Mladite si mugurasi de mai-iunie 2008 (148)
Raspunsuri - Pagina 18
Andrada79 spune:
Lorich ii ung felia cu unt, pun felia de branza sau sunca sau ung numai cu pate de ficat si apoi ii tai cubulete si el se serveste. Daca ii dau cascaval atunci il pun ras pe felie dupa care tai cubulete. Cascavalul ii place si taiat felie mare si musca direct din ea si separat ii dau si o felie de paine si mai musca din, depinde ce chef are!
Micaela06 spune:
Neata fetelor,
Mi_bebelina, sa ne dai si noua ce gasesti de constipatie ca si noi avem problema asta. daria face super tare, se chinuie saracuta, uneori are nevoie de ajutor, ma gandesc cu groaza ce s-o face la gradinita. Mie dr imi zicea sa-i dau lapte batut, nu iaurt, dar degeaba, tot asa face.
Ylari, v-ati hotarat cu gradinita? De cand incepeti?
Simona felicitari pentru casa, ca nu am apucat sa-ti zic. Cand va mutati? La voi e totul gata?
Cleo, de ce sa duci ma fata la dr? Ca e maraita si foita? Ti-am zis cum e la gradinita aia, numar fix de portii, bine nu ma gandesc ca nu se descurca Daria
si daca se plang parintii celorlati copii ca raman nemancati ii comand ei 2 meniuri ![]()
Noi ne-am hotarat, adica io, din aprile ma intorc la munci, asa ca in 2 saptamani Daria trebuie sa se obisnuiasca cu gradinita si eu cu ideea.
Lorich spune:
Andrada da, asa-i faceam si eu, cand era mai mic voia, acum nu.
Mi bebelina ar trebui sa mearga ce artilerie grea i-ai da aseara; incearca si cu multa conopida, dovlecel in papa. La noi a mers f bine lactuloza.
Micaela Robert face cam tot la 2 zile, nu-l consider constipat, ca nu se chinuie, poate asa e el. Oricum, la noi toate papile sunt luungi, babeticile varza, morcov fiert spre zero, APA MULTA, fructe, daca vrea, cerealele alea de la nestle cu ovaz si prune ajuta, iaurtul pe burta goala, si ti-am zis, pe noi ne-a ajutat in final lactuloza.
Bafta cu acomodarea la gradi, gasirea lui gradi!
Lori, mami de Robert din 9.06.2008
Copilul nu datoreaza parintelui viata, ci cresterea (N.Iorga)
YLARI spune:
Micaela, da, ne-am hotarat, de pe 1 aprilie o sa incepem. Doamne parca mai ieri nasteam si acum ii dam la gradi...........
Andrada sorry ca nu ti-am raspuns, dar nu retinusem intrebarea. Noi nu avem nebulizator, care am inteles de la toata lumea ca este extra-mega eficient... asa ca nazomer la greu in nas cu scos mucii cu batista bebelusului, apoi ophtamesone N sau pivalone (alternativ) nurofen la 8 ore cate 6 ml si stodal 3ml de 2 ori pe zi.
YLARI
EVA mea
ticker
POZE
aldaesme spune:
Na ca m-am mai uitat la poze...
gabitza sa-ti mai spun, sa nu-ti mai spun. Sunt superbi, sunteti superbi!!! Sa fiti sanatosi si sa faceti bine sa veniti sa ne vedem...candva! Mie sincer nu imi vine sa cred ca ne stim de atata amar de vreme si inca nu ne-am vazut
niciodata.
Scortisoara o frumoasa, insa desi are bucle mie nu mie se pare ca seamana cu Iasmi, dar deh, poate ca realitatea e altfel. Amandoua sunt splendide!!!
L-am vazut si pe Tiberiu uau ce mare si frumos e!!!
Bine sunt topita dupa fetele tale Adriana si dupa felul tau de a gandi!
Lu' Simonixu nu-i mai zic nimic
ca stie ea si in uikend o facem lata, lata. Fug azi in oras sa pregatesc arsenalul de vopsele si canitze. M-am gandit ca putem vopsii si oua ) fara continut, sa vedem cat le ia alor nostri sa le sparga. Iar pentru gradina am un milion de bulbi de flori si ustensile suficiente si pe marimea lor, si daca vor parintii si de dimnesiuni mai mari
. defapt daca nu va-ti prins eu i-am chemat pe oamenii astia in claca...
Chiar asa, pe la voi se facea??? La bunica se facea si imi placea de numa'...Primavara mergeam sau veneau in claca la sapat si pus una alta in pamant. Se intampla ca aproape totdeauna la claca de primavara sa ne fete una din vaci asa ca toti puradeii cu mainile murdare de pamant proaspat sapat eram pusi sa ne spalam in apa scoasa din fantana (nu va spun ce inghetati eram) dupa care primea cate un castron mare de curasta. Miammiam si acum imi amintesc gustul... La prima mea claca de primavara aveam doi ani si ceva si am picat in santul de langa gradina... La claca de vara eram la fan sau la sapat porumb, cartofi... Foarte mult nu iubeam cele din urma, ca ieseam cu bataturi, dar la fan era genial. Dupa 12 ani am avut voie sa cosesc, pana atunci numai la intors, imprastiat si strans fanul...dar mirosul...si noaptea de dupa pe care invariabil o petreceam in fanul proaspat. De multe ori la claca asta se mancau ciuperci prajite stranse de cei care mergeau la izvoare dupa apa si cirese negre salbatice, asta evident pe langa ce era prin cosul mare adus de acasa de cei care tineau claca. Aia de toamna, poate ca miros si caldura nu era asa frumoasa ca primavara si toamna...insa cules de fructe, scos de cartofi sau cules stiuleti si apoi pusi in oala la fiert te umple mereu de o satisfactie enorma...Si culesul viei, mustul si cele doua zile urmatoare i cursa pentru un loc pe wc...
Iarna torceam lana cui avea. Bunica nu prea avea ca ea avea doar 6 oi si 6 capre la stana si nu stiu cum naiba caprele alea nu faceau lana. Adica ma rog...nu avea de facut claca, asa ca mergeam la altii...si evident se lua curentul si se petrceau toate la focul vetrei si al lampilor cu petrol. trecusera de faza lumanari pentru claca
Si impleteam pentur copii familiei vestute si pulovarase, sau faceam pleduri de lana...bunica facea ciorapi... Mi-e grozav de dor de genul asta de activitati...si stiu ca nici la tara la bunica nu s emai poarta. Adica io sa ii zic lu' vara-mea aia mica sa mearga la claca la oarescine ma intreaba daca vreau sa o injur...sau in cel mai bun caz, cat se plateste. Claca era o activitate benevola in timpul careia iti era asigurata mancarea si eventual cazarea daca mergeai in alt sat. Si da mergeam si "pe sate" sau "pe hotare" cum ziceam noi. Cand bunica facea claca lucram de cu trei zile inainte sa pregatim painile si colaceii, nu, nu ma rupea, nu ma speteam, nu m-a obligat niciodata, nici macar cand deja aveam varsta "buna de munca la tzara" sa pun mana pe ceva. Tot ce am ales sa fac la tzara a fost alegerea mea - mai putin spalatul cizmelor de noroi, da' aia e alta poveste si de obligat ma obliga matusa
. Si dupa toate chestiile expuse mai sus cum sa nu am idei si cum sa nu ma topesc dupa fatuca asta mica cand si ea face cu placere. Cu ce m-am ales din clacile astea...cu faptul ca am invatat metaforic vorbind "sa prind pestele" nu am nevoie sa mi-l aduca mereu cineva.
ooops ce mesaj...dar nu n-am sa-l sterg desi imi vine
o zi buna si sanatate maxima,
Esme
belleane spune:
Casuta este chiar la 2 pasi de noi vis a vis de Parcul Circului dar spre Stefan Cel Mare.
Am dormit si noi mai bine. Piticul si-a revenit destul de bine iar eu am reusit sa dorm cu perna electrica pe burta si parca a fost mai binisor.
Andrada:Eu i-am dat 1 oscilo/zi+ Nurofen + 1 puf de olynth sau 1 pic vibrocil seara. Curatat bine cu ser fiziologic si suflat sau extras daca are nasul infundat. A mea a invatat sa sufle nasul. Nu sufla cu putere dar sufla. Am incercat si cu apa de mare din tub dar nu are asa efect de desfundare. Pentru tuse i-am dat de 2ori/zi prospan si daca mi se parea subfebrila ii pun un supozitor mic de paracetamol noaptea.
Ce mai mancam noi( am luat si noi cartea din Carrefour dar probabil ca o vor citi urmasii)
Mic dejun de obicei pasat cu furculita sa pot integra ingrediente neplacute:
-2 ori pe saptamana ou fiert destul de moale cu painica ( am primit oua de la tara sau iau ecologice- ei ii plac mai mult cele cumparate decat cele de la tara)+ suc morcov+mar
-1 banana+ 1/2 avocado+ 2 biscuiti+ 2 lingurite de branza- 1 zi /saptamana
-1 banana+ 2 lingurite de branza+ 2 biscuiti- 1 data /saptamana
-1 mar+banana+ biscuiti 1 data /saptamana
-2 mere + 3 biscuiti 1 data/saptamana
-cereale cu lapte, omleta, diverse fructe sau altele 1 data/saptamana de obicei duminica cand mananca ce mancam si noi
Pranz papa bucati+ zeama:
ciorba de pui, gaina de obicei de tara cu multe legume si taitei acrita cu bors si rosii sau supa.
ciorba de legume cu bors si rosii si cu paste/orez de 3 ori pe saptamana.
seara( bucati) pe la 6-7:
iaurt+ cereale sau simplu
piure
pilaf
paste cu branza sau cu sos de rosii
carnita cu sos de rosii
cus cus cu sos de rosii si cascaval
cascaval bucati
rulada de pui
somon la gratar cu usturoi si mamaliga- 1 data pe saptamana /duminica
friptura la gratar cu usturoi si mamaliga
budinca de branza dulce cu stafide
alte chestii gen lasagna, ciulama etc ..
seara:
2x 260 ml de lapte cu 1 lta de cereale noapte buna unul la 10 si unul pe la 6-7 dimineata.
gustari peste zi:
covrigi cu mac
paine cu miere sau gem
stafide
fructe diverse bucati : portocale, mar, mandarina, kiwi ce nu a servit la micul dejun.
actimel
limonada cu miere
Micaela06 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Lorich Foarte interesant, Robert nu pot sa zic ca sta la TV, insa daca e deschis pt noi la reclame se uita si parca e in transa si nu-mi convine, de asta ma interesa. Lori, mami de Robert din 9.06.2008 Copilul nu datoreaza parintelui viata, ci cresterea (N.Iorga) |
Poate ii urmareste pe aia sa nu depaseasca minutele de publicitate, mai stii ?
Citisem undeva ca cica sunt atrasi de reclame, datorita muzicii si culorilor.Am incercat si cereale si... dar ce ma deranjeaza e ca e tare si mare, ii rupe kurutzu.
Ylari, noi de luni incepem, eu aveam degand sa stau pana la 2 ani, ar fi tb sa incep in iulie, dar na, socoteala de-acasa...
Lorich spune:
Esme cum sa stergi???
Si eu imi amintesc tot cu mare bucurie zilele petrecute la tara, la bunici, iar "clacile" (ce fel suna pluralul) erau moartea mea... ma lua si pe mine pe la cules de porumb..imi placea mult, mult de tot si mai ales ora mesei sa zic asa, cand in jurul unui pled pus in iarba se mancau chestii reci-oua fierte, branza, ceapa, ridichi, rosii, sunca afumata si se bea apa toti dintr-un bidonoi..mai nu stiu dar toate alea aveau un gust minunat, pe care nu-l simteam acasa. Iar iarna, bunica-mea facea claca de scarmanat lana, adica o gadilam acolo si ne umpleam de un praf fin, dar deh... asa trebuia facut; si torsul, cateodata statea cu capul in poala bunicii, si impletitul, unde am invata si eu, intai pt papusi...ce mai si mie mi-e dor si pt mine intotdeauna iarna va fi asociata cu impletirea unui pulover, ciorap, ceva, lucru de relaxare maxima pe care il faceam cu bunica.
Mersi ca mi-ai amintit de toate astea, eu ma intreb daca copiii astia din ziua de azi vor mai avea cum sa guste senzatiile alea minunate, alergatul ala liber peste tot, cataratul peste tot...cu obrajii purpura.
Micaela da, poate intre timp a aflat ca mami a fost mutatat (in lipsa) la tv.
Lori, mami de Robert din 9.06.2008
Copilul nu datoreaza parintelui viata, ci cresterea (N.Iorga)
aldaesme spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Lorich eu ma intreb daca copiii astia din ziua de azi vor mai avea cum sa guste senzatiile alea minunate, alergatul ala liber peste tot, cataratul peste tot...cu obrajii purpura. |
E mai dificil dar cred ca depinde mult si de noi...De asta mi-am facut o datorie din a lucra cu fata cum lucra bunica cu mine. Acu' io si al meu, copii nebuni din parinti radioactivi, ne-am pus in gradina trei pomi (mai punem) un mar, un par si un prun...care ne simbolizeaza radacinile si care pana ajunge Lorelei la varsta cataraturlui in pomi vor fi numa' buni de asa ceva. Acu' au trei anisori la noi in gradina. Ai mei au casuta mica la tzara (zau mica, asa batraneasca) au renovat-o si au o gradina imensa si superba, de care sper sa se bucure Lorelei la maxim. Gradina are un rau ca granita, o multime de nuci batrani cativa meri si peri si o multitudine de aluni. Nu au animale ca nu merg acolo decat in uikend, ins aau vecinii lor si vaci si cai si cum se inteleg bine nu cred ca va fi Lorelei oprita sa asiste la diverse evenimente animalesti.
Noi in spirit Belgian nu avem gard la gradina din fata, nici poarta la curte, deci se poate iesi foarte usor la sosea...si nu e bine, asa ca acu' cautam ceva gard, da' doar asa sa nu iasa copilul, nu ceva masiv prin care nu se vede nimic. Probabil va fi plasa de sarma pe stalpuleti...asa goala nu arata bine dar ieri m-a lovit buna idee...pai pe toata lungimea ei am sa pun fasole care se catara si mazare si printre flori cataratoare...din alea bune de pus in salata. M-am gandit inclusiv la rosii din alea mici, ca si alea se catara...dar mai vad. Acu' evident ca abia astept sa se cumpere gardul ala!
Oare de ce am un infinit de idei complect nelegate de munca mea?
esme
cleo78 spune:
aldaesme, la noi claca faceam la bunici, in familie, veneam toti nepotii, vreun verisor/unchi etc. dar era in genul de dixtractie sau hai sa ne mai adunam ca uite, au venit de la Tulcea/timisoara etc si mai stam de vorba. Bunicii munceau, noi pe langa, ne tzineau ocupati: da-mi ceapa, da-mi usturoiul, unde sa punem patrunjelul? greblam la curatzatul viei, si la frunze uscate, etc.
Iar curasla era corasla in fundul moldovei, si mie nu imi placea
- ce fraiera eram, haha, acu ash linge orice, numai sa fie!
Nu am avut voie niciodata sa pun mana pe coasa. Nu ma lasa tataia
, ce faceam era pe furis!, eu eram cu grebla mare, trebuia sa intorc si sa strang tot, sa las luna. La cartofi, era pe 9-10 sept - imediat dupa hram. La porumb, nu erau sucifiente seceri, asha ca noi doar caram/aduceam la cladit, si mai ales culegeam bostanii si ii stivuiam.
Despre tors lana, am tors si eu. Prost, stiu, dar cum mamaia torcea in principal ca iarna se lua curentul si la lampa/lumanare/focul sobei asta era ocupatia de baza... torceam si eu, in joaca, si ce faceam io se ducea la facut covorashe de lana.
Si la cules struguri, acolo era de genul: cine a ramas cu culesul in urma? hai repede ca a dat asta noapte un inghetz si in 1-2 zile ii pica toata 'poama' pe jos. Si fiind mai multi la cules, ii gatam repede treaba.
tare nostalgic. Din pacate in buc. nu am cum sa ofer fetei toate astea - financiar vorbind. Si tzara noastra e tare departe. plus ca bunicii nu pot oferi aceeasi detashare si relaxare si naturalete cu care veedeau implicarea copiiilor in 'viata zilnica' si ritualul anual.
despre vopsit, noi avem nishte borcanele wash-able - ma gandeam ca o las pe fifi in baie sa faca, sa vopsim cateva placutze de faiantza. Ca altfel,in casa, ma duc cu capul - si asha nu sunt in toate ale mele acu..cu oboseala. O sa incerc deseara- daca mai poc.
Belleane, super ca ati gasit casa in aceeasi zona- sa pastrati gradi/scoala/dr.
P.S. esme, despre gard, pot sa sugerez unul viu? adica sa plantati voi? mai intai fixati unul de plasa, sa zicem, 1-2 ani pana se prinde/creshte/indeseste si nu mai poa fi 'gaurit' de pitici. Apoi sa scoateti plasa - mie mi se pare...inestetica. Donno, remineshcentze de vremea cand eram la pushcarie![]()
Asta ca tot plantatzi voi la greu.
o
soarele din viatsa noastra mamica natanga de pe 9.05.2008