La pisoar, la scoala, o intamplare...

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Fie`mea cu colegu` s-au nimerit impreuna in baie la gradi. E baie comuna si ingrijitoarea nu a fost pe faza. Au fost ei si au clarificat care cum si de ce. Apoi acasa am clarificat noi fetele de ce nu facem din picioare.
Acu`cateva seri tot fie`mea s-a pupat cu prietena ei ca prietena ei a vazut fetele in baie la scoala - ea fiind clasa a doua - ca se pupau. Fetele. Probabil si baietii in baia lor dar asta nu stim noi sigur.

Ce repet eu mereu e asta: nimeni nu are voie sa te atinga la organele genitale sau sa-ti ceara sa le arati, nimeni nu are voie sa te puna pe tine sa te uiti sau sa atingi pe altcineva.

Acum cateva zile am profitat ca a noastra Sela e in perioada mentruatiei si explicai una-alta ...

Curiozitatea este foarte, foarte mare, asta e sigur.

Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Multumesc pentru raspunsuri!

Citat:
citat din mesajul lui accept92

Citat:
citat din mesajul lui moonchild

Poate exista o alta modalitate in care sa protejam copiii de abuzurile sexuale, alta decat aceste mesaje radicale. Stie cineva?

Cred ca stabilirea timpurie si intretinerea unei relatii deschise cu copilul ne poate ajuta sa identificam din timp un potential pericol din mediul copilului. Tocmai cu conditia de a cunoaste foarte bine acest mediu prin intermediul copilului. Ma gandesc ca agresiunile sexuale de la copii de aceeasi varsta sunt mai putin probabile (dar nu imposibile - un copil abuzat poate abuza la randul sau, poate fi victima si agresor in paralel), de aceea eu as inocula mai degraba copilului precautia fata de adulti, pana la evitarea si raportarea oricarui contact cu cei care s-ar baga in seama cu copilul. In ceea ce priveste atingerile intre copii, sunt o etapa a dezvoltarii si gasesc clasarea lor ca inacceptabile sau rusinoase ca fiind o forma de abuz psihologic.

Sunt de acord, Accept, inclusiv cu mesajul tau anterior.

Noi avem baiat si fata (varste apropiate), dorm inca in aceeasi camera (paturi diferite), se vad la baie, nu se feresc de mine, nu ma feresc de ei, vara alearga in chilotei prin casa, inainte de baie la fel, goi. De fapt si eu am fost crescuta la fel cu fratele meu, eram curiosi, dar nu obsedati, toate au fost bune, deci, procedez la fel cu ai mei in ciuda dezaprobarii rudelor americane (bine, nu sunt fatise, nu fortoase, doar simt eu pe undeva ca nu aproba ce fac; ca o paranteza la paranteza ma uitam la "Pollyanna" realizat in 1960 parca, apareau copiii goi la scaldat, imi era drag sa-i vad in largul lor. Acum nici copii de acelasi sex din familie nu si-i mai lasa sa doarma in aceeasi camera, imi inchipui cum ii judeca pe barbarii mei).

Pai mi-e teama ca intr-o zi sa nu vina copilul asta la el si sa-i ceara mai multe, Conchita. Sau sa cred ca e normal si sunt doar curiosi?

Si am mai observat ceva la al meu. Vorbeste tare amuzat despre carnaciorul lui ca si cum abia acum ar fi descoperit ca are puta, topaie in baie si isi numeste showul "dansul irlandez al carnaciorului" , vorbeste despre lovit acolo pe cei rai (desi nu loveste fata sau pe alt copil). Eu le iau deocamdata doar drept copilarii, desi, mereu am o indoiala in suflet si ma gandesc ca este mai atent la "dansa" din cauza colegilor, poate prea atent. Nu stiu ce si daca sa-i zic ceva, in general il ignor, uneori zambesc apoi fata spune "Asta-i scarbos!" cu un ton afectat, el rade si mai dihai topaie.

Poate voi, din afara, puteti judeca mai clar...

La tzara americana (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Ati mai scris intre timp...

Citat:
citat din mesajul lui mamagiuliei

Ce repet eu mereu e asta: nimeni nu are voie sa te atinga la organele genitale sau sa-ti ceara sa le arati, nimeni nu are voie sa te puna pe tine sa te uiti sau sa atingi pe altcineva.

Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela

Inteleg, cum fac insa cu topaiala lui prin baie, de ex.? II spun, uite ce, nimeni nu vrea sa te admire topaindu-ti carnaciorul, poti sa te duci in camera si sa dansezi cat vrei? Asa i-am zis ultima data (nu cu ton de pedeapsa), parca nu prea intelegea de ce, mi-a spus ca era doar o gluma, un joc caraghios.

La tzara americana (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML

Pai mi-e teama ca intr-o zi sa nu vina copilul asta la el si sa-i ceara mai multe, Conchita. Sau sa cred ca e normal si sunt doar curiosi?

Ce pacat ca la momentul la care ti-a povestit intamplarea (si asta este un semn foarte bun) te-ai blocat. Cred ca ar fi fost foarte interesant sa explorezi si sa aflii de ce a refuzat, cum a judecat el propunerea. Pentru ca iata ca, in ciuda faptului ca baietelul tau este foarte dezinhibat si obisnuit cu nuditatea, nu a intrat in acest joc. Eu as trage concluzia ca pentru el nuditatea este atat de fireasca incat interesul celuilalt baietel pentru putza lui pare nefiresc (relativ la firescul nuditatii). Adica baietelul tau a avut instinctul corect, fara sa fi fost special pregatit de tine pentru a reactiona in situatia data. Ceea ce este excelent. Pentru ca de fapt noi nu ii putem proteja pe copii de abuzuri, dar ii putem creste astfel incat sa se poata proteja singuri si sa avem incredere in ei. Nu este nevoie sa le semanam in suflet temeri, sentimente de jena sau vinovatie...ci dimpotriva. Sa ii crestem frumos si sa avem incredere in ei. Pentru ca nu putem prevedea orice situatie potential periculoasa si sa le pregatim de acasa reactia, ar fi o dovada de subestimare a copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui accept92

nu putem prevedea orice situatie potential periculoasa si sa le pregatim de acasa reactia, ar fi o dovada de subestimare a copilului.

Vreau sa continui un pic ideea asta. O astfel de abordare risca sa ridice gradul de vulnerabilitate a copilului in fata unei situatii periculoase la care noi nu ne-am gandit si nu i-am trasat "directia" de urmat. De exemplu atingerea organelor genitale, asta de "nu are voie nimeni, etc", nu este singura forma pe care o poate imbraca abuzul sexual. Si atunci de ce nu le-am descrie pe toate...pai ar fi oarecum pervers, nu? Si atunci, daca mergem pe metoda asta directa de avertizare, unde tragem linia si de ce?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Si eu sunt de acord cu Accept si Conchita. Si fi-miu a trecut prin faza cu aratatul partilor intime, pe la 5-6 ani, a trecut, la revedere. Nu mi se pare ca asta are vreo legatura cu abuzul dc. se intampla intre copii de aceeasi varsta, ba chiar e normal, ei sunt curiosi si atata tot. Sigur ca tb spus sa se fereasca de copii mari sau adulti, dar nu trebuie facut mare circ cu faza asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML

Da, e varsta la care sunt curiosi exact pe acest subiect.
Eu, mai precoce, eram curios la gradinita. Si, profitand de faptul ca si vecina de pat era curioasa, ne-am "informat" reciproc de mai multe ori. Probabil ca ne-am lamurit indeajuns, pentru ca eu, unul, am reluat curiozitatea mai tarziu, atunci cand au inceput sa tropaie hormonii. Era deja altceva.
Poate te nelinisteste faptul ca nu o fata a fost curioasa, ci un baiat. Ei bine, se pare ca obsesia barbatilor cu privire la marime incepe din copilarie, atunci fiind mai mult o intrecere, similara cu aratatul muschilor si primelor fire din barba.
Din ceea ce spui, cred ca nu ai motive reale de ingrijorare. Baiatul tau are muuuulte de descoperit...

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Noi am aflat intamplator ca la scoala fetei mele, desi au baia la clasa, merg mai multi odata la toaleta, baieti si fete la gramada.

Si am intrebat-o cum fac baietii pipi, si mi-a aratat absolut natural, fara nicio jena, cum fac baietii pipi din picioare, cu gesturi, tot. Am comentat amuzati cum este cu diferentele dintre fete si baieti si gata. Asta a fost.

(Si acum stau si ma intreb pana la ce varsta vor merge impreuna la baie?)

ML, referitor la incidentul respectiv, eu stiu ca si baietii mari (ca sa nu zic maturi) fac comparatie la WC/dus intre "dotari". Nu e nimic anormal aici...

Si sa le spui ca partile intime sunt rusinoase si de neatins... wow, asta da problema...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

La gradinita, fetitele si baieteii fac pipi si caca toti la aceeasi toaleta.
Fetita mea a observat inca de anul trecut ca baietii au o putzurica lunga si fac pipi din picioare. Nu a fost nicio tragedie; i-am explicat simplu ca asa e puturica baieteilor si gata.
Dar una e sa vada cum fac baieteii pipi, alta e sa vina vreunul la ea sa ii ceara sa-i arate pasarica.
Da, la varsta ei, este rusine sa ii puna un copil sau adult strain mana la puturica sau sa puna ea mana.
Pe masura ce va creste, explicatiile vor fi mai ample. Pana atunci, ramanem la nivelul de rusine.
Pe la 8-9 ani, vor urma late explicatii. La 10-11 ani, altele si tot asa pana va ajunge adult.
Doar nu o sa ma apuc de acum sa ii fac scheme complexe din care sa nu priceapa nimic.
Fiecare varsta are nivelul ei de intelegere.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moonchild spune:

In primul rand, allinta, uite citat din dex (http://dexonline.ro/definitie/inculca): INCULCÁ, incúlc, vb. I. Tranz. (Livr.) A întip#259;ri în mintea cuiva, prin repetare, o idee, o concep#539;ie etc. – Din fr. inculquer, lat. inculcare.

In al doilea rand, am verificat cu psihologul (din fericire sora mea este psiholog specializat si in lucrul cu copiii mici) si intr-adevar aceste mesaje de genul "nimeni nu are voie sa te atinga la organele genitale sau sa-ti ceara sa le arati, nimeni nu are voie sa te puna pe tine sa te uiti sau sa atingi pe altcineva" pot duce la probleme in viata sexuala mai tarziu..

Cat despre abuzuri, pe scurt(ca e ora de iesit afara), mi-a zis ca copilul trebuie invatat sa nu accepte nici o atingere non-OK (a zis ca ea la orele de consiliere le exemplifica prin alte atingeri non-OK, gen ciupitura, tras de par, palma de la parinti..etc..ii intreaba cum ii fac aceste lucruri sa se simta)...Le explica copiilor ca nu trebuie sa accepte nici o atingere care nu le place, nu ii face sa se simta bine..Si este foarte important sa stie copiii ca parintii ii sustin orice s-ar intampla (sa nu le fie frica sa raporteze tentative de abuzuri)..

Citat:
citat din mesajul lui allinta

se spune "sa-i inoculezi", nu "sa-i inculci".

daca nu ai raspunsurile inca, mai asteapta sa-ti creasca fetita si, cel mai probabil, vei gasi raspunsurile chiar la momentul potrivit.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput