Comentam impreuna : Scriitoare
Raspunsuri - Pagina 3
beshter spune:
Carmina, eu am citit 'The Prime of Miss Brodie' si am si discutat putin despre ea cu musetto la 'Carti si ecranizari'. Pun aici linkul catre analiza facuta de musetto pentru ca e foarte buna: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=136180&whichpage=8
(si discutia continua putin pe pagina urmatoare)
Eu nu cred ca ti-a scapat nimic:) Unde simti tu ca te 'face' cartea?
speed spune:
monixy, in legatura cu literatura "razboinica" :) ai dreptate, ma gindesc ca e din cauza ca femeile nu au participat direct la razboaie, adica pe cimpul de lupta, in general au sustinut eroii :) de pe margine, cu scrisorele, bandaje, cusut uniforme, crescut copii,crescut animale, lucrat pamintul etc. sa nu uitam insa de Margaret Mitchell :)(plus am citit de curind "The Officer's Daughter" de Zina Rohan, not bad, not bad at all, dar nu stiu cit de relevanta e :) ca nu-s critic literar.)
de literarura pentru copii nu stiu ce sa spun, ma gindesc la cartile citite de mine in copilarie-au predominat autorii- si la cartile ce le citeste acum micuta mea-cam in egala masura autorii si autoarele...din cite am bagat de seama (fara a face studii pe tema asta-doar scotocind librariile ) autoarele moderne de carti pentru copii sunt axate pe povesti cu zine, printese, fairies, si in general orice e pink. ori dupa o anumita virsta chiar si fetitele se satura de pink si cauta nitica "aventura" :) cred ca sunt nitel incoerenta la ora asta, poate vom dezbate problema si cu alta ocazie...
Apropo de "Sotia calatorului in timp", eu nu am gustat-o deloc, cred ca cu Lilanda povesteam despre carte, ei i-a placut foarte mult, mie deloc...si am recitit-o doar ca sa ma asigur ca nu am fost intr-o pasa proasta de prima data...nu mi-a impresionat nici a doua oara, nu stiu de ce, nu mi s-a parut ca exceleaza sub nici un aspect dar poate e doar vina mea ...
Cu Margaret Atwood am o relatie speciala asa ...:) i-am citit majoritatea cartilor, ma fascineaza...adica are un talent remarcabil de a sugera anumite situatii,anumite caractere, te face sa-ti imaginezi cele mai imposibile si cutremuratoare situatii dar niciodata nu le scrie negru pe alb...la o prima citire pare frustrant, te astepti sa vezi singele rosu pe pagina alba si esti oarecum dezamagit dar ideea e deja implantata in mintea ta si nu-ti da pace pina nu recunosti ca intr-adevar e singe pe pagina alba chiar daca nu e "spelluita" pe litere...
carminabulina spune:
Mihaelka, multumesc frumos. De ce au facut-o blonda pe Mrs Brodie in film? Ma rog, nu asta era important.
Am citit si comentariile si vad ca si voi ati avut aceaiasi dilema: este Brodie naiva sau o dictatoare fara sa stie sau sa fie constienta de asta?
Sandy si tradarea ei, de ce este atat de important pt Brodie sa afle cine a tradat-o? In final aflam ca era convinsa ca Sandy a facut-o, dar oare stia ce anume a folosit Sandy impotriva ei? in ce a constat acea tradare? Daca raspunsul este "da stia" si inclin sa cred ca asta e, atunci Brodie nu mai e atat de naiva si acele cuvinte "Give me a girl at an impressionable age and she is mine for life" ar trebui sa ne ingrijoreze. Fac din ea nu un pofesor care te invata ci un dicatator care te subjuga.
Cu toate astea imi place felul ei de a privi problema educatiei de scoate ceea ce deja se afla in noi si nu de a impuia capul (intrusion parca era cuvantul), cred in aceasta teorie. Doar ca don'soara B. am senzatia ca face exact pe dos.
De retinut deasemenea ca toate elevele ei aveau o inteligenta peste medie.
Chestia asta platonica (binele, frumosul si adevarul) imi conduce mie viata, si imi doresc sa o conduca si pe a altora,,,sunt eu o Miss Brodie?
Cred ca aici m-a "facut " cartea. Ca speram sa o plac pe Miss B., existau toate premisele sa o plac dar de fapt am detestat-o. Asa ca imi era teama ca poate nu am citit eu cum trebuie sau ce trebuie de am ajuns la sentimentul asta. Acum m-am mai linistit .
E prea tarziu sa mai fiu coerenta...
carminabulina spune:
O sa scriu si la clubul cititoarlor mesajul asta scriu si aici.
Am pus la bazar niste carti poate va uitati un pic pe lista (inca nu au aparut pozele acolo) si va alegeti ceva.
Am pus toate cartile pe care le aveam de 2 ori, si am pus exemplarul cel mai bun chiar daca nu asa pare.
Ex: Un veac de singuratate am si ed veche de la BPT si de la Rao, nou nouta, asa ca la bazar am pus-o pe cea noua, si tot asa.
Asta e lista:
1.Aprilie spulberat -10 ron - editie veche, stare buna (adica nu-i rupta, nu se desprind foile, nu-i mazgalita, etc)
2. Iubita locotenentului francez - 12 ron - editie veche, stare buna
3. Manechinele - 7 ron - editie noua, stare buna, un pic rontaita de un bebelus
4. Punct contrapunct - 12 ron - editie veche, coperta uzata dar in stare buna
5. Mascaricii - 7 ron - editie noua, carte noua
6. Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus - 10 ron
7. Istoria literaturii engleze si americane, vol 2 -8 ron - de la a 2 perioada a clasicismului (1700-1744) pana la Romantism (1798-1814)
8. Antologia de la literatura espaniola hasta el siglo XIX - 20 ron - noua- culegere de texte literare in limba spaniola din evul mediu pana la naturalism si realism. Foarte utila pentru cei care studiaza limba spaniola.
9. Curs practic de limba germana - 30 ron - 2 volume, stare buna
10. Un veac de singuratate - 25 ron - nou nouta, nerasfoita :)
Spor la citit!
monixy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka [ Elfriede Jelinek chiar e o demolatoare cinica de iluzii. Are un curaj aproape dement in analiza iar eu nu pot decat s-o admir pentru asta. Si pentru multe altele, inclusiv experimentele narative, vocea cu un timbru atat de puternic incat iti tiuie urechile dupa cartile ei ca dupa un concert Rage Against the Machine, si fixatia crancen-feminista pe casnicie si copii. In fond, dupa parerea mea, ea nu face decat sa strige - elegant, corect si taios ca o incizie de bisturiu - ceea ce altele nu reusesc decat sa murmure. Monixy, parerea mea e ca ar trebui sa incerci s-o citesti. Pur si simplu si fara teama. Nu se ia, sa stii:) Cu siguranta ca acum ti-am facut pofta:)) |
Mihaelka , multumesc pt. detaliile despre cartile Elfriedei Jelinek .
Am cautat pe site-ul editurii Polirom si am rasfoit virtual cateva pagini (la optiunea "arunca o privire" -foarte buna modalitatea de a-si face un cititor o idee despre continut , pacat ca la alte edituri/librarii online romanesti nu exista aceasta optiune). Stilul nu m-a atras , dar nici nu m-a socat in vreun fel .
Subiectul pare sa ascunda o durere existentiala (asta am concluzionat eu doar din prezentari), si ca-n viata reala , exista varianta (very) sad end . Eu personal sunt constienta ca sunt foarte empatica cu cartile , si chiar ma molipsesc de atmosfera , ca urmare cel mai bine ar fi sa citesc asemenea romane intr-o perioada in care necazurile nu mai au loc de prea multe bucurii , si astfel sa nu-mi scada prea mult nivelul personal de fericire .
Speed
http://bazar-livresc.blogspot.com
Teodora D. spune:
Eu vreau sa incep o noua carte si nu ma pot hotari intre Vlastarul cuvintelor, de Iris Murdoch, Animalul inimii, de Herta Muller si Timpul ce ni s-a dat, de Annie Bentoiu, volumul doi (sper ca Ingrid e prin zona, stabilisem sa citim impreuna cartea asta). Vrea cineva sa citeasca vreuna din cartile astea si sa comentam aici? Nu ma deranjeaza nici sa citesc in paralel H.Muller cu I.Murdoch (la A.Bentoiu e mai greu, ca sunt peste 600 de pagini si s-ar lungi f mult lectura).
Speed, sa stii ca nici mie nu mi-a placut Sotia calatorului in timp, a avut pasaje care mi s-au parut extrem de plicticoase, dar si parti atractive. In orice caz, filmul nu vreau sa-l vad; singura conditie ar fi fost sa joace Gerard Butler in locul lui Eric Bana si atunci m-as fi uitat ca la P.S. I Love You, cu telecomanda in mana, deruland pana la scena in care apare el... :)
dulcetica spune:
"Lectii de respiratie " de Ann Tyler
Este viata unei familii modeste si anoste din America.Aceasta familie merge la o inmormintare si pe drum ,ea ,face o retrospectiva a vietii personale,care fie vorba intre noi nu e roz deloc.Un copil o streseaza si se incapatineaza sa-i dea inca o mina de ajutor.Asa ca o determina pe fosta nora sa-i faca o vizita cu nepoata,in baza proectiilor fostei soacre,care natural n-au nici o legatura cu realitatea si e un fiasco total.O viata care nu merita traita,nici povestita,dar Ann Tyler o face bine.Culmea ,intr-o benzinarie ,pe traseul lor spre inmormintare ,ia chiar decizia sa se desparta,isi ia poseta si coboara.Mi-a placut pasajul asta.Ii trece insa....si cind ajung la inmormintare ,spre stupefactia participantilor fac sex la etaj.Trista viata!
monixy spune:
Dulcetica
Anne Tyler , "zambete si lacrimi" (spunea alt scriitor despre romanele ei) a mai scris si "Casatorie de amatori " (pe asta chiar o sa o citesc) si "Turist accidental" , dupa care s-a facut si film .
Cred ca ea exploreaza neimplinirile , nepotrivirile in relatii (in familie , mai ales) , dar fara a fi foarte cinica (am vazut filmul de mai sus , si a ramas ca o amintire vaga).
Teodora , eu nu mai am destula energie , ca m-as fi apucat de "Vlastarul cuvintelor" , dar daca il citesti , mi-ar placea sa-l vad prezentat aici (mai simplu de gasit decat in tot clubul cititorilor) . Cred ca Mihaelka si Lilanda au citit Herta Muller si au scris la clubul cititorilor , poate una dintre ele sa mai comenteze .
Ce scriitoare ne-au mai rams de comentat de la propuneri pt. cerc ?
Simone de Beauvoir , cred . In ceea ce ma priveste , imi plac temele ei , nu-mi place deloc stilul.
Alte clasice ? Surorile Bronte , Jane Austen , Agatha Christie ?
http://bazar-livresc.blogspot.com
beshter spune:
Teodora, daca ai rabdare sa termin 'Orbirea' lui Canetti si 'Citind Lolita in Teheran';) - caci mi-a adus-o iarina, careia ii multumesc din nou, ca multa pomana isi face cu mine:), sa stii ca am de gand sa citesc 'Animalul inimii'. Voiam sa citesc 'The God of Small Things', da' n-o gaseste iarina; asa ca pan-o gaseste, poate strecor animalul.
carmina, vezi, stiam eu ca nu ti-a scapat nimic:). Sincera sa fiu, pana la sfarsitul cartii n-am fost sigura in ce proportie o detest pe Miss Brodie, in ce proportie mi-e mila de ea si-n ce proportie o plac. Si eu m-am intrebat de ce e atat de important pentru ea sa afle cine a tradat-o.
Si nu, nu cred ca esti o Miss Brodie, esti o profesoara dedicata:)
Teodora D. spune:
Am inceput ieri Animalul inimii, am citit cam o treime, e o succesiune de metafore, nu tocmai genul meu favorit. La inceput nici nu pricepeam despre ce e vorba, mi se parea ca are un iz de absurd (probabil se voia sublinierea absurditatii acelor vremuri), pe urma se descalcesc itele, dar tare ii mai place autoarei sa arunce cate o idee si sa o desluseasca abia peste cateva paragrafe.
Monixy, ai citit Femeia sfasiata de Simone de Beauvoir? Mie mi-a placut mult de tot!