Nepotul meu
Raspunsuri - Pagina 4
A_Iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Macrina Mie mi se pare ca tanarul acesta a dat dovada ca poate face ceva, dar e debusolat.. Eu ca mama m-as teme foarte tare daca ar incepe cu droguri si anturaje dubioase. In rest, daca pot sa-i asigure nevoile de ce nu? Mie mi-a fost extrem de neplacut sa fiu impinsa de la spate sa fac o alegere, iar cand parintii mei mi-au spus ca nu stau la hotel in casa lor mi s-a rupt inima.. Nici acum nu pot uita asemenea vorbe neplacute.. Ma asteptam ca ei sa ma sustina pana in panzele albe... Si nici n-am rupt pantofii pe la discoteci.. Doar ca fiecare tanar are momente cand se simte nesigur.. Chiar credeti ca va fi un intretinut pana la 40 de ani? Va avea timp sa se preocupe de ziua de maine destul in viata. Mie mi se pare crud din partea parintilor sa ii ceara sa se integreze, fara sa-i asculte dorintele.. Poate chiar vrea sa faca altceva decat sa mearga la servici 10 ore /zi alti colegi, ce-i rau in asta? |
Si eu cred ca greseala principala a familiei consta in faptul ca nu are urechi sa asculte si varianta lui si mai ales ca nu dau doi bani pe ceea ce-si doreste sa faca el (ecologie etc) - pai uite cum se pune problema, "parca vad ca se apuca si de facultatea asta si n-o s-o termine" etc.
Dulcetica, fara suparare, eu il inteleg perfect de ce se ridica de la masa si prefera sa nu discute, la felul in care ai reactionat(si probabil ca si parintii lui gandesc la fel ca tine) cand ai aflat cum doreste el sa-si traiasca viata. Daca in acelasi mod i-ati facut si alte propuneri, pai nu va asteptati ca el sa le mai si considere.
Sigur ca puteti sa procedati in forta, sa-i taiati subventia etc - probabil ca-si va lua un servici asa cum au si altii, insa eu nu cred ca veti reusi sa-i schimbati modul de gandire, care din punctul meu de vedere n-o fi banos, dar nici de condamnat nu e.
A_Iulia spune:
Spui ca prietenii lui au terminat arhitectura, arte, el s-a orientat o perioada spre muzica - deci meserii de artisti, nu gluma - eu l-as sustine sa faca ecologia, si, mai mult decat atat, sa dezvolte o afacere in acest domeniu (daca tot ai spus ca parintii pot sa-l sprijine financiar) - afacerea ar putea-o incepe imediat, in paralel cu facultatea si in scurt timp ar putea fi pe picioarele lui.
Daca refuza sa faca afacerea pe motivul "trebuie sa traiesc sarac si curat" sugerati-i ca banii din afacere (daca vor fi prea multi) poate sa-i doneze in scopuri greenpeace etc.
De altfel exista ceva organizatii non-profit la care poate adera si sa-si manifeste orientarea activ, participand la actiunile lor (sau probabil ca o si face deja?)
Si ai dreptate ca e foarte urat din partea lui ca si-a mintit parintii referitor la facultatea pe care a intrerupt-o, are si o explicatie logica de ce a ales sa ascunda - modul cum a reactionat mama lui cand a aflat (e distrusa, suparata, etc) - am spus ca are o explicatie, nu insa si o scuza.
rrox3 spune:
Adina intotdeauna cand apare o ruptura si minciuni de asemenea dimensiuni e clar ca parintii nu stiu sa asculte. Ma indoiesc sincer ca au capacitatea sa se schimbe, asa ca singura sansa reala de echilibru a fiului ramane, dupa parerea mea, luarea distantei fata de parinti. Si daca e distanta, distanta sa fie, nu dependenta financiara. Nu-i o relatie sanatoasa pentru el.
Macrina parintii sunt datori sa te sprijine pana-n panzele albe emotional si afectiv, nu financiar si material. Faci o confuzie grava dupa parerea mea.
Si da, eu cunosc oameni perfect capabili sa se sustina singuri, inteligenti, artisti, care au ajuns la 40 de ani si traiesc tot din banii parintilor. Si nu din cauza ca si-ar urma crezul si talentul si nu ar fi intelesi de contemporani, ci doar de lene. Prefera sa nu faca nimic, s-au obisnuit asa si nu vor sa se schimbe. Sa-ti spun si ca sunt depresivi si nu pot construi relatii de durata? Ca nu le e deloc bine si, totusi, par incapabili de schimbare?
Parintii trebuie sa si educe, nu doar sa sustina. Trebuie sa predea si independenta, pe toate planurile.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
bird70 spune:
citat din mesajul lui Macrina Poate chiar vrea sa faca altceva decat sa mearga la servici 10 ore /zi alti colegi, ce-i rau in asta? |
Dar nu ti se pare crud din partea lui sa stea pe spinarea parintilor barbat in toata regula? Poate vor si parintii o vacanta, poate vor sa lucreze mai putin, in joburi mai putin banoase si mai putin stresante, poate vrea si maica-sa o pereche de pantofi noi sau taica-su o masina noua, dar nu isi permit pentru ca trebuie sa intretina 'copilasul' debusolat. Parintii nu au voie sa vrea altceva decat sa lucreze 10 ore/zi?
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
bird70 spune:
citat din mesajul lui Adina Iulia Si eu cred ca greseala principala a familiei consta in faptul ca nu are urechi sa asculte si varianta lui si mai ales ca nu dau doi bani pe ceea ce-si doreste sa faca el (ecologie etc) - pai uite cum se pune problema, "parca vad ca se apuca si de facultatea asta si n-o s-o termine" etc. Dulcetica, fara suparare, eu il inteleg perfect de ce se ridica de la masa si prefera sa nu discute, la felul in care ai reactionat(si probabil ca si parintii lui gandesc la fel ca tine) cand ai aflat cum doreste el sa-si traiasca viata. Daca in acelasi mod i-ati facut si alte propuneri, pai nu va asteptati ca el sa le mai si considere. Sigur ca puteti sa procedati in forta, sa-i taiati subventia etc - probabil ca-si va lua un servici asa cum au si altii, insa eu nu cred ca veti reusi sa-i schimbati modul de gandire, care din punctul meu de vedere n-o fi banos, dar nici de condamnat nu e. |
Eu nu vad nici o problema ca familia nu-i intelege dorinta de-a face ecologia. Cine il impiedica sa o faca? E adult, daca vrea sa faca ecologia e liber sa o faca. Am inteles ca parintii i-au cumparat garsoniera, nici macar nu trebuie sa platesca chirie, doar sa muncesca pentru mancare si facturi si sa invete. Parerea mea e ca nu conteaza in ce fel alege sa-si traiasca viata atat timp cat nu o face pe spinarea altora.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
sdcristian spune:
mai, problema nu e in ce domeniu vrea sa studieze sau lucreze. orice ii place sa faca, sa se faca util.
problema e ca unii prefera sa stea la cafea cu prietenii si sa viseze si sa discute discutii. si atat. in timp ce altcineva trage pt ei. si cand vine vorba de munca dau inapoi ca statul te fura, capitalismul te corupe si mai stiu eu ce
asta nu e stil de viata, nu e viata de artist, nu e boem, e doar lene si nesimtire
A_Iulia spune:
Baiatul are 22 de ani, vorbiti de parca ar avea vro 35. Eu la varsta aia inca mai eram in facultate si da, pe banii parintilor, si ca mine, probabil multi, deci eu cred ca exagerati cand il trimiteti sa-si ia viata in maini ca deh, are 22 de ani, de parca cu totii ati lucrat de la varsta aia. Uite ca eu nu, dar asta nu m-a impiedicat sa lcurez mai tarziu si inca serios.
Si nu cred ca in a intretine copilul la facultate era problema parintilor, deja scenarii SF in care mama nu-si cumpara pantofi ca sa-i ia copilului casa...hai sa fim seriosi. Problema lor consta in faptul ca el si-a ales ceva aiurea din punctul lor de vedere.
Si oricum am inteles ca el are bani din chiria garsonierei pe care a inchiriat-o.
sdcristian spune:
adina - problema e ca a facut o facultate si a mintit ca o face. si acum ei nu au incredere ca s-ar tine de alta. nu cred ca daca ar fi serios si s-ar tine de treaba ar fi vreo problema din partea parintilor. ca si studiul e o treaba.
cred ca daca le zicea ca nu mai vrea scoala 1 ca nu-i place, in loc sa ii minta, nu ar fi probleme sa faca ecologia. dar dupa o minciuna de nivelul asta mai poti s-o iei de la capat cu incredere 100%?
si eu am fost intretinuta de mama la facultate, dar am mers la cursuri in general, mi-am luat examenele si mi-am dat licenta. la 22 de ani
Natasa spune:
Eu n-am intrat sa dau sfaturi pentru ca fiecare face ce simte si ce stie cu propriul copil (indiferent de virsta). Dar ce naiba e aia "daca vrea sa faca ecologia, sa o faca?" Ce e aia "ecologie"? Am inteles, vrea sa salveze planeta si sa nu munceasca pentru stat (ca aia de-l intretin), dar dincolo de "sa fie bine si frumos", realizati ca asta cu "facultate ecologista" e o prostie? Poate sa faca facultatea de fizica si sa descopere noi surse de energie, poate sa se faca chimist si sa inventeze plasticul care se descompune la vint, dar deocamdata bate cimpii pentru ca e intretinut si se da neinteles de parinti. Poate sa curete parcurile de gunoaie si sa mearga si la studii in acelasi timp. Dar asta ar insemna ca parintii sa nu-i mai sufle in fund si sa-l responsabilizeze un pic. SI pe mine m-au intretinut ai mei in facultate, dar am facut meditatii cu copii mici de la 18 ani pentru banii de buzunar si la 22 imi dadeam licenta. Pe urma am avut dreptul si la mofturi de genul dat admitere la teatru sau salvat planeta (nu ca nu m-ar fi lasat ai mei sa fac asta de la inceput, dar pentru ca nu mi-au venit toate pe tava le-am pus eu intr-o ordine logica).
rrox3 spune:
Adina Si pe mine initial m-au tinut parintii la facultate, dar din anul 3 (facultatea dura 5 ani atunci) am si lucrat cu norma intreaga, nu fiindca mi-ar fi cerut-o ei, ci fiindca asa am vrut eu. Chiar m-am chinuit sa-i conving ca nu-i ceva rau Asa ca la finalul facultatii aveam 23 de ani si deja 3 ani vechime in munca. Asta ca sa nu ma banuiesti de ipocrizie
In rest Natasa are perfecta dreptate.
Din ce inteleg eu baiatul asta nu a facut nici cel mai mic gest ecologist pana acum, unica isprava fiind vorbele mari... poate gresesc, nu stiu.
Am adunat si eu gunoaie de pe munte la 20 de ani, in vacanta, si asta fara sa-mi abandonez studiile si fara sa fac prea mare caz.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)