practica agricola???? din nou???
Raspunsuri - Pagina 3
mariana_flo spune:
Am vazut si eu la tv stirea. Cica se va pune in aplicare din toamna aceasta. Eu personal, n-am sa-mi las copiii drept cobai la munca campului. Imi amintesc de practica agricola. Nu pot sa uit cum dupa o zi intreaga de munca, brigadierul nota recolta stransa de mine in contul unui copil de securist. Ba ma mai si ameninta cu nota scazuta la purtare.
Si pana la urma.. ce sa caute un copil de 5-6 ani la camp? Mai ales ca ultimul an de gradinita va fi defapt primul an de scoala? Parca trebuia sa protejam copiii nu sa-i exploatam.
AB_AC spune:
Acuma io-s total contra practicii agricole pentru elevi cum se facea pe vremuri, dar sa dea naiba citind postarile daca nu cred ca unii copilasi care ar fi oropsiti muncind la camp cateva zile zau ar merita-o.
N-am niste amintiri prea placute sau prea roze. Mai ales triatul de cartofi si ceapa iarna era hhmmm mirositor si inghetam de numa, dar in mod cert era un fel de reality check. Mama ce bine invatam apoi, numai la ideea ca as face asta toata viata.
Totusi ideea cu practica agricola are doua puncte comune cu educatia moderna. Prima este ca practica agricola bine gandita serveste la acumularea si aprofundarea naturala si fara efort a unor notiuni de civism, biologie si botanica. Iar a doilea motiv de a introduce ideea de voluntariat si munca in folosul altcuiva.
Bineinteles nu ma astept ca-n .ro sa se realizeze vreun punct din cele doua.
In alta ordine de idei lucruri similare se practica si-n alta parte. Fiica-mea de sase ani are parcela ei cam cat doua canele duble la scoala. O sapa, o cultiva, o pliveste, o uda. Are gradinarit de doua ori pe saptamana. Asta-i standard. In plus ei au la scoala si animale vaca, oi, iepuri si gaini. Se inchiriaza animalele de la ferma pe timpul toamnei si primaverii. Si primeste nota pe munca ei, iar mancarea se doneaza la cantinele de saraci.
De asemenea cateva chestii reproductive de baza precum nasterea, detectarea sexului etc. se fac natural la cativa ani si fara chicotele de prost gust.
Scolile bune de pe aici fie ele publice sau private nu vad educatia ca ceva sub un glob de sticla. Ii protejam pana isi pierd simtul realitatii intre ultimele jocurii Wii si Hannah Montana. O munca te responsabilizeaza, o munca bine facuta iti aduce satisfactii. Iar la varsta si pregatirea lor nu pot face decat o munca manuala. Si e bine sa fie constienti de asta.
Pentru cei mari de pe aici genul asta de munca e prezent si el. In dosarul de universitate daca vrei una buna trebuie sa scrii ceva la capitolul activitati extracuriculare si voluntariat. Voluntariat ... hmm dorinta de a face ceva de pomana pentru altii. Romania sta prost la capitolul asta, tare prost. E multa mizerie si umilinta in munca campului, in a construi case pentru copiii orfani, a reconstrui intr-o comunitate dupa un cutremur/ furtuna sau alt dezastru, in a curata plaja murdarita de petrol. Dar te invata multe...
gabriela42 spune:
ab-ac

intelege ca sunt maxim de acord cu mediul in care iti tii copii.pt cei ,,suparati,, ca puii lor ar putea da cu sapa si ar putea vedea o rosie sau un cartof nu bulion cu amidon si colorant sau cipsuri cu bacon
multa.ce practica agricola ce suntem tarani?hai la mc sa mincam un hamburger si apoi un ben ten apoi o cola si ia uite minune de viata cu bacteria heli... sau grasi ca purceii si palizi ca hirtia.pt familia mea legatura cu natura este fff importanta si nu cu suparare lasa sa fiu eu considerata taranca dar ma simt cistigata !(sunt tarani muuult mai spalati decit oraseni si mult mai liberi in gindire ,de ce oare?)
mariana_flo spune:
gabriela42 este diferenta mare intre ce a descris AB_AC ca se intampla la scoala fiicei ei si ce se vrea aceasta practica agricola in Romania. Nu cred ca se pune problema ca cineva sa te catalogheze in vre-un fel. Sunt convinsa ca toti avem macar un bunic sau vre-o ruda sau vre-un prieten care locuieste in mediul rural si sunt convinsa ca-i vizitam cu placere. Mie mi-e teama de abuzuri. Una e sa pui copilul de 6 ani sa dea o mana de graunte la gaini si una e sa-l pui la sapa. In presa se scrie des cum sunt exploatati copiii pe mosiile bogatasilor, mai ales in zona Moldovei. Acum noua lege a invatamantului abea le da unda verde respectivilor ca sa foloseasca mana de lucru GRATIS.
In copilarie, desi sunt crestin-ortodoxa, frecventam o biserica catolica. Ma duceam pentru ca ma imprietenisem cu un grup de copii de-acolo. Ei bine am avut ocazia sa vad cum preotul lor organiza diverse actiuni de intrajutorare. Pentru copiii din grupul meu sarcinile erau de a ajuta cateva familii de batrani sa-si faca aprovizionarea cu paine si diverse alimente. In vacantele de vara se organizau tabere la tara, unde noi copiii intram in contact cu activitatile agricole si cu animalele din gospodarie. Dar totul se facea pe baza de voluntariat, si niciodata nu ni se dadeau sarcini peste puterile noastre.
Din pacate nu cred ca drepturile copiilor vor fi respectate in aceste tabere de practica agricola impuse de scoala.
Natasa spune:
Eu cred ca va proiectati propriile amintiri din copilarie pe ce s-ar putea sa li se intimple "bietilor" copii si exagerati grav. Niste ziaristi isterici si care nu mai stiu cum sa-si vinda mizeriile au scris niste "articole" si voi le luati de bune. Practica agricola nu inseamna ca va vor lua copiii din fata televizorului si-i vor duce la scos cartofi pina isi fac planul, nu realizati ca e hilar??? Inseamna ca o data pe semestru vor fi scosi dintre betoane si vor vedea de unde vine un mar sau o vinata. Si daca vor trebui sa si culeaga ceva, parol ca nu li se va intimpla nimic. Si evident, daca vi se pare periculos, in ziua cu pricina puteti sa-i tineti acasa, nu e nimic fortat, dar ca de obicei, da bine sa ne punem miinile in sold si sa tipam chiar daca nu am inteles nimic. Ce vor ei sa faca se cheama "practica", adica ceva ce lipseste cu desavirsire din invatamintul nostru!!! DIn pacate, oricum asta va ramine doar pe hirtie pentru ca nu vor avea logistica necesara sa duca zeci de mii de elevi, fie si pentru o zi, sa vada cum se cultiva o planta si eventual sa puna si mina pe ea.
iileana spune:
Aproape la fel de mult ca si duioasele amintiri din vremea practicii agricole comuniste imi place si siguranta celor care stiu ele exact ca elevii ar fi luati neaparat "din fata televizorului" si a "chips-urilor cu bacon" si ca asta e singura si ultima lor sansa de a vedea cum creste maru-n pom.
In principiu, da, eu realizez ca ideea este hilara.
Sper sa realizeze acest lucru si ministrul agriculturii, cel care a avut-o.
cl spune:
Amintiri placute?
Hmmmm, daca atunci cand ploua sau bureaza mergi pe campurile patriei la recuperat porumb si ti se mai atrage si atentia ca n-ai vazut o bucatica de stiulete cu 3 boabe pe ea...mda... Sau cand mergi la Cuca Macaii si ti se apune: "fetele vor dormi in stanga, baietii in dreapta", iar asa zisele camere sunt delimitate de niste panouri care nu sunt nici macar pana in tavan, nu ai nici cum sa te schimbi, pentru ca esti vazut de cei din paturile de deasupra si nici cum sa te speli, pentru ca exista un singur canal cu apa in curte, iar apa e rece ca gheata... paturile sunt jegoase, noptile friguroase rau... mda, adevarata distractie!!!!
Va rog nu confundati atitudinea noastra, pofta de viata, optimismul si hazul de necaz cu conditiile mizere care erau! Apoi urmau recuperatul orelor la scoala, ore suplimentare, materia condensata etc.
Voi ati vazut ce se spune: ca atat cazarea, cat si masa vor fi asigurate de catre primariile locale! Deci copiii vor fi trimisi cine stie unde, in cine stie ce conditii. Sa vezi atunci hepatite si nu stiu cate alte boli!
Una este sa se faca vizite la sere, ferme pentru a studia/observa si sa li se ceara niste proiecte practice pe langa scoala si alta e sa fie trimisi sa culeaga recoltele patriei in conditii mizere!!!!!
hannen spune:
marturisesc ca n-am citit decit citeva mesaje suparate(asa ca daca s-a mai scris,nu ma fugariti)
Eu una nu am experienta aceasta,insa privind in jur in societatea unde ma aflu..nu mi se pare decit un lucru bun.Bine,acum depinde si care sunt scopurile,modul de organizare..
Chiar nu pot sa cred ca vor pune elevii sa le slugareasca terenurile ,dealurile si vaile patriei.Poate ca vor sa invete si copilul roman ceva despre natura,despre viata(ca nu cad toate din cer) despre ecologie.Respect pt. munca altuia,pt. natura,pt...multe.
eu chiar nu il consider asa de rau!
Aici parintii isi duc copiii din proprie initiativa la ferme de animale,la cules legume,la cules scoici in namol la ocean.copiii se distreaza,invata multe si mi se pare un lucru extraordinar.
Despre mincat si baut in conditii insalubre .De ce??copii nu pot merge de acasa cu pachetel si cu termos cu apa/ceai verde...rece??
Nu pot sa-si ia in rucsacel un prosopel umed cu care sa-si stearga mainile (daca nu exista conditii sa se spele) si o bucatica de "sheet" pe care sa se aseze sa manince?La picnic cum e,dar la plaja,dar la padure??
Nu vi se pare ca generatia de acum e cam rupta de realitate?Totul e doar pc. game-uri,si de la o virsta mai inaintata droguri,alcool...unde este sportul,unde sunt activitatile in aer liber?Cum vor invata sa respecte natura,parcurile(ca vor romanii parcuri curate nu pline de gunoi si rahat de caine-ceea ce e normal!)
Dar daca noi nu`i invatam cine o sa-i invete?Teoria si cartile cu poze?
Pariu ca nu e la fel ca practica in natura(sa simti,sa traiesti sa-i iei pulsul)
Acum citesc in josul paginii mesajul Natasei cu care sunt de acord!Cam asta era si ideea mesajului meu.eu nu cred ca e ca pe timpuri si ca va inflamati degeaba.
Whatever happens don`t let go of my hand!
hannen spune:
AB_AC,citit si mesajul tau!
mi-am adus aminte(citindu-te) ca si aici fac la fel,cultiva flori,rosii,vinete...la scoala.si au si iepuri si nu mai stiu ce pe acolo(n-au vaci si nici gaini cred)
Whatever happens don`t let go of my hand!
columbiana spune:
Practica agricola in sensul povestit de Abusor este buna pentru copii si mi se pare ca are fata o scoala grozava acolo, dar in sensul plecatului cu saptaminile, a cosurilor numarate si hei-rup, conditii insalubre prin locuri de cazare, baieti curiosi si glume nesarate, a fost un cosmar cindva pe care copiii romani de acum n-ar trebui sa-l mai stie.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759