Mama prea lejera?

Mama prea lejera? | Autor: filofteia

Link direct la acest mesaj

M-am gandit mult pana sa ma hotarasca in ce domeniu sa pun subiectul. Sper ca am ales bine, mai ales ca eu am o problema psihologica cu asta.

Despre ce este vorba?
Ar fi mai multe aspecte...
1. Scoala
Copilul trece in clasa a IV-a, inca are probleme citit/scris. Mi se reproseaza ca nu l-am invatat sa scrie si sa citeasca in gradinita. EU am considerat ca are tot timpul pentru scoala, asa ca nu l-am fortat... pana la urma cred ca am facut bine pentru ca are caracterisitici de dislexic, iar pentru a depasi anumite probleme copilul trebuia sa creasca.
Apoi... faptul ca nu ma deranjeaza ca are FB pe linie. Faptul ca nu este pedepsit cand a venit cu I.
Mi se reproseaza ca nu lucrez cu el, desi in clasa a III-a ca exemplu a facut in plus doua culegeri de mate si una de romana, face engleza separat de scoala (fara nici o legatura - de doua ori pe saptamana - alte teme de aici), face electronica (alt subiect de repros ca pierde timpul). Cica n-ar trebui sa mai iasa afara deloc in timpul scolii , ceea ce mie mi se pare o aberatie la clasa a IV-a.
Reprosurile sunt sugerate finut de soacra, fosta profesoara de mate, care in clasa a III-a, desi a fost rugata a venit doar trei zile sa faca cu el. A mai venit apoi in mai sa mai dea niste sfaturi (pentru ca se calificase la baraj la cangur), iar cand am spus ca nu are timp sa faca si subiectele de clasa a V-VI (am reluat doar o parte din culegerea cu subiectele a III-a a IV-a) nu a mai calcat pe la noi.
Pe timpul veri, am convenit cu copilul ca sa stea o spatamana la tara (cu soacra) si o saptamana acasa, ca sa impacam si capra si varza... Intr-o saptamana au facut jumatate de caiet de 100 de file de matematica... cate 30 de probleme/zi... n-am spus nimic, dar vi se pare normal???
In saptamana de acasa a iesit mult afara, a citit un pic, a facut o copunere... si cam atat... nimic la mate spre disperarea soacrei.

2. Atitudinea copilului
De fata cu soacra are momente cand "bodogane" adica nu indrazneste sa spuna cu glas tare nemultumirea si tot "toaca" din gura in surdina. Cand i-am spus sa nu mai bodogane soacra mi-a spus ca "nu face asa cu ea" ca eu il rasfat prea tare.
Nici cu mine nu face asa... de fapt cu nimeni altcineva, decat cand este cu mine si soacra.
Cu mine are curajul si spune tare ce nu-i convine, discutam, analizam si cadem la pace.
Oare gresesc prea tare ca discut cu el? Ca-i permit sa aiba parerea proprie?
La polul opus este varul sau (copilul fetei lui soacra-mea) care este ca un robotel... ii spui si executa.
Diferenta este ca varul nu vrea sa vorbeasca cu parintii la telefon, cand vin nu-i baga in seama, pe cand al meu ma suna pentru toate prostiile ... aseara m-a sunat sa-mi povesteasca cum a analizat el un tantar, care l-a ciupit de mana , iar cand ne intalnim imi sare in brate efectiv deja a ajuns aproape cat mine.

Varul a fost crescut exclusiv de soacra pana la 4 ani, iar verile le petrece numai cu ea... fiimiu a stat cu soacra doar 3 luni (la 1 an si 6 luni) apoi a avut bona, ca soacra nu a mai avut timp de el. Avem bona, desi soacra sta la o statie de masina...
Poate cel mai tare m-a enervat ca vine sa-mi spuna cum sa-mi cresc copilul la 9 ani jumatate... dar tot timpul asta unde a fost? Cand am lipsit si eu si sotul, copilul a stat cu bona noaptea... norocul nostru ca avem o bona super...

Hai ca mi-am varsat oful...
Sunt o mama prea lejera? Am un copil rasfatat? Il va afecta faptul ca avem o relatie deschisa?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Bineinteles ca nu gresesti. Pentru o dezvoltare completa, copilul are nevoie de timp pentru joaca, in natura, de exercitiu fizic, sa incerce multe activitati diverse, sau doar sa-si imagineze si sa contemple.

A-i fura unui copil de 10 ani vacanta de vara cu "30 probleme/zi" este gresit, in multe feluri. Iar a construi o relatie deschisa, de afectiune si comunicare cu copilul este cel mai bun lucru pe care-l poti face pentru dezvoltarea lui echilibrata. Nu-i lasa pe altii sa-ti influenteze alegerile, copiii au nevoie mai intai de toate de o directie de la parintii lor, nu de la ceilalti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Filofteia, ti-au murit laudatorii? hai, ca stii ca esti o mamica buna si empatica si ai un copil fericit. Ce altceva mai vrei? Sa faci militarie cu el? sa-i faci un program strict pe care sa nu indrazneasca sa nu-l respecte? Lasa-i pe altii sa vorbeasca, copilul tau are competente clare, lucreaza in ritmul lui si are rezultate bune, lucrurile se vor schimba de la sine cand isi va alege o meserie sau va avea un examen. Lasa-i pe altii sa-si creasca copilul ca pe un cal de curse.

Sib http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/ ***** www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA

Nasterea ariciului Vladimir ***** ***** Anna, o nastere cu viteza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christie spune:

copilul ar putea ajunge sa urasca matematica daca soacra il forteaza sa lucreze atit de mult la matematica,soacra ar trebuie sa stie acest lucru daca e profesoara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Nu, nu esti prea lejera. Dar cred ca deja stii asta si singurica
Veti depasi usoarele probleme de dislexie, varsta copilului conteaza enorm, va avea rezultate bune si in clasa a patra si probabil vei fi un pic mai stresata de scoala incepand cu gimnaziul ( eu am inceput sa fiu, recunosc ).
Metoda soacrei o da rezultate pe plan scolar, la matematica dar nu cred ca il face pe copil sa iubeasca aceasta materie.
Asa ca mai bine mai putin dar facut cu placere.
E totusi vacanta si 30 de probleme pe zi nu imi par vacanta deloc. Al meu inca nu a facut niciuna , de maine ma gandeam la varianta 5 la 2 zile ...asa ca probabil sunt la fel de lejera.
Iar de iesit afara si de activitati extra scolare eu sunt PRO 100% si ma gandesc cu groaza cum voi putea integra antrenamentele in programul piciului meu care din toamna va invata dupa amiaza . Dar chiar daca il duc de la scoala la sala direct eu sunt dispusa sa fac efortul numai sa nu se lase de sport dupa 6 ani de zile. Chiar daca vom scadea la 1-2 antrenamente si nu 3 ca pana acum, pe saptamana.
Iar tu stii ca al meu a impletit bine scoala cu sportul.
Nu vad de ce al tau nu ar face electronica si engleza daca el gaseste placere in cele 2 activitati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Filofteia, ti-au murit laudatorii?

Da.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Eu chiar am o problema psihologica cu asta. De aceea am si pus subiectul aici. Relatia mea cu mama a fost deplorabila... iar mie, mi-e teama, ca din dorinta sa nu fac aceleasi greseli ca mama, sa nu fac altele mai grave.
Familia mea este departe, deci practic sunt in familia sotului... singura cu care puteam avea o discutie era bunica sotului, venita si ea din alta parte a tarii. Chiar mi-a spus la un moment dat ca este de partea mea pentru ca stie ce inseamna sa fii printre straini.

Poate ca nici eu nu sunt prea sociabila ca sa ma aproprii mai mult de soacra... eu spun ca relatia noastra este OK...

O alta faza nasoala a fost cand copilul mi-a spus ca s-a ciondanit cu var-su, soacra la certat, iar el s-a refugiat intr-un pom...unde a stat de la 17 la 21... cand a coborat el si s-a dus in casa, iar soacra l-a intrebat doar unde a fost. Oare nu trebuia sa-l caute? Sincer m-a cam speriat povestea asta... Copilul nu minte, n-a facut-o niciodata fata de mine si obisnuieste sa-mi povesteasca toate alea, asa ca-l cred... mai ales ca nu a spus-o ca sa iau eu o atitudine si doar asa ca o intamplare. Sincer eu n-am stiut cum sa reactionez...

Sunt atat de stresata de faza cu scoala incat am invatat si copilul sa nu-i spuna buncii daca ia o nota mai mica... asta este o prostie, dar nu am solutie...

Pana acum chiar ma gandeam ca mi se pare mie ca bate apropouri ca nu lucram cu copilul, dar a observat si sotul asta... si chiar i-a spus ca nu-i adevarat...
Cel mai tare m-a ingrijorat insa ideea ca-l rasfat... Ce inseamna un copil rasfatat?

Din punctul meu de vedere baiatul meu este un copil minunat (puiul broastei ), ascultator... face cam 90 % din ce-i dau eu sa faca suplimentar, vine in casa atunci cand ii spun, nu iese daca nu-l las, nu are cerinte iesite din comun... de altfel camera foto/celularul si le-a luat din banii lui... imi citeste in fiecare zi desi nu-i place si il oboseste cititul... constietizeaza capacitatile pe care le are, nu intra in conflict cu nimeni (asta a spus-o invatatoarea).
Recunosc ca nu este un copil comod (spre deosebire de var) ... este foarte activ, la tara tot timpul se catara, mai sapa o groapa, cara pisoii, alearga cainele, isi face singur de mancare, este plin de initiative ... de aici mai rezulta si prostii... se murdareste, mai sparge o farfurie, o cana, mai sapa unde nu trebuie ....

Hai ca m-ati suportat destul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tnicoleta spune:

Nu cred ca esti prea lejera. Mai degraba ar trebui sa vorbesti cu soacra si sa ii explici ca tu iti cresti copilul cum crezi tu ca ii este mai bine. Si mai ales sa nu il mai puna sa faca atatea probleme la mate. Sotul tau ce zice? El nu are un cuvant de spus in fata mamei lui?

Nicoleta si Bia Ciocarlia Sarbatoarea recolteiwww.dropshots.com/tnicoleta" target="_blank"> Filmulete

"Viata poate fi inteleasa doar privind in urma. Dar poate fi traita doar privind inainte." (Soren Kierkegaard)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Nu cred ca esti prea lejera. Mai degraba ar trebui sa vorbesti cu soacra si sa ii explici ca tu iti cresti copilul cum crezi tu ca ii este mai bine. Si mai ales sa nu il mai puna sa faca atatea probleme la mate. Sotul tau ce zice? El nu are un cuvant de spus in fata mamei lui?

Sotul este intre ciocan si nicovala, asa ca prefera sa nu se bage.

Si eu m-am gandit sa-i spun ca "Relatia dintre mine si copilul meu ma intereseaza numai pe mine" ... dar din experienta de cate ori am incercat sa vorbesc cu ea lucrurile au degenerat, iar eu nu vreau sa ma cert cu ea... ca ar fi simplu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miriluta spune:

Esti o mamica buna, si in adancul sufletului tau sti si tu asta. Si poate ar trebui sa discuti cu sotul tau pt ca nu e doar copilul tau ci si copilul lui si trebuie sa il protejeze de toti cei care ii fac rau, inclusiv de bunica.
Si socrela zice ca eu imi rasfat prea tare copiii si ca ii las sa faca ce vor. Dar eu stiu ca nu sunt deloc lejera ci dimpotriva, de mult ori sunt prea aspra.
Incearca sa discuti cu sotul tau si impreuna cu soacra. Explicatii ca nu face lectii la scoala ci cu nepotul ei si ca treaba bunicilor e sa se faca iubiti de copii, de educatie se ocupa parintii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

hai, mai, sotul tau nu e intre ciocan si nicovala, familia lui (restransa) sunteti tu si copilul.
noah, daca te linisteste, din cate a scris pe forum despre tine ca mama, io sunt muuuult mai lejera.

c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07

FEBRUARIE thing-a-day

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Nu esti prea lejera. Al meu face 9 ani in iulie si e cam la fel. Rezultatele la scoala sunt foarte bune, nu lucreaza suplimentar (inca), are teme dar eu consider de multe ori ca e mai important sa iasa afara la joaca (cand vrea) si temele le facem mai tarziu sau in viteza cand ne apropiem de deadline. Atat timp cat rezultatele sunt foarte bune la scoala nu ma agit.

Al meu e cam obraznic cu mine insa eu ii permit mai multe, mai am momente cand mai izbucnesc dar imi revin.

Lasa soacra sa vorbeasca si sa faca in continuare militarie cu varul.

Noi avem cateva reguli stricte, restul dupa cum apar le rezolvam.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput