Nazdravani de prin 2003 *4

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Si la noi e la fel de lejer cu scoala. Anul trecut a fost anul de acomodare cu copiii, cu program ore/pauza, ridicat mana si asteptat randul ca sa vorbeasca, acomodare cu fritid si cu scoala. Acum e practic un inceput de acomodare cu statul in banci la lectii, totul se petrece in joaca, primesc si o tema pe saptamana, o foaie in care trebuie sa deseneze mereu cate ceva legat de tema(cifra sau litera, caci in ritmul asta lucreaza la scoala, cate o litera si o cifra pe saptamana dar am impresia ca la litere stau mai mult, caci o saptamana e tema cu o litera si alta e cu o cifra) si apoi sa´scrie la inceput dupa contur si apoi liber pe foaie cifra sau litera, in cateva randuri. Caiete si carti nici pomeneala, totul e la scoala, le-am vazut si eu la sedinta particulara cu profa cand am intrebat-o ce si cum caci eram curioasa. Au carti si caiete din acelea tip, nu mai stiu cum se numesc in Ro, in care copiii lucreaza diverse. Nu au caiete cum aveam noi, cu linii, cu patratele...nici pomeneala. Nici macar penar nu ii trebuie, au totul la scoala, nu aduc nimic acasa, deci in fara de cutia cu sandwich si doua-trei jucarii nu cara nimic. Jucariile le duce pentru ca la programul de dupamasa se joaca. Aici nu se fac lectii la clasele mici, mai ales la cate lectii au.... Silvia termina tema in 5-10 minute. :) Si se csrie numai cu creion, nu exista stilou.

Dana, si aici tot asa se invata literele, cele de tipar mari si mici. Silvia se straduieste sa scrie ca si noi, bucalat asa...dar nu ii iese :). Noi primim acasa foaia cu tema, Silvia nu trebuie sa tina minte nimic. Plus primim si toate activitatile extra ce le fac, ca sa stim cand si cum sa pregatim copiii, nu le incarca lor memoria. Azi de ex. au zi de stat afara, toata ziua. Le-a trebuit haine de ploaie in caz ca ploua. In alta zi au fost la stadion si le-a trebuit echipament de sport...in alta zi vor merge la piscina si le va trebui costum de baie si prosop....cam astea.

Apropo de lectii, ma duc acum sa invat. Sunt la Kalmar la biblioteca si am de muncit la un proiect, apoi de invatat ca avem prima data discutii asupra cursului parcurs si mai am de citit...si eu stau pe DC tztztz!

si inca o data succes copiilor!

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

si fu si prima zi de scoala...

dana, nu tine minte. la 11 ne/a zis doamna ca maine sa ia abecedarul, matematica si creioanele de colorat. il intreb acasa... ce a zis doamna ca le trebuie maine. mut ca pestele!

i-am zis sa scrie pe o foaie cand le cere ceva, ca o sa se duca cu temele nefacute...

Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

Intai va urez bine v-am regasit si urez la multi ani sarbatoritilor momentului!
La multi ani Silvia! Sa fii fericita! Si sanatoasa! Mihaela, multi pupici sitoate urarile noastre de bine!

Ne-am intors dinconcediu insa nu am apucat sa mai ajung aici...
Deocamdata recuperez... am reusit sa citesc din urma...

Mergi la inceput

Intotdeauna am crezut ca mama e cea mai importanta persoana din viata copilului ei, centrul universului pana la un punct… In cazul nostru pana anul trecu, cand a aparut Teacher… Pentru teacher Alex a invatat sa scrie si sa citeasca, isi face temele constiincios la engleza, citeste si scrie zilnic, isi invata pana si dinozaurii engleza…

De cateva zile insa a aparut Doamna, care a schimbat iar ierarhiile. Doamna spune, Doamna vrea, Doamnei ii va place, Doamna…

Avea trei ani si mi-a spus, serios, inainte de a ajunge la gradinita: ‘intro zi am sa cresc mare si am sa merg la scoala”. I-am sarutat fruntea si l-am strans in brate amintindu-mi cu infiorare ca deja era la gradinita… Ma gandeam ca mai e pana atunci… Ziua aceea a venit… de curand.

Emotionat, strangand florile in manuta ca pe o comoara de pret, iscodind peste tot cu ochisorii dupa colegii de la gradinita… sperand sa gaseasca macar un chip cunoscut am intrat in curtea scolii…
A mai intalnit cativa viitori colegi si pe prietenii lui cei mai buni - dintre care doar unul merge la scoala si e in clasa cu el, celalalt venise doar sa isi incurajeze amicii si sa faca o repetitive generala pentru anul viitor - si a rasuflat usurat, poate nu e asa de singur… ma strangea de mana si mi-a soptit: “cati copii sunt… “ si apoi si-a auzit numele strigat. M-a strans mai tare de mana si m-a privit intrebator, apoi s-a lasat condus pe sub un tunel de flori in scoala pana in clasa.
L-am sarutat de ramas bun in clasa si am plecat cu inima indo
ita. El zambea fortat dar nu a spus nimic… Abia asteptam sa ma intorc dupa el.

- Cum a fost la scoala?
- Doamna a spus ca ne va invata. Si sa ne culcam mai devreme seara.
- Si cum a fost?
- Bine, invariabilul raspuns timp de patru zile.

Apoi, alataieri seara mi-a povestit mandru ca doamna i-a laudat desenul. Era reusit, foarte frumos.

Ieri, eram inca la birou cand m-a sunat plangand ca desi s-a straduit cat a putut el sa faca umbrelute nu i-au reusit si Doamna a spus ca nu e bine. Daca nu il mai primeste la scoala? Suspina disperat. I-am propus sa reia desenul pe niste foi albe si apoi sa refaca pe caiet. Cand am ajuns acasa nu imi venea sa cred cum aratau foile de incercare, desenate frumos cu migala… Acesta e copilul meu? Scolarul meu? Inima mea!?

Multumesc Doamnei invatatoare, daca in trei zile a reusit sa il faca sa o respecte atat de mult incat sa isi sa doreasca sa exerseze pentru a o impresiona… JOS PALARIA! Mie nu mi-a reusit in 7 ani sa il fac sainteleaga diferenta dintre lucrul facut rapid si lucrul facut cu atentie!

Azi dimineata cu ochii in lacrimi m-a intrebat daca ii arata Doamnei ca a refacut il va ierta? Va mai putea veni la scoala in clasa dumneai?

Efectiv sunt fericita ca am insistat atat de mult sa vina in clasa aceasta si m-am tinut tare ca pe dansa o vreau sa imi educe copilul!
Si am sa folosesc si eu de acum sintagma: Doamna a spus! Pentru ca functioneaza…

Aseara am avut si festivitatea de premiere la Cambridge si isi astepta cu emotie diploma cumintel pe scaunel… Se foia, e adevarat, sa vada cand ii vine randul… Dar a stat acolo. I-au luat interviu si il ascultam uimita. Initial nu avea curaj sa se uite in camera, apoi a prins curaj. La inceput abia si-a spus numele apoi a inceput sa zambeasca…- si, aproppos, il puteti vedea deseara la ora 18 pe TVR1.
- “De ce iti place engleza?”
- “Vreau sa invat sa ma fac om de stiinta. Si imi place Teacher Ruxi. Am nevoie de engleza .”
- “Esti la gradinita? “
- “Sunt in clasa intai!”

In iarna imi cerea sa il “dez-inscriu” de la engleza, acum citeste zilnic cate ceva in engleza.

Stiu ca inca mai am un locusor doar al meu in inimioara lui... Desi citeste singurel binisor, inca mai citim seara impreuna, unul langa altul povesti... dar curand va prefera sa citeasca singurel.
Si stiu ca intr-o zi va merge si la liceu si apoi la facultate si... si... intro zi imi va spune:"mami eu ma insor..."

Dar nici atunci nu voi disparea de tot din inima lui...
Incet incet insa invat sa fac loc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Buna tuturor,
N-am mai scris dar recunosc ca va citesc cu regularitate.

La multi ani, Silvia! sa cresti mare, sanatoasa si sa-i bucuri mereu pe ai tai.

David, a trecut testul la scoala germana si asemeni tuturor a inceput de luni scoala. A fost emotionant pentru noi desi treceam a doua oara prin experienta asta, dar si pentru el, acum in fiecare dimineata imi spune "e a doua mea zi de scoala, e a treia...". In curte usor haotic, foarte multi copii( de la I la XII) si evident ca foarte multi parinti, bunici. Copiii s-au adunat in jurul lui Frau si-au trecut ptin tunelul de flori, au fost ceva discursuri si-apoi in clase. La 11 deja am avut prima sedinta cu parintii.
Deocamdata n-au facut mare lucru, povestesc, deseneaza, oricum pare sa fie mai lejer decat in scola romaneasca. Vor scrie cu creionul, pe caiete cu foaie velina, au doua caiete speciale la germana(unul de lucru in clasa si unul de teme si un caiet special la mate. La romana vor face doar un fel de dezvoltarea vorbirii si abia la anul vor incepe sa scrie. Mai au stiinte, arte, muzica, sport si ceva ce seamana a lectura, cum zice Dana, povestesc dupa imagini, reiau povesti pe care le-au invatat, si n-au uniforma. Au dulapioare pentru fiecare copil, cu cheita , unde isi vor lasa parte din lucruri, astfel incat sa nu le care in fiecare zi.

Carmen, mi s-au umplut ochii de lacrimi citindu-te, recunosc ca inca nu vreau sa ma proiectez asa departe in viitor, in ziua in care n-o sa mai aiba nevoie de mine si n-o sa-mi mai spuna asa din senin "te iubesc, mami" , recunosc, sunt egoista(inca), deh, mama de baiat.

Cristina, ne treci, te rog, si pe noi pe listuta? David - 17.10.2003 si Laura - 24.06.1999

Mergi la inceput

carmen, felicitari!!! si o multime de pupici premiantului.

si... care-i treaba cu insuratul? doar te-a anuntat c-o vrea pe fi-mea, sau nu se pune ?

andrei e in a patra zi de scoala. maine e a cincea. maine doar abecedar si plastilina, si terminam la 11. au tot colorat, a mai terminat acasa ce nu facuse la scoala. dar inca nu vad semne de constiinciozitate...

normal ca la scoala face numai "bine", nu spune nici mort nimic din proprie initiativa. de exemplu, cum ca le trebuie un carnetel, sa comunicam cu doamna... stia de luni, eu am aflat aseara la sedinta.

azi m-am enervat la scoala. m/am dus la directoare sa-l scot de la religie. si-mi spune ca daca e ultima ora pot sa-l scot, ca, daca nu, ce face copilul?! ha?! pai asta e problema mea sau problema scolii? i-am zis ca am anuntat in timp util, pentru orar, si trb sa tina cont de asta, mai ales daca e singurul care nu face. biblioteca e incuiata... asta e, s-o deschida! sunt chiar curioasa, caci pe proiect religia e luni ora a doua.

in rest, o lista de caiete cam de-un milion, nu pun restul rechizitelor. macar am scapat de uniforma, si baietii au bluza alba, bleu, fara inscriptii, si pantalon inchis la culoare. luni avem si sport, trb sa se duca in echipament. e ultima ora, si ma duc si eu mai devreme sa vad ce fac .

cam atat de la noi... maine ma asteapta o zi nebuna, asa ca preventiv, un pentru radu!

Cristina
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii

Mergi la inceput

Multumim pentru urari in continuare!

Si trimitem multe urari de La multi ani cu tot ce iti doresti, succese maxime la scoala si peste tot, sanatate multa si bucurii lui Radu, sarbatoritul zilei de azi.

Totusi Silvia tine minte de la scoala, dar ce sa spun, are antrenament de un an deja. Luni am fost plecata si marti dimineata cand am trezit-o, eu nu am mai citit pe foaia saptamanii ce activitati au. Dar ea abia a deschis ochisorii si mi-a spus ca e ziua in care fug afara si are nevoie de pantaloni adecvati nu de blugii cu care voiam eu sa o imbrac. Si azi am patit la fel, am fost si ieri plecata si la fel nu m-am uitat pe lista si m-a anuntat ca au ziua in care merg in excursie pe malul marii si ca trebuie sa ii pun ceva pe ce sa stea jos.

Ieri a fost sedinta cu parintii si eu fiind plecata a fost Ovi. M-am distrat ca la intrebarea mea "ce a zis invatatoarea, ce fac la scoala?" el mi-a raspuns "balet" asta dupa ce Silvia imi raspunde invariabil, zi de zi "bine" sau "nimic" . In mare a infprmat parintii despre activitatile pe care le fac, pentru ca noi nu avem materii in orar. Am aflat ca fac si cunostinte despre naura si cunostinte sociale, la nivelul lor desigur, ca repeta de zor pentru un muzical care va fi cam peste o luna, asta fiind la muzica cred. Probabil si cu alte implicatii caci cica e combinat cu lecturi legate de tema muzicalului(ceva despre trolli, niste spiridusi nordici foarte apreciati, fac parte din folclorul nordic). Copiii canta, au roluri in muzical si il vor prezenta in fata parintilor. Sunt tare curioasa!
Apoi am mai primit informatii despre ce invata la cunoasterea naturii: in cl.I trebuie sa stie anotimpurile, si sa vada schimbarile din natura, sa recunoasca si deosebeasca bradul de pin si sa poata descrie acele lor si conurile. Sa poata recunoaste si deosebeasca cateva din pomii de foioase. Pentru asta merg la plimbari o data pe saptamana si studiaza totul afara. Culeg conuri si ace de brad si pin, apoi le studiaza, deosebesc si recunosc. Culeg frunze, le preseaza, se joaca joc memory ca sa isi fixeze cunostintele, se uita la filme si citesc literatura.
Am si ce vor invata in cl.2-a si a 3-a, e foarte interesant...printre altele invata ciupercile si partile lor componente, trebuie sa recunoasca trei flori de camp si cinci de gradina si invata despre aparitia vietii si a omului pe Pamant.

carmen felicitari lui Alex, m-a emotionat ce ai scris...eu nu ma uit departe, nici macar pana anul viitor...desi eu am o adolescenta in casa si ma gandesc ca anii au trecut atat de repede si peste 3-4 ani va pleca de acasa...mai bine ma opresc...

liliana, felicitari lui David pentru intrarea la scoala in limba germana. Acolo e si Laura?

cris, am mai citit si eu ca asa au patit alti parinti cu copiii pe care doreau sa ii scoata de la religie, ca nu au ce face in ora aceea...dar imi place cum ai pus problema. Tine-te tare ca e dreptul tau si al copilului, insa te lupti singura si e greu. Apropo, esti singura din clasa care a renuntat le religie?

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

LA MULTI ANI RADU sa cresti mare si sanatos si fericit! Dana, sa va bucurati unii de altii!

Liliana, felicitari pentru David! Bravo!
Noi cu a dou alimba straina mai asteptam pana la anu'... continuam cu Moovers-ul anul asta si sper sa fie ok, e mult mai greu decat anul trecut, insa macar acum e obisnuit sa munceasca si scrie binisor. Ne vom descurca noi...
Inca o data felicitari!

Cristina, eu am inceput discutia cu 'stiu ca pot opta conform legii' si cand mi s-a spus ca religia poate fi si in mijlocul orarului, am repllicat ca daca biblioteca va fi inchisa, va veni mama sa il ia acasa. Nu te lasa!

Mihaela, eu nu ma gandesc asa departe... Doar ca am inceput sa inteleg ca a crescut, ca are nevoie spatiu si ca eu trebuie sa ii las acest spatiu... deja de doua zile imi cere sa il las sa mearga singur la scoala...

Mergi la inceput

Ah si Silvia vrea de anul trecut sa mearga singura la scoala si chiar ar fi posibil la noi, ca e un drum scurt de 5-6 minute pe jos, cu trotineta sau bicicleta il face in 3-4, nu e pe sosea ci e alee de biciclete si pietoni, ar merge fara probleme. Doar ca nu pot eu sa o las...alti copii de clasa intai merg in grup de 2-3, dar ea nu are aici mai aproape prietene, stau ca cateva case distanta si dimineata e mai greu sa se intalneasca. Majoritatea merge insotita de parinti...Asa ca mai asteptam, poate mai in primavara sau la anul...dar da, incet-incet cresc si libertatile devin tot mai mari. De ex. eu cu Diana nu mai am treaba sa spun asa, decat ca si control si discutii, caci face de toate singura. Are si bani personali(in curand trebuie sa incepem si cu Silvia cu banii personali) pe care ii cheltuie cum doreste, dar stim si noi cum. Bani personali in sensul ca primeste de la noi in fiecare luna o anumita suma. Aici incep copiii de pe la 7-8 ani sa primeasca o suma mica ce tot creste pe masura ce creste copilul...
Eu vrand nevrand ma gandesc ca in curand va pleca de acasa...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

stiam eu de ce l-am pupat pe radu cu o zi inainte, ieri am avut o zi nebuna...

asa ca il mai pup odata, m-am adus aminte cand m-am culcat ca am uitat, si m/am sculat devreme sa recuperez.

miha, sunt singura din scoala se pare care nu vrea la religie. si da, e si asta o idee, sa ma duc sa stau cu el...
luni i-am pus la el o carte cu joculete si o carte de colorat, desi cred ca o sa=i dau pe cea cu matematica. pentru ca 100% va ramane in clasa. dar, desi nu e frumos sa=mi invat copilul sa fie obraznic, o sa-i spun ca, daca se plictiseste, sa iasa afara, si daca il ia la interbari cine o fi acolo, sa spuna ca nu e vina lui ca e ora a 2 si nu e biblioteca deschisa.
hai, trimiteti/ma la un dus rece, ca-s foarte nervoasa pe tema asta.

carmen, eu am avut un model de cerere de pe net, cu toate drepturile citate, asa ca n-a fost nevoie sa dau explicatii de ce...
aaa, si am uitat, @doamna de religie@ a cerut si caiet special, 8 lei...
si ca sa va distrati, cea mai buna prietena a buburuzei mici e nepoata preotului din parohie .

Cristina

Mergi la inceput