Primul an de scoala 2010-2011- clasa I
Raspunsuri - Pagina 10
eunice78 spune:
Ne inscriem si noi pe lista celor care incep scoala anul acesta.
Nu vom avea insa uniforma si nici nu am cumparat inca nimic.
M-a surprins ce am citi aici legat de faptul ca ii puneti pe copii sa scrie si sa citeasca inainte de scoala..pai la scoala ce o sa faca??? Eu, ca si absolventa de pedagogic si om care am si profesat o vreme stiu ca nu e bine ca cei mici sa cunoasca materia dinainte. Pentru se vor plictisi cumplit la scoala. Adica e clar ca in clasa I nu toti vor fi la acelasi nivel, iar invatatoarea va trebui sa se ocupe de toti. Majoritatea copiilor nu stiu sa scrie si sa citeasca iar cei care stiu deja se plictisesc facand ceea ce stiu deja.
Noua ni s-a spus clar sa lasam copii in pace, mai ales ca e si situatia aparte, in sensul ca Petru va merge la scoala germna iar limba romana o va face din clasa a IIa. Si cica e mai greu sa inveti reguli de citire / scriere in doua limbi concomitent.
In rest, ..emotii cat cuprinde pentru mine, copilul nu are nici o treaba.
De unde ati cumparat, mamicile din Bucuresti, ghiozdan, in afara de online?
Baietzii mei
sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eunice78 Majoritatea copiilor nu stiu sa scrie si sa citeasca iar cei care stiu deja se plictisesc facand ceea ce stiu deja. Baietzii mei |
Cu scuzele de rigoare ca ma bag.
Dar majoritatea copiilor stiu sa scrie si sa iteasca. Macar sa silabiseasca, nu neaparat citit cursiv.
Grupa pregatitoarea este obligatorie si in programa pentru pregatitoarea este "identificarea literelor" si priactic copiii invata sa citeasca in pregatitoare.
Nu va faceti griji ca nu se vor plictisi deloc. Materia e suficient de stufoasa si cerintele suficient de mari ca sa nu se plictiseasca.
Sorana si Monica (7 ani)
claujro spune:
Identificarea literelor nu inseamna ca invata sa citeasca, inseamna sa recunoasa unele dintre litere si sa le numeasca. Nu cred ca exista asa ceva in programa de gradinita, sincer! Educatoarele isi depasesc foarte tare atributiile.
Nici al meu nu stie sa citeasca si sa scrie si nici nu vreau s-o faca inainte de scoala. Si da, sunt absolventa de pedagogic...
eunice78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui claujro Identificarea literelor nu inseamna ca invata sa citeasca, inseamna sa recunoasa unele dintre litere si sa le numeasca. Nu cred ca exista asa ceva in programa de gradinita, sincer! Educatoarele isi depasesc foarte tare atributiile. Nici al meu nu stie sa citeasca si sa scrie si nici nu vreau s-o faca inainte de scoala. Si da, sunt absolventa de pedagogic... |
Perfect de acord cu tine!
Baietzii mei
alba_ca_zapada spune:
Fetelor, noi suntem deja in clasa a II-a si vreau sa va spun ca educatoarele nu isi depasesc atributiile pregatind copii pentru clasa I cu tot tipul de exercitii atat la romana cat si la mate.
Ca sa va lamuriti, va atasez programa sa evaluati singure ce nivel trebuie sa aiba copilasii cand pasesc in prima zi de scoala.
Eu m-am informat permanent pe site-ul ministerului educatiei ca sa apreciez in mod corect nivelul copilului atat la gradi cat si la scoala.
Din pacate, in clasa I copii nu au timp suficient sa se adapteze la cerintele programului de clasa, asa incat daca la inceputul scolii au deja ceva cunostinte de aritmetica si de limba romana le este mai usor.
Pupici pentru mamici si bobocei!!!
http://www.edu.ro/index.php/articles/10135
Otiliav spune:
A mea nu stie sa citeasca deloc. Dar nu e de mirare are doar 5 ani si 7 luni si 2 saptamani, asa ca ...
Scoala o incepe la 5 ani si 8 luni
Eunice, suntem in aceeasi situatie. Ana va merge la scoala norvegiana si va invata sa citeasca dupa regulile lor. Sincer, nu stiu deloc cand ar putea sa inceapa sa citeasca si in romana. Pentru ca mai putem astepta ceva vreme cu cititul in romana fiind vorba de limba materna si nu de ceva obligatoriu la scoala.
Mami de Ana Maria(18.12.2004) si Elisa Andreea (09.12.2008) si 38+ Iulia Alexandra
sorana spune:
Fetele mult succes la scoala.
Eu imi mentin parerea (inutila pentru mine acum) ca este bine sa stie sa scrie si sa citeasca inainte de intrarea in cls I.
In cazul nostru in prima zi de scoala invatatoarea le-a dat o carte si a pus fiecare copil sa citeasca pentru a evalua nivelul clasei. Se pare ca nivelul era destul de bun. Adica citeau majoritatea. Si totusi tot au fost destule probleme (de gen despartirea in silabela capatul randului, numele proprii cu litera mare, punerea semnelor de punctuatie, etc)
In clasa 1 nu se invata doar literele. La un test dat in noimebrie li s-a dat o dictare la care se puncta si virgula de dupa vocativ. Prin aprilie li se cere sa faca compuneri cu cuvinte date si propozitii in care sa evidentieze forma corecta oi/oii, copii/copiii, etc.
Nu mai zic ca testul este citit doar o data de doamna. Il au scris pefoaie, ori au memorie fantastica ori stiu sa citeasca!. Inclusiv la matematica si deja in februarie au de rezolvat probleme destul de serioase.
E valabil si la mate in sensul ca un copil care nu stie adunarea pana in 10 si compunerea-descompunerea numerelor va pricepe mai greu cum se rezolva exercitii de genul:
a+b=6
a-b=2
Otilia nu cred ca se compara ceea ce se face in cls I in ro cu ce se face la voi. De altfel la noi nu sunt primiti in scoala copii sub 6 ani ...
Claujro esti invatatoare? Sau nu ai mai profesat de x ani?
Poate ca acum 10 ani era cu totul alta programa, erau alte cerinte, la noi a fost de grea clasa I. Am teminat foarte bine dar a necesitat eforuri atat din partea copilului cat si din partea mea (lucru suplimentar, explicat de 100 de ori, etc) ... si asta desi copilul citea cursiv la intrarea in cls 1.
Sorana si Monica (7 ani)
Otiliav spune:
Sorana, nu inteleg si pace de ce se fac sisteme de ecuatii cu 2 necunoscute la clasa I ? Mi se pare ca se merge mult prea departe chiar si pentru 7 ani. Si eu sunt o persoana care am iubit si iubesc matematica dar nu intel care-i scopul introducerii lor asa de timpuriu.
Mami de Ana Maria(18.12.2004) si Elisa Andreea (09.12.2008) si 39+ Iulia Alexandra
sorana spune:
Otilia nici eu nu inteleg, crede-ma. Cand am vazut prima data in caietu' lu' fi-mea ecuatii simple (a-7=2, 7-a=5, etc) am zis ca a luat-o razna invatatoarea .
Apoi am cumparat o culegere si am vazut ca erau o gramada de de-astea acolo.
Pana la finalul clasei sunt invatati si sa puna probleme in ecuatie/ecuatii.
Mi s-au mai parut grele (in sensul greu de priceput de catre fi-mea ) exercitiile gen: continuati sirul 0,1,3,6, ...
Sorana si Monica (7 ani)
sorana spune:
Revin sa zic ca totusi nu-i draq chiar asa negru.
Vor invata multe in cls I. Le vor invata in timp, pe parcurs, uneori pe nervii vostri dar le vor invata.
Ceea ce am zis eu initial este ca e mai usor daca stiu sa citeasca. Daca nu stiu, vor invata.
Invatatoarea le spunea sa citeasca lectia de 5 ori ca tema si le mai dadea si alte texte de citit din culegeri. Noi citeam doar o data, ca fi-mea citea rezonabil la prima vedere, deci capatam mai mult timp de joaca
Sorana si Monica (7 ani)