Calendarul gradinarului vesel - 11
Raspunsuri - Pagina 6
olympia spune:
Bine ca a inceput sa se topeasca zapada! Chef de gradinarit insa, tot n-am... Poate dupa ce or incepe zilele frumoase, mi-oi reveni.
Am de plantat afara un trandafir primit cadou, nu stiu insa ce soi este. Mai am unul prins de mine din niste tije taiate dintr-un buchet, dar pe asta cred ca-l pastrez in casa, e din acela cu flori mari, de un alb aproape translucid.
Prin curte au rasarit crinii portocalii de-o zi(hamerocalis parca le zice), narcisele galbene si or mai fi si altele dar pitite prin zapada.
Si bineinteles ceapa si usturoiul care-s chiar marisoare...
Am si eu levantica intr-un ghiveci, jumatate vreau s-o pun afara.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
nikole spune:
Fetelor, va rog mult, am nevoie de un sfat, nu stiu unde sa intreb, am cautat pe net, informatiile se contrazic, deci..
mi-am cumparat acum doua zile, cateva plantute, printre care si o lavanda...
problema e ca din prima zi,la cateva ore dupa ce am ajuns acasa, a inceput sa...moara...se usuca, frunzulitele erau moi, pleostite, nu mai emana nici un miros
spre seara, i-am pus putina apa(vanzatorul mi-a spus sa o ud odata la doua zile, si sa nu o tin in bataia soarelui), i-am zis cateva vb dulci, si am mutat-o in bucatarie, ma gandeam ca poate are nevoie de...aer(sunt aici niste calduri infernale, insa seara e racoare, iar geamurile de la bucatarie le las deschise)
Dimineata pe la 7, plantuta isi revenise complet, insa pe parcursul zilei, incet incet iar incepuse sa se pleosteasca....de ce oare??
acum e aproape la pamant...i-am pus din nou putina apa, si astept sa vad poate isi revine, poate noaptea o fi momentul ei:)
Cum trebuie ingrijita lavanda?
tinuta la lumina/soare sau la umbra?
udata zilnic??
mi-e f draga, vreau sa o salvez, va rog ajutati-ma cu un sfat
Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 37+cu...Albastrica/Luana
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
petra spune:
Fetelor am nevoie de ajutorul vostru! Un un palmier de interior.
http://www.bizoo.ro/firma/hollandiagreen/vanzare/2517/img/Palmier-De-Interior-Areca#1 - cam asa ceva !
Il am de vreo 3 ani cred, i-a mers bine asta vara , cand l-am bagat in casa a cam banuit el dar tot frumoa a ramas. Numai ca de vreo 2 saptamani este mai galben si se usuca mai repede capetele frunzelor. Prima daca am crezut ca nu a avut destula lumina, dar am observat pe pamantul din vas au aparut o formatiune , asa cum arata mucegaiul dar de culoare galbena. Am luat si am aruncat portiunea de pamant dar ieri am vazut din noi ca a aparut galbeneata! Off sunt tare suparata pentru palmierul meu, sper sa nu-l pierd !Astept de la voi pareri si solutii !
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pitzinuca dragi gradinari si gradinarese, . dar avem o problemuta cu... tarhonul. l-am plantat, a iesit ff repede si frumusel, insa dupa cateva zile, in loc sa creasca a inceput sa ofileasca. stiti cumva care ar fi cauza? am auzit ca e mai sensibil, dar... nu stim ce sa ii facem. aveti vreo idee? merci! |
Cu tarhonul din seminte te sfatuiesc sa nu mai insisti;daca vrei si daca acea tufa,care dupa indelungi eforturi mi-a iesit si am aruncat-o intr-un colt de gradina,esti invitata mea.
Am aflat poate prea tarziu,ca tarhonul este de 2 feluri:frantuzesc(ala bun din piata!) si rusesc(ala din seminte si fara pic de aroma!).
Necazul este ca cel bun,aromat,cel frantuzesc,nu se poate inmulti decat prin divizarea tufei si nu prin seminte.
b.nica spune:
citat din mesajul lui simali Am mai facut o incercare cu levantica din seminte - plicuri cumparate de la Bricostore. Mi-au iesit deja 5 plantute. Deci ori nu toate semintele au putere germinativa ori nu le-am iarovizat (congelat) eu cum/cat trebuie. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
Simali,daca vrei levantica da un PM si iti spun de unde poti sa o iei impreuna cu alte minuni bune pt. zona ta,pe care am sa ti le recomand,.
olympia spune:
Nicole,e clar ca nu-i place la caldura. Se usuca pamantul , poate ar fi bun un ghiveci mai mare, cu mai mult pamant, bine udat si asa nu-si consuma hrana prea repede.
Petra, la palmier eu i-as schimba pamantul din ghiveci.
album
gradina
nikole spune:
citat din mesajul lui olympia Nicole,e clar ca nu-i place la caldura. Se usuca pamantul , poate ar fi bun un ghiveci mai mare, cu mai mult pamant, bine udat si asa nu-si consuma hrana prea repede. Pene colorate... cate putin din toate! album gradina |
Multumesc Olympia...nu m-am gandit la asta...am sa o ud zilnic, cate putin cat sa nu fie pamantul uscat, si saptamana viitoare voi merge sa caut un vas mai mare si pamant!
Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 37+cu...Albastrica/Luana
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
huacin spune:
Pup fetele si invidiez caldura din Brazilia... vreau si eu vreo 5 grade, va rog!
Multumesc pentru ca v-ati uitat la poze, sunt tare mandra de reusita mea informatica...
Ieri am fost la gradina, am stropit pomii; eu am preparat otrava si sotul meu i-a stopit efectiv... Au rasarit lalelele, au cam 5-6 cm, dar mai aveau ceva zapada pe ele, nu am indraznit sa le deranjez; trandafirii care erau in zona mai insorita, unde se topise zapada, pareau ca au intrat in vegetatie, dar nu i-am zgandarit in musuroi; unul catarator pare sa fi inghetat pana la vreo 30 cm de musuroi, nu cred ca e grav, are resurse sa supravietuiasca.
Va invidiez cu rasadurile voastre frumusele... Sa aveti mare spor! M-am mai linistit ceva la tara, oamenii au fost surprinzi de avantul meu primavaratic, eu voiam sa discuiesc pamantul, etc, dar e inca zapada, oamenii sunt inca amortiti din iarna. Vecina mea cea simpatica m-a mai invatat ceva care sa ma scuteasca de facut rasaduri; cand se incalzeste, sfarsit de martie, dar cel mai bine in aprilie, ea pune seminte diverse "in cuib", adica de rosii, castraveti, pepeni, etc, sub un pet preferabil de 5 l, cu "fundul" taiat si il lasa fara dop, la locul definitiv de plantare; varianta ok ar fi sa-i deschida dopul doar in zilele calde, dar a spus ca nu are timp si atunci le lasa fara dop de-a binelea, ca sa nu se "fiarba". E relativ simplu si pare si mai usor de pus in practica, nu o sa pot face sau cumpara rasaduri din toate si, daca nici nu stau acolo, nu pot cultiva nici la tunel complet, s-ar putea "fierbe" in zilele calduroase... vecina isi cumpara astfel putine rasaduri, doar pentru cultura timpurie, in rest isi face singura exact ce vrea. Dezavantajul esta ca nu am o cultura tipurie, avantajul este ca nu ma mai complic cu foarte multe rasaduri si nici plantutele nu mai trec prin stresul transplantarilor succesive.
simali cred ca nu m-am facut bine inteleasa: in niciun caz nu am vrut sa spun ca toti ialomitenii sunt hoti si toti dambovitenii sunt sfinti; nu e in puterea mea sa judec oamenii, nu-mi sta nici in caracter, am spus doar ceea ce am observat personal si pot confirma si cu cifre din 2 comunitati diferite, una din Ialomita, cealalta din Dambovita. Nici nu bat campii, nici nu spun povesti auzile la claca, in ambele comunitati am "radacini". In Dambovita las masina in fata portii, cu statie radio, gps, antiradar, etc pe bord doar incuiata, in Ialomita nu pot sa o las decat in curte , incuiata, cu alarma pusa si fara nimic de valoare in ea... In fata portii au incercat s-o sparga la miezul zilei, desi nu era nimic de valoare la vedere; si nu, nu erau "albanezi", erau localnici, in comunitatile mici toata lumea ar sti daca ar aparea cineva strain... Ajunge cu off-topicul, ma intorc la gradina...
A fost minunat ieri, mai putin partea cu ochelarii de protectie si masca de pe fata... aratam ca un martian Batea usor vantul si nu am vrut sa risc sa ne intoxicam noi... Am pus si cativa ghiocei primiti, la fel si niste narcise galbene care au inflorit in casa; cu restul astept sa se topeasca zapada... Prima pe care o pun e mazarea, se spune ca trebuie pusa in "mustul zapezii" ca sa obtii o buna recolta, puii mei deja saliveaza la gandul "recoltatului".
Spor la treaba!
Tala spune:
Valentina, ce pont super mi-ai dat! Cum n-am apucat sa-mi pun rasaduri, varianta cu peturile e perfecta, si cum nimic nu e intamplator, am mansarda pliiiina de peturi (nu le-am mai dus la reciclare de ceva timp...).
Va anunt oficial ca sunt fericita: am gasit seminte de cimbrisor!!! DD m-a vazut cum m-am agitat si cred ca s-a socat putin, asa ca mi-a trimis semintele direct in Carrefour.
Vestea proasta e ca mosul care m-a lasat sa folosesc anul trecut 100mp pentru gradina, teren pe care l-am ingradit si l-am umplut de stalpi pt rosii, m-a anuntat ca ARE NEVOIE ezact de acea parceluta (care face parte dintr-o suprafata de 5000mp pe care anul trecut n-a cultivat nimic). E, ce sa faci...putine lucruri sunt gratis pe lume si unul din ele este rautatea. Alt vecin chiar m-a rugat sa-i folosesc parcela lui, doar ca anul trecut era tesuta de pir si ma gandesc ca degeaba chem eu tractorul s-o are c-o sa-mi iasa pe ochi buruienile....Nu stiu ce o sa fac, probabil ca o sa ma inghesui in curte, dar e mai greu.
mamica de sef mic (08.09.2006)
Bucurie!
olympia spune:
Pai, Tala mosul asa si-o fi facut socoteala de la inceput. Iti da parcela pentru un an ca sa i-o destelenesti si apoi o foloseste el mai departe. Ce n-a fost un troc bun?
album
gradina