Comentam impreuna : Scriitoare
Raspunsuri - Pagina 7
Ingrid S spune:
Liadorian, tare, tare ma bucur ca ai revenit.
Nu, din pacate n-am citit Bentoiu. Dupa Lolita am cumparat/primit alte carti. Prima si a doua parte a Timpului.. au ramas necitite. Doresti o lectura in tandem? Doar daca ai rabdare pana termin primul volum.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
rrox3 spune:
Eu tot va spionez din umbra de ceva - multa - vreme. N-am talent la critica literara si ritmul in care-mi permite timpul sa citesc, e departe de al multora dintre voi. Dar, daca ma-ngaduiti, vreau sa mai nominalizez doua scriitoare.
Mi-au placut si Ahdaf Soueif cu a ei "Harta iubirii" si chiar cu "Te port in gand" (ca venii vorba de scriitoare arabe) si Isabel Allende cu "Casa spiritelor".
In biblioteca mea predomina scriitorii si la fel se intampla si in bibliotecile fetelor mele. Cred ca sintagma inca-i valabila, cantitativ vorbind.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
liadorian spune:
Ingrid, si eu ma bucur mult sa te regasesc. Mi-ar placea sa citim impreuna cartile astea; daca te decizi s-o faci, da-mi un semn si reiau si eu primul volum. Oricum, nu-i nicio graba, gaseste tu un moment potrivit pentru tine. Am ce citi intre timp!
Si poate, poate, dupa Annie Bentoiu citim si www.curteaveche.ro/Cartea_realitatilor_fantastice_Jurnal_-3-6" target="_blank">jurnalul lui Alice Botez sau www.curteaveche.ro/Viata_noastra_cea_de_toate_zilele-3-901" target="_blank">cartea Sandei Golopentia. Asa, ca idee...
Ingrid S spune:
Liadorian, am deja un Patapievici pe noptiera. Intr-o saptamana il citesc (poate mai repede, dar vreau sa-mi distilez impresiile). Dupa, incepem amandoua primul volum de Bentoiu, daca doresti sa-l recitesti.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
monixy spune:
Roxana , bine ai venit ! Nu mai sta in umbra , hai si la cercul de lectura !
N-am citit cartile mentionate de tine , povestesti un pic despre ele?
Lia si Ingrid , Timpul ce ni s-a dat era si alegerea Teodorei , abia astept sa va citesc impresiile dupa ce veti termina lectura . Eu am citit(am ajuns la jumatate)din jurnalul succint (308 pag.)"Memorii 1944-1947" ce a stat la baza celor 2 volume amanuntite , si am o mare admiratie pentru modul elegant de exprimare (specific unui timp al valorilor)in care descrie istoria individuala si sociala a unor momente dramatice .
Cartile pe care le propunea Lia ,unde pot fi gasite (pe site-ul respectiv sunt indisponibile )?
La subiect acum , cred ca am omis ce era exact sub nas , adica tema maternitatii , asta da tema specifica , dar eu nu reusesc sa ma gandesc acum decat la cartea de poezie "Cerul din burta" a Ioanei Nicolaie , alte titluri?
speed spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 Eu tot va spionez din umbra de ceva - multa - vreme. N-am talent la critica literara si ritmul in care-mi permite timpul sa citesc, e departe de al multora dintre voi. Dar, daca ma-ngaduiti, vreau sa mai nominalizez doua scriitoare. Mi-au placut si Ahdaf Soueif cu a ei "Harta iubirii" si chiar cu "Te port in gand" (ca venii vorba de scriitoare arabe) si Isabel Allende cu "Casa spiritelor". In biblioteca mea predomina scriitorii si la fel se intampla si in bibliotecile fetelor mele. Cred ca sintagma inca-i valabila, cantitativ vorbind. Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
bine ai venit rrox eu te citesc demult din umbra pe la cabinetul psi mi-a placut si mie foarte mult "Casa spiritelor" ,m-a fascinat atmosfera cartii si m-au impresionat personajele. am citit inca vreo alte 2 carti de ea dar nu am regasit vraja din "casa spiritelor"...
liadorian spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ingrid S Liadorian, am deja un Patapievici pe noptiera. Intr-o saptamana il citesc (poate mai repede, dar vreau sa-mi distilez impresiile). Dupa, incepem amandoua primul volum de Bentoiu, daca doresti sa-l recitesti. Ingrid S si Diana Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede. Vauvenargues |
E bine. Intre timp citesc si eu www.bookiseala.ro/carson-mccullers-inima-i-un-vanator-singuratic/15343.html" target="_blank">Inima-i un vanator singuratic si-mi fac un pic de liniste in creieri.
monixy, cred ca sunt sanse bune s-o gasesti pe Sanda Golopentia intr-o librarie serioasa sau, daca nu, www.procarti.ro/index.php?P=product&products_id=22553" target="_blank">aici. Cartea lui Alice Botez pare sa fie disponibila www.bookshouse.ro/librarie/product_info.php?cPath=46&products_id=320&osCsid=n73mcvmqc1oq38mptufnbga9j7" target="_blank">aici. Sper ca-a serioasi tipii astia de pe net si livreaza la timp (asta daca te decizi sa comanzi cartile la ei.)
rrox3 spune:
Multumesc, o sa mai maltratez putin cuvintele pe aici daca tot mi-ati dat nas
Ahdaf Soueif este o egipteanca, care se imparte cumva intre Cairo si Londra. Te port in gand e o colectie de texte scurte, pline de atmosfera, emotii si experiente feminine intre doua lumi (Orient si Occident), insa Harta iubirii e un roman complex. In esenta e experienta unei tinere jurnaliste americane ajunsa in Egipt impreuna cu cufarul "uitat" al strabunicii sale englezoaice. In timp ce-si cunoaste partea de familie egipteana si ia contact cu Egiptul actual, tanara citeste manuscrisele din cufar, descopera povestea de iubire dintre strabunica ei (o Lady) si un Pasa egiptean. Partea interesanta e descrierea fidela a Egiptului (si nu numai) atat din perioada ecupatiei britanice, cat si din prezent. Plus scriitura ei maiastra, lumea magica pe care o creeaza, atmosfera de poveste. Cumva in stilul lui Garcia Marquez, dar si al Isabelei Allende.
Atat ea, cat si Allende scriu tipic feminin, dupa parerea mea. Cu totul altfel decat ar scrie un barbat. Si le iese de minune.
Dealtfel Harta iubirii a fost roman finalist la Booker Prize 1999. A aparut la Polirom, de ceva vreme.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
monixy spune:
Lia , multumesc pt. raspunsuri
Roxana , foarte frumos ai rezumat subiectul si atmosfera , am trecut cartile pe lista de cumparat .
Ma intreb , asa de amorul artei , ce indicii folosesc detectivii literari pt. a clasifica o scriere ca fiind feminina sau masculina (in cazurile in care persoana ce a scris textul insista sa-si pastreze anonimatul)?
liadorian spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lilanda Carson McCullers - foarte interesanta (si cu o viata agitata). Scrie calm, frumos, clasic insa undeva, sub aparenta asta, e ceva pervers, nerostit, dar implicit. Personajele ei sint in criza ori nevrozate, insa atmosfera e de un calm imperturbabil. Mie imi aminteste cumva de versiunea soft, lipsita de brutalitate, a lui Elfriede Jelinek :) Recomand doua carti de McCullers: "Balada cafenelei triste" si "The Member of a Wedding" (tradusa ca "In vara aceea verde..."). "I am a deeply superficial person" - Andy Warhol |
Cred ca paragraful de mai sus descrie foarte bine proza lui Carson McCullers. Eu am inceput cu Ceasornic fara minutare, apoi am citit Rasfrangeri intr-un ochi de aur si am terminat acum Inima-i un vanator singuratic. Cam asta a fost si ordinea in care mi-au placut, de la putin spre mult.
Cel mai ambitios ca miza, cel mai amplu dintre cele pe care le-am citit eu si cel mai puternic e ultimul de pe listuta mea. Epic, creste foarte frumos - cumva, ca o floare care se deschide progresiv - in jurul lui Singer, personajul mut (da, si se numeste Singer!). Subiectul aseaza intr-un echilibru bun temele sociale cu cele ale eului iar conflictele fierb subteran (hranite, cred, si de-o seama de ambiguitati sau blancuri in naratiune - nu stiu daca Biff e un pedofil "latent" sau pur si simplu un ins cu instincte paterne contrariate; de ce nu comunica Singer cu cei trei muti pe care ii intalneste in finalul romanului? etc.). Pe langa asta, moartea e aproape dezamorsata ca sursa de dramatism si chestia asta m-a surprins: X moare si cu asta basta, in trei cuvinte e totul spus. (Nu dau mai multe detaliie, poate e cineva curios sa citeasca romanul.)
Personajele sunt incredibile, mi-a placut la nebunie Mick, cu cele doua "camere" ale sufletului ei, camera interioara si camera exterioara. Intensitatea cu care isi traieste visul m-a tot facut sa sper ca intr-un fel, undeva, candva, visul acela va deveni realitate iar muzica din mintea ei va invada si "camera exterioara"...
Pe scurt, cartea asta mi s-a lipit de suflet. E genul ala de carte care ramane ascuns in tine si dupa ce ai impresia ca ai uitat-o, pe are poti s-o deschizi undeva, la intamplare, ca citesti 30 de pagini si sa te simti absorbit de poveste, de vreun detaliu care te tot urmareste. Cam cum i se intampla si lui Mick cu muzica pe care o asculta...
De citit, zic eu. (Eu am cumparat-o de www.bookiseala.ro/carson-mccullers-inima-i-un-vanator-singuratic/15343.html" target="_blank">aici - au cel mai bun pret, au si livrat-o repejor.)