cum spui copilului ca e adoptat...

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns terry spune:

eu am optat sa ii spun fetitei la varsta de 4 ani.cea mai mare teama a mea a fost sa nu afle de la altii.riscul cel mare pe care il vad in situatia cunostintei tale este in momentul in care isi va face buletin. la politie, persoanele angajate, iti trantesc stirea fara menajamente.eu i-am reinnoit fetei mele pasaportul si pe fisa apare primul nume. daca s-ar fi dus singura, fara mine si fara sa cunoasca adevarul, cred ca ar fi fost o trauma sa afle in acest fel.eu cred ca nu mai trebuie intarziat. imbracata intr-o poveste frumoasa, cu rabdare, copilul va intelege.edit: la forumul cu adoptii sunt povesti despre cum li s-a spus copiilor, mai mici, ce-i drept.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunnyday07 spune:

Citat:
citat din mesajul lui terry

eu am optat sa ii spun fetitei la varsta de 4 ani.

cea mai mare teama a mea a fost sa nu afle de la altii.

riscul cel mare pe care il vad in situatia cunostintei tale este in momentul in care isi va face buletin. la politie, persoanele angajate, iti trantesc stirea fara menajamente.

eu i-am reinnoit fetei mele pasaportul si pe fisa apare primul nume. daca s-ar fi dus singura, fara mine si fara sa cunoasca adevarul, cred ca ar fi fost o trauma sa afle in acest fel.

eu cred ca nu mai trebuie intarziat. imbracata intr-o poveste frumoasa, cu rabdare, copilul va intelege.

edit: la forumul cu adoptii sunt povesti despre cum li s-a spus copiilor, mai mici, ce-i drept.

scuze pentru offtopic, dar de unde stiu cei de la politie/pasapoarte ca este vorba despre un copil adoptat?

Mergi la inceput

in acte apare la CNP-ul respectiv celalalt nume pe care l-a avut inainte de adoptie. o motivatie a schimbarii numelui unui copil este adoptia.anul trecut am fost cu mama sa isi schimbe buletinul. mama, atunci avea 64 de ani. si din greseala lor, la CNP-ul mamei aparea si un alt nume in afara de cel de fata si cel de casatorie. le-am lasat numarul meu de telefon pentru ca mai aveam de adus un act si sa nu o mai car pe mama, am promis ca o voi face eu. m-au sunat sa ma intrebe daca mama nu a fost adoptata. le-am spus ca eu nu stiu dar ca sigur e o eroare. ei au insistat sa o intreb pe mama. bineinteles ca mama a ras ca doar si-a schimbat buletinul de nu stiu cate ori si eram convinse ca este o greseala. au mai verificat si ei si s-au convins ca s-a facut o greseala.asa ca la ei, cand nu exista greseli de acest gen, au tot istoricul pe acel CNP. Fiica-mea, in dosarele politiei, ca doar a existat o hotararea judecatoreasca de schimbare a numelui de familie, va figura si cu primul nume. De aceea atrag atentia ca e o posibilitate sa se afle si astfel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Nu stiu ce sa zic, eu am certificatul emis in 1979 la 6 luni de la nasterea mea si acolo apar ca fiica a parintilor mei, atat, nimic altceva. Poate fi ciudat ca le-a luat 6 luni sa ma declare asta vazand direct certificatul de nastere, in buletin n-ai ce sa vezi.

Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela

Mergi la inceput

asa e, in acte nu vezi numele anterioare.poate m-am exprimat eu gresit. m-am referit in documentele lor, arhiva...sau cum s-o numi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Unei prietene a mea i s-a spus la 18 ani ca e adoptata de catre ... ofiterul starii civile :). Faza e ca ea n-a crezut. I-a spus maica-sa un an mai tarziu si abia atunci a crezut.
Nu a fost o problema propriu-zisa, parintii ei sunt parintii ei si asta e. O singura data am auzit-o zicand poate ar fi trebuit sa stie cine sunt parintii biologici si atunci era legat de o problema de sanatate la care se gandea ca ar fi putut fi mostenita. Dar isi trateaza problema de sanatate si fara sa stie daca e sau nu genetica.
Dar era mare, adulta. Nu stiu cum ar fi reactionat daca ar fi aflat in adolescenta.

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

off topic:
mamagiuliei, zilele trecute discutam cu cineva tocmai pe marginea acestui subiect, a fost cu copilul, minor, sa-i faca pasaport si d-na de-acolo i-a tras deoparte si le-a aratat pe calculator si celalat nume al copilului(care este adoptat). Acelasi lucru l-am "patit" si noi in urma cu o luna cand i-am facut pasaportul celui mic. Cred ca si-au facut update la bazele de date pt. ca in urma cu cativa ani nu era asa, eu i-am avut pe-amandoi pe pasaport, i-am facut si Laurei pasaport individual si nimeni nu mi-a atras atentia asupra acestui lucru.
Acum legat de acest subiect, pentru cei ce au copii adoptati, asta poate fi o problema in conditiile in care copiii nu stiu, cat sunt mici si-i insotesti sa-si faca buletin sau pasaport e ok. dar la 18 ani vor merge singuri si-atunci vor afla. Intrebarea persoanei cu care discutam era "e ok. ca aceasta evidenta sa fie tinuta in felul asta si e ok. ca 'oricine" sa aiba acces la aceasta baza? in conditiile in care la noi nu-i imposibil sa afli date care-ar trebui sa fie confidentiale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunnyday07 spune:

Citat:
citat din mesajul lui liliana csaki

off topic:
mamagiuliei, zilele trecute discutam cu cineva tocmai pe marginea acestui subiect, a fost cu copilul, minor, sa-i faca pasaport si d-na de-acolo i-a tras deoparte si le-a aratat pe calculator si celalat nume al copilului(care este adoptat). Acelasi lucru l-am "patit" si noi in urma cu o luna cand i-am facut pasaportul celui mic. Cred ca si-au facut update la bazele de date pt. ca in urma cu cativa ani nu era asa, eu i-am avut pe-amandoi pe pasaport, i-am facut si Laurei pasaport individual si nimeni nu mi-a atras atentia asupra acestui lucru.
Acum legat de acest subiect, pentru cei ce au copii adoptati, asta poate fi o problema in conditiile in care copiii nu stiu, cat sunt mici si-i insotesti sa-si faca buletin sau pasaport e ok. dar la 18 ani vor merge singuri si-atunci vor afla. Intrebarea persoanei cu care discutam era "e ok. ca aceasta evidenta sa fie tinuta in felul asta si e ok. ca 'oricine" sa aiba acces la aceasta baza? in conditiile in care la noi nu-i imposibil sa afli date care-ar trebui sa fie confidentiale.

Pozele noastre
Poze noi
poze nou-noute

Eu as zice ca nu-i ok. Pentru ca atunci cand adopti un copil i se schimba certificatul de nastere si practic dobandeste o noua identitate.

Una e o persoana adulta care s-a casatorit/divortat si si-a modificat numele si alta un copil adoptat.

Copilul adoptat poate merge dupa ce a implinit 18 ani la Protectia Copilului si ei ii pot spune ceea ce se stie despre familia naturala. Nu politie/pasapoarte (adica evidenta informatizata a persoanei sau cum se ma cheama acum).

Mergi la inceput

cred ca ar fi greu sa diferentieze situatiile de adoptie a copilului unuia dintre soti in caz de divort sau deces al celuilalt parinte, in situatia cand parintele copilului se recasatoreste si noul partener doreste adoptia copilului si situatia adoptiei unui copil de la Casa de copii.eu as interzice functionarilor sa remarce acest lucru in fata copilului insotit sau neinsotit. la urma urmei, nu e treaba politiei de ce apare aceasta modificare de nume atata timp cat totul e legal.la noi, de exemplu, a fost nevoie sa ii schimbam de 2 ori certificatul de nastere (ea nu a avut deloc certificat de nastere emis pe numele celei care a nascut-o - nu am avut decat extrasul din maternitate). prima oara i-am modificat numele de familie, apoi i-am mai adaugat un prenume. a doua oara a trebuit sa dam o declaratie cu motivul pentru care dorim sa ii schimbam prenumele. si nu puteam scrie ca asa ne place noua sa ii mai punem un nume. la indicatia polistilor am scris..."pentru a i se pierde urma". nu mai stiu daca asta a fost formularea exacta, dar intelesul e acelasi. asa ca se stie cam tot...problema e ca nu exista respect si confidentialitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mariaa spune:

Citat:
citat din mesajul lui ioana2004

Este prea devreme ?

NU este prea devreme. Este tarziu dar nu foarte tarziu.

Ca sa astepti pana la maturitate cand poti spune ca mizezi pe echilibrul lui (al copilului) ca persoana sa primeasca aceasta veste - este extrem de riscant.

Relatia parinte-copil adoptat si invers se construieste altfel din start si consider si eu ca e dreptul copilului sa stie adevarul despre el, pur si simplu, din start si in cel mai cald si plin de iubire mod posibil.

Parerea mea este ca sa ii spuna fetitei cat mai repede posibil adevarul si sa solicite suportul unui pshilog care sa o sustina (pe fetita, evident si de ce nu chiar pe ambii parinti) in urmatoarea perioada aflarii/comunicarii vestii.

Iar asta cu trasul 'pe dreapta' la politie, la pasapoarte, sa se discute situatia copilului adoptat mi se pare absolut aberant dar cum vorbim de Romania nu ma mai mira nimic.
La ce bun se mai arhiveaza dosarele dupa finalizarea adoptiei atunci.

mamica de Fluturas
_

“Before you speak, listen. Before you write, think. Before you spend, earn. Before you invest, investigate. Before you criticize, wait. Before you pray, forgive. Before you quit, try. Before you retire, save. Before you die, give.”
Emma este IUBIRE ****** un copil a crescut in inima mea ****** am un inger pazitor

Mergi la inceput