Scoala in Romania, plusuri si minusuri
Raspunsuri - Pagina 10
Tonnia spune:
Bine, accept, am inteles, in timp ce eu il accept zugrav desi nu-mi place ideea, tu ai fi chiar fericita.
Cu rolele era un exemplu, pune si tu altceva in locul lor. Sau nu. Ca de fapt, daca tot spui ca poate excela in afara scolii desi in scoala e de 6 pe linie, poate nici nu vrea sa se faca zugrav, doar daca nu cumva are parinti pe care i-ar face fericiti in felul asta.
In fine, eu ma retrag din discutia asta, oricum nu mai am ce sa completez, nu de alta dar nu-mi e propriu sa gandesc atat de departe, eu sunt cu planuri mici. Pana la zugrav/nezugrav sunt altele mai aproape.
accept92 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Tonnia Bine, accept, am inteles, in timp ce eu il accept zugrav desi nu-mi place ideea, tu ai fi chiar fericita. |
Din pacate nu ai inteles. Eu n-am facut copii si acum astept sa ma faca fericita. Am sa-i ajut sa faca orice ii face pe ei fericiti. Nu-mi pun problema ce meserie vor avea, e treaba lor.
simali spune:
| citat din mesajul lui grati.ela stiti ce e ciudat? noi suntem stresati, nefericiti...copiii-s fericiti la scoala...isi gasesc motive de bucurie... "Invatatura din constrangere nu este facuta sa ramana, dar cea care patrunde in suflet prin dragoste si bunavointa, aceea ramane acolo pentru totdeauna" Sfantul Ioan Gura de Aur |
Copiii sunt inocenti, se adapteaza si fac eforturi sa le placa pentru ca noi le spunem ca totul este OK. Ei nu vad ca noi finalitatea, imaginea completa a ceea ce le face scoala. Ii privim in ochi si le spunem "totul e OK". Dar mintim si intr-o zi vor descoperi si ei aceasta minciuna. Si o vor transmite mai departe copiilor lor PANA CAND VOR AJUNGE SA O CREADA SI EI INSISI. De aceea sistemul nu se poate reforma. Nu pentru ca noi ne temem sa spunem nu ci pentru ca la furam si copiilor orice sansa de a spune "Nu" intr-o zi, in viitor. Este fix ceea ce ne-au facut parintii nostri noua. Generatie dupa generatie dam mai departe stafeta miniunii.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
simali spune:
| citat din mesajul lui Tonnia Iar daca vrea sa fie zugrav, sa fie, dar nu pentru ca i s-a pus eticheta pe la 9 ani ca e de 6. Intr-un sistem coclit! |
O scoala normala nu ar trebui sa taie aripile nimanui. Cand dai unui copil nota 6 transmiti copilului "nu esti bun". Copiilor de 6 si 7 li se spune toata scoala "nu esti bun". Ei se fac zugravi/tamplari, etc. dar au deja in constiinta lor faptul ca nu sunt buni. NU sunt buni pentru ce? Sa se faca doctori? Sau sa se faca tamplari?
Nivelul unei societati nu este dat de cele cateva varfuri ale ei ci de marea masa a ceea ce se cheama la noi in educatie mediocritati. Cu cat ai mediocritati mai pline de respect de sine cu atat vei avea tamplari/zugravi, etc. mai buni si mai constienti de valoarea lor in societate si implicit o societatea mai civilizata in ansamblul ei.
In scolile noastre se lucreaza cu 3-4 varfuri, se face disciplina in restul timpului cu 3-4 huligani iar de "mediocritati" nu se ocupa absolut nimeni. Iar asta se vede mai tarziu cand chemam un mester sa ne repare buda...
Alice
simali spune:
| citat din mesajul lui olympia Simali, nu stiu cum e la voi la scoala, la noi in mare e ok. |
Si la noi este OK. Am ales o invatatoare buna, baza materiala este buna. Dar la I-IV ei sunt cantr-un glob de sticla. Cand ies intr-a V-a se schimba multe. Si am auzit la mamicile cu copii mai mari la noi in scoala multe povesti cu profesori care-ti hartuiesc copilul cu note proaste ca sa te oblige sa-l dai la ei la meditatie, etc. Cata vreme sistemul permite abuzuri ele se fac peste tot.
Dar pe mine ma deranjeaza cel mai tare faptul ca sunt mult prea multi in clasa (28)si nu pot fii tratati ca individualitati. Plus programa neancorata in realitate, plus....
Alice
olympia spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui simali
O scoala normala nu ar trebui sa taie aripile nimanui. Cand dai unui copil nota 6 transmiti copilului "nu esti bun". Copiilor de 6 si 7 li se spune toata scoala "nu esti bun". Ei se fac zugravi/tamplari, etc. dar au deja in constiinta lor faptul ca nu sunt buni. NU sunt buni pentru ce? Sa se faca doctori? Sau sa se faca tamplari? Nivelul unei societati nu este dat de cele cateva varfuri ale ei ci de marea masa a ceea ce se cheama la noi in educatie mediocritati. Cu cat ai mediocritati mai pline de respect de sine cu atat vei avea tamplari/zugravi, etc. mai buni si mai constienti de valoarea lor in societate si implicit o societatea mai civilizata in ansamblul ei. In scolile noastre se lucreaza cu 3-4 varfuri, se face disciplina in restul timpului cu 3-4 huligani iar de "mediocritati" nu se ocupa absolut nimeni. Iar asta se vede mai tarziu cand chemam un mester sa ne repare buda... "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
Un copil poate fi mediocru la foarte multe lucruri, exceptional la unul si bun la vreo doua. Lupta mare e ca fiecare sa-si gaseasca drumul.
Un tamplar bun e un om cu maini de aur, pasare rara azi. Ca si un gradinar, un pantofar, un bucatar, un cofetar, sau un croitor bun, toti acestia pot fi artisti in meseria lor. Probabil ca in alte tari sunt si platiti pe masura.
Daca n-am mai imparti lumea in licentiati si restul lumii, n-ar mai alerga toata lumea dupa diplome fara acoperire, ci am pretui competentele reale , sufletul si mintea fiecarui om.
Am cunoscut persoane, in varsta de de treizeci de ani sau mai putin, posesoare de diplome cu nume pompoase, care nu citesc, n-au citit si nu simt nevoia sa citeasa nimic, in afara de reviste glossy, cu un vocabular si o cultura generala jalnice, preocupate doar de succesul social, de jobul bine platit de care se plang si pe care-l practica fara nicio placere, de impresionarea sau dupa caz de demolarea sefului, dar mai ales, de epatarea celor din jur... fructele scolii si societatii din ultimii ani!!! Si mai rau,al caror suflet nu tanjeste dupa nimic, nu simt nevoia sa se exprime in niciun fel, pentru orice ramura a vietii lor, suprema realizare e sa gasesti pe altul s-o faca si tu doar sa ai de unde sa-l platesti.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
Tonnia spune:
Simali, ai perfecta dreptate, copilul ala de 6 e descalificat si ca om, nu e bun de nimic, el ar trebui valorizat un pic in ochii lui si ai celorlalti, cu ce are el bun, poate e voluntar, altruist, priceput, altfel el iese cocosat din scoala si o sa fie si un zugrav de 6.
Pana la urma asta e cheia, copilul trebuie sa iasa increzator din scoala, lupta mare incepe dupa aia, scoala e un fel de loading, daca el iese gata frant e pierdut.
sorana spune:
Eu nu cred ca un copil sub 12 ani (am ales cifra asta arbitrar, stiu ca fiecare copil se deszvolta diferit, etc) poate fi lasat liber sa faca ce vrea, cum zice accept. Sunt minori, nici justitia nu ii considera responsabili, au tutori daca nu au parinti - si toate astea au o baza reala - copii nu sunt responsabili. Cum zicea cineva copiii nu vad (si nu au cum sa vada) intregul tablou. Nu are cum un copil de de 14 ani sa inteleaga ca isi pune toata viata pe o anume traiectorie daca alege sa faca o scoala de meserii in locul unui liceu de exemplu. Stiu oameni maturi care isi acuza parintii ca nu i-au impins sa mearga la scoala. Oameni cu 4 clase sau cu 10 clase.
Inclinatia naturala a omului e spre lene. Si e normal sa fie asa. Uneori chiar foarte constructiv. Din lene inventezi scara sa te urci mai usor in pom sa-ti iei o banana. Nu cred ca un copil lasat sa faca ce vrea va alege sa invete. Celputin nu lainceput,in clasele primare. Poate ca va alege sa invete atunci cand va intelege ca este important dar e posibil ca atunci sa fie prea tarziu.
Scuze de off topicul lung.
Sorana si Monica (7 ani)
accept92 spune:
| citat din mesajul lui Tonnia Simali, ai perfecta dreptate, copilul ala de 6 e descalificat si ca om, nu e bun de nimic, el ar trebui valorizat un pic in ochii lui si ai celorlalti, cu ce are el bun, poate e voluntar, altruist, priceput, altfel el iese cocosat din scoala si o sa fie si un zugrav de 6. Pana la urma asta e cheia, copilul trebuie sa iasa increzator din scoala, lupta mare incepe dupa aia, scoala e un fel de loading, daca el iese gata frant e pierdut. |
Se dramatizeaza prea mult. Nici macar nu cred ca cine afiseaza o atitudine de genul acesteia crede ce spune. Eu luam la scoala un 3 si ma durea in cot, nu ma simteam nici cum cocosata. Problema era cu mama. Ea intr-adevar era pierduta in fata unei astfel de note a mea. Pledez si eu pentru datoria profesorilor de a isi respecta elevii, pe toti in mod egal, si pe cei de 10 si pe cei de 5. Nici un elev nu trebuie umilit, nu este nimic umilitor intr-o nota mica, doar atitudinea profesorului poate fi gresita. Normal ar trebui sa transmita tuturor mesajul 'sunt sigur ca poti mai mult'. Cu asta sunt deacord. Cu dramatizarea si jalea unor parinti nu pot fi. Desi am spus ca eu nu vad nici o parte buna a sistemului, nici nu cred ca el sta la baza 'taierii aripilor' copiilor, ci atitudinea parintilor. In sensul asta pot sa-i dau un pic de dreptate lui simali in ceea ce priveste transmiterea unor mentalitati si atitudini de la generatie la generatie...dar eu odata ce mi-am dat seama ca sunt resite refuz sa le adopt.