La pisoar, la scoala, o intamplare...
Raspunsuri - Pagina 3
Alizee spune:
Citat: |
citat din mesajul lui moonchild In primul rand, allinta, uite citat din dex (http://dexonline.ro/definitie/inculca): INCULCÁ, incúlc, vb. I. Tranz. (Livr.) A întip#259;ri în mintea cuiva, prin repetare, o idee, o concep#539;ie etc. – Din fr. inculquer, lat. inculcare. In al doilea rand, am verificat cu psihologul (din fericire sora mea este psiholog specializat si in lucrul cu copiii mici) si intr-adevar aceste mesaje de genul "nimeni nu are voie sa te atinga la organele genitale sau sa-ti ceara sa le arati, nimeni nu are voie sa te puna pe tine sa te uiti sau sa atingi pe altcineva" pot duce la probleme in viata sexuala mai tarziu.. Cat despre abuzuri, pe scurt(ca e ora de iesit afara), mi-a zis ca copilul trebuie invatat sa nu accepte nici o atingere non-OK (a zis ca ea la orele de consiliere le exemplifica prin alte atingeri non-OK, gen ciupitura, tras de par, palma de la parinti..etc..ii intreaba cum ii fac aceste lucruri sa se simta)...Le explica copiilor ca nu trebuie sa accepte nici o atingere care nu le place, nu ii face sa se simta bine..Si este foarte important sa stie copiii ca parintii ii sustin orice s-ar intampla (sa nu le fie frica sa raporteze tentative de abuzuri).. |
Multumesc pt lamuriri.
E o idee excelenta sa ii enumeri unui copil cate atingeri nu sunt in regula, cuprinzandu-le printre ele si pe cele la organele sexuale.
E adevarat, ca eu o invat continuu ca nimeni nu are voie sa se poarte urat cu ea sau sa o loveasca si sa imi spuna mie intotdeauna daca se intampla asa ceva pt a vorbi cu persoana respectiva. Si, fetita imi spune.
Deasemeni, nici ea nu are voie sa se poarte urat cu copiii.
Nu imi doresc sa ii inoculez teama de relatii sexuale pt cand va ajunge la maturitate.
Ideal este ca parintii sa aiba o relatie deschisa cu copiii lor, astfel ii putem invata si proteja.
Curiozitatea lor este fireasca, desi eu nu tin minte sa fi avut asemenea curiozitati la varsta asa mica.
Strict la problema lui ML, ii raspund exact ca in primul post. Nu este firesc ca un coleg sa ii arate puturica si sa ii ceara sa i-o arate si el. Invatatoarea ar trebui sa stie, pt a-l supraveghea mai atent pe acel baiat.
Curiozitatea este in regula, atata timp cat nu se transforma normalul in anormal.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
accept92 spune:
citat din mesajul lui allinta Da, la varsta ei, este rusine sa ii puna un copil sau adult strain mana la puturica sau sa puna ea mana. Pe masura ce va creste, explicatiile vor fi mai ample. Pana atunci, ramanem la nivelul de rusine. |
Nu vreau sa ma acuzi ca iar ghicesc in stele, dar in genereal, cand ni se intampla o rusine preferam sa nu vorbim despre ea. Daca esti deacord cu mine in aceasta idee, nu cred ca mai e nevoie sa expun care sunt riscurile.
Alizee spune:
Hi, hi, accept92.
Stai nitelus sa-ti cresca copiii.
Vei fi tare surprinsa cand iti voi scrie ca fetita mea deja mi-a povestit cum o fetita din clasa si-a dat chiloteii jos si le-a arata funduletul, ca un baietel se suie pe ea la ora de somn, ca o fetita a lovit-o la pasarica...si mai sunt, dar le-am uitat.
Cand o asteptam sa faca pipi la gradinita, am vazut-o cu cata curiozitate se uita la un baietel cum se pipilea. Si sa stii ca nu m-am panicat si nici nu am facut o criza de tantrum ca e rusine sa se uite fii-mea la acel baietel.
allinta
accept92 spune:
citat din mesajul lui allinta Hi, hi, accept92. Stai nitelus sa-ti cresca copiii. |
Fetita mea are 2 ani jumate si un vocabular extrem de bogat din care totusi cuvantul rusine lipseste...nu imi amintesc sa se fi folosit la noi in casa. Din principiu nu am pus eticheta asta pe nimic, pur si simplu nu cred in ea, nu o inteleg in niciun context.
Alizee spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Fetita mea are 2 ani jumate si un vocabular extrem de bogat din care totusi cuvantul rusine lipseste...nu imi amintesc sa se fi folosit la noi in casa. Din principiu nu am pus eticheta asta pe nimic, pur si simplu nu cred in ea, nu o inteleg in niciun context. |
Asa si...
allinta
conchita spune:
citat din mesajul lui allinta
se spune "sa-i inoculezi", nu "sa-i inculci". daca nu ai raspunsurile inca, mai asteapta sa-ti creasca fetita si, cel mai probabil, vei gasi raspunsurile chiar la momentul potrivit. allinta |
spune tu inocula, eu spun inculca. daca nu stii ce inseamna, mai asteapta sa te gandesti inainte sa ma corectezi si, cel mai probabil, dexul ti-ar fi dat raspunsul potrivit:
INCULCÁ, incúlc, vb. I. Tranz. (Livr.) A intipari in mintea cuiva, prin repetare, o idee, o conceptie etc. – Din fr. inculquer, lat. inculcare. Sursa: DEX '98 |
Alizee spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui conchita
spune tu inocula, eu spun inculca. daca nu stii ce inseamna, mai asteapta sa te gandesti inainte sa ma corectezi si, cel mai probabil, dexul ti-ar fi dat raspunsul potrivit: INCULCÁ, incúlc, vb. I. Tranz. (Livr.) A intipari in mintea cuiva, prin repetare, o idee, o conceptie etc. – Din fr. inculquer, lat. inculcare. Sursa: DEX '98 | |
Deja m-a lamurit altcineva, inaintea ta, dar pe un alt ton.
Cei care ma critica sa vina si cu solutii reale, nu doar sa carcoteasca.
Eu am iesit din subiectul asta, ma oboseste cearta in virtual.
allinta
conchita spune:
allinta, dar tonul pe care l-ai folosit tu la adresa mea cum a fost? cumva respectuos sau cumva patronizing si lipsit de respect? eu nu ma cert cu tine, ti-am raspuns cu cuvintele tale, nu vad motiv de ofuscare, sunt exact cuvintele tale. daca ti-au placut cand mi le-ai servit mie, atunci sa-ti placa si cand le primesti inapoi.
nu ti-am oferit argumente anti-rusine, pentru ca mi s-au parut evidente, de ce ar trebui sa-i fie rusine unui copil de partile intime? partile astea intime au comis vreo crima ceva, sunt tabuu? noi le facem tabuu prin cultura sexuala, altfel sunt si ele acolosha la fel ca picioarele si mainile, tot corp.
ML, cu adevarat acuma, chiar crezi ca niste copii de 7 ani se pot abuza sexual in toaleta scolii? cum ar putea, oare? nu iti spun sa incurajezi asa ceva, dar poate sa tratezi ca pe un eveniment normal si sa te bucuri ca ti-a spus. acum e momentul sa-i explici diferenta intre curiozitatea normala a unui copil de aceeasi varsta si "curiozitatile" anormale, din partea altor copii si, in special, adulti.
ML spune:
citat din mesajul lui accept92
Ce pacat ca la momentul la care ti-a povestit intamplarea (si asta este un semn foarte bun) te-ai blocat. Cred ca ar fi fost foarte interesant sa explorezi si sa aflii de ce a refuzat, cum a judecat el propunerea. Pentru ca iata ca, in ciuda faptului ca baietelul tau este foarte dezinhibat si obisnuit cu nuditatea, nu a intrat in acest joc. Eu as trage concluzia ca pentru el nuditatea este atat de fireasca incat interesul celuilalt baietel pentru putza lui pare nefiresc (relativ la firescul nuditatii). Adica baietelul tau a avut instinctul corect, fara sa fi fost special pregatit de tine pentru a reactiona in situatia data. Ceea ce este excelent. Pentru ca de fapt noi nu ii putem proteja pe copii de abuzuri, dar ii putem creste astfel incat sa se poata proteja singuri si sa avem incredere in ei. Nu este nevoie sa le semanam in suflet temeri, sentimente de jena sau vinovatie...ci dimpotriva. Sa ii crestem frumos si sa avem incredere in ei. Pentru ca nu putem prevedea orice situatie potential periculoasa si sa le pregatim de acasa reactia, ar fi o dovada de subestimare a copilului. |
Am sa incerc sa reiau discutia, stiu ca ar fi fost mai nimerit pe loc, nu prea sunt pe faza cu nimic in viata.
Multumesc, mi-ai dat incredere prin ce ai scris. La mine navalea in viata bunicul cu scatoalcele si "rusinea" trecand peste parinti si restul familiei. Aici nu am romani in jur cu care sa vorbesc iar americanii intalniti pana acum isi educa copiii diferit.
De ce sa va suparati, imi pare rau, fiecare cauta raspunsuri si se gandeste la binele copiilor, nu? Eu nu zic ca fac bine ce fac, ma lupt cu ce am fost "invatata" si incerc sa indrept, de-aia ma tot invartesc pe aici.
La tzara americana (poze)
ML spune:
[quote]citat din mesajul lui moonchild
In al doilea rand, am verificat cu psihologul (din fericire sora mea este psiholog specializat si in lucrul cu copiii mici) si intr-adevar aceste mesaje de genul "nimeni nu are voie sa te atinga la organele genitale sau sa-ti ceara sa le arati, nimeni nu are voie sa te puna pe tine sa te uiti sau sa atingi pe altcineva" pot duce la probleme in viata sexuala mai tarziu..
Cat despre abuzuri, pe scurt(ca e ora de iesit afara), mi-a zis ca copilul trebuie invatat sa nu accepte nici o atingere non-OK (a zis ca ea la orele de consiliere le exemplifica prin alte atingeri non-OK, gen ciupitura, tras de par, palma de la parinti..etc..ii intreaba cum ii fac aceste lucruri sa se simta)...Le explica copiilor ca nu trebuie sa accepte nici o atingere care nu le place, nu ii face sa se simta bine..Si este foarte important sa stie copiii ca parintii ii sustin orice s-ar intampla (sa nu le fie frica sa raporteze tentative de abuzuri)..
Ce frumos ai motivat, iti multumesc mult si tie si surorii tale! Am sa le explic si eu copiilor. Revin mai pe seara, se intorc si ai mei de la scoala.
La tzara americana (poze)