Comentam impreuna : Scriitoare
Raspunsuri - Pagina 8
liadorian spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monixy Ma intreb , asa de amorul artei , ce indicii folosesc detectivii literari pt. a clasifica o scriere ca fiind feminina sau masculina (in cazurile in care persoana ce a scris textul insista sa-si pastreze anonimatul)? |
Is si eu curioasa ce-ar raspunde un detectiv dintr-asta. Eu sigur n-am nas pentru chestiile astea - am citit "Memoriile lui Hadrian" de cateva ori si n-as putea spune nici picurata cu ceara care-s calitatile "feminine" ale scrisului lui Yourcenar (daca or fi existand...); cand am citit pentru prima oara "... Sa ucizi o pasare cantatoare", mi-am zis in sinea mea ca Harper Lee e un tip extraordinar, cu un mare cap pe umeri si cu o forta narativa impresionanta.
monixy spune:
Am impresia ca impartirea in categorii feminin/masculuin tine de modelele noastre culturale , stilul/tema mai sensibil(a) ar fi mai potrivita unei femei , iar stilul/tema mai dur(a) unui barbat , ceea ce se dovedeste a fi eronat in destule situatii.
Poate anumite amanunte(de stare , de implicare) par mai probabil a fi cunoscute/observabile de catre unul anume dintre genuri .
Eu am citit de Marguerite Yourcenar "Povestiri orientale" si am avut impresia ca unele dintre ele sunt scrise exact din perspectiva unei femei , (despre altele , pareau a avea autor neutru ).
Am editat ca sa zic si ceva concret in legatura cu autoarea sus pomenita , din toata cartea mi-au placut 2 povestiri "Izbavirea lui Wang-Fo "(pictorul pierdut in propriul tablou - stil neutru) si "Cea din urma dragoste a printului Genghi" (fosta iubita , dintre multele , dragoste fidela , uitata insa de iubit-stil feminin) ; ar mai fi si altele (care nu mi-au placut in mod deosebit) pe care le-as incadra la stil masculin , de ex "Kali" -zeita cu cap de inger si trup de demon , ruptura asta in viziunea asupra femeii mie mi se pare mai degraba masculina .
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monixy Roxana , foarte frumos ai rezumat subiectul si atmosfera , am trecut cartile pe lista de cumparat . Ma intreb , asa de amorul artei , ce indicii folosesc detectivii literari pt. a clasifica o scriere ca fiind feminina sau masculina (in cazurile in care persoana ce a scris textul insista sa-si pastreze anonimatul)? |
Multumesc monixy Abia am revenit din vacanta si daca tot am zis de scris tipic feminin ma simt datoare sa explic.
Eu am observat niste diferente in cazul unor femei scriitoare, nu in cazul tuturor. Pur si simplu isi construiesc altfel personajele, din alte detalii si trasaturi, din alte amanunte edificatoare. Simti perceptia feminina. Lucrurile care conteaza difera. Asta insa nu-i valabil pentru toate scriitoarele, d-asta am si simtit nevoia sa specific despre Soueif si Allende ca scriu tipic feminin. Admit ca poate fi doar perceptia mea
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)