Comentam impreuna : Scriitoare
Raspunsuri - Pagina 5
beren spune:
Nici o problema, Monixy, all's well that ends well. .
Cat despre recensamantul din biblioteca, la noi se dovedeste a fi cam 50-50... nu stiam! :)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Teodora D. Despre "Femeia sfasiata" am scris aici, e cartea pe care a citit-o si Buflea, plus inca doua povestiri. Din pacate nu imi mai amintesc mare lucru din celelalte carti ale Simonei de Beauvoir pe care le-am citit, decat ca mi-au placut. Am notat sa caut "Zilele regasirii mele". |
Da, da, da ..erau trei nuvele. Imi aduc aminte ca alta era cu o doamna foarte sofisticata de vreo 60 de ani care nu intelegea cum fiul ei renunta la profesia de profesor universitar si dadea vina strict pe influenta sotiei lui . Iar super clasica si banala intamplarea, dar e foarte interesant de citit din punctul de vedere (categoric gresit) al mamei care avea atat de multe asteptari de la fiul ei, care il educase intr-o anumita directie si care acum nu putea accepta ca eforturile ei au fost inutile. Nu mai stiu cum se numea nuvela asta
Teodora D. spune:
Buflea, se numeste Varsta discretiei. Sunt impresionata ca ti-o amintesti asa bine, eu mi-am amintit doar cand am citit ce ai scris tu. :)
dulcetica spune:
Scriitoare arabe?Am citit o singura carte :"Arsa de vie ,autoare Suad.
Cartea este dupa o intimplare reala.Valoarea ei artistica este relativa,insa informatiile despre viata destinata unei femei arabe sint socante spre traumatizante.Sincer,nu poti crede ca exista asemenea grozavii,ca traditia poate fi atit de inumana ,ca oamenii pot trai astfel...Cartea este o radiografie a vietii femeii arabecu potentialele ei riscuri letale,iar cazul narat frizeaza absurdul.E incredibila!
http://www.bookblog.ro/biografii-si-memorii/arsa-de-vie/
Ingrid S spune:
Mi-am adaugat inca o pana la palarie, e vorba de Azar Nafisi cu Lolita ei, care se transforma in alte si alte carti de necitit si necomentat in Teheran, cel putin asa se vrea ideea cartii.
Cum sa zic, aveam de ales intre ea si Poveste despre.. a lui Amos Oz, parca regret ca n-am ales-o pe ultima.
Daca as recomanda-o? da si nu.
Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
viviana spune:
Alergand prin librarii dupa doamne ale penelului am descoperit o scriitoare nigeriana HELEN OYEYEMI. Nascuta in '84, traieste la Londra de la 4 ani.
Citesc "Fiica lui Icar" scrisa pe cand era in liceu.
"Daily Telegraph": Fiica lui Icar este o lectura tulburatoare care nu trebuie ratata.
"Spectator": O poveste complexa si plina de farmec... acest roman bine construit reprezinta un debut spectaculos
Eu: o lectura placuta, abilitate pentru detalii cu toate ca este construita mai mult pe dialoguri. Se adreseaza direct cititorului dandu-i acestuia impresia ca sta de vorba cu el. Identitate culturala, instrainare.
Mi-a placut. Ii dau nota 7-8.
Beren: te rog ataseaza la nume si niste titluri. Poti sari peste Emily D.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
carminabulina spune:
Mihaelka "Zilele regasirii mele", am citit cartea asta intr-o noapte, ca nu mai puteam renunta la toata nebunia care lua amploare in viata eroinei, ca nu mai stiu cum o chema dar imi amintesc foarte clar numele amantei: Clara.
Nu ti s-a parut abject ce a facut Mario? Dar nu pentru ca a a prasit-o pentru una mai tanara, fiind atat de des intalnite situatiile astea iti vine sa spui din reflex "se mai intampla". Ci pentru felul in care a facut-o. recunosc ca mie mi s-au taiat picioarele si respiratia odata cu a ei atunci cand a realizat care e amanta. Ca sa fiu sincera am anticipat putin cand l-a vazut in magazin. In nici un caz insa nu mi-a trecut prin cap asta cand evoca ea o situatie din viata lor de acum 5 ani. Si intr-adevar face referie Elena Ferrante la romanul "Femeia sfasiata", pe care vreau sa-l citesc dar nu-l mai gasesc si pe care totusi stiu ca-l am prin casa.
Si inca una "Lectii de respiratie" de Anne Tyler, pe care am citit-o acum vreo 2 ani si cred ca nu ar avea sau sa ma refer strict la mine, nu ar fi avut acelasi impact asupra mea daca as fi citit-o cand nu aveam copii si nici carnet auto. Prietenii stiu de ce . este o poveste trista acolo, dar redata intr-u fel suav, discret si usor comic.
P.S. si off topic
- era undeva un subiect pe acest forum unde vreau sa dau cu subsemnata ca "DA" cu cat faci mai multi copii cu atat mai putini neuroni functioneaza. In ceea ce ma priveste aceasta...axioma functioneaza...
beshter spune:
Carmina, o, ba da, mi s-a parut abject si chiar si acum mi se ridica parul pe ceafa cand imi aduc aminte caderea libera a eroinei.
Ferrante e necrutatoare cu eroina ei - cred ca asta mi-a placut cel mai mult. Stii ce tin eu minte cel mai bine? Cum uita sa le dea sa manance copiilor si cum n-a putut reactiona cand s-a imbolnavit fiu-sau.
beren spune:
Viviana, din pacate, nu stiu daca vreuna din autoarele amintite de mine a fost tradusa in romana (inafara de Ahmatova). La Anna Ahmatova am ajuns printr-un prieten rus, care mi-a explicat ca ea este traducatoarea cea mai cunoscuta a lui Eminescu si Arghezi in rusa. Din poezia ei, as mentiona Requiem, atat pentru forma cat si pentru mesaj. Prietenul respectiv era de parere ca AA impreuna cu www.romlit.ro/marina_vetaeva_poeme" target="_blank">Marina Tsvetaeva, Joseph Brodsky si Osip Mandelstam ar fi "the four jewels" ale poeziei ruse din secolul XX.
Dacia Maraini este o autoare prolifica (a scris atat romane cat si teatru). Mie personal mi-a placut Bagheria, o carte autobiografica, dar poate cel mai important roman al ei este www.amazon.com/Silent-Duchess-Dacia-Maraini/dp/product-description/155861222X" target="_blank">The Silent Duchess, un roman extraordinar despre conditia femeii in Sicilia secolului al 18-lea.
De la un coleg italian de "suferinte" studentesti am aflat pt prima data despre Alda Merini, considerata cea mai mare poeta italiana inca in viata (oops, uitandu-ma acum pe google pt un link, tocmai am aflat ca ne-a parasit in noiembrie trecut). Volumul de versuri pe care il am eu in casa (cadou de la respectivul coleg ) se numeste Vuoto d'amore, insa exista si o selectie din poezia ei tradusa in engleza, Love Lessons.
Pe Murasaki Shikibu nu am citit-o "direct", ci repovestita. Dar am tinut sa o mentionez neaparat la un subiect despre scriitoare cum e acesta deoarece am fost impresionat de locul pe care il ocupa in literatura japoneza. The Tale of Genji a fost tradusa si in engleza si e considerata the world's first psychological novel.
viviana spune:
Genji - m-iam amintit, mi-am amintit! Am citit-o candva. Chiar o mai are mama prin biblioteca.
Numele scriitoarei, in schimb nu imi spune nimic.
Ce ti-e si cu memoria asta!
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi