Calendarul gradinarului vesel - 11

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

leeloo2004, multumesc mult pt tate informatiile si explicatiile.
Olympia, cum ai prins trandafirul din tijele taiate ? Eu de ex am un fir trandafir primit cadou si ma gandeam sa-l arunc caci floarea s-a ofilit. Tu zici ca se mai poate salva ceva din el? frumos cu crinii, cred ca sunt minunati cand infloresc.
huacin, zi-mi si mie te rog cu ce solutie ai stropit pomii si care e procedura, ce "scule" trebuiesc. Eu am pus in toamna niste pomisori, banuiesc ca trebuie stropiti si ei chiar daca sunt "proaspeti", nu?
Cum ai plantat in pamant narcisele inflorite in casa? Si eu vreau sa pun mazare, tu cum o vei planta, in cuiburi, pe randuri, cam cate boabe? Ca planta este invaziva? Cu ce alte legume se impaca bine, adica ce pot sa plantez langa ea?
Tala, de acord cu Olympia apropo se reactia vecinului... Si cand ma gandesc ca vroiam sa cer si eu o permisiune similara.... Am uitat pliculetul de cimbrisor aseara...

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
My Family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns leeloo2004 spune:

In weekendul asta am plantat si eu mazare - tocmai pentru ca am citit ca se cultiva la sfirsitul iernii si ca e rezistenta la inghet - am gasit o portiune de gradina in care pamintul era putin mai zvintat si am pus citeva cuiburi (cam 5-6 boabe/cuib) - sa vedem acum ce o sa iasa...in rest pamintul e plin de apa si prin urmare e foarte lipicios, nu e bun de plantat - sau poate asa e pamintul meu din gradina?? Am pus in pamint primulele pentru ca aproape se trecusera florile - abia am putu, pamintul mi se lipea de toate cele si cu greu am reusit sa le plantez...
Am ridicat si folia pe care o pusesem pe ceapa si salata - nu mi-a rasait nimic... - si am plantat si un rind de morcovi si unul de ridichi si apoi am pus mini-sera pe care am cumparat-o de la brico - am facut si poze, dar uite ca le-am uitat acasa... Oare ceapa si salata mai au vreo sansa? Sau nu au rasarit ca a fost asa de frig?

Astept si eu ca si Liviana raspunsul cu pomii ca si eu am aceeasi problema - am 4 pomi fructiferi pe care i-am plantat asta-toamna - trebuie sa-i stropesc si cu ce? (daca e vb de pompa parca nu as da banii pe una doar pt 4 pomi...).

Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel

Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_a spune:

leeloo2004, si pe mine ma intereseaza faza cu pomisorii; am plantat in noiembrie 9 pomi si, dupa spusele doamnei de unde i-am luat, trebuie taiati pentru formarea coroanei... cele care aveti de mici si i-ati ingrijit si taiat, cum se face??? cat trebuie taiati? la ce inaltime de sol? plus stropitul cu ceva?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui huacin

Pup fetele si invidiez caldura din Brazilia... vreau si eu vreo 5 grade, va rog!

simali cred ca nu m-am facut bine inteleasa: in niciun caz nu am vrut sa spun ca toti ialomitenii sunt hoti si toti dambovitenii sunt sfinti; nu e in puterea mea sa judec oamenii, nu-mi sta nici in caracter, am spus doar ceea ce am observat personal si pot confirma si cu cifre din 2 comunitati diferite, una din Ialomita, cealalta din Dambovita. Nici nu bat campii, nici nu spun povesti auzile la claca, in ambele comunitati am "radacini". In Dambovita las masina in fata portii, cu statie radio, gps, antiradar, etc pe bord doar incuiata, in Ialomita nu pot sa o las decat in curte , incuiata, cu alarma pusa si fara nimic de valoare in ea... In fata portii au incercat s-o sparga la miezul zilei, desi nu era nimic de valoare la vedere; si nu, nu erau "albanezi", erau localnici, in comunitatile mici toata lumea ar sti daca ar aparea cineva strain... Ajunge cu off-topicul, ma intorc la gradina...

Las-o balta cu dambovitenii ca imi strici ziua!
Mi-au spart casa de 2 ori pt. nimic,dar asta a fost si consolarea mea!
Pana sa ma consolez asa era sa ajung la Psihiatrie si nu doresc nimanui trauma unei invazii in casa ta!
Daca au vazut ca este casa mare,hotii au crezut ca tin comori!Tineam comori,de carti,1 tona(la propriu!).De necaz s-au imbatat cu ce bauturi (de fatada,nu de colectie!)au gasit in bar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela42 spune:

sunt eu dezamagita cu panselutele!nimic...astept acum freziile si patrunjelul.am niste ghiocei atit de frumosi ca-mi vine sa-i maninc dar...mi-a zis mama cindva ca nu sunt comestibili!iubitelor cu hotii e de rau bag de seama si prin alte locuri....sa vedeti ce este in balotesti!of e grea munca dar si autoritatile raspunzatoare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Liviana, cu trandafirii a fost cam asa... Prin toamna am luat un buchet mare din piata ca sa impodobesc o lumanare de botez si cum aveau tijele foarte lungi le-am taiat. Nu m-am indurat sa le arunc pe toate, erau verzi si proaspete, doua le-am pus in apa. In timp le-au aparut mustati, dar am tot amanat sa le plantez in ghiveci cu pamant si un fir a murit. Celalalt insa e perfect sanatos, nu-l voi pune insa in curte, il pastrez de interior, ca nu cred ca ar rezista la iernile noastre.
Am auzit ca daca infigi un bob de grau in tija stimuleaza formarea de radacini, dar asta am aflat dupa ...

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns micha08 spune:

E bine de stiut "gaselnitza" cu bobul de grau. Eu am tot incercat sa prind sub peturi diverse tije de trandafiri primiti cadou, de o frumusete rara dar....efortul meu a fost in zadar. Din 10 tije nu s-a prins nici macar una.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns leeloo2004 spune:

Fetelor, nu ne uitati cu intrebarile despre pomii fructiferi!

Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel

Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Mai nu-s foarte "in tema" cu pomii... Stiu insa ca la cei mititei care arata initial ca o nuia trebuie sa le retezi varful ca sa-i faci sa se ramifice, incepand de la inaltimea la care "le-ai luat motul", altfel ei se tot duc drepti in sus. Tunderea pomilor stiu ca are niste particularitai in functie de specie, nu-i chiar la fel la toate, plus ca-s mai multe tipuri de coroana ce se pot obtine. Am gasit la un moment dat asta pe net, "coroana cu piramida in jos" era de ex o denumire... La noi au venit de-a lungul anilor mai multi "neni" cu foarfeci tari si scari lungi care chipurile stiau sa tunda pomii,asa, empiric, nu dupa carte. Fiecare a facut cum a putut, in orice caz, e necesara luminarea si aerisirea coroanei, indepartarea uscaturilor...

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Buna,
despre pomi, cei proaspeti pusi in toamna, intr-adevar cum a zis si Olimpia, trebuie taiati cam la 70-80 cm de pamant pt a ramifica. In plus, anul asta vor da o multime de mugurasi de-a lungul tulpinei ramase, mai exact la fiecare nod. Acei mugurasi trebuie rupti(ca sa nu solicite pomisorul care trebuie sa se prinda si sa prinda puteri in primul an) cand sint mici(pentru a nu juli coaja). Se lasa doar 2-max 3 sus, sub taietura. Din mugurasi se vor dezvolta primele crengi. In primul an pomii trebuie udati macar 1 data/ luna sau in functie de nivelul de ploi mai des/rar, si, mai e necesara o afanare(prasire) a pamantului din cand in cand.
De asemenea, orice puiut iese linga tulpina principala tb taiat cu grija pt a nu rani pomul.
Nu mai plantati pomi fructiferi acum(e prea tarziu) rata de prindere nu e optimista. Primavara ar fi trebuit in februarie-inceputul lui martie, altfel, toamna(important e sa nu fie in per de vegetatie la momentul plantarii). Se mai pot planta insa arbustii gen mur, zmeur etc...sau butasii de trandafiri.
In ceea ce priveste tunsul pomilor e mai greu de explicat. Trebuie mers si facut practica-asistat, nici din carti nu prea iese decit,poate, tot pentru cei care stiu deja, le ordoneaza gandurile
Regula importanta insa este ca interiorul coroanei sa fie gol si fiecare taietura sa se faca oblic(inclusiv la trandafiri) altfel intra apa in taietura si putrezeste crenguta(asta o stiu din exp pe trandafiri) sau se vindeca mai greu.
Eu am prins un trandafir alb din tulpina de trandafir altoit.
http://s197.photobucket.com/albums/aa176/ntex44/gradina%20noastra/?action=view¤t=Picture248.jpg

A rezistat deja 2 ierni afara dar nu mai face floarea asa cum a fost originalul.Poate nici pamantul nu e cel mai bun si nici ingrasamant nu i-am pus. In schimb am incercat sa mai prind din tulpini de trandafiri cumparati puse cu sticla si nu a mai mers(insa orice alt fel de trandafir pe care am incercat sa il prind cu sticla a mers de minune). Cel pe care l-am prins avea intr-adevar radacinute iesite in apa.
Merci si eu pt sfatul cu sticle la cuibul de seminte. Eu plantam semintele dar fara sticla insa, din cauza asta, trebuia sa astept sa se incalzeasca bine pamantul(dezavantaj: recolta tarzie) altfel putrezeau semintele acolo.

Mergi la inceput