Comentam impreuna : Scriitoare

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Teodora , n-am citit decat "Toti oamenii sunt muritori " in intregime (am un fragment preferat : " ceea ce are pret in ochii lor nu este niciodata ceea ce primesc , ci ceea ce savarsesc . Daca nu pot crea , trebuie sa distruga , dar oricum trebuie sa refuze ceea ce este ...") si "Al doilea sex" , fragmente .
Te rog , povesteste tu despre ea (daca ai timp ) si despre cartea care ti-a placut atat de mult , sunt numai ochi "si urechi" , chiar as vrea sa stiu mai multe (e reprezentanta feminismului , a existentialismului , si a trait si scris sub ocupatie in WW2) .

Altceva , am gasit un calendar de la o editura ,prin care se facea reclama la mai multe carti , si mi-au atras atentia : "Femeia interzisa " de Malika Mokkeddem ("limitele in care e incorsetata femeia in societatea islamica, transcrise intr-o proza poetica ,infuzata de culorile exotice ale Maghrebului") si "Azi ca maine si poimaine" de Faiza Guene ("gandurile unei adolescente magrebiene din suburbiile Parisului" ) .

Ce ziceti , v-ar placea o tema cu scriitoare arabe? Tot intreb ca sa propun ceva ce v-ar placea sa cititi cand mi-o veni randul ; acum ca am citit "Jurnal in piatra " sunt multumita cu scrisorile din acest roman (mie mi-ar fi placut ca tema sa propun -"corespondenta"); sau poate alti "tematici" vor propune "scriitoare arabe" , daca sunt multe doritoare .

Si am mai gasit (tot in calendarul reclama ) "Cuvinte nescrise" de Zhang Jie -chinezoaica ("o carte frumoasa ca o caligrama gravata in tus negru un mozaic sofisticat de chipuri si povesti"). Pare interesanta .
Din zona asta asiatica , eu am citit "Adevarata viata de gheisa " de Mineko Iwasaki (in colaborare cu Rande Brown), o carte autobiografica , nascuta din dorinta de a face cunoscuta lumii arta si traditiile japoneze adevarate , in contrapunct cu "Memoriile unei gheise" , considerata denigratoare la adresa femeilor artei, care sunt gheisele , scrisa de un american , "inspirat" de chiar "comoara nationala"(titlul rezervat in Japonia doar marilor artisti) .

Parca am facut o calatorie in jurul lumii prin intermediul scriitoarelor de atat de diferite origini , ne-a scapat ceva oare ?









http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Teodora, daca astepti, iti promit ca lecturam impreuna Bentoiu, doar ca am primit ieri Citind Lolita in Teheran, m-am focusat pe ea, deci...
La subiect, am cateva scriitoare dragi, sa nu le uitam pe surorile Bronte care, in simplitatea lor au un farmec desuet. O alta scriitoare este Pearl Buck ce a descris viata chineza cu multa delicatete, dar si cu precizie, pur si simplu mi-e drag sa-i recitesc romanele.
Am ajuns la recomandari, Katherine Mansfield e de mentionat, am citit Preludiul, un volum de proza scurta foarte asemanator dupa mine cu Harfa de iarba a lui Truman Capote, insa fara insertii fantastice (apropo, unele din schitele Harfei de iarba meritau trecute la sectiunea fantastic, imi pare rau ca am omis asta). Daca gasiti la biblioteca, anticari ori librarii scrierile d-nei Mansfield, nu ezitati sa o achizitionati.
O alta carte, scurta, dar eficienta prin mesaj este a autoarei Josephine Johnson, Acum, in noiembrie. M-am pomenit deseori gandind si visand pe marginea ei, desi in esenta e simpla, o naratiune banala: viata unei familii la o ferma americana.

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3


Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

In continuare nu am timp sa scriu asa cum merita subiectul asta, asa ca dau doar o lista de scriitoare care au avut (poate inca au) un impact enorm, in opinia mea (pe langa cele mentionate deja):

Emily Dickinson, Anna Akhmatova, Dacia Maraini, Alda Merini, Murasaki Shikibu (Lady Murasaki, romanul Genji Monogatari).

Eu le apreciez pentru originalitate, profunzime si viziune extraordinare, fiecare in felul ei.

Lecturi placute tuturor.

P.S. Monixy, in "stiinte", pentru oamenii cu adevarat de calitate, problema gender-ului nu exista deloc. Nu sta nimeni sa remarce ca Sofia Kovalevskaya nu are acelasi sex cu Leonhard Euler. Pentru cei mai putin capabili desigur ca exista sexism, cel mai adesea ca un paravan pentru propriile lor anxietati, frustrari, temeri. Asa cum e adesea in viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Teodora D.
Monixy, ai citit Femeia sfasiata de Simone de Beauvoir? Mie mi-a placut mult de tot![/teal]

Eu am citit-o, sper sa fi fost asta la care te referi tu, ca eu am citit-o in engleza. Este o nuvela de fapt, nu-i asa, despre o doamna la vreo 50 de ani, casnica de meserie, cu copiii plecati la casele lor, care afla ca sotul are o amanta si in final este chiar parasita? Daca asta este, si mie mi-a placut. Drama clasica a femeii care traieste strict prin familie, familie care intr-un fel sau altul, isi vede de viata ei. Simone de Beauvoir are asa un stil care iti sfasie trairile, subiectul in sine este atat de banal, dar construieste un munte de emotii, ganduri, sperante, frustrare, judecati in jurul lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Daca v-a placut 'Femeia sfasiata', sa vedeti ce-o sa va placa 'Zilele regasirii mele' - Elena Ferrante. Cucoana se pare ca e un fel de Thomas Pynchon feminin - adica nimeni n-a mai vazut-o de nush cati ani, nu da interviuri etc - dar dincolo de aceste trivia, cartea e nemaipomenit de misto, avand in vedere cat de banala e tema femeii parasite pentru una mai tinerica.

Edit: personajul Elenei Ferrante citeste si citeaza la un moment dat din 'Femeia sfasiata'.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

P.S. Monixy, in "stiinte", pentru oamenii cu adevarat de calitate, problema gender-ului nu exista deloc. Nu sta nimeni sa remarce ca Sofia Kovalevskaya nu are acelasi sex cu Leonhard Euler. Pentru cei mai putin capabili desigur ca exista sexism, cel mai adesea ca un paravan pentru propriile lor anxietati, frustrari, temeri. Asa cum e adesea in viata.


Beren , nu inteleg de ce imi explici mie un asemenea lucru !!!
Daca ai pomenit de sexism , in sensul ca nu mai e decat un pretext , se poate intelege ca eu am opinii feministe care sustin contrariul !
Da , pot spune ca sunt o feminista , doar in sensul de a sustine drepturile femeilor , dar nu impotriva valorilor culturale sau stiintifice , de orice gen(der).
Am pomenit la acest subiect doar ca anumite scriitoare sunt feministe , alte opinii , pro sau contra , nu-mi amintesc sa fi desfasurat !
Sintagma "Femei in tara barbatilor " este titlul unei carti aparute in colectia Cotidianul , care prezinta scriitoare din alte epoci , si am considerat-o ca un bun punct de pornire al discutiilor , trecut , prezent , viitor , diferente intre ele sigur exista .

Vad ca , din pacate , pe la anumite subiecte , se comenteaza ce nu am zis (chestii absurde) si nu se raspunde la ce am intrebat (chestii prietenoase) , libertate de alegere si exprimare . Nu urmeaza intrebarea retorica "de ce?" .


http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Citat:
Si am mai gasit (tot in calendarul reclama ) "Cuvinte nescrise" de Zhang Jie -chinezoaica ("o carte frumoasa ca o caligrama gravata in tus negru un mozaic sofisticat de chipuri si povesti"). Pare interesanta .

Asa mi s-a parut si mie, interesanta, am cumparat-o, m-am chinuit cu primele 50 de pagini, o invalmaseala de personaje si evenimente in ordine ne-cronologica, din care cu greu am priceput ceva (banuiesc ca nici traducerea nu e grozava), pe urma am inceput sa pricep, dar m-am plictisit ingrozitor si am abandonat-o pt ca nu mai suportam gandul ca am o carte slaba de terminat...asa ca nu pot sa o recomand.

Despre "Femeia sfasiata" am scris aici, e cartea pe care a citit-o si Buflea, plus inca doua povestiri. Din pacate nu imi mai amintesc mare lucru din celelalte carti ale Simonei de Beauvoir pe care le-am citit, decat ca mi-au placut. Am notat sa caut "Zilele regasirii mele".

Am si cele doua carti cu gheisele, de care scrise Monixy, dar nu am citit-o decat pe cea "comerciala", care mi-a placut, e faina! :-)

Ingrid, te astept cu Annie Bentoiu, voiam sa ma apuc de ea, dar o prietena a inceput o carte castigatoare a premiului Orange si cred ca o voi citi in paralel cu ea. Plus ce mai am eu de terminat.
Am in biblioteca parintilor o carte de Katherine Mansfield, publicata pe vremea cand era bunica fata, daca spui ca scrie bine am sa o citesc. Autoarei i-a aparut si un jurnal, la editura Art.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Monixy, un subiect despre scriitoare arabe ar fi o incantare. Am citit eu Femeia interzisa, mi-a placut ca si stil, pe alocuri este poezie pur si simplu, dar are si pagini inconsistente si o oarecare "nefinisare" a personajelor.

Eu am intrat sa scriu ca o iubesc pe Arundhati Roy si ca ii astept cu nerabdare urmatoare carte...daa a inceput un nou roman!!
De curand am terminat si Zadie Smith, cu "Despre frumusete" care m-a dezamagit. Daca Dinti albi a fost o revelatie - are un umor de nestavilit- Despre frumusete n-are nici o noima, zici ca-i facuta din colaje. Este o carte ambitioasa ca si Dintii, dezbate gandirea liberala versus cea conservatoare, diferentele rasiale, teme de altfel cunoscut la Smith. Dar n-are verva si explozia din romanul de debut. N-as recomanda-o.

Voiam sa va intreb daca a citit cineva "Cartea noptii" de Silvie Germain, aparuta acum cativa ani in colectia Cotidianul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui monixy

Citat:
citat din mesajul lui beren

P.S. Monixy, in "stiinte", pentru oamenii cu adevarat de calitate, problema gender-ului nu exista deloc. Nu sta nimeni sa remarce ca Sofia Kovalevskaya nu are acelasi sex cu Leonhard Euler. Pentru cei mai putin capabili desigur ca exista sexism, cel mai adesea ca un paravan pentru propriile lor anxietati, frustrari, temeri. Asa cum e adesea in viata.


Beren , nu inteleg de ce imi explici mie un asemenea lucru !!!
Daca ai pomenit de sexism , in sensul ca nu mai e decat un pretext , se poate intelege ca eu am opinii feministe care sustin contrariul !
Da , pot spune ca sunt o feminista , doar in sensul de a sustine drepturile femeilor , dar nu impotriva valorilor culturale sau stiintifice , de orice gen(der).
Am pomenit la acest subiect doar ca anumite scriitoare sunt feministe , alte opinii , pro sau contra , nu-mi amintesc sa fi desfasurat !
Sintagma "Femei in tara barbatilor " este titlul unei carti aparute in colectia Cotidianul , care prezinta scriitoare din alte epoci , si am considerat-o ca un bun punct de pornire al discutiilor , trecut , prezent , viitor , diferente intre ele sigur exista .

Vad ca , din pacate , pe la anumite subiecte , se comenteaza ce nu am zis (chestii absurde) si nu se raspunde la ce am intrebat (chestii prietenoase) , libertate de alegere si exprimare . Nu urmeaza intrebarea retorica "de ce?" .


http://bazar-livresc.blogspot.com


Monixy, nu inteleg deloc reactia ta. M-ai intrebat "cum e la voi in stiinte" facand o paralela cu "femeia in tara barbatilor" pentru scriitoare. Raspunsul meu a fost obiectiv si in nici un fel critic la adresa ta. N-am sugerat nicaieri ca tu ai avea opinii feministe sexiste: daca vrei, scriu un mesaj separat ca sa fac lucrul asta clar pentru oricine. Iar eu insumi nu aduc nici o critica feminismului sau autoarelor care se considera feministe. Simone de Beauvoir a fost sugestia mea, dupa cum stii.

Sexismul, mai precis misoginismul exista bine mersi, din pacate chiar foarte virulent, cel putin in stiinte. Este o realitate foarte dureroasa si care nu va disparea repede, ma tem. Specific, ma tem pentru fetita mea, care ar putea alege o cariera stiintifica, unde se va lovi de atitudini misogine pe care le cunosc (cu dezgust) prea bine.

Repet, daca ti se pare ca am dat o impresie gresita despre pozitia ta si nu am clarificat inca pe deplin, te rog sa-mi spui si voi face orice efort necesar ca sa accentuez contrariul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Teodora , chiar dupa ce am scris mesajul despre cartea chinezoaicei , m-am apucat sa rasfoiesc Dilemateca de luna asta si am gasit un interviu cu autoarea , discutand printre altele chiar despre cartea in cauza ca facand parte dintr-o trilogie , si ca mai multa claritate se obtine prin viziunea intregului . Mai probabil iubitorii acestei culturi vor avea rabdare sa parcurga acest fluviu scris (eu m-am razgandit).

Mie imi place arta si cultura japoneza , dar nu si rigiditatea rolurilor feminine/masculine , exista o ierarhizare foarte stricta in societatea nipona , si asta se observa si in cartea lui Mineko Iwasaki . In acelasi timp , artistic re-creaza cele mai fine si delicate nuante ale naturii . Cultura sabiei si a florii de cires .

Lectura placuta , orice alegeti !


Beren , am editat ca sa iti raspund : cred ca e o dubla neintelegere la mijloc . Probabil a pornit de la intrebarea mea "La voi cum e?" de pe prima pagina dintr-o postare in care ma adresam tie initial , dar era in intentie un plural pt. toti cititorii , referitor la recensamantul cartilor din biblioteca , mai multi scriitori sau mai multe scriitoare . Si , de la un mic bulgare , gata avalansa . Scuze pt. neintelegere (si , daca tot esti pe fir , primeste mai multe la pachet : scuze si pt. gafa facuta la subiectul cu credinta , care consta in a-ti recomanda niste carti plus explicatiile de orientare intr-o librarie )!




http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput