Scoala in Romania, plusuri si minusuri

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui accept92

Citat:
citat din mesajul lui Tonnia

Simali, ai perfecta dreptate, copilul ala de 6 e descalificat si ca om, nu e bun de nimic, el ar trebui valorizat un pic in ochii lui si ai celorlalti, cu ce are el bun, poate e voluntar, altruist, priceput, altfel el iese cocosat din scoala si o sa fie si un zugrav de 6.
Pana la urma asta e cheia, copilul trebuie sa iasa increzator din scoala, lupta mare incepe dupa aia, scoala e un fel de loading, daca el iese gata frant e pierdut.

Se dramatizeaza prea mult. Nici macar nu cred ca cine afiseaza o atitudine de genul acesteia crede ce spune. Eu luam la scoala un 3 si ma durea in cot, nu ma simteam nici cum cocosata. Problema era cu mama. Ea intr-adevar era pierduta in fata unei astfel de note a mea. Pledez si eu pentru datoria profesorilor de a isi respecta elevii, pe toti in mod egal, si pe cei de 10 si pe cei de 5. Nici un elev nu trebuie umilit, nu este nimic umilitor intr-o nota mica, doar atitudinea profesorului poate fi gresita. Normal ar trebui sa transmita tuturor mesajul 'sunt sigur ca poti mai mult'. Cu asta sunt deacord. Cu dramatizarea si jalea unor parinti nu pot fi. Desi am spus ca eu nu vad nici o parte buna a sistemului, nici nu cred ca el sta la baza 'taierii aripilor' copiilor, ci atitudinea parintilor. In sensul asta pot sa-i dau un pic de dreptate lui simali in ceea ce priveste transmiterea unor mentalitati si atitudini de la generatie la generatie...dar eu odata ce mi-am dat seama ca sunt resite refuz sa le adopt.

Accept e o mica mare diferenta : luai un 3 si te durea in cot deoarece nu conta.
Mai luai inca 5 de 3 la alte 5 materii si tot nu conta. Ii remediai pe fiecare cu un 10 si era ok.

Ei bine acum daca experimentezi atitudinea asta in gimnaziu esti pe o cale sigura de a pierde deoarece 4-5 medii de 7 in fiecare an nu iti asigura o baza buna.

Eu aici consider ca s-a gresit in noul sistem.
Ar trebui sa NU conteze ca elevul ocazional mai primeste si 2-3 note mici.
Din pacate insa nu este asa.
Pentru mine este o diferenta sa intre intr-un liceu unde nu numai ca se face carte dar stiu sigur ca nu sunt traficanti de droguri in curte sau toalete, nu vin la scoala cu cutite etc.
Si in liceele slabe din Bucuresti aceste 2 fenomene sunt in floare.
Si nu, nu sunt povesti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D

Accept e o mica mare diferenta : luai un 3 si te durea in cot deoarece nu conta.
Mai luai inca 5 de 3 la alte 5 materii si tot nu conta. Ii remediai pe fiecare cu un 10 si era ok.

Ei bine acum daca experimentezi atitudinea asta in gimnaziu esti pe o cale sigura de a pierde deoarece 4-5 medii de 7 in fiecare an nu iti asigura o baza buna.

Eu aici consider ca s-a gresit in noul sistem.
Ar trebui sa NU conteze ca elevul ocazional mai primeste si 2-3 note mici.
Din pacate insa nu este asa.

Se pot gasi argumente pro si contra evaluarii continue fara a se poate trage o concluzie daca este mai buna sau nu ca examenul de admitere. Important este ca sistemul este acelasi pentru toti elevii. Asta pierd parintii din rationament atunci cand judeca sistemul. Evaluare continua sau examen de admitere...astea sunt amanunte, fiecare cu avantajele si dezavantajele lui. Important este tot omul de la catedra. Pentru ca da, ai dreptate, luam un 3 si nu conta...azi iei un 3 si conteaza. Dar si colegul tau de acelasi nivel cu tine mai ia din cand in cand cate un 3, iar daca nu...atunci clar e mai bun. Oricat ar incerca parintii sa controleze viitorul copiilor va exista mereu in ecuatie un element de frustrare, incontrolabil si foarte important...norocul, hazardul. In sistemul in care am facut eu scoala cartea asta ti-o jucai intr-o zi, la un examen. Si un elev foarte silitor si inteligent, pentru care nota nu contase niciodata in felul 'acela', putea pierde lupta cu stresul si emotiile in ziua examenului, pe cand altul mai zen si mai puturos, ajutat si un pic de noroc si picat pe un subiect favorabil sa fie pe val tocmai in ziua aceea care conta. Ti se pare ca sistemul vechi era mai bun? Repet, atata timp cat sistemul e acelasi pentru toti, orice forma de evaluare e acceptabila si are avantajele si dezavantajele ei, un sistem de evaluare perfect si perfect obiectiv nu exista. De aceea cand se vorbeste despre reformarea sistemului se vorbeste prea mult despre aceste nenorocite de note. Si mult prea putin despre calitatea oamenilor de la catedra. Pentru ca acestia au puterea de a ne influenta si directiona copiii la modul la care conteaza cu adevarat. Si pentru ca daca atentia s-ar directiona spre acest segment, problemele de care vorbesti si te feresti tu (droguri in scoala, cutite)...astea nu ar trebui sa existe, scoala ar trebui sa se transforme intr-o institutie respectabila si asta nu depinde decat de oameni. Respectul elevului fata de profesor si fata de institutia de invatamant nu ar trebui sa depinda de cat de cicalitor pe tema asta este parintele acasa sau cat de indiferent, el trebuie castigat la fata locului.

Mergi la inceput

Da, personal sunt pro examen de admitere.
Si avand copil deja in scoala sunt din ce in ce mai convinsa ca acest sistem cu ponderea in medii este fundamental gresit.
In primul rand deoarece asa cum spui si tu calitatea celui de la catedra este din ce in ce mai discutabila.
Si in momentul acesta el detine toata parghiile in mana iar elevul, parintele doar observa ...rezultatul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Iar eu nu prea inteleg ce vrei sa spui, accept. Dar nu-ti bate capul. Mesajele tale sunt logice dar parca sunt din puzzles diferite. Nu le pot pune cap la cap.
Sistemul e OK pt ca e acelasi pentru toti, copilul e de un anume nivel real potrivit notelor, dar notele nu ar trebui (inteleg) sa aiba importanta, dar totusi ele reflecta bine potentialul copilului (vezi copilul de 6 = zugravul fericit de maine), ca la o nota de 3 pe toti copiii ii doare in cot dar numai pt ca sunt stresati acasa nu-i mai doare chiar in cot.
Cred ca tu esti in sistem dar nu vrei sa spui.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Tonnia

Iar eu nu prea inteleg ce vrei sa spui, accept. Dar nu-ti bate capul. Mesajele tale sunt logice dar parca sunt din puzzles diferite. Nu le pot pune cap la cap.
Sistemul e OK pt ca e acelasi pentru toti, copilul e de un anume nivel real potrivit notelor, dar notele nu ar trebui (inteleg) sa aiba importanta, dar totusi ele reflecta bine potentialul copilului (vezi copilul de 6 = zugravul fericit de maine), ca la o nota de 3 pe toti copiii ii doare in cot dar numai pt ca sunt stresati acasa nu-i mai doare chiar in cot.
Cred ca tu esti in sistem dar nu vrei sa spui.

Nu Tonnia nu cred ca in momentul acesta este in sistem.
Parerea mea personala este ca are inca fetita mult prea mica si NU s-a lovit de sistem in postura de parinte de scolar
Si eu aveam multe idei marete si foarte asemanatoare cu ale ei pana acum 4 ani.
Dupa ce m-am lovit ca parinte de diverse probleme ale sistemului scolar mi-au fost darmate toate idealurile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D

Parerea mea personala este ca are inca fetita mult prea mica si NU s-a lovit de sistem in postura de parinte de scolar
Si eu aveam multe idei marete si foarte asemanatoare cu ale ei pana acum 4 ani.
Dupa ce m-am lovit ca parinte de diverse probleme ale sistemului scolar mi-au fost darmate toate idealurile.

Am si precizat ca vorbesc din pozitia de parinte inca nu m-am lovit de sistem si nici nu cred ca m-as putea adapta la el, motiv pentru care sunt in cautare de solutii alternative. M-am adaptat ca elev, ca student, nu mi s-a parut asa de rau, mi-am dorit chiar sa fac parte din sistem, am ajuns acolo foarte usor si abia atunci mi-am dat seama cat este de putred. As avea multe, multe de spus despre ce am vazut din interior...ma rezum doar la a spune ca, desi optimismul ma caracterizeaza, in ceea ce priveste sistemul de invatamant nu vad nici o luminita la capatul tunelului. Nu in timp util pentru copilul meu. Si nici peste 2-3 generatii. Departe de mine sa caut perfectiunea, imi plac situatiile care cer sa te adaptezi...insa eu nu vreau sa ma trezesc in situatia de a-mi calca peste niste principii la care tin foarte mult in educatia copilului fortata de faptul ca restul parintilor o fac. Implicarea parintilor in proces se ingroasa ca un bulgare de zapada, mi-e groaza sa ma gandesc unde se va ajunge in timp. Eu nu vad raul facut de parinti mai mic decat cel facut de sistem. De fapt sistemul este sufocat si tinut in loc de acestia. Cred ca am mai propus exercitiul de imaginatie cu parintii care nu s-ar mai implica absolut deloc. Abia atunci s-ar putea face o evaluare a sistemului si adevarata reforma nu ar mai putea fi ocolita. Pentru ca sistemul nu ar functiona.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Cred ca am mai propus exercitiul de imaginatie cu parintii care nu s-ar mai implica absolut deloc. Abia atunci s-ar putea face o evaluare a sistemului si adevarata reforma nu ar mai putea fi ocolita. Pentru ca sistemul nu ar functiona.

Accept, nu stiu cine ar face experimente pe pielea copilului sau...

Asa ca eu pana una alta, incerc sa ma folilez impreuna cu copilul prin sistem.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui filofteia

Citat:
Cred ca am mai propus exercitiul de imaginatie cu parintii care nu s-ar mai implica absolut deloc. Abia atunci s-ar putea face o evaluare a sistemului si adevarata reforma nu ar mai putea fi ocolita. Pentru ca sistemul nu ar functiona.

Accept, nu stiu cine ar face experimente pe pielea copilului sau...

Asa ca eu pana una alta, incerc sa ma folilez impreuna cu copilul prin sistem.

Eu in mod sigur nu.
La fel ca tine ne adaptam mai mult sau mai putin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Daca n-am mai imparti lumea in licentiati si restul lumii, n-ar mai alerga toata lumea dupa diplome fara acoperire, ci am pretui competentele reale , sufletul si mintea fiecarui om.

Sa vezi tu ce-o sa mai pretuim competentele reale... Acum cand universitatile deruleaza diplome de hartie igienica nu mai ai nici cel mai mic reper ca angajator. Mie mi-a trabuit la firma un inginer (teoretic) dar dupa un timp (in care am dat-o in bara cu diferiti proaspeti absolventi de "facultati" care abia stiau sa scrie o propozitie de mana) am ales un ne-inginer capabil si descuracret si ma felicit pentru alegerea facuta.

Lumea vrea un liceu bun pentru a trimite copilul la o fcultate buna. Serios? Care-i facultatea aia buna? A... una in afara Romaniei? Da, asa mai veniti de-acasa. Dar pentru asta ne trebuie in primul rand un cont de cel putin 50-60 000 EUR cand o implini copilul 18 ani... (bani care ajung numai pentru primii ani si apoi sa speri ca obtine co-finantare sau luceraza copilul). Naspa, nu?

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Daca n-am mai imparti lumea in licentiati si restul lumii, n-ar mai alerga toata lumea dupa diplome fara acoperire, ci am pretui competentele reale , sufletul si mintea fiecarui om.

Lumea vrea un liceu bun pentru a trimite copilul la o fcultate buna. Serios? Care-i facultatea aia buna? A... una in afara Romaniei? Da, asa mai veniti de-acasa. Dar pentru asta ne trebuie in primul rand un cont de cel putin 50-60 000 EUR cand o implini copilul 18 ani... (bani care ajung numai pentru primii ani si apoi sa speri ca obtine co-finantare sau luceraza copilul). Naspa, nu?

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Cam ai dreptate. Nepoata mea e eleva in an terminal la Vianu si aplica pentru facultati din afara in baza dosarului ei scolar. Are sanse mari sa obtina chiar si o bursa completa ( Da Doamne! ).
Daca nu va fi completa cam 15.000 Eur vor fi taxele .
Dar este o eleva eminenta deci printre cei care au muncit enorm si cu o inteligenta nativa peste medie.
Fara un dosar bun ajungi la sumele spuse de tine.

Mergi la inceput