Invatamant si invatare in Ro-studiul Elli

Invatamant si invatare in Ro-studiul Elli | Autor: loryi1974

Link direct la acest mesaj

Dupa 20 de ani in care invatamantul romanesc a mers din rau in mai rau cu sprijinul tututor-profesori,parinti,conducatori ,masura acestui rau poate fi cuantificabila -studiul Elli.
In 2006,rezultatele testarii Pisa care arata in ce masura elevii de 15 ani sunt pregatiti pentru a face fata la realitatile vietii evaluand cititul/lectura,stiintele si matematica ne-au plasat pe penultimul loc european si pe locul 47 din 57 de tari participante,niciun elev roman nereusind sa obtina nivelul maxim de performanta.In aceeasi perioada,elevii romani obtineau,evident, supernote la Testarea Nationala si ,evident,super-supernote in gimnaziu intr-un numar impresionabil(socant).
Noul studiu ,dat publicitatii de curand,si-a propus sa evalueze "invatarea pe tot parcursul vietii",adica ,pe langa invatamantul clasic,s-au avut in vedere si cursurile pe care un om le face pentru perfectionare sau doar ca hobby(mai sunt si din astia)-adica pentru profesie si in timpul liber.
Normal,Romania este pe ultimul loc intre tarile UE desi multi concetateni cred ca romanii sunt mai destepti,mai educati,mai ...decat multi altii.
http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2010-08-31-7744538-0-studiul-bertelsmann.pdf
Exista o parte "How does Elli work"in care se arata invatarea in cele 4 dimensiuni definite de UNESCO.Una dintre ele ,"learning to know",ia in considerare si testarile Pisa,unde eram tot in coada-Muntenegru care era dupa noi la Elli nu intra in clacul ca nu e inca in UE.Singurul clasament in care nu suntem printre ultimele trei este cel de la "learning to do"-pentru job,aici mai avem vreo patru sub noi
La sfarsit ,exista niste intrebari .Printre ele,"Is Elli saying that people in Denmark(adica prima clasata)are smarter than people in Romania?".Raspunsul este unul politically correct,vorba celor de la hotnews ,in traducere :"Elli nu este o masura a inteligentei individuale sau colective.Elli doar masoara gradul in care conditiile de invatare dintr-o tara contribuie la bunastarea economica si sociala.".
Am creat acest subiect pentru a ne vedea un pic in oglinda asa cum suntem de fapt si ,poate,luam in serios educatia ,atat la scoala cat si acasa,dincolo de toate aspectele materiale.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Bine ar fi daca ne-am uita in oglinda sa ne vedem cum sintem,dar ma tem ca tot frumosi si destepti ne-am vedea.Din pacate in invatamintul rom.e fff multa impostura(am predat in Ro la liceu),fff multi profesori care nu stiu carte si nu numai ca nu stiu carte,dar n-au pregatirea psiho-pedagogica necesara(in ciuda modulelor absolvite),habar n-au sa se poarte cu elevii.Nu mai vorbesc de "profesorii" cu numele,cei care au de fapt o alta pregatire(medici,ingineri,preoti)dar care vin la catedra sa predea disciplinele de profil.Si care ma uitam la ei nu erau atit fericiti ca predau materia in chestiune,cit fericiti ca aveau rolul de profesor,o gramada de lume se joaca de-a profesorul in Ro,multi platesc polite,se poarta exact ca profii lor care poate i-au abuzat sau umilit,altii isi iau modele din profii pe care i-au avut(si nu neaparat din cele bune),ce sa mai,dezamagitor.A,si a propos de "rezultate",ma calcau pe nervi orele alea nesfirsite de "olimpiade",accentul pus pe "incurajarea"copilului-adica invitarea lui de a veni la olimpiada chiar daca nu stie de nivel de olimpiada,nu conta,important era ca elevul sa vina,se umpleau clasele de faza pe scoala,apoi ajungeai pe judet la corectat si vedeai ca unii abia meritau un 5 dar si acolo era directia cu "incurajarea" ...Adica de ce nu e mai corect sa incurajezi elevul sa-si vada nivelul asa cum e si sa-i cream motivatia de a se accepta pe sine cu idealurile sau abilitatile pe care le are,de ce adica sa nu incurajam un elev sa devina brutar de ex ci sa-l incurajam sa vina la olimpiada de cutare,chiar daca stim ca nu va ajuge f departe.

In fine,scuzati-ma,nu mai traiesc acolo,dar mi se pare o idee buna sa ne privim in oglinda si sa ne gindim ca si competentele sint necesare in viata,nu numai cunostintele cu care atita ne laudam si nici macar nu le avem,stiu o gramada de analfabeti cu diploma de bacalaureat in Ro.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Citat:
citat din mesajul lui Katya

stiu o gramada de analfabeti cu diploma de bacalaureat in Ro.

eu stiu si analfabeti cu diploma de doctorat

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Din pacate e adevarat ce spune Sabina. Invatamintul romanesc este in asa hal degradat incit chiar exista analfabeti cu doctorate. Intr-o tara in care totul are un pret concret, trebuie doar sa vrei sa-ti iei diploma! Solutii de iesit din prostie nu exista! Cum adica nu exista? Pai foarte simplu, o populatie proasta si prostita e usor de manipulat si in al doilea rind, un invatamint de calitate se face cu foarte multi bani. CUm bani in invatamint nu se vor baga niciodata in tara asta, degradarea va continua cit timp va supravietui invatamintul statal! DIn pacate nici invatamintul particular nu e departe, acolo vine mirlanul cu lantul de aur de 3 kg la git, pune banii pe masa si asteapta sa vina ce comanda el! Evident ca in toata cloaca asta exista si exceptii, dar nu au cum sa schimbe ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meru spune:

O realitate, pe care multe cadre nu o recunosc, n-au auzit etc.
Mai ciudata e atitudinea parintilor, care nu discuta despre acest subiect, chiar se feresc. Ar fi util si un studiu despre cati bani se dau aiurea, in RO - invatamant gratuit, pana la 16 ani, de la cresa, gradinita, scoala, meditatii, facultate (in inscrieri, cadouri, sponsorizari, shopping). Am fi pe primul loc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Am sa spun un lucru pe care deja toata lumea il cunoaste: se ''incurajeaza'' cum spunea si Katya tot felul de personaje care de care mai bizare in studii din ce in ce mai inalte. Am vazut studenti care aveau clar devieri comportamentale (se izbeau cu capul de calorifere,sau intrau intr-o sala in care se desfasura un examen si mergeau ca pe bulevard) oameni despre care se stia ca sufera de schizofrenie, si care urmau o facultate ce la sfarsit ii atestau ca profesori !!!
Imi amintesc si moto-ul sedintelor de catedra :"Dati-le drumul la reexaminari ca sa avem studenti de anul II, III), nu conta ca erau tamaie si habar nu aveau nici grupele principale din tabelul periodic, habar nu aveau nici sa-si scrie numele corect. Important era sa fie studenti in anul urmator ..''ca de acolo ne vin banii, domnilor'' cum aprecia un domn prorector care facea parte din catedra noastra.
La fel, politica universitatii de a aloca spatiu facultatilor in functie de numarul de studenti si nu in functie de necesarul facultatii (laboratoare unde se desfasoara partea practica) conduce la un dezastru. Asa sunt inscrisi studenti care cu greu ar putea fi absolventi de trei clase, dar care, dragii mei, vor fi licentiati ca oricare dintre noi si care ulterior nu vor avea alta sansa decat in invatamant...
O, sa nu-mi mai amintesc de cei care sunt licentiati si habar nu au cu ce se mananca facultatea pe care au terminat-o cum au terminat-o, ca vai de capul ei, si care imediat dupa absolvire (cateodata si inainte) au si primit postul caldut in primire. Unii ca acestia sprijiniti ori politic, ori financiar sunt in posturi caldute si as indrazni sa cred eu chiar posturi cheie. Ca un exemplu, eu stiu spitale unde nu m-as duce sa mi fac analizele, caci stiu cine le face si cam cat poate persoana...

In fine, m-am lungit.. Suntem o natiune de intelectuali, mai toti cu facultati si doctorate, daca nu macar un masterat micut acolo.. Iata insa ca studiile nu mint.

Mi-a placut Lory ca ai adus problema asta in discutie.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

ok, dar de ce parintii sunt de vina? pt ca de voie-nevoie dam bani pe meditatii?
Din pacate sistemul e plin de cadre didactice incompetente. A fi pedagog nu inseamna doar sa ai o facultate. Inseamna si sa ai vena de pedagog, sa-ti placa meseria, sa-ti placa copiii. Si asa ceva exista la putini dintre cei care stau la catedra.

Imi vine sa urlu, cand dirigintele imi spune ca fiul meu nu e atent la ora de mate, viseaza. Ce vrei dom'le? Sa stau langa el si sa-l trag de maneca? Fiul meu insa vine acasa de la ora lui si eu trebuie sa-i bag in cap materia, fiindca proful nu e in stare. Copilul are totul in caiet, dar nu intelege nimic, si daca ii explic acasa, e ok. Restul clasei- tabula rasa, exceptie 1-2 copii, care au talent la matematica.
Poate io-s OZN, dar cand eram la scoala, proful care a vazut ca scartaie, ne-a tinut dupa ore sau ne-a chemat dupa masa si ne-a mai explicat de cateva ori pana cand majoritatea totusi am priceput. Inclusiv mama mea care era profesoara, facea la fel. Meditatii in grup pentru un buchet de flori la sfarsitul anului... si nu murea nimeni. Salarul mamei mele era jumatate din salarul fostului meu socru care era muncitor la brutarie. Si totusi, profesorii erau buni, erau eficienti, chiar daca nu eerau platiti bine.
Noi, majoritatea parintilor facem tot posibilul, si vine un studiu care da vina pe noi? De ce?

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)

Povestea nasterii: Lili si Robert

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

Citat:
citat din mesajul lui Gabi_K
Meditatii in grup pentru un buchet de flori la sfarsitul anului... si nu murea nimeni. Salarul mamei mele era jumatate din salarul fostului meu socru care era muncitor la brutarie. Si totusi, profesorii erau buni, erau eficienti, chiar daca nu eerau platiti bine.

Profesorii ar face asta si acum... daca ar exista un dram de respect pentru munca loc, si nu ar fi tratati de copii si de parinti ca ultimii fraieri, care au datoria principala de a nu strica media copilului, nu de a il trimite acasa cu ceva in cap.
Si daca doctorii iau spaga, de ce sa nu ia si coordonatorii de grade si doctorate!? ca doar si ei au un amarat de salariu.

iar chestia cu studentii e valabila peste tot. trece-i clasa, ca sa avem copii la anul, sa nu desfiintam seriile...

la scoala se duc ca e podium de prezentat moda si afisat ultimele racnete tehnologice, nu ca trebuie sa inveti ceva. ia sa se dea din nou examene de admitere la fiecare liceu, sa ai o sansa si atat, sa vezi ce nu se mai duc toti prostii cu 10 cumparat la un liceu celebru, si se pun copiii cu burta pe carte.si asta e, nu te tin puterile, la profesionala.
daca la facultati s-ar da din nou examen, si nu s-ar intra cu dosar, poate am avea ceva de calitate... dar trebuie sa-si asume riscul ca vreo 4 ani sa nu ajunga nimeni student.

isi asuma cineva riscul sa ramana fara loc de munca?!

Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Cristinamh coordonatorii de grade si de doctorate nu au salarii amarate !!! Salarii amarate au preparatorii, asistentii universitari, care nu coordonau doctorate. Trebuie sa fii profesor sa iti dea conducere de doctorat. Inainte trebuia sa ai la activ felurite contracte, sa demonstrezi ca poti conduce un doctorat.
Cand am intrat eu la doctorat, conducatorul meu lua 4 milioane pe luna per doctorand cu frecventa si 2 per doctorand fara frecventa. Avea 4 doctoranzi la zi si 7 la ff. Fa un calcul si iti iese in 2003 doar pe doctoranzi un venit de vreo 30 de milioane pe luna doar asa.... Nu mai punem contractele, ca CNCSIS (nu vorbim de granturi) era de 500 de milioane pe an... Nu mai punem comisiile de doctorat unde era platit (ultima oara ''mergea'' in 2007 cam 6-7 milioane per prezentare), nu mai punem lucrarile de grad, nu mai punem altceva...
Deci inca odata, sa fie clar: nu au salarii mici, sorry....

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meru spune:

Yasmin, asa e, au salarii mai mari ca afara.
Am intrebat un copil de gimnaziu, la o scoala buna, de triunghiul echilateral si parea deranjat,nu stia. Adica, daca nu ai parinti care stiu si se ocupa de copil sau bani de dat pe meditatii, risti foarte usor sa ai acasa un copil total nepregatit.De ce sa mai mergi la scoala?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

exact asta scriam la subiectul cu asistenta ucigasa de la giulesti.
Daca unui cadru medical sau didactic nu-i convin banii, sa zica la revedere si sa lase pe altii, care poate nu-s asa de dotati cu doctorate si masterate, dar fac fata la fel de bine. Si daca intri la un pacient sau te pui la catedra, nu uita nici o clipa, ca esti responsabil pentru acei pacienti/copii, si indiferent ce cadou iti da, ce plic iti baga in buzunar, tu esti obligat sa-l faci sanatos respectiv sa-i oferi o educatie de calitate.

La noi intr-o scoala buna (sa nu zic una dintre cele mai bune din oras) in clasa a 8-a copiii chiulesc de la scoala incepand din luna mai pe motiv ca nu prea se mai tin ore. Mai dadeau testele nationale si atat. Restul orelor- pauza. O cunostinta de-a noastra lipsea cu zilele de la scoala, fara sa pateasca ceva. Unde am ajuns??? Nu stiu cum, scoala nu are director, proful nu tine orele, copilul nu sta la scoala (povesti gen "maine nu facem numai mate, dar pentru o ora nu merita sa ma duc") absente nu se mai trec in catalog...

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)

Povestea nasterii: Lili si Robert

Mergi la inceput