La pisoar, la scoala, o intamplare...

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns luxe spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML

[quote]citat din mesajul lui moonchild

In al doilea rand, am verificat cu psihologul (din fericire sora mea este psiholog specializat si in lucrul cu copiii mici) si intr-adevar aceste mesaje de genul "nimeni nu are voie sa te atinga la organele genitale sau sa-ti ceara sa le arati, nimeni nu are voie sa te puna pe tine sa te uiti sau sa atingi pe altcineva" pot duce la probleme in viata sexuala mai tarziu..

Cat despre abuzuri, pe scurt(ca e ora de iesit afara), mi-a zis ca copilul trebuie invatat sa nu accepte nici o atingere non-OK (a zis ca ea la orele de consiliere le exemplifica prin alte atingeri non-OK, gen ciupitura, tras de par, palma de la parinti..etc..ii intreaba cum ii fac aceste lucruri sa se simta)...Le explica copiilor ca nu trebuie sa accepte nici o atingere care nu le place, nu ii face sa se simta bine..Si este foarte important sa stie copiii ca parintii ii sustin orice s-ar intampla (sa nu le fie frica sa raporteze tentative de abuzuri)..

Ce frumos ai motivat, iti multumesc mult si tie si surorii tale! Am sa le explic si eu copiilor. Revin mai pe seara, se intorc si ai mei de la scoala.

La tzara americana (poze)

si daca le place?????....si daca ii face sa se simta bine ??????? Scuze...asta mi-a venit instantaneu in minte dupa ce am citit acele randuri .....nu-i a buna !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui luxe

Citat:
citat din mesajul lui ML

Citat:
citat din mesajul lui moonchild

)...Le explica copiilor ca nu trebuie sa accepte nici o atingere care nu le place, nu ii face sa se simta bine..

Ce frumos ai motivat, iti multumesc mult si tie si surorii tale! Am sa le explic si eu copiilor. Revin mai pe seara, se intorc si ai mei de la scoala.

si daca le place?????....si daca ii face sa se simta bine ??????? Scuze...asta mi-a venit instantaneu in minte dupa ce am citit acele randuri .....nu-i a buna !!!

www.flickr.com/photos/9734044@N08/" target="_blank">Jessica lui mami

Cred ca pana la declansarea furtunii hormonale de la pubertate nu se poate vorbi despre placere de natura sexuala. Sigur ca se poate ca doi copii sa se atinga in moduri care sa le placa, satisfacandu-le curiozitatea si dorinta de a experimenta toate formele de socializare, inclusiv cele vazute la adulti, si asta in situatia in care acestia sunt prieteni si se simt confortabil unul in preajma celuilalt. Si o astfel de situatie nu este de speriat. Insa acest tip de relatie bazata pe prietenie si incredere, care sa duca la atingeri, nu are cum se infiripa intre un copil si un adult din afara familiei. Deci un eventual abuz nu cred ca poate fi placut pentru copil, nu neaparat ca senzatie fizica, ci prin prisma incalcarii spatiului personal de catre o persoana cu care copilul nu este familiar si confortabil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moonchild spune:

Cu placere ML. Mi-a recomandat si o carte foarte buna despre cum sa explici sexul copiilor si adolescentilor..revin maine cu titlul si autorul caci acum am uitat .

Citat:
citat din mesajul lui ML

Draga luxe, nu le place, orice adult care a fost copil abuzat sexual poate sa iti confirme asta. copiii au un simt foarte fin cand vine vorba de intentiile rele, simt ca e ceva in neregula.

Si ar mai fii o chestie pe care am uitat-o, se pare ca nu e OK sa transmiti copilului mesajul ca toti adultii au dreptate si trebuie sa se supuna lor (sa asculte de ei). Trebuie sa existe un numar limitat de adulti de care copiii sa asculte, de fapt doar parintii as zice eu. Si chiar si acestia trebuie sa incurajeze copilul ca este OK sa puna limite.

Citat:
citat din mesajul lui luxe

www.flickr.com/photos/9734044@N08/" target="_blank">Jessica lui mami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita
ML, cu adevarat acuma, chiar crezi ca niste copii de 7 ani se pot abuza sexual in toaleta scolii? cum ar putea, oare? nu iti spun sa incurajezi asa ceva, dar poate sa tratezi ca pe un eveniment normal si sa te bucuri ca ti-a spus. acum e momentul sa-i explici diferenta intre curiozitatea normala a unui copil de aceeasi varsta si "curiozitatile" anormale, din partea altor copii si, in special, adulti.

nimic

Probabil ca nu, Conchita, cred ca ar fi iesit un circ intreg daca ceilalti ar fi bagat de seama ca se intampla chestii ciudate, asa cum spun ei de toate la 7 ani. Pe de alta parte, eu la 7 ani (la fel ca si restul copiilor) eram ca picata din luna, nici gand sa-mi arda de asta la scoala. Abia prin clasa a 5 a am inceput sa observ si altele, precum descrieti Rufus, Caro (P.S. pe noi nu ne ducea la toaleta la gradinita. Ne aseza la coada si, cu randul, faceam pipi intr-o galeata, in vazul tuturor (casa avea WC in curte si stateam doar 4 ore la gradi). Asta da, egalitate a sexelor si exercitiu de dezinhibare ). Plus ca locuiam 10 in 3 camere, ne imbaiam in ligheane si dormeam cu parintii la gramada. Posibil sa fie un motiv pentru care am deschis ochii abia in clasa a 5 a la scoala).

Oricum, Accept, am adus vorba din nou despre intamplare cand s-a intors de la scoala si mi-a spus pe un ton absolut normal ca nu i-a aratat nimic celuilalt si ca nu stie de ce NU, asa... ,vorba voastra, poate pentru ca i se parea firesc sa nu-i arate. Am inteles ca celalalt nu a mai venit la el de atunci, desi se joaca impreuna in clasa. Deci, ati avut dreptate, a fost curiozitate, probabil ca un copil abuzat de un adult/copil mai mare s-ar purta diferit, nu ca baietelul respectiv.

Zau ca nu stiu cat si in ce fel sa le povestesc despre curiozitati anormale. Daca nu v-ati plictisit de subiect, va astept.

Mergi la inceput

Moonchild, te astept cu titlul, cand ai timp .

Am sa le spun despre parinti, le-am explicat si despre ciupituri, palme, etc. Li s-a parut caraghios sa includ partile intime in aceeasi categorie.

Multumesc tuturor ca v-ati luat din timp sa scrieti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML

Inteleg, cum fac insa cu topaiala lui prin baie, de ex.? II spun, uite ce, nimeni nu vrea sa te admire topaindu-ti carnaciorul, poti sa te duci in camera si sa dansezi cat vrei? Asa i-am zis ultima data (nu cu ton de pedeapsa), parca nu prea intelegea de ce, mi-a spus ca era doar o gluma, un joc caraghios.

Si la noi (10 ani) inca se mai topaie cand si cand putica :)) si se face mare haz de asta :).
E un joc al lor, nu are nimic rau in el si cred ca e foarte in regula sa fie lasati sa-si topaie haios puticile si altundeva decat in camera lor.
Nu e ceva ce ar trebui sa starneasca admiratie audientei, dar cred ca nici ceva deranjant, ce ar trebui sa se petreaca in intimitate. E pur si simplu un joc al baieteilor .

A, mi-am amintit cu ocazia asta ca baietelul nostru, la aproape 3 anisori, in timp ce facea dus cu tati in aceeasi cabina de dus, i-a zis "tati, hai sa dam noroc cu puticile" :)))))))))

Pentru parinti, de dragul copiilor

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

ehei, admiratia audientei vine si ea tiptil, tiptil, mai tarziu, dar nu cu mult - pandeste dupa colt.

Eu am aflat saptamana trecuta cam cum arata niste putici, asa ca la 12 ani.
Are 2 confidenti, care i-au facut o informare sumara despre cum se petrec lucrurile astea in baia baietilor, care si cum sta cu pilozitatea.

Norocul meu ca fi-mea are gura bogata (si eu sunt supranumita "secret keeper") si aflu la timp lucruri din astea si le pot corecta. Si o pot indruma.

Sincer, chiar nu am fost pregatita sa aflu cum arata puticile colegilor ei. Am oscilat intre a pufni in ras si a ma enerva. Am ales sa tratez problema cu indiferenta. Am asteptat sa treaca impactul psihic al proaspetelor informatii si apoi am intervenit.

Si sunt abia la inceput. Of.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Subiectul asta mi-a adus aminte de o colega din clasele primare care era foarte emancipata pentru varsta ei si care ne-a povestit noua ce si cum, inclusiv ne-a desenat organe genitale masculine, ne-a spus despre menstruatie, etc. Nu stiu de unde avea ea informatiile acelea la varsta respectiva. Poate de la sora ei, mai mare. Acum copiii sut foarte diferiti de cum eram noi, si eu sunt foarte atenta la manifestarile baiatului meu de 5 ani. Si ei au baie comuna la gradinita. Imi mai spune cateodata ca sunt copii care deschid usile la toalete in timp ce sunt altii inauntru. Odata chiar vroiam sa vorbesc cu educatoarea despre chestia asta, nu prea mi se pare normal. Hai ca baietii stau cu spatele, pe cand o fetita poate fi surprinsa intr-o ipostaza stanjenitoare si apoi sa fie prilej de ras pentru ceialalti copii.
Unul dintre criteriile dupa care voi alege scoala lui viitoare pentru I-IV va fi ca cei mari, din clasa a V-a incolo, sa nu aiba acces la cei mici.

Mergi la inceput

Denizel, l-am lasat in pace, inca se joaca din cand in cand.

Un pt. toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Apropo de topic... la un alt esantion de varsta.

Intr-o dimineata ma intreba educatoarea lui Dudu daca stiu ce s-a intamplat cu o zi inainte. Educatoarea ii lasase sa se schimbe singuri dupa somnul de pranz; Dudu este cam "lenes" la astfel de activitati, asa incat colegele lui s-au gandit sa ii dea o mana de ajutor. Una dintre ele are acasa un fratior bebelus, deci i s-a parut firesc sa il dezbrace pe colegul lor "bebelus" inclusiv de chiloti. Cand educatoarea a revenit in dormitor, Dudu statea dezbracat pe pat iar colegele lui se hlizeau de mama-focului.

Cand l-am intrebat daca si ce anume l-a suparat la aceasta intamplare, mi-a mentionat despre faptul ca una dintre colege ii tragea bluza peste cap / ochi, nicidecum de faza cu datul chilotilor jos sau cu rasul colegelor. Din aceasta perspectiva, mi se pare foarte buna sugestia lui Moonchild, aceea de a ii incuraja pe cei mici sa nu accepte nici un fel de gest care le provoaca disconfort, indiferent de natura. In exemplul nostru, copilul a protestat, dar nu suficient de vehement ca sa fie auzit de educatoare.

Nu am insistat prea mult cu discutii asupra acestei intamplari, care m-a amuzat dar in acelasi timp m-a pus pe ganduri; i-am spus doar ca de cate ori se intampla ceva ce nu ii convine, sa anunte imediat pe miss sau pe una dintre ingrijitoare. Sper sa fi procedat corect.

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput