Primul an de scoala: 2009-2010 (6)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui dinubebe

Sorana, de ce 6 litere ?

Sau te referi la etapa de inceput?

http://loredanadinu.wordpress.com/2010/02/15/lasa-ti-semnatura-pe-o-fapta-buna/

Da ma refeream la inceput. Acum cu mai multe litere . Oricum eu am preferat de la inceput sa-si citeasca cartea ei decat sa citeasca din abecedar sau culegere. Alea le citeste la scoala, e suficient .

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Ce carti citesc (sau ce carti le cititi) copii vostri? Sunt in cautare de ceva nou si nu stiu ce . Fi-mea citeste acum "Cronicile din Spiderwick", ii place, a vazut si filmul. Inainte a citit partial (adica jumate eu jumate ea ) "Fetita celei de-a sasea luni" care nu prea i-a placut (de aia am acceptat sa mai citesc si eu ca s-o terminam totusi ). Am incercat sa-i citesc eu un pic din "20000 de leghe sub mari" dar nu i-a placut, probabil e prea mult pentru ea.
Povesti clasice (gen Scufita Rosie) nu mai vrea, s-a saturat. Am mai incercat "Amintiri din copilarie" dar nu i-a placut (probabil si datorita limbajului cu arhaisme e greu de citit pentru ea - exista vreo editie prescurtata sau facuta cumva sa fie usor de citit?).

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Si a mea face nazuri la povesti,cica nu mai e la gradinita si le stie deja.
Noi ne continuam seria "Harry Potter"-o atrage si ne atrage povestea de dincolo de poveste-despre prietenie ,despre scoala,despre tradari,despre relatii,antipatii si simpatii,despre sacrifiu si despre familie.Momentan,facem pauza la DVD-uri ,ca le-a vazut de cate doua ori ,in schimb citeste cu entuziasm cartile din serie.Chestia este ca a trebuit sa le recitim si noi ca parinti pentru ca ne sunt puse tot felul de intrebari care mai de care mai complicaaaate.Sunt curioasa cum se va descurca la ultimul volum,mai greu de digerat.
Mai citeste ,in paralel, pe "Habarnam" si orice prinde de gen enciclopedie,de preferat despre animale.
Noi suntem la litera "p" si la operatii de la 10 la 20.Mai nou,trebuie sa scrie si enuntul problemei si sa formuleze frumos si rezultatul.
Pentru marti ,cica trebuie sa compuna un cantecel.Il facuse la after,dar nu si-l mai aduce aminte in intregime.Asa ca acum incearca sa-l scrie pe un caiet,sa vedem ce iese.Oricum,eu mi-am declinat competenta in domeniu.
Distractia ei favorita in casa este sa isi faca un cuibusor/cort etcsi sa-si care acolo plusurile favorite si cartoaiele.Asa ca seara sta frumos acolo ,linistita ,si citeste sau mestereste diverse lucruri gen cutie de bijuterii ,coifuri etc colile mele de hartie evaporandu-se rapid.Dar macar am scapat de etapa pictarii peretilor.
De asemenea,a constatat ca trebuie tunse papusile asa ca s-a pus pe treaba cu abnegatie.Probabil ,din cate imi amintesc din copilarie,urmeaza etapa de creare de haine-valeu,vai de capul meu ce-o sa fie prin casa.
Si,deoarece am ajuns in sfarsit in preajma varstei de 7 ani,au inceput si remarcile de genul "de ce sa fac asta,ce esti sefa mea?" si variatiuni pe aceeasi tema.
Si mai constat aparitia antipatiilor si prieteniilor speciale la after in special.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Fiica-mea citeste momentan niste cartulii micute si dragute semnate Tony Wolf,"Povestiri de Craciun",sunt 24 in total si mai are vreo 5-6 de parcurs..Am observat ca desi nu citeste inca foarte cursiv,intelege si poate povesti si raspunde la intrebari.Ei inca ii mai plac povestile,si ce bine imi pare,ca mai avem multe povesti dragute de citit si de romane are timp toata viata.Nu imi imaginez cum e sa citesti la 7 ani romane.Spunea invatatoarea ca are copii care abia leaga silabele,ca a mea e printre cei care citesc repede,si sa nu imi fac deloc probleme ca nu e cazul.A zis ca face greseli diferite,deci din neatentie,nu de nestiinta,si ca e undeva acolo "sus",ceea ce fireste ca m-a bucurat foarte tare.Si a mai zis ceva foarte dragut si are mare dreptate,ca e mai important sa vina in continuare cu drag la scoala decat sa ia FB fara greseala.
Noi am ramas la grupul "ci" si la operatii 10-20,dar le mai introduce si cate o adunare peste 20,iar in culegere a avut inclusiv 6+8 sau 16+8...Mie mi se pare ca se merge cam repede si nu imi dau seama cat de bine a consolidat ea operatiile astea,cred ca sambata ii fac un test cu punctaj sa vad ce si cum,ca la scoala nu le da punctaj.Si la romana au scris foarte mult,3 pagini de caiet tip I,dictare 15 cuvinte si 5 propozitii,copiere text de pe tabla si un dialog inventat de ei.La mate au facut...ecuatii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dinubebe spune:

Ei bine, noi abia acum ne incumetam sa citim singuri cate o poveste intreaga, si aceea cu printese, zane, cai, pui de animale, bebelusi, fetite. A inceput chiar astazi "Povestile cu zane" si a citit abia primul capitol al povestii cu printesa Florica. Noi obisnuim ca dupa ce citim ceva, mai ales la lecturile lungi, sa povestim ce am inteles. Si azi ne-am si jucat un pic de-a scriitorii, in sensul ca si eu si ea am spus pe rand ce credem ca se va intampla in capitolul 2.
La matematica, suntem inca la operatii cu 5, mie mi se pare ca de fapt cam bat pasul pe loc, dar ma consolez cu gandul ca macar isi insuseste bine operatiile si intelege logica lor (fac multe verificari ale operatiilor).
Adevarul e ca lucram mai putin la matematica, cum zicea cineva intr-un alt topic, matematica e foarte practica si in jurul nostru e plin de adunari si scaderi.
Mai nou, in timpul dinaintea lectiilor si dupa ele confectionam martisoare si flori pe care vrem sa le oferim cu mare drag doamnei si celor mai buni prieteni, asa ca suntem foarte ocupati.
Va doresc o seara frumoasa.

http://loredanadinu.wordpress.com/2010/02/15/lasa-ti-semnatura-pe-o-fapta-buna/

Mergi la inceput

Incerc sa-mi aduc aminte din copilarie. Dar atunci erau asa de putin variante .... La 10 ani am citit "Pe aripile Vantului". Jules Verne mai devreme (dar si mai tarziu). La 7 ani (eu eram a II-a) cred ca ... 1001 nopti, Alice in tara minunilor.
Harry Potter i l-am citit eu. Mi-a luat cam 1 an . A zis ca incearca sa citeasca singura primul volum. Sa vedem ce iese .
Iar "cronicile din Spiderwick" e roman dar asa, in total. Adica sunt parca 5 sau 6 carti (deocamdata avem doar 3), format mic, una peste alta o carte de-aia nu e mai mare decat "Alice in tara minunilor".

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Noi citim (adica baiatul) carticelele din colectia Adevarul, cu povestile clasice dupa care s-au facut si filme animate de catre Disney (am ajuns la "Doamna si vagabondul"). Merge greut (dupa parerea mea), insa imi place ca, desi citeste mai greu, intelege ceea ce citeste, ca dupa lectura il pun sa imi povesteasca ce a retinut.
Am fost ieri la sedinta cu parintii, foarte alarmata ca am copilul prea "lent" pentru nivelul clasei (asa intelesesem eu din discutiile cu doamna) si am rasuflat usurata afland ca doar vreo 3 tin pasul cu ritmul pe care incearca doamna sa il imprime, restul sunt asa, ca al meu. Doamna tot insista sa ii facem sa scrie mai repede, dar pe cuvant ca am incercat si tot ce am reusit a fost sa il fac sa scrie mai urat, ca se grabea, si chiar mai manca din litere (la cuvinte uzuale). Am hotarat sa o las mai moale cu el, adica sa incerc mai treptat sa ii maresc ritmul, nu asa cum zice doamna, cu dictari contra timp si transcrieri la fel. Oricum, el nu pare stresat (eu sunt cea cu nervii ascutiti) si ma bucur ca merge cu placere la scoala si invata la fel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buciurlerica spune:

Dinubebe, scuze ca mai insist cu sub.Cangurul.Spuneai ca fetita ta a facut cele 24 ex.in 25 min.Ai stat langa ea, i-ai citit un enunt, ai lasat-o sa rezolve, apoi ai trecut la urmat. si tot asa, sau ai citit tot, si apoi ai lasat-o sa rezolve, sau a citit singura? Dar in ultimul caz citirea dureaza.Eu daca stau langa ea, merge repede caci se concentreaza, daca plec, "s-a rupt filmul". Ma gandesc ca la concurs vor fi lasati sa se descurce singuri, dar in 75 min.

Intreb pentru ca am discutii mereu cu fata mea. Daca nu ma vede prin camera, la lectii, trage de timp.La fel si la scoala si ramane in urma. "jandarmul mama" nu-i prin preajma sa o grabeasca. Ai vostri copii, fac la fel? Trag de timp, o "lalaie"? Nu stiu cum sa o fac sa se grabeasca. In general, trage de timp, la masa, la imbracat/dezbracat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikkibaciu spune:

loryi1974, happiness, sorana felicitari pentru dragostea fata de citit a fetitelor voastre , asta sunt convinsa ca si datorita voua.
dinubebe Interesant jocul vostru de-a povestitorii, poate am putea si noi incerca, sunt sigura ca este distractiv.
Tisina Si eu tot baiat am , a primit de Craciun colectia de cele mai frumoase povesti de la Jurnalul National, iar cand este vorba sa-si aleaga o poveste de citit, intai se uita care sa fie cea mai scurta , deci cam greu de citit cu baietzii astia..

Mai nou, datorita faptului ca taica-su il poreclise intr-o perioada Goe, din diverse motive, a inceput sa-i faca mare placere sa citeasca povestile cu dl. Goe de Caragiale, se distreaza teribil.

In rest au ajuns la romana la b mic, probabil astazi vor face pe B mare, iar la mate la consolidarea numerelor 0-100.

Voi mergeti sambata la scoala, pentru recuperarea zilelor cand scolile au fost inchise din cauza zapezii? Ca noi se pare ca da ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dinubebe spune:

Citat:
Ai vostri copii, fac la fel? Trag de timp, o "lalaie"?

Daaaaaaaaaaaa !!!!! Mai ales la imbracat/dezbracat.
Si, daca nu exista vreun motiv sa se grabeasca atunci sa vezi cat ii ia operatiunea asta...Dimineata e ceva mai rapida pentru ca am mai intarziat de cateva ori si i-a fost rusine de copii si de doamna, dar nu cat de rapida mi-as dori eu. Mai nou e in competitie cu frate-su, se intrec aproape in fiecare dimineata pentru care iese primul la pregatitul pentru scoala/gradi, si, cum el e exact opusul ei si e gata primul intotdeauna, face tot felul de siretlicuri ca sa i-o ia inainte (inchide telefonul repede ca sa nu se trezeasca si frate-su o data cu ea, incearca sa il intarzie, pacalindu-l ca nici nu a inceput sa se imbrace, desi ea e aproape gata, etc.)
Lectiile le face in general de una singura, dar prefera sa ma aiba in aceeasi camera, chiar daca de obicei nu ma implica decat la sfarsit, cand mi le aduce sa le vad. Insa, ii place sa palavrageasca si daca as lasa-o ar turui intruna. In schimb, asa cum am mai spus, pierde mult timp corectand si reparand fiecare marunta greseala sau falsa greseala, motiv pentru care si la scoala se incadreaza greu in timpul acordat pentru o anumita sarcina.
Cu Cangurul am procedat asa:
Am printat subiectele si am citit eu cerinta fiecaruia. Fiind pe la inceputul lui decembrie, anul trecut, nu aveam chiar nici o pretentie sa poata ea citi cerintele problemelor si sa le si inteleaga. Intai o lasam sa faca singura exercitiul fara sa intervin catusi de putin, iar, daca vedeam ca nu ii reuseste sau nu intelege ce i se cere o ajutam cu ceva indrumari. Pentru noi, un astfel de concurs si astfel de cerinte erau total noi, asa ca a fost interesant sa vedem cum se descurca.
Din ce am inteles de la invatatoare, la Cangurul de la clasa I li se citesc copiilor enunturile problemelor, asa ca le ramane suficient timp sa rezolve in cele 75 de minute sau cate or fi (apropo, o ora intreaga si un sfert??? !!!).
Noi nu excelam la matematica, suntem la un nivel destul de bun, in sensul ca rezolvam corect problemele, dar ne straduim un pic pentru ele, asa ca o parte din problemele de la cangurul de anul trecut ne-au pus in dificultate. Ca experienta, insa, ne-a placut, si mie si ei, ea a fost cea care a solicitat sa participe anul asta (faptul ca a fost destul de greut nu a descurajat-o), asa ca, de ce nu ? Insa stim amandoua ca e doar o experienta si nu avem ambitii prea mari in legatura cu asta. Deocamdata, ma cam feresc de astfel de ambitii, asa cum incerc sa o feresc de orice ar putea sa o descurajeze, e totusi un copil inca nesigur, care nu are inca suficienta incredere in capacitatile lui.

Editez, caci intre timp a aparut si mesajul de la nikkibaciu.
Jocul nostru a fost o stratagema, ca sa-i tin interesul treaz pentru continuarea povestii. Asa, va fi si mai curioasa sa citeasca continuarea, sa vedem cine a "nimerit-o" cel mai bine. Cred ca jocuri de tipul asta vom face si cu baiatul cand va fi cazul, caci el are mult mai putin interes pentru scoala.

Mergi la inceput