Nazdravani de prin 2003 *4
Raspunsuri - Pagina 18
ankalaura spune:
Mai, io acuma sa fiu contra... Eu as lasa copilul la activitatile scolii. Am inteles acuma motivele voastre, si le respect.
Consider insa ca in cazul programului de la scoala, ceva ce se petrece sub acoperisul clasei poate sa fie:
- bun si sa stimuleze ceva;
- netru si sa fie totuna cu sau fara;
- daunator.
Intrebarea mea - sunteti asa convinse ca religia de la scoala va dauna cu adevarat copilului? Adica na, punand toate celelalte in balanta.
(aici sunt si subiectiva, ca eu nu m-as putea duce sa iau si sa duc inapoi copilul, in miezul zilei, nici nu ar avea cine sa o faca in locul meu).
Sa presupunem ca ora de religie este daunatoare copilului.
La fel de daunatoare poate sa fie si o invatatoare care tipa.
Si poate omul cu care fac religie este un om absolut in regula, care va deschide orizonturi copilului (am inteles ca sunt unii preoti; in liceul unde am predat eu, erau doi profesori, cu teologia da, o femeie si un barbat; si amandoi erau oameni minunati si tineau ore minunate, care nu indoctrinau elevii ci le deschideau mintile - ceea ce recunosc, poate sa fie rar, asa oameni deosebiti...).
Mai departe ducand "rezonul" meu, daunator poate sa fie mediul, in care altii in curtea scolii scuipa, injura sau merg tinandu-se (scuzati) de.. slit. Daunatoare poate sa fie o invatatoare care nu stie sa motiveze elevii (si asta e rar, sa gasesti oameni care sa motiveze cu adevarat elevii), sau una care ii da de exemplu pe aia cu note proaste la lucrare, eventual ridicandu-i in picioare, ca sa ii vada toti.
Si revenind - poate sa fie chiar asa de daunatoare o ora de religie?
Nu mai stiu cum sta situatia la Cta, unde erau multi musulmani de exemplu, si da, mi se pare ridicol ca nimeni nu te intreaba religia cand iti baga in orar religie ortodoxa.
Cristina - Andrei stie cu ce sa mananca ora de religie? Daca el va vrea sa participe la ora, alaturi de ceilalti, in loc sa faca altceva sau in loc sa raspunda ca nu e vina lui ca e biblioteca inchisa?
Eu personal as lasa copilul sa vada cum se deruleaza ora. Poate ii place. Si eventual mi-as expune convingerile la un moment dat, i-as spune ce cred, eu stiu? Cred ca i-as da cumva posibilitatea de a alege la un moment dat, pe tema asta.
danat spune:
Buna!
Multumesc Cristinei, Mihaelei si lui Carmen ca nu ne-ati uitat cu urarile! Aceleasi ganduri bune si voua si puilor vostri!
Carmen m-au emotionat tare randurile tale despre inceputul scolii si Alex, poate eram eu intr-o dispozitie mai melancolico-bleaga, dar m-au inmuiat de tot
Eu inca nu am asa sentimente ca se desprinde pe zi ce trece (ba, as spune ca a inceput abia de vreun an sa fie mai profund si constient de relatia cu mine si sa mi-o arate ).
Insa acum 3 zile mi-a declarat pt prima data ca ii place o fetita din clasa, blonda cu ochi albastri (suna cunoscut sablonul? ) si ca vrea sa se insoare cu ea. Iar eu, mama nebuna, ii spun ca daca tot ii place, sa profite de ziua lui cand le duce tratatia colegilor, sa o si pupe Nu s-a intamplat...mi-a spus ulterior ca nu s-a pupat cu nimeni (nu se prea poarta aici )
Lilianacsaki felicitari pt scoala lui David! Sper sa fie bine si sa-i placa sistemul, astept cu interes sa ne mai povestesti cum decurge treaba.
