Mama prea lejera?
Raspunsuri - Pagina 3
Iasmin08 spune:
Apoi in popor e o vorba: "cate bordeie, atatea obiceie". Parca asa ceva suna, nu?
Eu zic ca e mult mai important ca un copil sa se dezvolte armonios, sa faca miscare, cat mai multa miscare. "Minte sanatoasa in corp sanatos", nu? Eu zic ca orice copil trebuie sa faca sport, miscare cat cuprinde, pentru ca asta are o influenta benefica extraordinara asupra psihicului si dezvoltarii pe toate planurile.
Si cum invata sa socializeze daca in vacanta sta si ''vorbeste'' zilnic cu 30 de probleme, in loc sa se joace cu copiii. Adica e totusi mic! Are nevoie de joaca!
Tu stai bine, ca doamna iti e soacra, ce faceai daca iti era mama?
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
filofteia spune:
Citat: |
relax, faptul ca face mate cu soacra nu e tragic, ba mai mult, e o vacanta activa bine echilibrata pentru el. Chiar daca soacra va rezista sa corecteze 30 de probleme X 2 pe zi... |
Maru oricum ar fi avut o vacanta activa, dar de aici pana a face materia de clasa a IV-a plus toata culegerea mate 2000 de clasa a IV-a peste vara ... pentru ca probabil sa aiba un rezultat bun la matematica... ca sa n-o faca de ras pe ea este aberant. Eu nu-mi doresc (niciodata nu mi-am dorit) un geniu, iar eu sunt multumita de el asa cum este, n-am de gand sa-i testez limitele la 9 ani... sunt sigura ca si le va testa singur mai tarziu.
Tu stai bine, ca doamna iti e soacra, ce faceai daca iti era mama? |
Iasmin era mai simplu, ca atunci mi-as fi permis sa spun ce am pe suflet. Noi ne intalnim cu soacra in fiecare weeken si zau daca vreau sa fim certate... este genul care crede ca dreptatea este doar de partea ei.
filofteia, ce ti-e si cu soacrele astea..... dumneaei si-a propus sa creasca mici Einsteini? |
Da.
nu sunt impotriva ajutorului, daca exista in familia largita profesorii si dispusi sa ajute, dar nu accept sa mi se spuna mie diverse ca sunt asa si pe dincolo.... |
Kariguld nici eu nu sunt impotriva ajutorului... doar ca ii trebuia un pic de pauza... a avut un an foarte greu ...
1.Provin dintr-o familie cu multi profesori de mate(unchiul meu favorit a fost elevul lui Titeica)si acest unchi a instituit o regula:pana pe 1 august copii nu pun mana pe carte. 2.Tu,ca si mamica crezi vre-o secunda ca isi va imbunatati performantele renuntand la engleza,electronica sau iesit la joaca?Eu nu cred,daca-i interzicem va sta cu ochi-n carte si cu mintea si sufletul pe coclauri! 3.Vrei sa cresti un copil sau un robot? 4.Sigur va avea mai multe sanse in viata copilul tau care e creativ,inovativ si atent la mediul exterior,decat varul care va face perfect ceea ce ii va spune cineva sa faca,dar nu va inceca sa isi cunoasca limitele pentru ca are aripile taiate. |
Ni-na imi place unchiul tau.
Sper si eu sa aiba mai multe sanse, de aceea ii si permit sa-si dezvolte calitatile...
De la anul vrea sa revina la canto si sa invete sa cante la baterie si-l voi duce... iti dai seama ce reprosuri voi avea de la soacra?
mina spune:
Filofteia, cat de bine te inteleg. Ca si tine, stiu clar ca sunt o mama buna pentru ca fac intotdeauna ceea ce sunt convinsa ca e mai bine pentru copilul meu. Si sunt dispusa sa recunosc ca am gresit si sa indrept (daca mi se aduc argumente).
Imi cresc copilul cu maxima atentie la sanatatea lui dar am foarte mare grija sa nu-l fac ipohondru. Il duc la doctor si pentru o tuse daca eu cred ca e bine de verificat, dar am intotdeauna grija sa-i adaug, la orice tratament, atitudinea mea pozitiva, care sa induca atitudinea lui pozitiva. Sunt enciclopedie ambulanta pe tema racelilor, rinitelor si conjunctivitelor alergice, polipilor, tendintelor astmatice, etc.
Si m-as putea lauda in felul asta pana deseara ...
Recent, am fost acuzata, la modul foarte serios, ca am lasat copilul in toti cei 5 ani jumate de-i are, cu toate acele raceli si bronsite si ce-o mai avut el (nu mai multe decat face, in medie, un copil normal) netratate. Ca m-am obisnuit cu el sa tuseasca si sa muceasca si il ignor. Asta mi-a spus-o exact persoana de la care ma asteptam cel mai putin s-o faca.
Si dupa ce mi-am varsat fierea in sange cu tona si cu remorca m-am calmat si mi-am zis: ce conteaza in viata? Binele copilului meu. Cine i-l stie cel mai bine? Io, ta-su si copilu insusi, care-ti comunica intr-un milion de feluri ca-i e bine sau nu.
Asa ca am decis ca nu-mi pasa de acuzatiile de felul asta.
Am primit si alte acuzatii: ca stau prea mult cu gura pe el, ca-l tin prea din scurt, ca nu-l slabesc nici o clipa. Pai prefer sa stau cu gura pe el, adica sa comunicam, decat sa stau cu bata, cum staeau cei care-mi dadeau lectii, nu?
Nu ma va convinge nimeni in vecii vecilor ca o buna comunicare parinte-copil a stricat, vreodata cuiva. Am un foarte grozav sentiment de fericire si confort cand vad ca noi si copilul nostru avem o relatie bazata pe incredere.
Scoala? in ultimii ani m-am intrebat foarte serios la ce mi-au folosit mediile de 10 pe linie din scoala. Olimpiadele la o mie de obiecte. Premiile la matematica. Stresul cand ajungeam acasa cu un 8 sau, fereasca , cu un 7..... Si-am decis ca voi avea grija ca Matei sa aiba o educatie aleasa si bine fundamentata, o cultura generala solida si libertatea de a alege domeniile care-i plac. Si NU va avea nici un stres din asta. Il voi face sa inteleaga el, si sa fie el convins ca trebuie sa invete. Nu s-o faca de teama parintilor.
No, draga mea, toate astea le stii si tu. Dar da, te inteleg foarte bine ca ai nevoie de o confirmare. So, go on fata draga, ca faci bine ce faci !
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
monicabo spune:
Notele de la scoala nu inseamna totul in viata. Conteaza, nu zic nu, nu zic sa lasi copilul sa ramana corijent, dar nici acum sa-i ceri 10 pe linie la toate materiile, si eventual pt asta nici sa nu iasa afara, sa nu mai aibe si alte preocupari decat scoala.
Chiar dezaprob sistemul de invatamant de acum, in care pt diverse admiteri (liceu, facultate), se tine cont de mediile din generala sau liceu. Mi se pare ca se incurajeaza inversunarea asta pt note, si cu asta, si spaga.
Copilul are FB si 2 medii de B? Nu mai sunt in tema cum e cu notarile de acum, in clasele 1-4 se dau doar calificative si din cls 5 trec la note? FB-ul e maxim? si B e imediat sub el? Sau mai exista si "Excelent"? Nu radeti, dar sunt total pe dinafara cu invatamantul scolar de acum. Eu am copii mici, se vede din semnatura, si nici rude/cunostinte cu copii de scoala generala nu am...
Daca baiatul are FB pe linie si 2 medii de B (asta in conditiile in care FB-ul e maxim), atunci e chiar super ok... POate B-urile (adica medii de 9 si nu 10) or fi la materiile pe care nu le prea prefera. Nici eu nu am avut 10 pe linie, si chiar nu sunt un om ratat, am ajuns destul de ok, zic eu...
Conteaza mult mai mult sa fii apropiat ca parinte de copil, sa comunici f bine cu el, sa poate sa te intrebe diverse stiind ca se poate baza pe tine... Mai ales in conditiile zilelor noastre cand vedeti cate tentatii apar la tot pasul (si unele destul de periculoase), anturaje dubioase etc...
E nasol cand te tot critica cineva. Roaga-ti sotul, mai ales daca iti imbratiseaza convingerile, sa vorbeasca cu mama lui...
Monica cu Andreea Ioana - 11 iulie 2007 www.andreeaioana.ro" target="_blank"> Poze
Povestea sarcinii si a nasterii
si Ana Maria - 13 noiembrie 2008
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
Jasmin012 spune:
... este foarte activ, la tara tot timpul se catara, mai sapa o groapa, cara pisoii, alearga cainele, isi face singur de mancare, este plin de initiative ... de aici mai rezulta si prostii... se murdareste, mai sparge o farfurie, o cana, mai sapa unde nu trebuie ....
Hai ca m-ati suportat destul!
[/quote]
Mie mi se pare copilul ideal . Serios. Asta inseamna un copil sanatos fizic si psihic. A-ti alinta copilul si a-l iubi cu sinceritate nu inseamna a-l rasfata. Continua tot asa si las-o pe nebuna sa zica ce-o vrea... desi ai putea sa-si sugerezi finut sa nu se mai bage in familia ta si sa-ti lase copilul in pace.
Jasmin si micutzul Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
Jasmin012 spune:
citat din mesajul lui Miriluta Incearca sa discuti cu sotul tau si impreuna cu soacra. Explicatii ca nu face lectii la scoala ci cu nepotul ei si ca treaba bunicilor e sa se faca iubiti de copii, de educatie se ocupa parintii. Mami de Miruna (19.12.2002) si Henrik (30.08.2007) |
Perfect de acord, eu as adauga doar ca de predarea matematicii se ocupa invatatorii si profesorii, ca doar de asta exista acesti profesionisti. Cum aceasta bunica este profesoara de matematica ar putea sa-si ajute nepotul la cererea acestuia, si doar ca sa-l indrume si sa-i explice ce nu a inteles, nu sa-l streseze. Prin ceea ce face va reusi sa-l faca pe baietel sa urasca matematica, nicidecum s-o manance pe paine, cum doreste ea. Pacat ca exista (foste, in acest caz) cadre didactice care nu inteleg deloc psihologia copilului... din punctul meu de vedere acest lucru e indispensabil pentru a preda copiilor.
Jasmin si micutzul Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
filofteia spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri!
M-am mai linistit!
Se pare ca sunt normala sau macar mai exista si alte mame ca mine.
Am ajuns la un compromis... urmatoarele 4 saptamani va sta cu noi... in concediu. Apoi 3 saptamani cu soacra... apoi va reveni definitiv acasa in ultimele doua saptamani de vacanta. Bineinteles ca soacra a fost nemultumita... "Si nu va mai face nimic la matematica 4 saptamani?" Am dat-o cotita recunosc, dar chiar nu vreau sa ma cert cu ea si incerc sa ma strecor. Cert este ca si saptaman trecut a facut cate 30 de exercitii pe zi , plus predat din clasa a IV-V (a predat numerele naturale cu definitie cu toate alea... si sigur nu se face asta in clasa a IV-a) cam 6 ore/zi de matematic ain total.
Alizee spune:
citat din mesajul lui filofteia Cert este ca si saptaman trecut a facut cate 30 de exercitii pe zi , plus predat din clasa a IV-V (a predat numerele naturale cu definitie cu toate alea... si sigur nu se face asta in clasa a IV-a) cam 6 ore/zi de matematica in total. |
Asta imi pare persecutie psihica.
Eu nu i-as permite nimanui sa imi tracaseze copilul si sa nu tina cont de ceea ce doresc eu pt binele copilului meu.
Daca i-ai spune soacrei ca esti total impotriva acestor meditatii mult prea lungi si mult prea dese, epuizante si pt un liceean, dar pt un copil de 9 ani, ce crezi ca s-ar putea intampla ? S-ar supara. Si ?!
Ce repercursiuni ar putea fi asupra ta, a copilului tau si a sotului tau, daca nu mai vorbiti cu soacra, care abuzeaza de relatia voastra, persecutandu-va baietelul ?
Crezi ca l-ar putea influenta negativ pe sotul tau ?
Eu cred ca este un cerc vicios, fiindca tie iti este teama sa o infrunti. DE CE ?
Ii conferi un drept, care ar trebui perceput de ea ca un privilegiu; acela de a-si petrece timpul cu nepotul si nu oricum, ci in limitele impuse de voi, parintii lui.
Edit : " Copiii trebuiesc protejati chiar si de cei care cred ca le vor binele ". Asta este un citat din sfaturile psihiatrului Cristian Andrei.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
sorana spune:
Moama ce nenorocire. "Nu va face nimic la matematica 4 saptamani".
Eu am hotarat ca fi-mea sa aiba vacanta totala 2 luni (iulie si august).
In septembrie, inainte de inceperea scolii o sa ne reamintim ce si cum. Si nu mai mult de 1 ora - 1 ora jumate pe zi.
Filofteia zau fii serioasa. Vacanta e dreptul copilului la odihna. Si adultii au concediu. Un copil de 10 ani are dreptul la un concediu mai lung decat un adult. Si are nevoie de odihna.
Parerea mea este ca obtii performante mai bune daca faci si cate o pauza. Intr-un fel se sedimenteaza ce ai acumulat si daca repeti peste un timp pricepi mai bine, retii mai bine (cu mintea odihnita ca sa zic asa). Chiar cred chestia asta.
In plus 6 ore de matematica mi se pare enorm. Inainte de clasa a XII-a eu nu-mi amintesc sa fi invatat atata. Dar intr-a Xii-a aveam 17 ani si dadeam bac si examen la facultate. Iar in vacante in generala nu faceam fix nimic. Dar nimic-nimic, nici macar la finalul vacantei. Si am avut note bune, am intrat fara probleme la fac, etc.
Inteleg intr-un fel ideea soacrei de a "vrea performante" dar mi se pare ca le vrea cu pretul pierderii copilariei si mi se pare un pret mare. Pe care eu una nu as fi dispusa sa-l platesc (in cazul fiica-mii). Da, mi-ar place si mie sa fie olimpica la mate dar daca asta inseamna sa nu aiba copilarie atunci mai bine zic pas. Datoria mea ca mama este cresc un copil fericit si sanatos in primul rand. Restul de chestii pe care le-as vrea sunt mult mai jos pe lista prioritatilor.
Sorana si Monica (7 ani)
sorana spune:
Am uitat sa zic
Mina las-ca vezi tu ce te-asteapta
Am impresia ca o data cu inceperea scolii se intra intr-un fel de vartej al competitiei. La parinti ma refer, nu la copii. Toti vor de la proprii copii mai mult. Toti vor sa priceapa repede, sa lucreze mult, sa faca si 3-4 activitati extra scolare, sa aiba numai fb si numai 100 puncte la concursuri si premiul I la sportul practicat si premiul I la concert si, si, si .... Si recunosc ca si pe mine ma mai ia valul asta cate o data.
Dar am vazut copii de clasa II-a sau a III-a cu cearcane, albi la fata, vizibil foarte obositi. Si uite asa imi mai zic eu mie "stop" si o mai las pe fi-mea in pace ...
Sorana si Monica (7 ani)