cum gestionam banii in familie?tu/eu sau noi?

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
citat din mesajul lui vikinga

La noi e ca la musulmani, barbata-miu nu vrea nici un cent din banii mei, nici aia dinainte de maritis, care-s inca in Ro ori cind am mai vindut ceva pe acolo, nici banii cistigati acum cit am muncit intre sarcini.
Avem fiecare un cont, io in ala a lui nu ma bag, ca are firma, investitii, cheltuieli, profit si numai morcovii mei bio si-un ruj nu lipsesc.
In contul meu el vireaza suma X lunar si printre sarcini vine si suma Y a mea. Cind nu muncesc Y-ul ala e acoperit tot de el.
Si pe astia ii gestionez eu cum trebe si in largul meu. Eu sunt cu cumparaturile de la mincare, haine pt copii, pampersi biberoane, hrana si medicamente la ciini, un gradinar, o fata la curatenie, iesitul meu in oras cu fetele, ori mers un we cu ele la un tur de shopping, un concert, un teatru, comenzi pe net si alte din astea pt buna functionare a familiei, cadouri pt el ori copii.
El face online transferuri bancare pt asigurari, apa ori alte costuri din astea lunare, vacante, masina mea tot el a luat-o cu banii jos, bilete de avion, investitii mai scumpe si alte cele merg pe la el plus cumparaturile mai scumpe ale copiilor. De ex i-a luat lui fiu-miu o salupa ori barca pneumatica mai degraba oricum ceva cu motor mic ca sa fie fiecare cu ambarcatiunea lui pe mare:)). Invata si asta micu reguli marinaresti. Eeei dar hobby-urile astea costa. Si-s treaba lor, lui, nu ma bag.
In rest nu ne complicam viata cu alte discutii de genul cit ai dat pe mincare ori pe haine la copii. Stie ca-mi organizez banii bine, cit am fost insarcinata nu am mai fost cine stie ce la shopping asa ca am facut economii. Ca suma X plus Y lunara a venit regulat.
La resto de ex el plateste cu VISA eu am bani de bacsis ca el bani cash nu prea are la el, decit de tigari si inghetata la copii:))

Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.

si tu vikingo traiesti in paradis. ..uite ce noroc au unii si ce ghinion au altii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

Citat:
citat din mesajul lui Happy_in_TO

Cred ca i-a hakuit Guestus contul lui Marius, altfel nu-mi esplic deloc... Ala nu e Marius pe care il stiu eu :((

adica yo sint omul rau si marius e omul bun ....sau cum?

Esti si tu om bun dar nu prea mi-ai dat impresia ca esti Familist, asa ca Marius

Edit: Banii sint un motiv trist de a masca ceva care nu mai merge.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Marius, tare trist ce spui tu acolo, si eu sper, ca si ceilalti, ca n-am inteles bine sau era la modul ironic...

Adina, de ce spui ca riscam sa ne frustram cu sistemul nostru de "gestiune contabila"? Pana acum, dupa vreo 3 ani de functionare, singura frustrare este ca suntem amandoi cheltuitori si deloc cumpatati/ organizati, dar incercam sa remediem.

In rest, nu cred ca un barbat ar trebui sa fie nemultumit ca partenera castiga mai mult, adica atata timp cat ambii muncesc si se zbat, nu e nimeni mai cu motz. Faptul ca eu castig mai bine (si castig aproape dublu) e poate o problema de alegeri pe care le-am facut la un moment dat, de noroc etc. Eu merg pe principiul ca e bine sa avem, nu conteaza atat de mult din ce sursa, adica eu sau el. Si nu ii reprosez niciodata nimic legat de bani, asta e alt principiu de la care nu ma abat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Salcia, eu nu vreau sa comentez prea mult subiectul asta ca nu prea are sens, este foarte posibil ca in cazul vostru sa fie absolut diferit, eu mi-am prezentat experienta de viata si lectia ce am invatat-o deja. In sensul ca stiu ce am EU de facut pe viitor.

Fir-ar sa fie ei de bani, afecteaza chiar si cupluri atat de solide! Imi pare rau, Marius.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui hannen

Citat:
citat din mesajul lui marius
Nu ii mai dau niciun ban. Daca imi spune ce doreste sa plateasca si daca eu consider ca este necesar achit jumatate. Daca nu.... e dreptul ei sa faca ce vrea pe banii ei. M-a deranjat clipa in care banii castigati de mine erau banii nostrii, iar banii castigati de ea erau banii ei.

Poate am sa te surprind neplacut,evident dar la noi asa e .Si n-am facut noi chestia asta,este o regula religioasa!Sic!
Datoria barbatului e sa intretina casa.Femeia are dreptul sa munceasca si are dreptul sa-si pastreze salariul,adica nu are absolut nicio obligatie (cheltuielile casei,mincare,chirie...) nu sunt obligatiile ei.
Daca vrea sa participe e ok.Daca nu vrea,sotul nu poate si nu are dreptul sa o forteze.

La noi asa e,al meu considera ca familia si intretinutul ei sunt obligatiile lui exclusiv!Ce fac eu cu banii mei nu-l intereseaza.
Conturile lui,oh,daca mi le da pe mana (ca se mai gindeste citeodata) cred ca-l aduc la faliment intr-o saptamana.Nu ar avea cum,banii firmei,diferite chestii de care n-am habar si nu ma intereseaza.
Ah,si ca o paranteza al meu imi plateste si mobilul,parcarea ...taxele la masinayupi a,plus ca masina (care se schimba din cind in cind) e tot moca
Nu-mi fac griji cum ca am ramane in pana de ceva...doar doamne fereste ca nu fie bani,dar el nu e cheltuitor .Pt. el cel putin nu-si cumpara nimic.A trecut de faza cind umbla cu speaker-ul cit portbagajul si alte accesorii .Acum ii cumpar eu blugi,pantofi...si el imi cumpara mie.
La noi e fain,adica exact asa cum trebuie sa fie!

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
ISLAM DENOUNCES TERRORISM

I want to tell the world... a Story

Occupation 101: Voice of the Silenced Majority

The Future`s So Bright I Gotta Wear Shades

"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson

Asa este, si asa mi se pare normal sa fie.

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

Second chance

www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui gabitza2005

pentru cei cu banii separati am si eu cateva intrebari:
- cum procedati cand plecati in concediu? daca partenerul nu-si permite o vacanta mai scumpa cum ai vrea tu
- cum procedati cand iesiti in oras? fiecare isi palteste consumatia? unul mananca friptura si celalalt o salata ca nu-si permite
- unl isi permite sa zicem o chirie mai mare eventual pentru 3 camere dar celalat nu poate, (are alte prioritati cu banii) asa ca stai la garsoniera cu toate ca impreuna ati putea sta la 2 camere?

si ar mai fi multe.....sau le faceti impreuna pe datorie? aveti si caiet?

si chiar nu-i inteleg pe barbatii care daca castiga mai mult decat femeia ajung ei la concluzia ca femeia nu face decat sa-i cheltuie. pai nu-i cheltuie tot pentru familie? Chiar daca i-a dat pe un ruj sau coafor a facut-o pentru ea sa se simta bine si acum mai sigura pe ea cu moralul riicat contribuie la cresterea starii de bine din familie.

Eu cerd ca Madi a scris mesajul asta!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Pai cum este si cum trebuie sa fie este discutabil.

Varianta stramoseasca este ca barbatul aduce veniturile financiare, femeia se ingrijeste de casa si de copii. In trecut, numarul de copii dintr-o gospodarie era foarte mare (din foarte multe motive) - asta facand ca femeia sa nu poata sa mearga la serviciu, fiind mai tot timpul intre nasteri si cu copii foarte mici.

este adevarat ca nici divorturi nu puteau exista pe vremea respectiva tot din acelasi motiv (femeia nu ar fi putut ramane singura cu vreo 10 copii in intretinere, si fara venituri)- deci existau multe motive, in afara de cele sentimentale, ca argumente pentru o casnicie.

Cu timpul, aceste reguli s-au mai schimbat - femeia s-a emancipat, a inceput sa mearga si ea la serviciu, numarul copiilor dintr-o gospodarie a scazut, femeia isi doreste si in ziua de azi si poate sa rupa lantul abuzurilor, poate sa-si intretina singura copiii (eventual cu o pensie alimentara etc) -drept pentru care casatoria devine din ce in ce mai mult sustinuta doar de sentimente si mai putin de argumente cum ar fi cel ca personajele "n-au incotro".

Schimbandu-se regulile casniciei care devine un parteneriat bazat doar pe sentimente si posibil de intrerupt cand unul din cei doi soti nu mai este multumit cu viata in doi, se mai schimba si regulile de cuplu: cine aduce banii, cine face curat si mancare, etc. - nu mai exista obligatiile stramosesti, in care femeia sta la cratita si creste copiii si barbatul vine de la serviciu, isi pune o bere in fata si citeste ziarul, crezandu-se stapanul absolut prin faptul ca este singurul aducator de venituri din casa si de multe ori abuzandu-si femeia si copiii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Citat:
citat din mesajul lui Happy_in_TO
Cred ca i-a hakuit Guestus contul lui Marius, altfel nu-mi esplic deloc... Ala nu e Marius pe care il stiu eu :((live and let live
Marius de fel e un om bun si cu siguranta ramine si un familist la fel de bun, insa un om ranit mai ales un barbat ranit in orgoliul sau poate reactiona negativ. Si cum bine ai zis si tu discutiile de la bani ascund de fapt alte probleme, probabil si in cazul lor e la fel. Eu am un barbat extraordinar, tu Alice stii ca mi-l iubesc ca pe altceva, insaaaaa...cind apar crize si situatii din astea grele din pacate apar si discutii si vorbe pe masura.Nu banii sunt o problema, cu siguranta familia lui Marius se descurca bine, ca asa intotdeauna o sa existe altii care au mai mult dar si altii care au mai putin.Cind e intelegere problemele astea de la bani se rezolva cumva.Eu as fi la fel de fericita si cu mult mult mai putin, dar pt ca il sprijin si-s "femeia lui din spate" care poate fi o motivatie extraordinara pt soti si tati, ne este per ansamblu familiei si mai bine.Chiar vroiam sa o intreb pe Hannen daca munceste in firma sotului, alaturi de el. Pt ca lucrurile sunt altfel cind exista o afacere in familie. Eu am zis ca-i pacat ca timpul meu sa-l dau altora, cind am muncit am tras pt afacerea noastra ca vb aia ramine copiilor. Dincolo de orgolii. Probabil si sezonul asta sa muncesc iar citeva luni cind vine mama si nu e vb de bani, e vb de ajutorul si baza pe care o are el in mine. Ca altfel munesti cind esti angajat si altfel cind e pt tine.Banii pot sa ajunga o problema grava in cupluri doar cind sunt la inceput si se intind mai mult decit le este patura.Marius ne scuzi, vorbim fara rele intentii.Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

Ii recomand lui Marius (te rog sa nu te superi ca ma bag ca musca) sa se opreasca la piata intr-o seara (cit mai curind), sa cumpere produsele necesare, o sticla de vin bun, un buchet de flori si sa mearga acasa, sa ii dea sotiei florile, sa desfaca sticla de vin si sa se apuce amindoi sa gateasca impreuna mincarea favorita. Sa vorbeasca mult despre ei (nu despre bani) si apoi sa spele vasele impreuna.

Vik, daca se hotaraste Mr. al tau la poligamie, eu sint gata oricind

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

noi avem banii la comun, adica intra salariile in conturile personle, si cam totul punem apoi in unul comun

fiecare e liber sa-si ia ceva e mancare de exemplu, sau chestii minore.

discutam in schimb cheltuielile mai mari - nu cerem voie sa ne luam o inghetata, dar discutam cand platim ratele, daca luna viitoare avem ceva cheltuiala suplimentara sa ne pastram bani, facturile, investitii prin casa, si chiar dorinte mai scumpe. de exemplu daca vreau papuci de 20 de lei mi-i iau fara sa intreb, daca vreau de 200 prima data intreb daca e ok, nu ca cerut voie, dar sa nu ma trezesc ca de fapt banii trebuiau pt ceva mai util.

cum nu suntem chiar bogati, mi s-ar parea ciudat sa avem banii separat, ca si cum iei din stanga si pui in dreapta...

Mergi la inceput