Mihaela wow, ce materii interesante fac la scoala, nici nu m-as fi gandit la asa ceva...nu degeaba este Suedia unde este (si nu ma refer acum la amplasarea geografica ).
Iar din cate povestesti, mi-este si mai clar ca fetitele sunt mai cu picioarele pe pamint inca de mici fata de baieti.
Cristina inteleg ca se poarta si acolo sistemul asta de caiet de comunicare intre parinti si invatator, ca si aici, numai ca noi l-am primit de la scoala, i l-a pus in ghiozdan. Mie mi se pare o idee buna asta!
Am si eu o intrebare, poate ti se va parea aiurea, dar e doar curiozitate ca nu am priceput eu bine: de ce vrei sa-l scoti de la religie? (ma gandesc sa nu se simta aiurea, cand el va pleca din clasa si ceilalti copii vor continua ora...la sufletelul lui de copil ma gandesc, nu la alte dogme si teorii)
va pup!
l_carmen2003 spune:
Anka, anul trecut la o alta scoala de la noi 20 de copii au avut nevoie de consiliere din cauza "ínteligentei" cuprinse in manualul de religie. Incepand de la notiunea de "moaste" explicata in primul semestru si continuand cu "Dumnezeu care pedepseste copiii" -Ionel se urca pe scara si strica cuibul randunicii si Dumnezeu il pedepseste cu o masina care da peste el! (la faza asta Alex a intrebat daca soferul merge la inchisoare si era nedumerit de ce e pedepsit si soferul!!!! ca el e nevinovat, ca sa ajungi la faze de genul ritualul inmormantarii predat la clasele V-VIII si la ideea ca si "drogurile sunt bune, caci le-a lasat Dumnezeu, dar nu inseamna ca trebuie consumate" idee care se gaseste in textul manualului de la liceu! Ei bine, de asta spun eu nu. Pentru astfel de continut.
Plus ca eu i-am citit copilului Biblia pt copii si mi-a pus niste intrebari de foarte mult bun simt de genul "ce au facut rau mami daca au vrut sa cunoasca? Parca e bine sa cunosti" -stiu parabola cu marul dar e greu sa o explici corect unui copil de 7 ani in clasa intai caruia ii ceri sa vina la scoala pentru a invata...
Una peste alta de asta nu vreau sa faca religia.
Si dupa mine religia n-ar trebui invatata in scoala. La scoala de duminica daca e musai... dar atat. Cum se impaca materia "religie" cu cea din cartea de biologie, ma refer la evolutionism?
Pana atunci Alex se inchina seara si se impartaseste o data pe luna. Preotul nostru stie ca nu il las sa faca religie si nu m-a condamnat... Nu am avut nici canon pentru asta. Eu il pe copil invat ca Dumnezeu e bun deci nu gresesc... In plus, Alex e tare fericit ca bibliotecara i-a promis sa il ia ajutorul ei! daca citeste macar o carte pe saptamana si are numai note de fbine.
mihaela_s spune:
Eu va spun acum din perspectiva mamei care a avut si ea indoieli in a-si lasa copilul la orele de religie sau nu. Am lasat-o pentru ca a fost dorinta tatalui ei si pentru ca asa era si acum 8 ani, nu aveai ce face cu copilul in ora aceea, ei la scoala nici biblioteca nu aveau.
Anka, sa stii ca in SM sunt mai multe religii si copiii faceau in clasa Dianei 3 religii: ortodoxa, catolica si protestanta(reformata si lutherana).
Nu pot sa spun ca regret, desi profesoara de religie ortodoxa era cam nepedagoga daca pot sa spun asa...le-a spus copiilor in clasa a 2-a cand inca toti credeau in Mos Craciun ca acesta nu exista, ca e o prostie inventata de parinti, de a venit Diana acasa plangand(eu am inteles ca in religie acest Mos Craciun e blamat si nu exista, ca pentru credinciosi Craciunul are alta semnificatie, dar si atunci, sa spui tu profesor asa ceva copiilor fara acceptul parintilor a fost aiurea de tot. Eu m-am plans invatatoarei caci pe profesoara nu aveam cum sa o intalnesc, nu stiu daca mesajul a fost transmis mai departe...). Apoi i-a derutat pe copii exagerand cu mitul sfintei Paraschiva care si-a dat totul saracilor, copiilor...de au fost copii care au mers acasa si au spus parintilor ca trebuie sa dea si ei tot saracilor si copiilor saraci ca sa ajunga sfinti si ei...In schimb cei care faceau religie protestanta erau tare multumiti de profesoara lor...
Eu cred ca e cu doua taisuri, dar una peste alta Diana nu a ramas marcata de orele acelea, insa am mai citit si chestii cu dusul obligat la impartasanii si altele, la noi nu a fost cazul din fericire. Nu e rau ca ccc copilul sa invete religie si aici se invata, dar la modul general despre toate religiile...insa religia ce se face in Ro e departe de asta.
Eu nu dau nici un sfat, dar daca e optionala, atunci trebuie sa hotarasca parintele cu ccc copilul ce si cum. Religia dupa mine, cea personala asa cum se invata in Ro, ar trebui sa se faca in familie nu la scoala.
In alta ordine de idei, sa vedeti ce mai fac copiii aici la scoala...ora de relaxare si masaj . Bine, nu la orele de dimineata ci la cele de fritids dar si atunci...cica au facut semintuneric, au aprins lumanari, le-au pus muzica relaxanta si s-au masat unii pe altii...Silvia a declarat ca a fost minunat! Si inca o veste, Silvia a primit cele mai multe voturi la alegerile pe clasa pentru reprezentantul pe scoala. A venit acasa vesela ca ea a fost aleasa si apoi a izbucnit in plans ca ea nu stie ce are de facut . Am povestit, am incurajat-o, apoi peste cateva zile mi-a povestit ca a fost tare bucuroasa ca a facut si o propunere(sa puna afise in padure sa nu arunce lumea gunoaie(din gospodarie) in cosurile de gunoi din padure) la prima intalnire a reprezentantilor.
Gata, am fugit...mama pleaca azi si trebuie sa termin mancarea. O duminica faina!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
danat spune:
A! Pare cam serioasa si grava problema cu religia predata in Ro, ma refer ma modul de a pune problema, explicatiile prea "adinci" date copiilor. E cam cu doua taisuri in cazul asta...nu stiam, credeam ca pur si simplu li se povestesc obiectiv chestii generale si nu cu concluzii gen "daca nu faci asa, atunci...".
Aici nu preda un preot religia, din cate am vazut sunt pers care au studiat asta sau ceva colateral.
Radu e inscris la ore de religie ortodoxa. Inca nu au inceput, sunt curioasa ce va povesti. Daca va povesti!
buli spune:
eu sint indecisa cu religia, am hotarit sa il las sa vad ce parere are el.
de la prima ora, Matei a retinut ca religia e o intelegere intre noi si Dumnezeu - imi place formularea, le astept pe urmatoarele.
ca in fiecare domeniu, conteaza mult cine se ocupa de asta. adica abordarea personala.
"sahul e prea creieros, mai bine jucam table" - M
ankalaura spune:
Mda, nici eu nu imi imaginam ca e chiar asa, adica nu am auzit pana acum.
Si daca tot se intampla asa, ma mir ca nu s-a mers mai departe, ca nu s-a contactat inspectoratul, sau chir si presa.
Nu cred ca aici este vorba de abordare personala, si de nestiinta si de completa neintelegere a invataturilor religioase.
Plus totala cruzime - cum ar fi sa vii sa spui ca Mos Craciun nu exista. Iar din punctul meu de vedere, un educator care prin educatie intelege sa le dea copiilor in cap, ar trebui dat afara in suturi!
La noi fetele nu se roaga, nu le impartasim, nu tinem sarbatorile (adica de exemplu acum spal, n-am stiut cand a fost Sf Maria sau Sf Ana, cu atat mai putin altele...) - daca ma suna mama si imi spune sa nu spal, atunci ma abtin sa mai spal, ca ma simt eu aiurea sa stiu ca mi-a zis mama sa las rufele in ziua cutare si eu nu am tinut cont.
Nu faceam asta nici in Romania, si daca e sa numar vizitele la biserica, ele se reduc la nunta si botezurile copiilor. Aaa, si cele turistice, desigur.
Mama o mai punea pe Eliza sa spuna "Ingerasul" si ii tot facea cruci (care mama, cand eram noi acasa, facea exact ce fac eu acum). Si eu nu eram de acord cu asta, dar se supara daca ii spuneam.
DANA - cu intarziere va doresc sa aveti MULTI ANI FERICITI! Sa fie sanatos Raduc, sa aveti numai bucurii!
Noi suntem ametiti complet. Am inceput scoala, e mult, e greu, e diferit. Asta nu ar fi cea mai mare problema, dar barbatu-miu cred ca trece iar printr-o "criza" din alea de imi vine mie sa ii trag una sa se trezeasca. Iar eu iar m-am trezit cu aproape toate pe cap (mai putin aspirat si sters praful, vax!), si ce e mai rau e ca l-a apucat exigenta cu fetele si mai ales pe Eliza tot o mustruluieste si tot emite fel si fel de pretentii idioate (de exemplu sa taca / sa nu mai cante / sa nu mai lalaie cand nu are el chef sa auda...).
Asa ca aseara am avut un fel de sedinta - mai precis monolog al meu (vax!) - si nu cred ca a avut chef sa aprofundeze ce i-am zis, asa ca m-am enervat si m-am intors cu spatele si m-am culcat, dar sunt suparata ca nu stiu ce naiba l-a apucat si sa ma lase in pace cu crizele lui ca am si eu crize!
Asa, acum ca m-am descarcat, ma duc sa vad ce fac oala cu supa si rufele de jos (n-am luat inca masina de spalat si azi iar m-am enervat cumplit, cineva iar a spalat trentele cainelui si mai ca-mi vine sa vomit cand vad asta si cand ma gandesc ca altii = ca mine = spala hainele copiilor acolo! bleax!)
cristinamh spune:
uite intru si eu, si n-am ce sa adaug, ca au facut-o fetele inaintea mea.
pe langa faptul ca sunt convinsa complet ca religia se face la biserica, de mana cu mama sau tata, si cu preotul, si ca locul ei in scoala e ca nuca in perete, mi se pare deplasat sa pui nota la religie, pentru o chestie care tine de suflet, si nu de acumulari de cunostinte.
iar asta cu retragerea de la ora am decis-o acum foooarte multi ani, cand nepotica mea venit plangand acasa ca a gresit la rugaciune si a pedepsit-o...
pai daca si rugasiunile se invata cu sabia deasupra capului...
si, dupa ce am citit si manualul de religie, ca ni l-a dat la inceputul anului, am hotarat sa nu il las cu nici un chip, cat ca ma duc si stau eu cu el. nu va sta la ora.
una e cand alegi tu preotul cuc are vrei sa sta de vorba, si alta e cand vine X-ulescu, absolvent de teologie fara perspective, pe un salariu de kko, sa faca pe filozoful cu copilul tau. experimentul asta nu sunt dispusa sa-l fac (ca sa nu mai zic ca in camin etajul de deasupra era pentru teologie, si asa o impresie "pioasa" mi-au lasat...)
si daca nu face matematica, nu face romana, fac eu cu el, sa gasesc o solutie. daca vine un cretin si mi-l baga in sperieti, ajung pe carari cu copilul... pentru ce!?
l/am intrebat, desi nu cred ca foarte obiectiva, daca vrea. m/a intrebat ce se face la religie... i-am zis ca invata despre dumnezeu. si nu s-a aratat prea afectat ca il retrag.
asa ca maine de la 9 sprijin zidul la scoala....
Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii