mult de 5 copii din 25 (ea n-a plans defel,ca se voia la gradi "la copii" de pe la 2 ani
Cu cerutul la baie iar nu e foarte greu,la noi in grupa mica ii incolonau periodic de 2-3 ori pe zi si ii duceau pe toti ,daca fac asa nu or sa se mai ceara asa des sa intrerupa activitatile .Si in plus asta cam e treaba ingrijitoarelor,la fel cu ajutatul la servit masa,imbracat/dezbracat.
Pana trece balamucul cu plangaciosii cei mici le pot da celor mari chestii mai simple de facut,desenat/colorat ca n-o fi moarte de om o luna,mai ales ca-s doar la grupa mijlocie au timp berechet la grupa mare si pregatitoare de multimi,matematica si litere.
Cat despre lectiile cu invatat partile corpului la cei mari ... no coment.Ba da uite sa coment un pic
Deci nu zic ca e foarte simplu in asa conditii,dar nici imposibil nu e cu putina bunavointa.Numai sa fie,ca din cate vad asta e problema ca e cam depasita de situatie educatoarea.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI
anya spune:
Nu e o problema foarte marea daca intr-o grupa sunt comasati copii de mica/mijlocie sau mare/pregatitoare. Eu pot spune ca am copiii in ambele cazuri
. Cel mare a "apucat" doar grupa mare pt ca la 6 ani si jumatate a inceput clasa 1. Au fost 9 copii care au mers la scoala, restul trecand in grupa pregatitoare. Asta ar fi cazul tau, peste doi ani. Stia literele de tipar si a invatat la scoala sa scrie. Nu mi se pare o tragedie. Copiii care au facut pregatitoarea stiu deja sa scrie si cu litere de mana cu avantajul ca le e mai usor la scoala si dezavantajul ca se plictisesc si se tin de sotii
. Copilul meu cel mic de la grupa mare si va implini in curand 5 ani. Are in grupa copii si mai mari dar si mai muci.
Dupa cateva saptamani de acomodare pt cei mici, perioada in care va trebui sa le acorde mai multa atentie, ar trebui sa poata lucra diferentiat cu toti. Pe mine ma intriga doar faptul ca te tot indeamna sa muti copilul la alta gradinta (daca era grupa, putea sa zica ca de dragul copilului). Eu cred ca e frustrata de faptul ca i-au fost luati copiii si mutati si s-a trezit iar cu grupa mica (e grupa care nu le place educatoarelor).
Bee spune:
Miha, eu nu cred ca e o problema. Si la noi e aceeasi situatie. Pe mine una nu ma deranjeaza. Nu cred ca va fi o problema pentru Tudor pe termen lung. EU cred ca e important si cum vede el lucrurile, nu numai cum le vezi tu. Se plictiseste? Nu-i plac copiii mai mici? Ar vrea sa faca mai multe? Eu asa privesc lucrurile. Fetita mea e mult peste nivelul grupei ei. Am avut o surpriza anul asta, cand am realizat ca mai toti colegii din grupa de anul trecut au trecut acum la pregatitoare, in timp ce ea a ramas la mijlocie (la noi sunt doar 2 grupe: mijlocie si pregatitoare). Mie nu mi se parea mai mica decat restl, dar asa era. Iar acum cu copii de varsta ei pare mult mai mare, mai matura si diferita. Ea nu realizeaza, ceea ce e ok. Au schimbat si educatoarea, iar doamna ei pare ca vrea sa lucreze cu ei mai mult decat cea de anul trecut, ceea ce nu ma deranjeaza. Si in plus, eu ca mama de copii de varste diferite, o sa-l mai duc si pe baietel care inca nu are inca 3 ani, in aceeasi grupa cu surioara lui, sa-i fie mai usor la anul (el e mai timid).
MIHA78 spune:
Intr-adevar cred ca atitudinea educatoarei mi-a insuflat cel mai mult convingerea ca nu e bine ptr. el sa fie acolo. Ea in prima zi de gradi mi-a spus ca nu-i locul lui acolo si ca bine-ar fi sa fie printre copilasi mai mari. Chiar mi-a mai numit inca vreo 3 copilasi despre care mi-a spus ca ar tb. sa se mute. Azi am vb. cu inca o mamica, le-a spus si lor acelasi lucru. Cred ca altfel nici nu m-as fi agitat asa. Faza cea mai urata e ca unei fetite care am inteles ca a adormit mai greu i-a si spus ca daca nu doarme sa mearga la alta gradi ca ea nu sta dupa ei.O inteleg pe de o parte ptr. ca sunt sigura ca nu-i e usor. N-au nici patuturi destule, unii dorm pe mese, altii prin alte grupe unde-s mai putini...
MIHA78 spune:
Da, el e f. interesat sa faca cat mai multe, mai facem si acasa, are niste caiete, carti speciale cu activitati, nu se lasa pana nu face bine, cateodata eu ii spun ca va face mai bine data viitoare, el vrea sa repete pana face corect fisa sau o litera de tipar sau altceva. Nu vreau nici eu nici sa-l stresez degeaba, vb. sotului parca-ar merge acum la Harvard, el s-a obisnuit acolo, e f. cuminte la gradi. Acum vom vedea, a prins si prima raceala, asa ca suntem acasa.
Moni ca vb. de serbare, a noastra de sfarsit de an a fost un fiasco, au plans de numa multi copilasi, educatoarea i-a fortat sa stea in fata chiar daca nu vroiau sa zica pana la capat poezia, zicea ea in locul lor, mai mult tipand, la dansuri au fost care n-au mai vrut sa se ridice de pe scaun, ea-i tot tragea, astia urlau mai tare...ce sa zic eu m-am cam socat at., Tudor si-a zis frumos cele 3 poezii pe care le-a avut, dar n-a mai vrut sa stea nici sa manance prajitura cand s-a terminat. Ea zicea ca a fost asa stresata din cauza parintilor, sa nu zica ca nu s-a ocupat de copilasi. Eu zic ca fiecare parinte cunoaste posibilitatile copilului, fricile etc. si n-aveau de ce sa comenteze daca unul nu zicea poezia, ev. ti-e ciuda pe copil nu pe educatoare. Noi am filmat putin si acuma radem cand ne uitam la caseta.
Bee, si aici s-a schimbat o educatoare, e f. draguta cea noua si cea care a plecat era, dar nu s-a inteles cu ed. principala ca sa zic asa, am inteles ca in fiecare an cele tinere pleaca ca nu-i pot intra in gratii celei vechi, care, spune lumea profesional e f. buna dar vesnic nervoasa, mult mai rigida si severa cu copilasii. Acum chiar nu vreau sa para ca pb. e educatoarea, daca nu interveneau modificarile eu chiar n-aveam de obiectat. Am inteles ca si in gradinitele din Cluj multi copilasi care tb. sa treaca la grupa mare daca s-au nascut in ian-feb.2006 au ramas in grupa mijlocie.