Comentam impreuna : Scriitoare

Comentam impreuna : Scriitoare | Autor: monixy

Link direct la acest mesaj

"Scriitoare" este tema cercului de lectura nr. 13 . In cadrul ei au fost propuse multe carti interesante , cele mai multe voturi primindu-le "Jurnal in piatra " de Carol Shields (discutata intr-un subiect separat).
Deoarece si tema insasi este foarte generoasa , atragatoare , simpla si complexa in acelasi timp , ar putea naste (ca sa ramanem tot in zona feminina) discutii interesante .

Teodora spunea la "organizatorice" ca a descoperit 2 autoare deosebite . Asteptam sa aflam despre ele , Teodora !

Llaura , povesteai despre Margaret Atwood ; am citit un interviu cu ea in "Dilemateca" si mi-a placut mult non-conformismul si umorul asocierilor de sensuri , si autoportretul pe care si-l face ca proto-feminista (considera feminismul unitar ca o inventie ). Ce parere ai despre ea ?

Revenind la general , mai e valabila sintagma "femei in tara barbatilor " referitoare la scriitoare ? Si exista un specific feminin in scrierile lor ?


Haideti la discutii !







Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Margaret Atwood este o icoana canadiana (e printre altele Companion of the Order of Canada, are activitate politica cam de stanga dupa gustul meu, e in Green Party care-i un fel de partid fantoma) de care (spre rusinea mea) nici nu auzisem inainte sa ma mut in tara asta. In care m-am mutat bazandu-ma pe prejudecata "e al cincizecisiunulea stat", ceea ce din multe puncte de vedere e adevarat si din si mai multe nu e
De lene cred, tendinta mea e de a cauta informatie si sensuri in literatura, de aici impulsul de a cauta autori locali. Margaret Atwood insa a ramas la stadiul de proiect, adica vad prin ziare ce face (mai conduce un hibrid, mai merge la un rally al Blocului Quebecois, se mai uita la hockey) dar carti de ale ei nu am apucat sa citesc , mereu prea multe carti pentru prea putin timp...cine stie, poate apucam sa citim impreuna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Cred ca perceptia de statut "secundar" al scriitoarelor nu mai exista de mult de tot, dinainte de 1900. Cel putin asa reiese din autobiografia lui J. K. Jerome, pe care o recomand oricui. Scrie foarte frumos despre toate scriitoarele si scriitorii contemporani, prietenii lui.

Pe alta parte, Middlemarch de G. Eliot este considerat cel mai important roman de limba engleza (in sens istoric), la fel cum Mobby Dick este cel mai important pentru literatura americana. Ahmatova domina poezia ruseasca in secolul XX, de Beauvoir eseistica din Franta dupa razboi, iar in literatura contemporana nu are sens deloc sa vorbim despre "statut".

Eu am mai multe "favorite" dar n-am timp sa scriu acum asa cum merita ... mai tarziu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Pentru scriitoare exista un premiu prestigios, Orange Prize for Fiction, care rasplateste anual cel mai bun roman in limba engleza; aveti aici www.orangeprize.co.uk/show/feature/Orange-past-winners" target="_blank">o lista cu castigatoarele.
Eu am mai scris despre cartile care imi plac, dar, cum nu am elocinta Mihaelkai :), nu cred ca am reusit sa conving multa lume sa citeasca www.tomatacuscufita.com/2008/09/28/citind-lolita-in-teheran/" target="_blank">"Citind Lolita in Teheran", de Azar Nafisi, una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit in ultimii ani.
O alta carte care mi s-a parut minunata e Drumul spre casa, de Rose Tremain, roman care a primit de altfel premiul Orange; este povestea unui emigrant de 42 de ani din Europa de est, care sosit la Londra porneste de jos, de la dormitul sub cerul liber si ajunge sa isi implineasca visul de a-i ajuta pe cei de acasa. E o carte trista si f frumoasa, careia ii dau tot 5 stele, ca precedentei.
Pentru ca m-am pornit sa scriu si nu ma mai pot opri :), va recomand si cartea turcoaicei Elif Shafak, www.bookblog.ro/ionuca/citate-bastarda-istanbulului/" target="_blank">Bastarda Istanbulului(despre genocidul armenilor din 1915, dar si o carte cu multe femei si cu "izul" Stambulului, ar fi numai buna de dezbatul la cercul de lectura) si cele doua carti ale Aurorei Liiceanu aparute recent la Polirom, www.polirom.ro/catalog/carte/prin-perdea-3524/" target="_blank">Prin perdea si www.polirom.ro/catalog/carte/rendez-vous-cu-lumea-3686/" target="_blank">Rendez-vous cu lumea. Gata deocamdata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Teodora , chiar ma gandeam cum de ne-a scapat tuturor la propuneri "Citind Lolita in Teheran" . Dar poate reparam situatia la o tema viitoare cu scriitori arabi (sau a fost deja? imi cer scuze , dar o vreme n-am urmmarit forumul si inca n-am reusit sa citesc toate capitolele de lectura anterioare ). Clar , eu o am deja pe lista (care creste intr-o zi ca altele intr-un an ).
Multumesc pt. prezentarea listei premiului Orange , cu siguranta in selectarea cartilor de citit e un indiciu bun , asa ca si Rose Tremain a ajuns pe lista .
Aurora Liiceanu e o femeie psiholog sensibila si cu talent in exprimari artistice a conceptelor psihologice , la fel cum Gabriel Liiceanu face acelasi lucru cu cele filosofice (dar armonia artistica nu-i suficienta pt. viata reala de cuplu , se pare ). Am citit "Prin perdea" si , printre altele , mi-a atras atentia fragmentul ce cuprinde opinia lui C. Noica despre femei , care n-ar trebui sa studieze filosofia , foarte rar ele putand fi "vizitate de concept " . Hm , misoginism unde nu te astepti ...Nu era contemporan cu Hannah Arendt ?

Sa fac si eu o recomdare romaneasca : "Intoarcere in secolul 21" de Ioana Parvulescu , despre viata ei de literat (elegant invesmantat in cuvinte) prin jungla urban livreasca a secolului nostru (si "Intoarcere Bucurestiul interbelic" si "In intimitatea secolului 19" -pt. admiratorii frescelor culturale cu nostalgii romantice ).

Llaura , absolut se impune sa facem cunostinta literara cu Margaret Atwood , fiind pe teritoriul tau , tu esti sefa de proiect .
Mai povesteste despre ce iti place si ce nu-ti place in romanele scriitoarelor ! (Cred ca tie nu ti s-ar potrivi recomandarea mea de mai sus , am impresia ca esti om de actiune , nu de reverii ).


Beren , statutul secundar al scriitoarelor exista inca in biblioteca mea , m-am apucat de recensamantul pe sexe , si , "surpriza" , scriitori sunt mai numerosi . La voi cum e ? Pe de alta parte , in aceasta zona a "realului" , numarul nu-i acelasi lucru cu valoarea , ca in matematica . Asteptam lista ta cu aprecieri !
(desparti omul de scriitor ? , ca Simmone de Beauvoir a fost si colaborationista , scuze daca gresesc cumva !)


Cine mai are scriitoare de laudat sau criticat sau carti pe tema , poftiti la taifas!



http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Teodora, eu de la tine am auzit de Lolita acum vreo trei ani parca, mi-a placut tare si apoi am realizat ca eram vecina cu Azar Nafisi la vremea respectiva, ea fiind profa de ceva women studies la Johns Hopkins University; ca si denizel am vrut sa-i scriu dar nu i-am scris niciodata, numai imi imaginam cum ia metroul zilnic din aceeasi statie ca si mine Eu am Lolita mea, este o femeie frumoasa cu val si doi copilasi marunti, o vad des la walmart in cartier cu copiii, mereu vorbeste la telefon si intrucat n-are o mana si pentru el telefonul, are unul flip si si-l propteste in val, foarte original hands-free Aspectele practice ale credintei
As citi si eu Aurora Liiceanu, dar nu prea am acces la carti in limba romana.
Mie una si Hortensia Papadat-Bengescu mi-a placut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Teodora, saptamana asta fac rost de 'Citind Lolita in Teheran' - ca sa vezi ca m-ai convins:). Ma tin s-o citesc de vreun an - tot de la clubul cititorilor m-am molipsit de dorinta - dar tot uit si ma iau cu altele. Acu' - gata!

monixy, ai intrebat-o pe Llaura ce parere are despre Margaret Atwood. Daca-mi ingadui, vreau sa zic si eu parerea mea:D. Am citit 'The Handmaid's Tale' - btw, a fost tradusa in romaneste mai intai ca 'Galaad 2195' si apoi ca 'Povestea cameristei'; eu as recomanda a doua traducere daca aveti de ales - si 'The Edible Woman' / 'Femeia comestibila'.

'Povestea cameristei' e una dintre cele mai bune distopii pe care le-am citit vreodata. Adica o recomand cu toata inima tuturor speciilor de femei si barbati, protofeministi sau nu. E foarte bine scrisa, are mult nerv si suflu narativ si se mai si citeste cu sufletul la gura, in buna traditie detectivistica.

'Femeia comestibila' are o idee foarte interesanta - femeia care se neaga pe ea insasi sufera razbunarea propriului trup, care refuza mancarea ca sa-i atraga atentia asupra respectivei negari - dar nu se compara cu 'Povestea cameristei'. E nasol cand produci o carte foarte buna si toata lumea iti compara restul cartilor cu Aceea:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Hai sa va spun si io una alta despre scriitoarele pe care le-am testat in ultima vreme si la care, cu siguranta, ma voi intoarce.

La jocul cu carti, odata cu "Jurnalul in piatra" al lui Carol Shields, mai recomandam "Reuniunea" lui Anne Enright, o scriitoare irlandeza care pe mine m-a cucerit prin luciditatea ei, prin nerv si abilitatea de a doza perfect realul cu suprarealul. Mi-a ramas in cap ideea ca mi-ar placea sa scriu ca ea daca as fi vreo scriitoare. Fortunately, nu-s .

Carson McCullers - foarte interesanta (si cu o viata agitata). Scrie calm, frumos, clasic insa undeva, sub aparenta asta, e ceva pervers, nerostit, dar implicit. Personajele ei sint in criza ori nevrozate, insa atmosfera e de un calm imperturbabil. Mie imi aminteste cumva de versiunea soft, lipsita de brutalitate, a lui Elfriede Jelinek :) Recomand doua carti de McCullers: "Balada cafenelei triste" si "The Member of a Wedding" (tradusa ca "In vara aceea verde...").

Toni Morrison, beautiful!!! Cartile ei sint simple si frumoase dar ...dor. Efectiv dor. Au o incarcatura umana, sociala si morala teribila. Am citit de ea "Beloved" si "The Bluest Eye", drame ale fostilor sclavi si ale familiilor lor. Dintre scriitoare, dor Doris Lessing (cu "The Grass is Singing") si Arundhati Roy (cu "The God of Small Things") au reusit sa ma mai impresioneze in felul acesta greu si inconfortabil.

Nadine Gordimer scrie barbateste. Unoeri cam plat, insa ii gasesc cartile deosebit de interesante: debaturi sociale, abordate rational, aproape academic, foooarte putin cosmetizate literar. Are forta, are coerenta...n-are umor. Am citi de ea "The Pick-Up", "The House Gun" si "The Conservationist".

Joyce Carol Oates - o recomand asa, cu jumatate de gura, fiindca mie mi se pare ca evolueaza cam inconstant pe parcursul aceleasi carti, in care gasesti, deopotriva, pasaje minunate si..mai putin. Ca in "The Gravedigger's Daughter".

Cam asa si cu Siri Hustvedt care isi sondeaza psihologic adinc si fin personajele, care creeaza scene perfecte, dar care, parca, nu poate finaliza o carte fara sa coboare standardul pe care ea insasi il impune la-nceput. I-am citit ultima carte, "The Sorrows of an American", dar sint curioasa de prima, "What I Loved", despre care am auzit doar lucruri bune.

Noh, asta pe scurt asa :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

Teodora, mi-a placut si mie mult "Drumul spre casa", am citit-o cu un nod in git...Acum citesc Marina Lewicka "A short history of tractors in Ukrainian" pe care am ocolit-o mult timp,nu stiu de ce, si care, in ciuda caracterizarilor drept funny si hilarious mi se pare foarte serioasa si trista deopotriva...

Mi-a placut mult si Lolita in Tehran, e ca si cum ai citi citeva carti deodata, o carte de critica literara, una de istorie, alta autobiografica etc...si autoarea iti devine foarte draga si aproape cu fiecare pagina...:)

Cred ca am mai scris de citeva ori despre Elspeth Huxley, am descoperit-o citind Dawkins :)....Red Strangers e o carte superba,o recomand fara retineri, apoi i-am mai citit 2 carti autobiografice, nici una la nivelul "Red Strangers" dar foarte sincere si induiosatoare...

Imi place iar foarte mult Barbara Kingsolver, mai ales "The Poisonwood Bible"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Speed, si mie mi s-a parut serioasa istoria tractoarelor, poate si pt ca si noi suntem imigranti ma gandesc?! La fel e si The Namesake (a fost propusa la tema, dar am citit-o).
Pe restul nu le stiu si drept sa zic o sa ma abtin o vreme de la facut liste, am inceput deja patru carti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Lilanda , Mihaelka , Speed , Llaura , Teodora , Beren


Viata scriitoarelor (si a scriitorilor , evident , dar despre primele e vorba in topic) e la fel de deosebita (macar la nivel sensibil) , precum sunt si scrierile lor . De aceea memoriile si jurnalele sunt atat de apreciate (Lilanda , daca tii jurnal , n-ai scapat , esti fortunately scriitoare ) . Am asa o banuiala ca multi cititori pasionati duc viata dubla (adica si de scriitor de sertar).
In ultima vreme , constat ca am adunat cateva carti din categoria de mai sus ,ma paste , probabil , o colectionarita . Iar corespondenta , scrisorile , parca ar fi un fel de proza scurta sui generis .

(apropo de Aurora Liiceanu , nu scrie fictiune , "Prin perdea" este o carte despre o perioada din viata ei , intr-o maniera foarte discreta , totusi , cum spune si titlul.)

Mergi la inceput