Pepenasi de iulie-august 2008 (180)
Raspunsuri - Pagina 18
Didi81 spune:
Mona, imi pare rau sa aud de problemele de sanatate ale lui Cris. Hai, fiti optimisti ca se rezolva; si sora-mea a avut un ganglion inflamat anul trecut si parintii mei erau distrusi, dar pana la urma s-a rezolvat de la sine.
Pisicile aristocrate, Bambi & co, nu prea mai sunt in voga la noi, au fost un timp in topul preferintelor, dar acum le-au luat locul Tom & Jerry. Are cateva episoade preferate, cum ar fi cele in care sunt ei muschetari, prin urmare Aidelul cum gaseste un bat, cum il ia in mana si incepe sa strige "Agac!" (adica "en garde") 
Didi
de Aida Maria
(03.07.2008)
MissJJ spune:
Vicky stai linistita ca de facut o facem fie ca e anu urm sau cand om avea 80 de ani, bine asta in conditiile in care nu dam coltzu' vreunu dintre noi intre timp.
Mai cu limba nu poti compara franceza invatata de tine in ro cu franceza care o invata ea acolo, iar romaneste ea va vb dar ca sa vb perfect dureaza ani de zile tre sa fie cam de vreo 7-8 ani sa vb klumea corect gramatical si bla bla.
Faza cu mama nu inteleg de ce te deranjeaza asa tare, e normal sa le foloseasca pe amandoua experimenteaza si ea cu cele doua limbi care le stie, e un proces normal. Eu sincer le las sa vb in ce limba vor ele, eu le inteleg oricum ar fi si ca sa se descurce aici le trebuie lb engleza si e mai imp sa stie sa pronunte cuvintele aici decat alea romanesti.
Mona multa sanatate.
Didi ce tare cu en garde.
Ale mele au vazut barbie cu muschetari si au si papusa una dintre ele si se mai joaca de-a muschetarii cu betzele alea care bat la toba, nu stiu cum le zice in romaneste
, drumsticks in engleza.
_
Just living is not enough. One must have sunshine, freedom and a little flower.
Mami de A
& A 
Marina_1609 spune:
vicky, nu te panica. lasa copilul sa vorbeasca asa cum ii vine.... Eu ce sa mai zic daca Sofia nu spune decat 3-4 cuvinte si alea pocite????
Am fost cu ea la logoped si mi-a zis ca e in urma rau...la nivel de bebelus...
Ne-a explicat cum sa incepem "terapia vorbitului" dar e asa de greu sa imi vad copilul lesinand de plans cand cere ceva...Cica sa nu ii dau pana cand nu incearca sa zica obiectului pe nume...chesti ide genul asta. cica in 2 saptamani ar trebui sa observam schimbari...Dar suntem abia la ziua 3 si ma apuca nervii...
Nepotelul meu e in Grecia de la 3 ani si acum are 10 ani. nu vorbeste romana curat si clar desi ambii parinti sunt romani. merge la scoala greceasca si se descurca foarte bine in greaca si engleza. la romana se cam balbaie... Mai depinde si de copil dar e mai greu in situatiile astea.
pana una alta eu tre sa-mi fac copilul sa vorbeasca macar in romana cateva cuvinte inteligibile
----------------------------------------
Marina &
ANA SOFIA 05.08.08
----------------------------------------
Mami Marina - Gospodina
Copil crescut din suc de morcovi
mcoca spune:
Mada, Marina nu ma pachinez. Cu limba romana de ce ma cramponez, pentru ca eu consider ca este o mare bogatzie sa invetzi de mic 2 limbi, indiferent ce limbi sunt ele. Asta o va ajuta sa dezvolte mai tarziu capacitatzi in achizitionarea limbilor straine. PLus ca toata gimnastica asta de a trece de la o limba la alta nu poate fi decat benefica.
Marina, Maya si-a dat drumul la vorbit de vre-o luna. Sofia e un pic mai mica decat Maya, deci o sa vezi ca o sa inceapa sa vorbeasca in curand. Poate e capoasa si nu vrea. SA vezi la Maya : a fost bunica-sa aici si nu a fost chip sa o facem sa-i zica in vre-un fel, desi poate sa pronuntze si bu si ni, dar nu vrea sa zica buni.
Vicky si Printzesone
MissJJ spune:
Vicky normal ca o ajuta si ca e bine sa invete doua limbi da eu ce zic, la varsta ei nu e cazul sa insisti sa foloseasca numai cuvinte romanesti si etc ca ii ceri cam mult las-o sa exploreze si sa foloseasca limba in care se simte ea comfortabila. Romana desi nu va vb tare mult acuma ei baga la capusor si mai tarziu cand o va folosi o va folosi corect, dar ar fi aiurea sa nu ii raspund la copil cand ma striga mummy si numai daca ma striga mama sau sa o corectez cand ma striga mummy sai zic nu zi mummy zi mama.
Marina si baietelul lor va vb ce Ari la trei ani jumate crezi ca vb tare mult? Repeta ca un papagal fraze sau cuvinte care le aude la noi si cand are ea chef le foloseste si le zice in context si stie ce inseamna, de ex ciocolata a vazut la tv reclama la ciocolata si i-am zis ca ciocolata e chocolate in engleza bun si nu a mai zis nimic si nici nu am insistat si vb cu bunicu' ei la calc intr-o zi si o intreaba in romaneste ce mananci bun? si ea i-a raspuns pe romaneste ciocolata pronuntata corect si era f mandra si apoi ii explica ca bicu ciocolata means chocolate. La fel cu pisica si cat.
Marina eu nu stiu ce sa zic da la logoped cu copil asa mic eu zic ca e cam devreme in genere dupa 30 de luni poti sa zici ca nu stie copilul sa vb sau sa se vada efectiv ca sunt pb de vorbire. Ami cuvintele care le zice nu le foloseste zi de zi sau mereu numai cand are chef in rest tot bebeliceasca discuta cu noi.
Uite pt astia mici:
What are the indications that my toddler needs a speech therapist?
Expert Answers
Patricia McAleer-Hamaguchi, pediatric speech-language pathologist
Toddlers often have trouble with pronunciation and difficulties putting sentences together. A child between the ages of 18 months and 3 years will generally mispronounce many words. It's perfectly normal to have to play a guessing game to figure out what your child is saying, and at times you may have absolutely no clue what she's getting at. That's okay!
Many toddlers substitute an "f" or "d" sound for "th" ("I'm taking a baf") or a "w" sound for an "l" or "r" ("The wion wawed" = "The lion roared"). Consonant blends, where two consonants are right next to each other, are typically difficult ("Soppit!" for "Stop it"), and toddlers often mix up multi-syllabic words or simply reduce them to shorter words ("Gimme dat amal" = "Give me that animal"). All of these mispronunciations are common even up until age 6. What you want to watch for is that your toddler's speech is improving over time — by age 3, most of what your child says should be pretty understandable.
If the problem is not pronunciation but rather that your child isn't talking or is talking very little, you should act a little more quickly. You should have her evaluated at 20 to 24 months if she's doing any one of the following: * Doesn't react normally or consistently to sounds. (She may be overly sensitive to sounds such as vacuums or hair dryers yet seem indifferent at other times when people call her name.)
* Mispronounces vowels, saying "coo" instead of "cow."
* Talks using mostly vowels, omitting whole consonants, saying "a" for "cat."
* Uses one catch-all sound or syllable to name most things ("duh" or "duh-duh" is a popular one).
* Uses a word once and then doesn't use it again frequently.
* Doesn't point to common objects in books. (When you say "Show me the kitty cat!" instead flips the page or simply repeats "cat!" but doesn't actually point to it.)
* Doesn't seem frustrated when you don't know what she wants. (She may simply try to get the object herself or just give up very easily.)
* Doesn't seem to be progressing much from month to month.
* Answers a question by repeating part of your question. (If you say, "Do you want milk?" responds by saying "Milk!" instead of a head nod or "yes" response — this is called echolalia, and may be an early sign of autism.)
* Doesn't learn "bye-bye" or react to games like peek-a-boo.
* Still says single words only, and not sentences.
Uite asta deja e despre copii mai mari cei peste 3 ani:
Preschoolers often have problems with pronunciation and difficulties putting sentences together. And that's normal. For instance, many preschoolers still substitute an f or d sound for th ("I'm taking a baf" for "I'm taking a bath") or a w sound for an l or r ("The wion wawed" for "The lion roared"). Consonant blends, where two consonants are right next to each other, are typically tricky ("Soppit!" for "Stop it"). Plus, 3-year-olds often mix up multi-syllabic words or simply reduce them to shorter words ("Gimme dat amal" for "Give me that animal"). All of these mispronunciations are common up until age 6.
Just be sure your preschooler's speech is improving over time — by age 3 most of what your child says should be pretty understandable. However, if your child isn't talking or is talking very little, you should act more quickly. Rule out a hearing problem first. See a speech-language pathologist if your child is doing any of the following:
• Mispronouncing vowels, saying "coo" instead of "cow"
• Talking using mostly vowels, omitting whole consonants, saying "a" for "cat"
• Still saying single words only, and not phrases or sentences
• Using a limited vocabulary. Or saying a word once and then not using it again
• Not pointing to objects in books. If you say, "Show me the kitty cat," he flips the page or repeats the phrase but doesn't actually point to the animal
• Answering a question by repeating part of your question. If you say, "Do you want milk?" he responds by saying, "...you want milk?" instead of nodding his head or saying yes (this is called echolalia, and may be an early sign of autism)
• Not following simple directions and understanding prepositions such as under, on, or over. For instance, he doesn't turn around when you say, "Your ball is right behind you"
Si Ari inca vb aiurea sau scurteaza sau le incurca, nu vb f clar gramatical si dupa dictionarul explicativ mereu, de ex are o noua boala acuma zice ong in loc de one si pune multe g-uri la sf cuvintelor. Acuma nu zic sunt si copii cu pb si normal ca daca e o pb vrei sa afli cat mai rapid si sa actionezi, da totusi la 1 an si 9 luni eu zic ca e cam devreme sa ii ceri sa le zica la toate pe nume.
Asta e parerea mea proprie si personala si eu zic ca isi va da drumul la vorbit incet incet.
Si Ami cu mersul daca mergea in ro sigur imi zicea ca e retardata, handicapata sau mai stiu eu ce ca ii trebe vreo proteza ceva sau vreo tona de vitamine si fizioterapie. Si uite ca a mers cand s-a simtit ea in stare si merge f bine fara nici o problema acuma mai si alearga, deci na...
_
Just living is not enough. One must have sunshine, freedom and a little flower.
Mami de A
& A 
SunSmile spune:
Buna fete,
Ralu, niste acid hialuronic, sa arat si io tanara ca tine
Tie iti dau doar acid citric
O sa te mai barai eu la cap atunci, ca stam o dupa-amiaza si-o noapte in Arad, asa ca sper sa bem o citronica in 6 
Sibule ce intamplare! Bine ca ai fost pe faza si ca ai ajutat-o pe Anna! V-am admirat pozele, iara si m-am reindragostit de Vladi; poza aia cu "i-am zis sa puna mainile pe pian" m-a terminat, este ADORABIL!
Si vad ca ai ajutoare prin casa, unu aspira, altul da cu trafaletul si tot asa! Ai doi copii minunati, frumosi si senini iar tu arati ca sora lor mai mare! De vis!
Sursu, anul trecut, cand se puteau face pasapoartele si la sectiile de sector, mergea cu fotografia de acasa; am inteles ca anul asta, cei din Iorga nu mai vor....sau, 2 prieteni de-ai nostri asa au patit, nu stiu daca e regula stabila (in Ro totul fiind asa flexibil
). Pasaporteala placuta si rapida si vacanta minunata!
Mina iau si eu putin din crema de zahar ars, macar asa, de gust, ca altfel nu mananc nici batuta! Am inteles cu perisorul dar sa n-o mai tunzi asa tare, daaa? E pacat de mutrita aia dulce!
Mona sanatate multa lui Cris si tie putere si echilibru! Se vor aranja toate, sunt convinsa. Stiu, insa, ca e foarte greu sa ramai linistit, cand puiul sufera sau are ceva in neregula!
Miky da, ideal ar fi sa nu o duci in comunitati; ca asa, de plimbat pe stradute, este ok. Mie nu-mi place ideea ca o mamica sa-si aduca in parc copilul contagios, cu buna stiinta, nu mi se pare corect! Sanatate muuuulta Dilarei!
Vicky esti haioasa; mi se pare ca te panichezi muuult prea devreme. Si Tet are o non-pasiune pt TZ, de exemplu, il evita cum poate dar de ce mi-as face griji? Poti sa-i spui in romana: hai, haide, haha, hapciu (pe astea le zice a mea, de ex, cu H) si il va invata! Si cu maman, esti culmea ma...e tot mama...ce poate fi mai frumos, decat sa te auzi strigata....in orice limba ar fi? Ea face exact ce ziceai tu, jongleaza cu cele doua limbi acum, las-o, incurajeaz-o, e de bine, serios! In fond, abia au aproape 22 de luni, pentru ce atata graba? Inca mai astept pozele, sa stii!![]()

Iriss ce hazlie esti! Am citit zambind...trebuie sa fi fost misto! Sa va traiasca Eva!
Kata, spor la cura! Si bun venit nepotelului cel mai frumos!
Ioana cum mai sunteti cu intarcatul? Ina, tu? Viotm?
Capriiii ce ma bucur sa te citesc! Asa e cu laptopul, o mare atractie pentru pitici! Hai, mai spune-ne despre Ilinca, ce mai face, ce mai zice? Matei? Tu?
Marina, te vei supara pe mine, stiu dar tot zic...ce logoped e acela care da asa un verdic la 1,7 luni? Si care are o asemenea metoda? Nu stiu daca vei rezolva altceva decat frustrarea la maxim a Sofiei si accentuarea suferintei tale! E prea devreme, relaxeaza'te putin, vorbeste cu ea, arata-i carti, canta-i, spune-i poezii, testeaza-i capacitatile de intelegere si rezolvare a situatiilor in care o pui si va veni si limbajul verbal! Mie mi se pare o metoda nu agresiva ci foarte agresiva si total inutila si tembela, cea data de logoped! Again, imi cer scuze ca m-am bagat, imi cer scuze pentru ca sigur te-am suparat dar e pacat! Sofia e un copil competent, de asta nu ma indoiesc o clipa! Va vorbi cand va fi pregatita sa o faca! Fruntea sus!
Ce tare Aidelu!
en garde!
Eu nu-mi fac griji deloc cu vorbitul; bine, T intra in categoria copiilor vorbitori (desi are momente cand nu vrea sa zica nici picata) dar are muuulte, foarte multe cuvinte, pe care le spune total in stilul ei si ceilalti se uita ca la chinezi! De ex ea spune papul la cangur; nanada la aragaz; todomi la dormitor; etc...greu de ghicit, nu? Insa, dincolo de asta, desi e un cliseu, copiii sunt foarte diferiti! Insa...pana la 30 de luni, eu i-as lasa spatiu, i-as da incredere si cam atat! Daca nu are probleme de intelegere a comenzilor (uf, detest termenul), de executie, atunci nu vad de ce sa ne ingrijoram de la nici 2 ani! Fruntea sus, mamici de pepenasi!
(puteti sa ma boscoroditi dar eu sunt convinsa ca pepenasii le vor face pe toate).
Acestea fiind zice, ma retrag la invatat, citit, subliniat, repetat...ca un magnetofon ruginit!
Teti e bine, ieri a facut Varilrixul, totul in regula, crestem si demolam casa si tot asa!
Va pup pe toate!
Mamica unui MIRACOL
Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá
flo1980 spune:
Hello
Grea zi am avut azi si inca nu s-a sfarsit 
Am lipsit de acasa acest we, asa ca sunt datoare sa urez si eu sarbatoritii:
Mikycris 
andrey2008
La multi ani cu sanatate, cu belsug, ce mai...cu de toate! 
Multa sanatate bolnaviorilor!
Off Sib prin ce ati trecut, bine ca sunteti ok.!
Marina cunosc un baietel care cu toate exercitiile facute la sfatul logopedului nu a vorbit decat la 4 ani.
Am mai spus de multe ori, Alex pana la 2 ani impliniti doar arata si ingana ca vrea ceva, apoi si-a dat drumul la vorbit si nu a stalcit deloc cuvintele.
Unii chiar nu vor sa vorbeasca, fiecare cu timpul sau!
Eu am o eczema pe mani (banuiesc ca eczema, se inroseste pielea, mai ales la baza degetelor si ustura usor, usturimea se intensifica la apa prea calda sau prea rece) inca dinaintea Pastelui
Mi-a mai aparut de vreo 2 ori insa, intr-o saptamana trecea, acum nu vrea deloc
Sa fie oare de la detergentul de vase Axion? foloseam fairy inainte, oare e prea tare?
Mai pateste cineva asa?
Micky prima oara cand am luat capsula, am luat doar 2 saptamani. Apoi dupa 6 luni am incercat sa iau iar si nu am rezistat mai mult de 6 zile.
Iti e cam rau deoarece creste tensiunea, ai gatul uscat, mananci anormal, in sensul ca nu simti nevoia de a manca, pur si simplu iei tu ceva (sau nu!) sa nu iti strici stomacul, in rest apa plata.
Mai ai si insomnii dar cat timp le iei esti fresh, nici urma de oboseala.
Nu te sfatuiesc sa le iei, daca totusi crezi ca faci fata incearca 1-2 saptamani.
Abia am recuperat ce sa scris, am facut n'spe mii de pauze, am fost si cu mancare/curatenie/rufe
va pup pe toate, o saptamana usoara!
Scuze de edit, am cam facut multe greseli ![]()
_
Are mama 2 baieti: un fulgulet si un pepenash!
Chuny spune:
Intru si eu rapid ca sunt extrem de de acord cu Sun: Marina, ai dat peste cel mai cretin logoped care se exista. Ti-a explicat Sun foarte bine de ce si sper sa ai incredere in fetita ta si nu in sfaturile alea cretine pe care daca vei continua sa le aplici va vor duce cu siguranta inapoi, dar nu inainte. te rog si eu sa nu le mai urmezi!
COMUNICAREA TREBUIE SA FIE IN PRIMUL RAND O PLACERE SI O BUCURIE.
Nu trebuie sa vina din frustrare, inca nu e cazul. Ceea ce ai scris ma duce cu gandul la ABA si hiar nu e cazul la voi.
Sib http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/ ***** www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA
Nasterea ariciului Vladimir *****
***** Anna, o nastere cu viteza
Chuny spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Marina_1609 vicky, nu te panica. lasa copilul sa vorbeasca asa cum ii vine.... Eu ce sa mai zic daca Sofia nu spune decat 3-4 cuvinte si alea pocite???? Am fost cu ea la logoped si mi-a zis ca e in urma rau...la nivel de bebelus... ![]() Ne-a explicat cum sa incepem "terapia vorbitului" dar e asa de greu sa imi vad copilul lesinand de plans cand cere ceva...Cica sa nu ii dau pana cand nu incearca sa zica obiectului pe nume...chesti ide genul asta. cica in 2 saptamani ar trebui sa observam schimbari...Dar suntem abia la ziua 3 si ma apuca nervii...![]() |
Nu, nu, nu! Nu e nevoie sa o lasi sa lesine de plans, Marina! Nu acum!
Didi81 spune:
Mada, Sun, 
Acuma intaresc si eu cele spuse mai sus referitor la vorbit. Pentru ca am auzit de atatia copii care nu au fost foarte vorbareti la varste fragede, dar apoi si-au dat drumul, si pentru ca eu am fost mereu ferm hotarata sa nu ma panichez daca nici copilul meu nu o sa vorbeasca devreme (si slava Domnului ca nu e cazul, dar chiar cred ca asi fi avut rabdare pana si-ar fi dat ea drumul). Acum chiar e prea devreme pentru verdicte de-astea si mai ales pentru metode de-astea!
Marina, te rog si eu sa o incurajezi pe Sofia si sa o lauzi cand vorbeste in loc sa o frustrezi cand nu vorbeste. Parerea mea personala e ca asta e cea mai buna solutie in general, sa mergem pe exemple pozitive, pe lauda atunci cand fac bine, in loc de pedeapsa cand nu. 
Acuma referitor la H, eu stiu un francez care vorbeste perfect romaneste, si cu h-uri si tot, si nu, nu a invatat de mic. Deci se poate
.
Aida spune si h, de ex spune "hafuie"=farfurie
(EDIT: si chiar accentueaza foarte tare h-ul aici)
Alte stalcei greu de descifrat:
Noni=Cornel
Zazu=Alexandru
Or mai fi si altele, dar nu imi vin acum in minte. Cert este ca un verisor de-al meu, la 3 ani, in loc de Gabi zicea "Tiuca". De unde pana unde, nimeni nu stia, dar nu spunea Gabi nici picat 
Didi
de Aida Maria
(03.07.2008)