Topic ingrijirea copilului - CIC(8)
Raspunsuri - Pagina 11
corinasmile spune:
Buna ziua,
va rog mult sa ma ajutati cu un sfat/o parere.
Ma regasesc in urmatoarea situatie: sunt in CIC din 27.08.2010 si ieri am aflat ca (,) compania la care lucrez se reorganizeaza, majoritatea angajatilor fiind trecuti pe alta persoana juridica nou infiintata (in cadrul aceluiasi mare grup de companii).
As vrea sa inteleg cat mai bine in ce masura imi poate afecta acest lucru drepturile la CIC. Din cate imi dau seama, aceasta "mutare" este similara cu o demisie si angajare in alta parte, nu? E ok sa mi se intample chestia asta in timp e sunt in CIC?
Va multumesc anticipat si astept orice pareri informate
Corina, mami de Maria (14.06.2010)
marius spune:
Asa se procedeaza intradevar insa demisia si reangajarea nu se pot face decat doar cu acordul (vointa) angajatului care semneaza efectiv actele corepunzatoare.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca ma votati (mar-2) donez premiul oricare ar fi acelal pentru acest caz
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
corinasmile spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Asa se procedeaza intradevar insa demisia si reangajarea nu se pot face decat doar cu acordul (vointa) angajatului care semneaza efectiv actele corepunzatoare. www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca ma votati (mar-2) donez premiul oricare ar fi acelal pentru acest caz Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Multumesc pentru confirmare.
Asta inseamna ca pot fi in continuare in CIC, cu contractul de munca suspendat, pe alta persoana juridica?
Iar la expirarea celor 2 ani sa ma intorc la postul meu?
Corina, mami de Maria (14.06.2010)
marius spune:
Daca se face angajarea pe noul loc de munca reintri in CIC si revii cand implineste copilul 2 ani sau dupa dorinta anterior acestei date. Si acest nou contract va fi suspendat situatia este identica cu cea actuala se vor schimba contractele si bineinteles angajatorul.
Dar este obligatorie procedura de:
1. Revenire la vechiul(actualul) loc de munca din CIC
2. Reluarea contractului actual - anularea suspendarii
3. Demisie dar mai degraba incetarea contractului prin acordul partilor (art. 55 din CM daca nu ma insel) - deci va exista o decizie de incetare a CM
4. Incheierea unui nou contract de munca pe noul loc de munca
5. Reintrarea in CIC - implicit suspendarea noului contract pe noul loc de munca
6. Revenirea din CIC la noul loc de munca in aceleasi conditii prevazute de lege.
Cam asa ar trebui sa aiba loc, cronologic discutand.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca ma votati (mar-2) donez premiul oricare ar fi acelal pentru acest caz
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
corinasmile spune:
Marius, multumesc pentru raspunsuri!
Voi incerca sa revin aici cu un mesaj dupa finalizarea intregului proces, poate mai foloseste cuiva.
Numai bine!
Corina, mami de Maria (14.06.2010)
mihatp spune:
anticipat pentru bunavointa!
sunt in mare dubiu cum o sa rezolv situatia...
sunt insarcinata in 32 sapt. al doilea bb, cu primul n-am fost destul de inspirata sa stau acasa, asa ca informatiile despre cum se calculeaza CIC sunt noi pentru mine.
am un job principal, vechime de vreo 11 ani. pana aici e in regula.
din sept 2009 am o conventie civila de prestari servicii (activitate profesionala pentru care platesc impozit, angajatorul 10%, eu 6%). peste tot unde merg, cu legea in mana, mi se spune ca nu pot sa beneficiez la calculul CIC si de aceste venituri. peste tot mi se spune ca acest contract nu se inregistreaza la finante, fapt pentru care nu se ia in calcul. STIU ca sunt baliverne! ce ma tem e ca va trebui sa-i dau in judecata sa-mi obtin acest drept. ca sa nu zic, ca acest venit e mai mare decat salariul meu de la jobul 1, asa ca s-ar simti din plin.
1.alte solutii sa-i fac pe domnii/doamnele de la fisc sa inteleaga legea asa cum o inteleg eu.
2.cunoasteti situatii in care s-a luat in calcul si conventia civila la calculul CIC? asta pentru sufletul meu.
multumesc mult!
Mamica de berbecut-Luca
9 aprilie 2008
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihatp anticipat pentru bunavointa! sunt in mare dubiu cum o sa rezolv situatia... sunt insarcinata in 32 sapt. al doilea bb, cu primul n-am fost destul de inspirata sa stau acasa, asa ca informatiile despre cum se calculeaza CIC sunt noi pentru mine. am un job principal, vechime de vreo 11 ani. pana aici e in regula. din sept 2009 am o conventie civila de prestari servicii (activitate profesionala pentru care platesc impozit, angajatorul 10%, eu 6%). peste tot unde merg, cu legea in mana, mi se spune ca nu pot sa beneficiez la calculul CIC si de aceste venituri. peste tot mi se spune ca acest contract nu se inregistreaza la finante, fapt pentru care nu se ia in calcul. STIU ca sunt baliverne! ce ma tem e ca va trebui sa-i dau in judecata sa-mi obtin acest drept. ca sa nu zic, ca acest venit e mai mare decat salariul meu de la jobul 1, asa ca s-ar simti din plin. 1.alte solutii sa-i fac pe domnii/doamnele de la fisc sa inteleaga legea asa cum o inteleg eu. 2.cunoasteti situatii in care s-a luat in calcul si conventia civila la calculul CIC? asta pentru sufletul meu. multumesc mult! Mamica de berbecut-Luca 9 aprilie 2008 |
In aceasta forma a conventiei civile, cu adevarat nu este definita ca venit profesional, deci nu va intra in calcul.
Conventia civila nu este venit profesional - banii nu sunt salariu/indemnizatie/venit din munca, ci este o plata/o taxa pentru o prestatie.
Art. 5 din Normele metodologice la OU 148/2005, asa cum au fost modificate prin HG 1682/2008, precizeaza care sunt veniturile care intra in calculul indemnizatiei CIC:
"Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1) - (4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta stabilita conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit."
Daca te uiti in Codul fiscal, conventiile civile nu sunt definite ca activitati din salarii sau asimilate, sunt reglementate la art. 78, Venituri din alte surse - deci nu fac obiectul bazei de calcul pentru CIC.
Ele sunt impozabile, dar sunt de alta natura fiscala - la fel ca si arbitrajul comercial, primele de asigurare, diferentele de pret etc.
marius spune:
Din nefericire au dreptate - daca veniturile realizate un in spate si o forma fiscala Pfa de exemplu - este ok. Altfel nun sunt inregistrate ca venituri profesionale.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca ma votati (mar-2) donez premiul oricare ar fi acelal pentru acest caz
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
mihatp spune:
juristii pe care i-am consultat spuneau ca am dreptul conform...
Art. 46 Cod fiscal . Definirea veniturilor din activitati independente
(1)Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2)Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii , altele decât cele prevazute la alin.(3), precum si din practicarea unei meserii.
... acu' e drept ca nu mai inteleg nimic
Mamica de berbecut-Luca
9 aprilie 2008
Mediajust spune:
Activitatea independenta este definita ca atare, nu se exercita pe conventii civile.
Ea se exercita sub forma de prestatie autorizata a unei profesiuni (cazul PFA), sub forma de cesiune a drepturilor de proprietate intelectuala (scriitori, ziaristi, artisti etc) sau in conditiile reglementate de legi speciale pentru profesiile liberale (avocati, arhitecti, notari, medici etc).
Conventia civila este reglementata de Codul civil ca insemnand "lucrare pusa in serviciul altuia" - deci plata este, practic, un pret, o taxa, nu un venit profesional. Mai mult, lucrarea trebuie sa fie "o intreprindere determinata sau pe un timp marginit”. Se impune, deci, executarea intr-o singur#259; presta#355;ie sau timpul pentru care presteaz#259; serviciul respectiv s#259; fie limitat (dau zapada din curte, impart fluturasi intr-o zi etc).
Folosirea acestui tip de conventie pentru a masca relatii de munca este foarte avantajos pentru parti (mai ales la impozitarea cu 10%) pana la un punct, dar se dovedeste ca la momentul semnarii cel putin o parte nu intelege ce risca asumandu-si-l.