Nepotul meu

Nepotul meu | Autor: dulcetica

Link direct la acest mesaj

E singurul copil la parinti cu profesii serioase si situatie materiala buna.Acum 3 ani a inceput facultatea si desi parintii stiau ca a terminat-o ,mama lui a aflat astazi ca a fost exmatriculat in anul 3.In timpul studiilor nu a parut sa fie nimic ciudat,nu l-au controlat ca pe un copilut pentru ca parea sa se incadreze in tiparele comportamentului tinerilor din ziua de azi.Cind a inceput facultatea i s-a cumparat garsoniera ,masina,tot confortul si i s-a asigurat o situatie materiala mai mult decit generoasa.Cred ca din cauza ca locuia in casa lui nu a dezvoltat relatiile cu care noi sintem obisnuiti,respectiv cu colegii de an,ci a conservat relatia cu niste fosti colegi de liceu,care au terminat insa arhitectura si nu stiu ce arte mai studiau aia.
Dupa 3 ani a spus ca nu se inscrie la masterat ca nu-i plac temele si ca vrea sa se a[uce de muzica.Prin urmare s-a mutat cu o gasca in alt oras,inchiriindu-si garsoniera si avind de aici un mic venit.
Cam din anul 3 de facultate a inceput sa emita tot felul de timpenii:ba ca nu vrea sa munceasca fiindca statul te fura,bancile te fura prin politica lor,etc,etc. si ca nu vrea decit ceva ecologist.Bineinteles yoga,mincat vegetarian.Nu-si mai cumpara haine,de incaltat pentru ca un om n-are nevoie de nimic ,decit spiritual si nu cumpara de la firme ca sa le imbogateasca(pina atunci era foarte modern si preocupat de vestimentatie).Eu am banuit ca e vreun curent de asta de la tinerete in care se neaga orice de amorul artei.A inceput sa-si sece parintii la cap cu chestiile astea obsesive si sa se certe permanent.In cele din urma desi nici n-au vorbit o perioada, au plecat intr-o excursie in Asia ,unde paradoxal s-a purtat aproape normal.Intre timp i-a anuntat ca nu continua cu masteratul si ca se va inscrie la o alta facultate ,ecologista.Parintii lui erau foarte afectati,dar in principiu au zis bine, studiaza ce vrei tu ,asta inseminind sa-l mai sustina financiar pentru inca o facultate.Acum e temporar acasa ,sta pe la bunica-sa ,dar nu permanent.Pleaca ,vine...
De cind a aflat maica-sa ca e exmatriculat a innebunit.Evident ca nu are nici cea mai vaga idee cum sa procedeze cu el ,pt ca daca-i spune ca stie va urma o discutie care sigur va degenera in scandal si el va pleca de acasa.Unde?N-am idee unde ,dar nu se poate duiscuta cu el.E foarte radical,cu parintii intelectuali,evident ca nu are ce discuta ca ei nu- inteleg si nici nu-l inteleg ca persoana.
Nu se drogheaza.Daca n-ai sti ce idei cu salvatul planetei,ai zice ca e un tinar dragut ca toti ceilalti.Boi cum ati proceda?Dati-le un sfat la oamenii astia sa gaseasca o solutie.
Eu credeam ca daca-l lasa un an sa taie frunza la ciini are timp sa mediteze ,se plictiseste si s-o apuca si el de ceva,nestiind ca el n-a terminat facultatea de fapt.Deja toata situatia ma depaseste!Nu am nici o idee cum s-a putut ajunge aici,cum e atit de iresponsabil ,ce vrea sa faca,ce vrea sa faca din parintii lui?Etc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns natalia_nica spune:

Eu vad aici o singura problema: ca sta inca pe socolteala parintilor/bunicii. Daca nu e asa, eu chiar nu vad care-i problema. Ca nu poate trai dupa tiparele impuse de parinti? Poate e un free-spirit si asa ii place sa-si traiasca viata, poate e fericit. Oare nu asta ar fi cel mai important?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loredana_76 spune:

Dar daca nu-l mai sustin financiar si ii spun ca stiu de scoala intrerupta,poate revine cu picoarele pe pamint.Daca tot nu are nevoie de nimic,sa-l lase sa se descurce singur...ma rog asta e o sugestie,eu am copilul mic,tinerii din ziua de azi au alta gandire fata de cum eram noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Indiferent ce vor face parintii, baiatul nu va rupe legatura cu prietenii si prietenele cu care se integreaza in absolut.. Daca ii da bani in continuare, baiatul va considera ca ''asa trebuie, sunt babacii, ei trebuie sa-mi dea, ca ei m-au facut" si o sa-si vada in continuare de treaba. daca nu ii vor da bani, va ajunge la mana strainilor in privinta necesarului de trai. Vrea nu vrea, o sa fie conflicte cu cei care ii ofera casa, masa etc si atunci va da cu capul de pragul de sus cum zic romanii. Pana la urma e cazul sa invete din proprie experienta (dureroasa), pentru ca nu mai au asupra lui nici o putere cuvintele. Sustin si eu ca predecesoarele mele ca cel mai bine este sa ii taie subventia.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

ecologia e un lucru bun, foarte bun. daca vrea sa o studieze e bine.

problema e sa il poata controla cumva daca se si tine de scoala. adica sa nu toace bani asa sistematic si sa profite de ei. sa dea periodic raportul - nu ca la politie, dar la schimb pt sustinere financiara. ok, io iti platesc taxele si mancarea si viata - tu imi demonstrezi ca te tii de treaba nu stai cu burta la soare si discuti discutii. daca nu se tine de treaba - se inchide si robinetul. da asa, sec total, fara bani, fara cazare, fara mancare. ca deja e vorba de un om la varsta adulta care ar trebui sa se comporte ca atare.

cunosc si eu un caz care nu lucreaza la stat ca profita de tine si nici la patron ca te fura... si uite asa never ever nu a lucrat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

Citat:
citat din mesajul lui natalia_nica

Eu vad aici o singura problema: ca sta inca pe socolteala parintilor/bunicii. Daca nu e asa, eu chiar nu vad care-i problema. Ca nu poate trai dupa tiparele impuse de parinti? Poate e un free-spirit si asa ii place sa-si traiasca viata, poate e fericit. Oare nu asta ar fi cel mai important?

"Un copil se naste cu nevoia de a fi iubit - si nu trece niciodata peste ea" F.A. Clark

Mami de Denis (17.06.2006)

Adica daca e free spirit bine,dar si-a mintit parintii atita timp,chiar ti se pare in regula?Daca ar fi spus: dragii mei, nu vreau sa studiez,nu zvirliti voi cu banii catre mine inutil si nu va faceti iluzii ca totul e in regula asa cum par eu sa demonstrez,in corelatie cu ce va doreati si voi si acceptati-ma asa cum sint ca-s copilul vostru ,probabil ca ar fi fost in regula.
Deci daca era al vostru, ce ati face?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui sdcristian

ecologia e un lucru bun, foarte bun. daca vrea sa o studieze e bine.

problema e sa il poata controla cumva daca se si tine de scoala. adica sa nu toace bani asa sistematic si sa profite de ei. sa dea periodic raportul - nu ca la politie, dar la schimb pt sustinere financiara. ok, io iti platesc taxele si mancarea si viata - tu imi demonstrezi ca te tii de treaba nu stai cu burta la soare si discuti discutii. daca nu se tine de treaba - se inchide si robinetul. da asa, sec total, fara bani, fara cazare, fara mancare. ca deja e vorba de un om la varsta adulta care ar trebui sa se comporte ca atare.

cunosc si eu un caz care nu lucreaza la stat ca profita de tine si nici la patron ca te fura... si uite asa never ever nu a lucrat.

Ecolologia e foarte buna,insa nimic din ce e dus la extrem nu da roade bune.Toata lumea stinge lumina ,inchide apa ,recicleaza punga,dar de aici sa te muti la tara si sa traiesti in mijlocul naturii si in comuniune cu ea ,e cale lunga.Asta e una din teoriile lui si in continuare banui ca e un curent printre tineri,cu mentiunea ca majoritatea se ancoreaza in realitatea cotidiana,termina studiile,muncesc la corporatiile astea occidentale,etc..
Bine si daca nu lucreaza nimic ce face acea persoana?Din ce traieste si cum traieste?Pentru mine e interesant de stiut,poate le facem cunostinta sa vada ce bine e.Efectiv eu cred ca e imaturitate,teribilisme care trec .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

acea persoana traieste din pensia mamei. si are spre 60 de ani. nu cred ca e bine sa se cunoasca

si din ecologie se pot face bani - adica salar. exista organizatii, guvernamentale si neguvernamentale care se ocupa de asta si platesc oameni cu studii de ecologie.

acest tanar trebuie responsabilizat. lectia 1 a vietii - banii nu cresc in copaci. ii vrei- trebuie sa dai ceva in schimb. studentii sa studieze, muncitorii sa munceasca...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natalia_nica spune:

Dulcetica, raspunde-mi, te rog, la o intrebare: de ce ar izbucni un scandal in cazul in care mama lui i-ar spune ca a aflat? Eu ma gandesc ca ar fi din cauza reprosurilor aduse de parinti, nu? Ei, daca parintii incep cu reprosurile au pierdut lupta din start. Poate mai benefica ar fi discutie de genul: ok, am aflat ca ai abandonat facultatea. Acceptam si asta. Doar ca am vrea si noi sa stim pe ce drum vrei sa o iei de aici incolo. Sa incerce sa ajunga cu el la un compromis. Iar daca nu se poate, ar trebui lasat sa se descurce singur. Daca reuseste, bravo lui! Daca nu reuseste se va intoarce la parinti, iar in acest caz regulile le vor face impreuna. Stiu ca e usor de zis, dar nici situatia actuala nu duce niciunde. Iar cu reprosurile... precum spuneam mai sus, nu vor aduce nimic bun, cu siguranta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Treaba cu lasatul de facultate e ceva foarte popular in acest moment. Problema e cam asa:

Generatia mea, cea care are acum copii mai mult sau mai putin "de facultate" a fost crescuta intr-un anume spirit. Cand eu eram eleva (prin anii '80) cel mai important lucru din lume era facultatea. Asa gandeau oamenii din Romania. Oamenii se imparteau in "cu studii" si "fara studii" si nimic nu parea mai important. Sigur ca erau si atunci exceptii, dar in cele mai multe cazuri asa era. Parintii si copiii se gandeau "la ce facultate se poate intra", asta era problema, nu ce si-ar dori un copil sa devina. Sa fie o facultate. De fapt, pe aceasta conceptie s-a bazat si "inflorirea" extraordinara a facultatilor private dupa revolutie...

Foarte multi din cei din generatia mea nu au renuntat la aceasta idee, in schimb tinerii, elevii, au inceput sa inteleaga faptul ca o facultate oarecare nu are valoare. Are valoare ceea ce inveti, daca inveti sau ceea ce chiar stii sa faci. Deja se pune accent pe altceva (bani, dar si altceva) si exista diferite moduri de a realiza ceea ce doresti sa realizezi.

Parintii continua sa insiste si elevii de liceu sunt in multe cazuri inca la limita, inca nu se opun deschis parintilor. Dar dupa doi-trei ani invata sa o faca.

Am doua prietene ai caror copii au facut, cu facultatea, ca si nepotul tau. In ambele cazuri familiile, ambele cu doi parinti "cu facultate" au insistat "Ce facultate vrei, doar facultate sa fie." In ambele cazuri copiii au fost meditati, dar nu au avut chef sa invete (copii destepti in ambele cazuri), nu au intrat la stat, au dat la mai multe facultati particulare, au intrat la cate una...Si s-au lasat. Si-au gasit servicii bune. In ambele cazuri parintii nu au stiut de la inceput ca "micutii" au renuntat la facultate, de fapt nu au renuntat dintr-o data, au inceput sa nu se mai duca la examene, pana cand nu au mai putut recupera.

Ambele mame o tin in continuare una si buna, insista "sa faca ceva", orice, invatamant la distanta, "sa aiba o diploma". Si copiii pur si simplu nu au chef, au servici, au prieteni, prietene...

Deci treaba cu lasatul de facultate e aproape o moda...

In ceea ce priveste ecologia, cred ca nu e nimic rau. E o idee frumoasa, poate nu foarte practica, dar pentru un tanar chiar e frumos, cel putin o vreme. Ma gandesc ca ar putea sa se alature unui grup serios, sa participe la diferite studii, sa calatoreasca prin lume.

Mergi la inceput

Pentru ca el nu suporta nici o conversatie.Nu te poti aseza sa stai de vorba si sa-si spuna fiecare opinia.S-a mai discutat deja referitor la ce face acum si riposteaza verbal agresiv.Pleaca,trinteste usi ,nu accepta nici o sugestie,nici o parere.

Mergi la inceput