La pisoar, la scoala, o intamplare...

La pisoar, la scoala, o intamplare... | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Inainte de culcare, printre altele, baiatul (7 ani) mi-a povestit pe un ton de fapt divers ca un coleg a venit la el la pisoar si i-a aratat putulica. Nu numai ca i-a aratat-o, dar i-a spus sa i-o arate si al meu lui. A refuzat.
Eu, ca de fiecare data ma blochez, am si uitat ce i-am raspuns, parca l-am laudat ca nu a procedat la fel.

Acum, stiu ca in jurul varstei de 6 ani apare interesul pentru propriul corp si al altuia (baiat sau fata) si ca este normal. Articolul pe care l-am citit chiar se numea "Eu iti arat tie, tu mie" si psihologul respectiv recomanda ca, daca ii descoperi, sa nu faci caz si sa le spui ca partile private raman private si "cred ca voi doi va puteti ocupa cu altceva in timpul liber, ca de exemplu sa...".
Eu am evitat sa-i bat la cap pe ai mei cu "privatele", tocmai pt. ca mi-a fost teama ca-i fac si mai curiosi, poate ascunsi. Nu zic ca este bine, asa am procedat, mi s-a parut mai firesc sa-i las in pace.

Ma intreb daca sa trec peste intamplare, dar sa le spun copiilor mei ca nu se face asa ceva in public si sa-mi dea de stire daca se repeta sau sa vorbesc cu invatatoarea si sa o rog sa nu-i scape din ochi (desi ele nu au voie sa intre in toalete...)?

Ma agaseaza ca au pisoare (cum sa nu se ajunga la astfel de situatii?), nici nu-l pot sfatui sa se duca mereu la WC ca l-ar sicana ceilalti si apoi nici el n-ar vrea. Una peste alta, mi s-a parut oarecum amuzat de toata intamplarea.

Ar mai fi o chestie... ma gandesc ca poate si asta a generat-o, dar poate ca nu... Al meu nu este circumcis iar aici banuiesc ca 80-90% dintre baieti sunt, desi americani. Tocmai planuiam sa-i spun ca exista baietei si asa si asa, vad ca lucrurile se misca mai repede decat mi-am inchipuit...

La tzara americana (poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML
Ma intreb daca sa trec peste intamplare, dar sa le spun copiilor mei ca nu se face asa ceva in public si sa-mi dea de stire daca se repeta sau sa vorbesc cu invatatoarea si sa o rog sa nu-i scape din ochi (desi ele nu au voie sa intre in toalete...)?

Eu nu as trece peste o asemenea intamplare, dar i-as explica baietelului ca e rusine sa ne aratam partile intime si altii sa ne arate noua. Eu, spre exemplu, ii repet fetitei mele de cativa ani ca e rusine sa ii puna cineva mana la pasarica sau sa puna ea mana la pasarica cuiva. Procedez astfel pt a o proteja de eventualii agresori; nu putem fii langa ei non-stop.
As avertiza invatatoarea pt a discuta si a fi atenta la acel copil mult prea curios.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Eu as intari in discutii ideea ca partile intime sunt intime, private (explicand pe inteles conceptele astea). E treaba fiecaruia ce face cu corpul lui, dar absolut nimeni altcineva nu are voie sa ii atinga partile intime si, in general, sa ii ceara orice lucru care are legatura cu ele. De asemenea i-as spune ca regula se aplica si invers, e nepotrivit sa ai de-a face cu partile intime ale cuiva, chiar daca el iti cere sau pare sa isi doreasca asta.In acest din urma caz as spune ca e ceva in neregula cu persoana care ii cere si copilul ar trebui sa refuze ferm si sa se indeparteze.(Daca e vorba de un alt copil de aceeasi varsta, daca e adult sunt alte metode mai serioase).
Exceptia de la regula o constituie parintele daca copilul are o problema medicala (sau inca nu se spala singur - cam de la 4 ani nu mai e cazul) si medicul dar numai sub suprvegherea unui parinte.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moonchild spune:

Dar eu ma intreb, mesajele de genul asta, "absolut nimeni altcineva nu are voie sa ii atinga partile intime si, in general, sa ii ceara orice lucru care are legatura cu ele" sau "e rusine sa ne aratam partile intime si altii sa ne arate noua..", inoculate in copilarile, nu duc la probleme sexuale mai tarziu?

Poate exista o alta modalitate in care sa protejam copiii de abuzurile sexuale, alta decat aceste mesaje radicale. Stie cineva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui moonchild
Poate exista o alta modalitate in care sa protejam copiii de abuzurile sexuale, alta decat aceste mesaje radicale. Stie cineva?

si mie mi se pare radical si eronat sa-i inculci rusinea fata de partile private. ok, partile sunt intime si private, dar de ce sunt rusinoase?

eu sunt pro-nudism, deci nici eu nu am raspunsurile inca.

despre faza cu baietelul tau, ML, tu singura spui ca e normala pentru varsta lui, a scapat cineva de faza asta, oare? mai exact, ce te deranjeaza pe tine si ce ti se pare periculos? nu sugerez, doamne fereste, ca acum toti baieteii si toate fetitele sa-si arate partile intime zilnic la scoala sau pe te miri unde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela42 spune:

sustin ideea ca fiecare sa se protejeze singur iar pt asta lucrurile trebuie explicate inca de la virste fragede.nu consider nimic bun sa ne aratam puta oricui(copilasii trebuie sa inteleaga cu explicatii clare si logice cine si cind are voie sa vada partile intime).una este sa faca pipi la pisoare si alta sa se extinda fenomenu la studiu.in alta ordine de idei cred mai firesc studiul intre sexe diferite(al meu la mare nu sa dezlipit de o fetita pina nu a studiat tot,am schimbat vorba cu tentatii dar curiozitatea...fireasca )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta
e rusine sa ne aratam partile intime si altii sa ne arate noua. Eu, spre exemplu, ii repet fetitei mele de cativa ani ca e rusine sa ii puna cineva mana la pasarica sau sa puna ea mana la pasarica cuiva.

Sunt deacord cu moonchild si conchita. Pana la ce varsta raman valabile aceste avertismente si cum faci sa le scoti din sistem? Pe de alta parte curiozitatea copilului cred ca este direct proportionala cu gradul de "interzis, rusine, pericol" ce i se inoculeaza. Nici eu nici sotul nu ne ferim de privirile copilului cand se intampla sa ne surprinda dezbracandu-ne si nu am obervat o curiozitate concentrata pe partile intime. Nuditatea este un ansamblu firesc, in care toate componentele au aceeasi greutate si as pune pariu ca baietelul care a cerut sa vada putza si nu degetele de la picioare a fost crescut tocmai in spiritul pe care il exemplifica allinta, in opozitie cu ideea de firesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui moonchild

Cred ca stabilirea timpurie si intretinerea unei relatii deschise cu copilul ne poate ajuta sa identificam din timp un potential pericol din mediul copilului. Tocmai cu conditia de a cunoaste foarte bine acest mediu prin intermediul copilului. Ma gandesc ca agresiunile sexuale de la copii de aceeasi varsta sunt mai putin probabile (dar nu imposibile - un copil abuzat poate abuza la randul sau, poate fi victima si agresor in paralel), de aceea eu as inocula mai degraba copilului precautia fata de adulti, pana la evitarea si raportarea oricarui contact cu cei care s-ar baga in seama cu copilul. In ceea ce priveste atingerile intre copii, sunt o etapa a dezvoltarii si gasesc clasarea lor ca inacceptabile sau rusinoase ca fiind o forma de abuz psihologic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Eu nu am mentionat nicaieri in recomandarea mea cuvinte precum : rusinos sau interzis. Da, consider ca ideea de pericol trebuie introdusa copilului ca avand legatura cu orice fel de situatie in care este atras fara consimtamantul sau. Iar in chestii care au legatura cu partile intime ale lui sau alte altcuiva, el ca si copil nu este in poztia de a consimti cu discernamant, prin urmare vorbim de o situatie de pericul si abuz.
Sigur ca la varsta potrivita, educatia sexuala va include si ideea ca partile intime folosesc la sex, dar ca ele folosesc in acest sens numai atunci cand persoanele implicate au varsta discernamantului, nu mai devreme. Atunci va fi momentul ca acest concept de privat si de intimitate, introdus din copilaria mica (nu ca "rusine" si nu ca "interdictie"!!!) sa capete valentele noi pe care le are o relatie sexuala care este tot intima si privata intre doi adulti sau tineri.

Si nu, nu cred ca aceasta abordare a mea poate duce la probleme cu viata sexuala de mai tarziu si nici ca e radicala. Dimpotriva, cred ca ii poate da copilului si adolescentului ceva echilibru care il apara de pericole, il ajuta sa poata spune ferm "NU!" daca e cazul si in acelasi timp sa se raporteze corect la situatii private consimtite.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui accept92
as pune pariu ca baietelul care a cerut sa vada putza si nu degetele de la picioare a fost crescut tocmai in spiritul pe care il exemplifica allinta, in opozitie cu ideea de firesc.

Iham...ai ghicit tu in stele.

Una e sa vada copilul parintii dezbracati, alta sa vina un copil si sa ii arate putulica si sa-i ceara sa i-o arate si el.
Una este nudismul, alta e sa umbli dezbracat pe strada sau sa-ti ceara un strain tam-nesam sa te dezbraci.
Sunt diferente de imprejurari care trebuiesc explicate copiiilor nostri, daca nu vrem sa devina victimele unor curiozitati nefiresti.

allinta

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui conchita
si mie mi se pare radical si eronat sa-i inculci rusinea fata de partile private. ok, partile sunt intime si private, dar de ce sunt rusinoase?

eu sunt pro-nudism, deci nici eu nu am raspunsurile inca.

se spune "sa-i inoculezi", nu "sa-i inculci".

daca nu ai raspunsurile inca, mai asteapta sa-ti creasca fetita si, cel mai probabil, vei gasi raspunsurile chiar la momentul potrivit.

allinta

Mergi la inceput