Comentam impreuna : Scriitoare
Raspunsuri - Pagina 2
Teodora D. spune:
Am citit o parte dintre cartile mentionate de voi, pe altele le-am pus pe lista.
In colectia Cotidianul a aparut cartea de care zicea Llaura, Porecla de Jhumpa Lahiri, mi-a placut mult de tot si, daca imi amintesc bine, am scris de ea la Club sau la Citim impreuna.
Llaura, in lipsa cartilor Aurorei Liiceanu, uite aici www.scribd.com/doc/23361578/Aurora-Liiceanu" target="_blank">un interviu interesant cu ea. Ii apare in curand o noua carte la Polirom, "Patru femei. Patru povesti", abia astept!Acum tocmai citesc o povestire de-a ei, despre iubire, in care vorbeste despre "acea atingere ciudata care uneori se intampla intre oameni si acel simtamant la fel de ciudat de o apropiere greu de definit."
Ma bucur ca am reusit sa va conving cu Citind Lolita... :-) Veti dori dupa aceea sa cititi cat mai multe carti despre Iran!
Acum imi face cu ochiul o carte scrisa de o chinezoaica, www.curteaveche.ro/Lebedele_salbatice_Trei_fiice_ale_Chinei-3-966" target="_blank">Lebedele salbatice.Trei fiice ale Chinei, nu o gasesc in librarii, dar cred ca o comand de pe net.
dulcetica spune:
Porecla de Jhumpa Lahiri e o carte scrisa cu suflet.E si film pe HBO ,insa nu e bun scenariul,regia...in fine,cartea e memorabila.Trateaza inadaptarea emigrantilor,inclusiv a urmatoarei generatii.Pe cartea mea era comentariul cuiva,scuze ca nu retin cine:personajele sint indieni in america si americani in india.E trist,nu-si gasesc nicaieri identitatea,primii debarcati intr-un mod previzibil,dar mai ales a doua generatie.Am plins...S-a mai povestit,deci nu insist,dar sigur o sa va placa.
Mie "Prin perdea" de Aurora Liiceanu nu mi-a placut.Am luat-o pentru ca rasfoind-o parea atractiv un pasaj,dar citind efectiv , mi se pare ca scoate la iveala ,printre rinduri, tot felul de frustari si ca are un cult al personalitatii supraevaluat.Nu am putut depasi aceasta impresie asa ca am lasat-o deoparte.
Mie imi place Jane Austen.Cita finete si delicate in evolutia unor iubiri,nu ca as avea ceva impotriva stilului de acum.
Revin cu alte scriitoare.
monixy spune:
Dulcetica , tu recomandai "Mananca , roaga-te , iubeste" , poate ne povestesti mai multe despre ea , mai ales ca mai exista o cititoare , Angelabv , care si-ar fi dorit sa fie citita de tot grupul aceasta carte , si macar asa o sa facem toti cunostinta cu textul
Angelabv , daca citesti aici si ai timp , cand termini cu "Sotia calatorului in timp ", poate ne impartasesti cateva opinii de lectura , cartea fiind scrisa de o femeie .
Eu cred ca ambele romane de mai sus sunt "specific feminine" , astept si alte pareri
dulcetica spune:
"Mananca , roaga-te , iubeste" de Elizabeth Gilbert
Desi e scrisa intr-un mod usurel,problema e in continuare de mare actualitate.Romanul e autobiografic.Astfel ,la 30 de ani,asimptomatic,pe Elizabeth o apuca creatia si constata ca viata ei ,care parea profund normala, nu o mai satisface.Multe dintre noi ar vrea sa-si ia poseta si sa plece in lume,ea chiar o face.Nu intelege sensul vietii,o apuca depresia,are o relatie contraproductiva,desi la inceput parea o nebunie,asa ca pleaca efectiv in lume.Fiecarui cuvint din titlu ii corespunde o perioada:maninca e calatoria in Italia,roaga-te e o perioada spirituala petrecuta in India si de iubit ,iubeste in Indonezia.
Cine n-a fost in Italia va trece destinatia aceasta ca prioritara, dupa ce va citi cartea.Mincatul devine arta si e prezentat atit de pasional ,incit iti vine sa experimentezi senzatia acut.Partea cu roaga-te e previzibila,ashram cu tot ce implica.Deja cind ajumge in Indonezia,nu mai ai nici un dubiu:viata nu-i facuta sa muncesti.E timpul pentru o schimbare!Nu lasati impulsurile sa treaca pentru ca nu veti sti niciodata ce pierdeti.
Enjoy!
angelabv spune:
Monixy,binenteles ca citesc si ma bucur ca ai insistat cu deschiderea acestui topic ! Din pacate cartea cu calatorul e imensa si la un moment dat ma cam plictisisem...acum ca am vazut filmul vreau sa citesc pentru ca sunt curioasa cum a pus autoarea trairile astea in cuvinte...Pina acum pot sa spun ca e interesanta, tipa scrie foarte bine, si personajul principal feminin e superb, iubeste fara limite ! Tipul vine, pleaca cind ti-e lumea mai draga si ea ramine sa...astepte...Ma asteptam ca ideea sa fie simpla si previzibila, asa si e, sfirsitul trist...
Nu ma pricep sa fac o analiza unei carti din punct de vedere technic, dar imi place cartea...Pe linga mai citesc si Jurnalul de piatra...
monixy spune:
Dulcetica , Angelabv
Exista carti simple si frumoase si carti complexe si frumoase .
In zilele noastre se scrie imens ,trecutul cuprinde multe valori , insa resursele de timp si bani sunt limitate (si gusturile diferite) , astfel incat ceea ce reusim sa citim e intotdeauna mai putin decat ceea ce dorim sa citim , asa incat o descriere a unei carti , facuta de altcineva care a citit-o cu adevarat , e foarte interesanta si placuta .
Eu , de ex. , gasesc ambele descrieri (facute de Dulcetica si de Angelabv) frumoase , as vrea sa citesc aceste carti , si , evident, le-am trecut pe lista fara de sfarsit .
Ziceam de specific feminin : am impresia ca dragostea romantica (ce transpare in ambele romane de mai sus) e ceva prezent in prim plan mai degraba in scrierile femeilor decat in ale barbatilor . Exista si exceptii , desigur .
Alta tema e , probabil , transcrierea universului modei , cosmeticelor si carierei , alaturi de dragoste (in)egala , in romanele chic-lit.
Teme mai rar sau putin abordate , am eu impresia (posibil sa nu am destule informatii) sunt cele de razboi (stiu doar de "Jurnalul Annei Frank " , dar acesta nu e fictiune ).
Cinismul violent parca nu e printre preferintele scriitoarelor . Apropo , Elfriede Jelinek e considerata o demolatoare cinica de iluzii ,pe care , de nu s-ar fixa pe casatorie si copii , poate as citi-o si eu (perspectiva asta sumbra asupra unei realitatii , realitate care pt. altii e foarte frumoasa, nu ma atrage). Dar as vrea sa aflu si parerile cititoarelor in cunostinta de cauza (de carte).
Recomandati ceva proza fantastica scrisa de femei ? (am citit si mi-a placut doar "Povestiri orientale " de Marguerite Yourcenar )
In literatura pt. copii , am impresia , predomina scriitoarele . Credeti ca e exemplificarea cliseului traditional al legaturii preferentiale mama-copil ? Sau o fi o sensibilitate emotionala mai mare ? Sau ce o fi ? Sau nu o fi ?
carminabulina spune:
Raspund la intrebarea "mai e valabila sintagma "femei in tara barbatilor " referitoare la scriitoare ? "
Eu zic da da, si ma refer stric la numarul scriitorilor si nu la valoarea lor.
A fost odata un topic aici pe DC, despre barbati si inventiile lor pentru a face viata mai usoara si mai placuta femeilor. Si cred ca una dintre acele "inventii" este scrisul. Pentru ca daca privim reversul monedei, avem "femei in tara barbatilor" cand vine vorba de citit.
carminabulina spune:
Si ca tot sunt pe aici, era sa uit...tocmai am terminat de citit muriel Spark cu "Mrs Brodie in floarea varstei" si am senzatia ca aceasta carte m-a facut. Simt ca nu am apucat de capatul atei...ceva mi-a scapat.
O solutie buna ar fi sa o recitesc dar si mai buna ar fi cea a unui dialog cu cineva care sa fi citit romanul si sa ma lumineze si pe mine care-i spilul.
monixy spune:
Carminabulina
N-am citit Mrs. Brodie in floarea varstei , din prezentari pare sa fie povestea unei "maestre" si a "invatacelelor" ei . Ce se intampla , ce opinii par sa fie sustinute ? Povesteste-ne si ne dam si noi cu parerea .
Llosa zicea ca a observat (pe la lansari , targuri de carte) mai multe cititoare decat cititori , si se intreba care o fi cauza ?
Angelabv , m-am tot gandit la "Sotia calatorului in timp" , asa din titlu si prezentare imi vine sa fac o comparatie (un "pic" fortata) cu Penelopa si calatoriile lui Ulisse , ce zici , cum pare ?
De la Penelopa asta , am ajuns (din nou) la Margaret Atwood cu "Penelopiada" , apoi m-am gandit la alte carti scrise tot de femei si cuprinzand o viata ,si am gasit necitita "Cartea fericirii" de Berberova .
Lilanda zicea de "Lectii de respiratie " de Ann Tyler , a aparut in colectia Cotidianul , a citit-o cineva ? (Lilanda , pe unde esti ?)
http://bazar-livresc.blogspot.com
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monixy Cinismul violent parca nu e printre preferintele scriitoarelor . Apropo , Elfriede Jelinek e considerata o demolatoare cinica de iluzii ,pe care , de nu s-ar fixa pe casatorie si copii , poate as citi-o si eu (perspectiva asta sumbra asupra unei realitatii , realitate care pt. altii e foarte frumoasa, nu ma atrage). Dar as vrea sa aflu si parerile cititoarelor in cunostinta de cauza (de carte). |
Elfriede Jelinek chiar e o demolatoare cinica de iluzii. Are un curaj aproape dement in analiza iar eu nu pot decat s-o admir pentru asta. Si pentru multe altele, inclusiv experimentele narative, vocea cu un timbru atat de puternic incat iti tiuie urechile dupa cartile ei ca dupa un concert Rage Against the Machine, si fixatia crancen-feminista pe casnicie si copii.
In fond, dupa parerea mea, ea nu face decat sa strige - elegant, corect si taios ca o incizie de bisturiu - ceea ce altele nu reusesc decat sa murmure.
Am citit doar 'Pianista' si 'Amantele', dar ma pregatesc sa incep 'Lacomie'. Btw, www.imdb.com/title/tt0254686/" target="_blank">filmul lui Haneke, facut dupa 'Pianista' e unul dintre must-see-uri, iar Isabelle Huppert e nemaipomenita.
Monixy, parerea mea e ca ar trebui sa incerci s-o citesti. Pur si simplu si fara teama. Nu se ia, sa stii:)
Edit: de fapt, in 'Pianista' nu e deloc vorba despre casnicie si copii. E vorba despre relatia mama-fiica, a carei imagine idilico-edulcorata e distrusa sistematic. Si mai e vorba despre mama-tiran, mama-vampir, care-si impinge fiica sa devina pianista si o pedepseste constant pentru ca nu e suficient de buna. Mai e vorba despre automutilarea din frustrare si despre imposibilitatea unei relatii 'normale' cu vreun barbat in conditiile date (alta decat una construita tot pe sisteme elaborate de pedepse).
Cu siguranta ca acum ti-am facut pofta:))