cum spui copilului ca e adoptat...
Buna ziua fetelor,
N-am mai intrat demuult la voi pe forum si de aceea as vrea sa va salut pe toti din aceasta familie
Am si eu o problema nu stiu daca ma poate ajuta cineva
am o cunostinta care are o fata adoptata de 11 ani si parintii actuali se gandesc sa ii spuna ca este adoptata ...
Voi ce parere aveti?
Este prea devreme ?Sa ma consult cu un psiholog...
Astept parerile voastre ...
Va multumesc
Raspunsuri
szivarvany spune:
Depinde de temperamentul/personalitatea copilului.
Poate va vedea partea plina a paharului si norocul de a avea o familie frumoasa sau poate va vrea sa-si caute parintii biologici...
Ma repet, depinde de copil.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
manon spune:
ioana, parerea mea e ca ar fi un soc cumplit pentru copil. tot sistemul ei de valori s-ar rasturna. cred ca ar fi distrusa emotional.
nu-i inteleg pe parinti...am foarte aproape de mine o persoana care a adoptat un copil de la cateva luni, un copil care s-a dovedit a avea si probleme de sanatate. copilul e mare acum, peste 20 ani, mama a facut eforturi aproape supraomenesti sa-l aduca la o conditie buna de sanatate si nu concepe ca undeva exista o mama biologica. copilul i-a intrat in sange in asa masura incat doar ca nu povesteste cum l-a nascut. glumesc putin, evident. cred ca l-ar calca cu masina pe acela care ar indrazni sa tulbure echilibrul sufletesc al copilului (culmea e ca e si un copil absolut performant!!)
de ce ar face prietenii tai asta ?? influenta filmelor americane sau un esec personal in relatia cu copilul ?
iti dai seama, la 12-13 ani cand toti copiii intra in criza pubertatii, daca ar certa-o (orice copil mai ajunge si in situatia de a fi admonestat) ce-ar zice?? "sigur, pentru ca nu esti mama mea!!!".
happiness spune:
Copilul trebuie sa afle de adoptie, dar nu la 11 ani,cand intra in acea varsta dificila,ci cat e micut,cand i se poate spune sub forma de poveste,ceva frumos care sa il atraga si sa il faca sa vada in adoptie un lucru firesc .11 ani mi se pare cam tarziu...Eu cred ca o relatie de orice fel se bazeaza pe respect si incredere si adevar,si la orice varsta ar afla,ca e 11,ca e 18,oricum ii va judeca pentru ca nu i-au spus mai din timp.
anya spune:
O colega de facultate a aflat intamplator ca e adoptata cand era in anul 1. A avut nevoie de niste acte, parintii nu erau acasa si...a gasit actele de adoptie. A aflat "leaganul" de unde fusese adoptata si stiu ca a incercat sa afle numele mamei. Nu a reusit. Totusi nu le-a spus parintilor adoptivi ca a aflat.
Eu nu i-as spune ca e adoptat (la 11 ani). La ce ar folosi? Ori mergi pe calea adevarului 100% si ii spui de la 3 ani, cand n-are prea mare importanta - mami e cea mai iubita din lume, ori...poate cand e adult si matur.
Alexa Ioana spune:
fetita mea are 4 ani si jumatate, si stie ca nu am nascut'o eu. stie ca e copilul meu, ca o iubesc, ca voi fi intotdeauna mama ei, dar stie ca a nascut'o o alta doamna, pe urma a ajuns acasa, la mami.
personal, mi s'a parut normal sa ii spun, pe intelesul ei, care ii este povestea, pentru ca cred ca e bine sa creasca acceptand acest aspect ca fiind parte din "normalitatea noastra". toti oamenii sunt diferiti, au povesti diferite, iar aceasta este povestea noastra...
tocmai asta am vrut sa evit: sa ajunga la adolescenta si sa afle atunci...
deci, din pacate, nu te pot ajuta.
doar o idee: cel mai bine ar fi ca familia respectiva sa ceara ajutorul psihologilor de la Directia pentru Protectia Copilului. ei sigur s'au mai confruntat cu astfel de cazuri, deci sunt cei mai in masura sa ii sfatuiasca.
mult succes le doresc, multa rabdare, si multa multa dragoste!
sa se astepte la reactii negative din partea copilului, dar sa le primeasca cu dragoste si cu intelegere. incet, cu rabdare si iubire, totul va intra in fagas normal...
maraki spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Alexa Ioana fetita mea are 4 ani si jumatate, si stie ca nu am nascut'o eu. stie ca e copilul meu, ca o iubesc, ca voi fi intotdeauna mama ei, dar stie ca a nascut'o o alta doamna, pe urma a ajuns acasa, la mami. personal, mi s'a parut normal sa ii spun, pe intelesul ei, care ii este povestea, pentru ca cred ca e bine sa creasca acceptand acest aspect ca fiind parte din "normalitatea noastra". toti oamenii sunt diferiti, au povesti diferite, iar aceasta este povestea noastra... tocmai asta am vrut sa evit: sa ajunga la adolescenta si sa afle atunci... deci, din pacate, nu te pot ajuta. doar o idee: cel mai bine ar fi ca familia respectiva sa ceara ajutorul psihologilor de la Directia pentru Protectia Copilului. ei sigur s'au mai confruntat cu astfel de cazuri, deci sunt cei mai in masura sa ii sfatuiasca. mult succes le doresc, multa rabdare, si multa multa dragoste! sa se astepte la reactii negative din partea copilului, dar sa le primeasca cu dragoste si cu intelegere. incet, cu rabdare si iubire, totul va intra in fagas normal... mami de brotac rocker www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Povestea unui Licurici |
Exact asa trebuie procedat, sa afle copilul de cand este foarte mic, asa nu i se va parea niciodata aiurea si nu va schimba never cu nimic relatia copil-parinte.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
rrox3 spune:
Daca nu i-au spus - cum era cinstit - cand era micuta, de ce simt nevoia sa-i spuna acum?
Sa astepte pana va fi matura, atunci pot si trebuie sa restabileasca adevarul in relatia cu ea. Acum ar face foarte mult rau copilului si singurul beneficiu ar fi pentru ei, dar si acela infim.
Nu inteleg insa de ce, daca e vorba de niste cunostiinte ale tale, te intrebi daca sa consulti tu un psiholog?!
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
Gabi_K spune:
Eu as discuta serios si deschis cu copilul. Si as argumenta in felul urmator: esti destul de matura sa afli adevarul, si bineinteles n-as uita sa-i spun cat de mult o iubesc, pentru mine a fost si va fi totdeauna copilul meu.
Asa am facut totdeauna cu copiii mei, cand era vorba de discutii mai grave si mai importante, le-am spus mereu ce trebuia spus. simplu, direct, sincer.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert
bibecabb spune:
Si eu cunosc un caz, i-au spus la 3 ani, in prezenta unui psiholog. Nu au fost nici un fel de pb si nu sunt nici in ziua de azi cand copilul are 17 ani. nu are nici macar curiozitatea sa isi cunoasca mama.
aura_m spune:
Si eu spun la fel...daca vrei sa-i spui copilului ca este adoptat trebuie facut lucrul acesta cand el este mic...sa-i spui ca pe o poveste. Am mai povestit aici pe forum...mama are o prietena care nu a putut avea copii si la 40 si ceva de ani a adoptat o fetita de 3 ani...acum prietena mamei are 58 de ani...este de varsta mamei mele. Cand a adoptat fetita nu a spus la nimeni...a spus doar cand a adus-o acasa de frica sa nu o intoarca prietenii...sa-i spuna ca este un copil prea mic ptr varsta pe care o are. Fetita...care acum cred ca are vreo 13-14 ani...sper sa nu ma insel...este o scumpa...eu o am in imagine asa cum am lasat-o cand am plecat de acasa...prin clasa I parca era...Tot asa, prietena mamei isi facea griji daca, cum, in ce mod sa-i spuna ca este un copil adoptat. Se gandea sa-i spuna cand fetita mai crestea...si intr-o zi i-a spus...ca pe o poveste...asa cum i-ai spus tu fetei tale Alexa Ioana, a gasit si momentul sa-i spuna.
Intr-o zi prietena mamei mele si cu fetita erau pe la noi. mama fiind fumatoare statea in bucatarie cu prietena si eu cu fratele meu si fetita in sufragerie...cred ca fata avea vreo 5 anisori...si dintr-o data la TV era reclama cu : " Casa de copii nu este acasa" si ne spune dintr-o data:"Stiti ca eu sunt un copil adoptat?" Eu cu fratele meu ne uitam unul la altul, stiam ca mama ei inca nu-i spusese si nu prea avea de gand sa o faca prea curand...am schimbat subiectul...credeam ca este doar asa o vorba de a ei...ca a vazut reclama. Dupa plecarea celor doua am intrebat-o pe mama mea si ne-a confirmat ca fetita stie si tot asa se uitau la Tv si era reclama si fetita a intrebat-o pe mama ei ce este un copil adoptat si atunci mama ei a prins momentul sa-i spuna.
La 11 ani este o varsta cam dificila si parerea mea este ca a celorlalte fete, daca parintii vor sa-i spuna ca este un copil adoptat, inainte sa ceara sfatul unei persoane de specialitate, cum ar fi un psiholog.
AURA
"Am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru...si pot vedea ceva total diferit.
Am invatat ca oamenii la care tii cel mai mult...iti sunt luati prea repede.
Am invatat ca indiferent cat de mult suferi...lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta."