Gupa mica-mijlocie?Se poate lucra asa?

Gupa mica-mijlocie?Se poate lucra asa? | Autor: MIHA78

Link direct la acest mesaj

Anul acesta gradinita la care merge baiatul meu Tudor in varsta de 4,8 ani ne-a pregatit o surpriza. Anul trecu a frecventat grupa mica, ne asteptam normal, sa fie la grupa mijlocie, s-a schimbat si o educatoare, aveam ceva emotii, dar am zis ca asta e normal si se va obisnui. Surpriza a fost insa ca pe langa colegii de anul trecut care erau oricum putin mai mici decat el, au bagat in aceeasi grupa inca 13 copilasi care trebuiau sa fie la grupa mica avand toti 3 ani, 3 ani si ceva. Educatoarea ne-a anuntat ca s-a transformat grupa in mica-mijlocie, ca se lucreaza diferentiat, ca teoretic vor incepe sa faca si engleza, practic nu stie cum se vor descurca, ca cel mai bine era sa mut eu copilul, ca-s 33 in grupa marea majoritate mici. Cert e ca-s doar vreo 10 copilasi de varsta lui restul sunt mici, plang normal, educatoarea e putin depasita, tot timpul nervoasa, si ne incurajeaza sa-l mutam.
Mie nu mi se pare normal ce s-a intamplat, cred cel putin ca aveau obligatia sa ne anunte inainte de inceperea anului scolar, acum nu se mai prea poate face nimic. Am incercat sa-l mut la cealalta grupa mijlocie, unde-s numai copii de 4 ani si ceva, nu se poate ca-s 37 in grupa, am zis sa-l mute la grupa mare ptr. ca si acolo sunt copilasi de 4 ani si 10 luni, nici asta nu se poate, culmea e ca se poate doar ca eu sa-l mut, cu toate ca suntem acolo de anul trecut. Am intrebat si eu daca aceasta solutie le-au dat-o si noilor veniti, copilasi care tb. clar sa fie intr-o grupa mica, mi s-a spus ca tb inscrisi ca nu erau destui copilasi(23) si riscau ele sa aiba pb.
Eu chiar nu stiu ce sa fac, gradinita asta e in Cluj, nu-l pot muta oriunde ca suntem conditionati si de locurile de munca, de cat de repede am ajunge dupa el. Gradinita particulara nu-mi permit, chiar nu stiu ce sa fac?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

MIHA eu zic sa nu iti mai faci atatea probleme si sa il lasi acolo,ca va fi super ok si asa.Am citit odata cand citeam despre gradinitele Montessori cat de benefice sunt grupele asa mixte,deci unde-s copii de varste diferite.
Iti pot spune cum a fost si la Diana.Eu am dus-o la grupa mica acum doi ani cand ea inca nu implinise trei ani,avea doar 2 ani si 8 luni.In grupa respectiva mai erau doar cca 5 copii mai mici decat ea,restul erau mai mari si nu doar de 3 ani - 3 ani jumate cum e normal la grupa mica ci erau si copii chiar de 4 ani jumate,deci cu un an jumate-doi mai mare decat ea! Eu , invers decat tine, imi faceam probleme ca poate nu va putea tine ritmul cu cei mai mari,dar nu a fost absolut deloc asa,ba dimpotriva.Si au facut inca de la grupa mica inclusiv lectii de engleza.
Acum sunt la grupa mare si fiindca la anul vreo 7 copii merg sigur la scoala (au deja 6-7 ani fata de cei 4 ani si 9 luni ai Dianei ...) ,educatoarele fac cu totii de la mic la mare activitati ca pentru grupa pregatitoare,nu prea mai au timp mult de joaca,pentru ca "au treaba","au teme" etc. Am vazut fisele expuse zilnic afara,e plin de exercitii de matematica si nu doar ca anul trecut la mijlocie cu cifre doar de la 1 la 10,acum "au evoluat" .
Eu am fost pana acum foarte multumita de cum a mers treaba doi ani,asa ca ce iti pot spune in concluzie e ca se poate si asa,cu niste "amendamente": 1) depinde de educatoare; 2) la noi a fost mai ok ca erau toti incepatori la grupa mica chiar de erau si copii mai mari.
Cred ca va fi un pic mai greu la voi doar in prima luna, pana termina copilasii respectivi cu plansul de dimineata.Si in plus daca a zis ca vor lucra diferentiat cu ei e super ok.La Diana s-a lucrat la fel cu toata trupa indiferent de varsta,dar i-au stimulat si cu chestii in plus fata de programa,daca au vazut ca pot mai mult.Ne-au zis de la inceput asta,ca daca vad ca se descurca, ele ii invata in plus.
Bafta si o sa vezi ca va fi bine! Chiar sunt tare putine grupele in gradinite unde-s copii foarte "uniformi" ca varsta.

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)

www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE

10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IonescuOana spune:

Nici mie nu mi se pare normal, sincer, sa faca o singura grupa si cu cei de 3 ani si cu cei de 4 ani pt ca este o mare diferenta intre ei. Cei de 4 ani, chiar daca nu au mai fost la gradi vorbesc si inteleg mult mai bine, li se pot da cu totul alte activitati decat celor foarte mici. De ex, la activitatea de lipit hartie colorata pe hartie alba baietelul meu care are 3 ani si jumatate si-a pus lipici pe limba. Doamna si-a dat seama la timp dar pe mine m-a asteptat cu replica "Ce ne facem pt ca nu mai pot lucra nici la ceilalti copii cu lipici sau plastilina". Raspunsul meu a fost sa se faca o frupa numai cu copilasiii de 3 ani care acum sunt imprastiati in 2 gurpe mici-mijlocii, dar bineinteles ca nu se poate. Nu mi se pare corect nici fata de cei de 4 ani sa fie privati de anumite activitati din cauza celor mici. Pana la urma m-am inteles cu doamna sa o anunt ziua in care-i tin acasa (in fiecare saptamana vine bunica o zi si ii tin acasa) si atunci o sa le dea lipici celorlalti. Dar nu toata lumea poate face asa, nu e normal, repet, e o mare diferenta intre cei de 3 ani si un pic si cei de peste 4 ani.

Mergi la inceput

OANA da la faza asta cu lipicIul si altele de gen ai dreptate,dar cred ca depinde de genul de copil, nu neaparat de varsta lui ca sa se descurce cu substante / obiecte mai periculoase gen lipici,foarfeca etc. A mea desi era mai mica,stia demult sa utilizeze chestii din astea,pentru ca o lasasem acasa.Dar la gradinita la grupa mica nu le dadeau foarfeci,le decupa doamna si ei doar lipeau.Mie mi-ar fi placut sa o lase sa taie si ea,pentru ca se pricepea si ii placea mult de tot sa faca asta,dar pe de alta parte e clar ca nu avea cum sa le dea asa ceva, ca doar nu i-ar fi putut supraveghea pe toti si e periculos.Deci solutia a fost sa ne jucam doar acasa cu ce nu ii lasa inca singuri la gradinita.Chiar si la copii mai mari, nu stii ce idei le vin unora. De exemplu stiu copii marisori (3-4 ani) care si-au bagat plastelina in nas

10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Ceea ce scrii tu e normal, cunosc si eu mamici care la fel au avut in grupa copii mai mici de varsta si asta s-a simtit pe tot parcursul anului.
Mamicle de copii mici evident au fost incantate
La noi nu s-au mai acceptat copii sub 4 ani in grupa mijlocie si asa e corect !
13 copii mai mici sunt multi... totusi.
Nu poti vorbi cu directoarea ?

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

la grupa sofiei erau cam 15 copii cu tptul, de la 3 la 7 ani :) , grupoa de germana, si a fost super, si pt sofia cand era mica, si cand avea 6 ani jumate, reuseau sa lucreze iferentiat si sa invatau si sa fie mai atenti cu cei mititei samd samd.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

DARIA cred ca o fi vorbit deja si cu directoarea,de i s-a raspuns ca nu se poate si gata.Altfel nu ne mai intreba pe noi ce si cum ...
MIHA eventual daca nu ai facut-o inca, poti vorbi direct cu educatoarele de la cealalta grupa mijlocie si de la grupele mari,ca daca renunta vreun copil,sa il primeasca pe Tudor in loc.In general educatoarele isi cam aleg si singure copiii Cel putin la noi asa e,multi ce o stiau pe educatoare, au insistat sa isi inscrie copiii doar la ea indiferent ca erau prea mici sau prea mari pentru grupa respectiva.
Dar poate intre timp o sa fi multumita cum decurge treaba si asa mixt si in plus poate se obisnuieste Tudor cu colegii si nu se mai vrea mutat.Trebuie sa tii cont si de ce vrea el ( e important sa se simta el bine,nu ce activitati fac,ca are vreme de invatat ) si sa calculezi si cand vrei sa il dai la scoala,asta in caz ca il muti la grupa mare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitaco spune:

Da, se poate lucra, pt ca programa este in mare parte comuna. Educatorul tb sa adapteze continuturile lectiilor nivelului de varsta al copiilor.
Fetita mea are 4,9 ani si e la grupa mare. Asa ca nu vasta reflecta intotdeauna nivelul de pregatire al copilului.
Faptul ca unii plang acum nu e o pb asa grava.Si al tau a plans la inceput. Cand se vor adapta cu totii va fi bine.
Daca tu insa crezi ca baietelul tau va stagna in acumularea de cunostinte si deprinderi din cauza acestui fapt ... pt linistea ta, e mai bine sa il muti la alta grupa... de ce nu la grupa mare, unde va fi stimulat mai mult de colegii mai marisori.

Gabriela si Mateea Ioana
Povestea unui inceput de viata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_OR spune:

mie si mutat direct in grupa "mare", la mai putin de 5 ani, mi se pare putin exagerat.si la noi la gradi au fost comasate de cativa ani grupele "mare" cu "pregatitoare", si merg copii de la 5 la 7+ (ani), banuiesc eu ca cei care nu pleaca la 6 ani la scoala fac de doua ori aceeasi materie, sau.....habar n-am.poate intra o educatoare binevoitoare sa ne lamureasca un pic cu privire la programa si activitati efective.

Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitaco spune:

acum depinde si de cati ani vrei sa dai copilul la scoala.
Eu o voi da la 6,9 ani.Deci suntem in grafic

Gabriela si Mateea Ioana
Povestea unui inceput de viata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_OR spune:

Denis va merge la 7 ani si 3 luni.Nu stiu daca se incadreaza sau nu in vreun grafic, nu le am cu astea.

Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)

Mergi la inceput