Cum refuzi..politicos?

Am o problema
Nu stiu sa spun NU. Sa refuz ceva. Sa zic ca NU vreau. Si cand o fac, suna aiurea, dur, nepoliticos, rece...Si zau ca nu imi doresc sa sune asa.
Parintii mei, ardeleni 100%, m-au invatat mereu sa fiu f politicoasa, cu bun simt, rezervata, etc si mi-au indus chestia asta---de a nu refuza cand mi se ofera ceva (eh, nu chiar orice); si mi-au bagat asta bine in cap ca acum, la 27 de ani, ma simt mereu stanjenita cand trebuie sa refuz ceva si cand refuz, cum spuneam si mai sus, nu imi place deloc cum suna...
Problema asta nu m-a lovit asa din senin, acu de Christmas. Sa ma explic. In urma cu vreo 2 luni, dupa o mirobolanta vara petrecuta prin Austria, prin Franta, pe la mancaruri numai bune de depozitat in zonele critice feminine (burti, solduri, fund, le stiti voi:), ajunsesem la 69 de kile. 170 cm. Oribil. Si am zis stop. Am inceput sa mananc normal (nu aiurea ca inainte), sa mai misc un pic din copane si dupa vreo 2 luni, io-te-ma la 62 going down
Maine plec la ai mei. De Sarbatori. Rude, chefuri, mancare.
Imi doresc din tot corasonul sa continui sa mananc sanatos si cu cap, ca in ultimele 2 luni insa, in acelasi timp, mancarea e punctul meu sensibil si cad foaaarte usor in ispita.
Deci, cum refuz politicos? Parinti, bunici, matusi, prietene--- stiti cum e cand te pui la masa de Sarbatori, cum toata lumea te imbie cu ceva, insista, se supara, comenteaza, critica, etc...
Cum spui NU, fara sa ii ranesti sentimentele celuilalt? (si nu ma refer numai la mancare) Cum spui NU VREAU ASTA, fara sa sune dur, sau personal?...
www.bebelissimo.com/" target="_blank">*Bebelissimo*
Raspunsuri

kay spune:
Auzi, daca nu vroiai sa ne vedem maine trebuia sa zici, draga .
nici eu nu stiu cum, astept sa vad raspunsuri... Iti zic ce rugaminte am primit ieri de-am innebunit si n-am putut sa zic nu, mi-a fost mie rusine sa refuz...

Qamar spune:
Oano, de ce iei subiectul meu atat de personal?:-))
ce oferta ai primit? sper ca nu e ceva indecent
oricum, eu pe tine te vad destul de hotarata la faze de genul asta, adica eu chiar speram sa citesc un sfat ceva de la tine
www.bebelissimo.com/" target="_blank">*Bebelissimo*

maru spune:
Am invatat de la canadieni:
daca e vreo propunere/invitatie pe care nu vreau sa o accept, atunci incep cu: ma onoreaza tare mult propunerea/invitatia dar din pacate trebuie sa vad ce program am in ziua respectiva/ori nu pot sa o onorez, avand altceva planificat (copilul inainte merge de minune:)
cand e vorba de masa:
abia am mancat, abia m-am ridicat de la masa, si nu mai incape nici o imbucatura!
Noe, ori gusti un pic din fiecare dupa principiul WW.
acu cu ranitul, totul e cum formulezi raspunsul: daca incepi cu nici vorba, nu pot, nu vreau, nu sunt disponibila, well...you know
dar daca formulezi cum am zis mai sus, mai ai o sansa sa scapi din incurcatura

Andrada spune:
Nu, multumesc, fara explicatii.
Explicatiile pot fi intoarse, rastalmacite, anulate...etc.
Si apoi schimbi subiectul (daca mai exista altul de sarbatori in Romania)

blackgirl0 spune:
Da-te si tu vegetariana (parca sotul tau era asa ceva), ti s-a descoperit nu stiu ce la ficat si MUSAI sa tii regim, ai hotarat sa te gandesti ca este cazul sa mai slabesti (de ce Crcaiunul nu ar fi ocazie buna sa incepi o dieta? ).
La restul nu stiu sa-ti dau raspunsul. Nici eu nu stiu sa spun "nu" in mod politicos. Insa il spun destul de des. Asa abrupt cum suna el, tot este mai bine decat sa ma angajez la ceva ce clar nu-mi face nici o placere (caci asta se simte si mai rau este!)
P.S. Acum 6 ani m-a apucat fixul cum ca eu de maine (si era in Ajun de Craciun) sunt vegetariana. Brusc! Nici nu ma gandeam la bietele animale, eu ma gandeam doar cum sa fac sa slabesc. Si asta a fost tot! Mama mi-a gatit sarmale de post, peste tot unde mergeam nu ma atingeam de carne si nimeni nu s-a simtit ofensat. Ca gandeau in sinea lor ca sunt o ciudata, poate! Si m-a tinut faza pana de Pasti, cand iar m-am reapucat de carne. Insa am slabit 7 kg si tare ma bate gandul sa repet faza de-atunci!

Gabi_K spune:
Nu trebuie sa mananci mult si din toate. Doar un pic din felurile tale preferate, si atat.
e mai greu, dar nu e imposibil. Eventual poti spune "multumesc, nu mai pot, imi pare rau, pt ca totul e asa de apetisant, dar pur si simplu nu mai pooot- eventual as mai bea un pahar cu apa - " asa si gazda e fericita si laudata, ai si mancat, si nici nu te-ai indopat prea tare.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert

J G spune:
Poti sa minti si sa spui ca la analize ti-a iesit colesterolul f mare.
Sau poti sa le spui ca esti la dieta si sa ii rogi sa te ajute cu asta, sa nu te tenteze cu mancare....
J si Carla (05.02.2006)

Deus spune:
medicul ti-a recomandat o dieta bazata pe legume si carne slaba pentru 3 luni ca ai colesterolul putin marit!
Daca nu tine si totusi vor sa ai farfuria plina, pui acolo: masline, rosii, ardei,o bucata de carne cat mai nature nu in diverse combinatii, 1 lingura de salata si le plimbi prin farfurie pana se inverzesc:-)
La dulciuri le spui ca nici cu glicemia nu stai tare bine si cel mai sanatos este sa asculti de sfatul medicului si sa nu mananci.
Dupa ce mananci ca sa scapi de gustul din gura care te imbie sa tot gusti inca din mancare te duci pana la baie si ori te speli pe dinti ori iti clatesti gura cu apa de gura. In felul asta creierul tau receptioneaza mesajul ca masa s-a incheiat.
Dar cel ma cinstit este sa le spui ca nu vrei sa arunci la gunoi cateva luni de efort pentru o noapte in care ei sa se simta bine! si ca ii rogi sa-ti fie alaturi si sa-ti respecte decizia fiindca sarbatorile nu inseamna sunci pe fund si greturi matinale!
daca intr-o zi viata iti intoarce spatele...prinde-o de fund!
http://oscarfriends.wordpress.com/
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
putere...pentru cine crede ca nu mai poate!
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI

conchita spune:
Noe, ce coincidenta. tocmai vorbeam cu ex soacra acum vreo doua saptamani ca trebuie sa fac ceva ce nu vreau si nu-mi place, dar e obligatie profesionala pentru un proiect care nu ma atrage de nici o culoare, e suplimentar, si mi-a dat un raspuns care m-a dat pe spate: "eu fac doar ce vreau". stii ca am inceput sa-l repet in gand ca o mantra, ca poate ma obisnuiesc si-i internalizez semnificatia? m-a lovit ca trasnetul, cum o fi viata aia cand facem doar ce dorim? bineinteles ca mi-am indeplinit obligatia, ca asa mi-e felul si nu pot sa zic "nu", insa incerc sa ma educ de-acum incolo. eu imi tin discursuri in cap sa ma conving ca am dreptul la "nu".