Cum refuzi..politicos?
Raspunsuri - Pagina 2

ladyJ spune:
Cu matusile nu prea merge asta cu ´´nu mai pot, crede-ma, nu mai pooooooot´´
Imediat vine rugamintea ´´dar numa o gura, hai sa vezi ce bun e, hai numa un pic´´
Nici aia cu colesterolul nu e buna ca risti sa auzi ceva de genul ´´da, parca esti si putin palida,ai pungi sub ochi, saraca de tine cum nu ai grija deloc de sanatate´´
Asa ca, eu zic ca cel mai bine e sa zici matusilor&CO ca te doare maseaua. O sa-ti dea un algocalmin si cica astepti sa-ti treaca.
Referitor la refuzuri in general, daca chiar nu vrei, nu poti sa faci ceva, spui ´´imi pare rau, dar acum chiar nu te pot ajuta. ´´ sau ´´regret, din pacate nu voi fi disponibila in perioada cutare´´

Mindy spune:
O prietena americanca casatorita cu un polozez, a fost recent in Polonia.
Mi-a zis ca cel mai tare a enervat-o cand insistau rudele sotului cu: ia asta! incearca din mancarea asta! da' de ce nu mai mananci? dar chiar nu iti place? umplut paharul cu suc fanta cu care nu era obisnuita si stat langa ea sa il bea... etc cam ca si la noi la romani. Pt ca genul asta de oameni mai ales din generatia a 3-a nu inteleg ca daca omul zice no, thanks! trebuie sa ii respecte dorinta si sa il lase sa aleaga singur ce mananca si cu ce e obisnuit sa manace.
Eu soacrei ii spuneam: va rog sa nu mai insistati, daca imi trebuie ma servesc.
Le poti da un telefon inainte si sa le spui ca abia astepti sa ii vezi dar ca vrei sa fii atenta cu mancarea si sa nu insiste sa te indoape:))

Deianira spune:
Eu le zic ca am gastrita si nu pot sa manc mare lucru ca am niste dureri ingrozitoare dupa sau ca tocmai am mancat si la altii si deja simt ca ma doare stomacul (si aici bagi si o mimica aferenta). Eu chiar am gastrita, dar nu mai sunt in etapa cu dureri.

szivarvany spune:
Si eu patesc si atunci cer la caserola ca voi manca mai tarziu sau maine
Mereu mi-am facut fericiti colegii, catelu` de cartier
Nu pot refuza, efectiv nu pot ca mi se pare ca-i jignesc, desi am mintit di tuoate pana acum si mereu a trebuit sa gust macar un pic Asa ca cer pt "la drum"
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu
Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
BOGDAN
si
DAVID

andiaroro spune:
Eu cand nu vreau sa manancvorbesc(vorbesc si in rest, dar asta-i alta poveste).
Iau o gura din felia de cozonac si apoi incep sa povestesc. Ii provoc si pe ceilati la discutii (daca sunt neamuri e si mai simplu ca stii care-s subiectele preferate si nu v-ati vazut de multa vreme).Daca nu e animatie, stau cu ochii pe tine si-ti numara imbucaturile ca n-au alta treaba.
Cand e vb de invitatii in fam, cam stiu dinainte ca la X sigur mananc cozonac bun, la Y prajitura x si tot asa.Prin urmare, daca mi se atrage atentia:vaiii, n-ai prea mancat din salata mea!!!raspund: aaaa, am mancat(gustat), dar ma pastrez pentru cozonac.Si la cozonac:gust cu pofta. eventual, chiar mananac la modul serios prima felie, o iau si pe a doua din care doar gust si....vorbesc, vorbesc , etc
Eu mai am si alta strategie, care a functionat bine, mai ales cu cei f apropiati: le-am spalat deja creierul cu "teorii" despre mancarea sanatoasa, asa ca nimeni nu-si bate capul cu mine...inseamna ca am io un motiv, daca nu vreau sa mananc ceva
Oricum, daca mananca copilul cu pofta ceva ce e pe acolo, toti or as se minuneze si vor fi incantati, iar tu nu o sa mai fi asa bagata in seama...
nici eu nu stiu sa refuz direct si politicos.
Am fost informata ca "un refuz" de-al meu suna taios si agresiv...ce sa fac, daca numaia sa imi pot manifesta curajul de a zice "nu".
Francezii (aia stilati) te trimit la plimbare ca-ti vine sa-i pupi ca ti-au facut onoarea asta.

kariguld spune:
a spune NU se invata, la fel cum am fost invatati-educati in copilarie si ni s-a imprimat in minte, asa trebuie sa invatam sa spunem NU. si nu merg nici minciunile, ca riscam sa fim descoperiti si ne mai aud si copii.
poti fi politicos si daca spui NU. "multumesc, nu doresc sa servesc" e cel mai potrivit si respecti ceea ce ai spus chiar daca se pogoara toti sfintii cu plecaciuni inaintea ta.
daca spui "nu doresc ......" dar la cateva rugaminti cedezi, cel ce te roaga va continua sa faca asta mereu, pentruca stie ca cedezi pana la urma.
iar parintilor si rudelor apropiate, le-am spus mai intre 4 ochi, sa nu insiste atunci cand nu doresc ceva, sa ma trateze ca pe un adult ce sunt! si asa am invatat sa spun NU si cei din jurul meu au invatat sa nu insiste.
recent am fost in vizita la socrii, si am avut probleme cu mancarea, mai ales copii. au refuzat frumos, "mamaie, nu doresc sa mananc asta" si chiar daca mamaie s-a suparat si a facut mutre, copii au ramas pe pozitii si eu la fel. am mancat numai ce am vrut si cat am vrut chiar daca soacra m-a boscorodit tot timpul. pana la urma ia trecut, vanzand ca vb singura si noi facem cum consideram.Bazar pt Mihaita
cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
M-am nascut pentru succes!

rrox3 spune:
In general cheia unui refuz politicos, este sa spui "nu" pe un ton absolut normal, sa nu faci un eveniment din asta. Si sa-l emiti dupa o amabilitate, eventual sa-l asezonezi si cu o lauda pentru orice ai putea lauda la respectiva persoana. Nu cred ca trebuie sa minti sau sa dai explicatii.
In cazul mesei de Craciun, eu cred ca si tu vei suferi daca te incrancenezi sa papi doar salate, ca zici ca-ti place mancarea buna
Iti spun cum am procedat eu la ultimele sarbatori. Ma invart putin exagerat dupa fete, sa le pun, sa le ajut, sa se mai si joace, si, in timpul asta, spun ceva de genul "da, da , nici o grija, sigur ca mananc". In felul asta oamenii isi scot din minte ideea ca nu as manca si ... mai uita sa ma bata la cap. In plus, cand e ceva bun pe masa, iau putin si laud mult Dupa aceea pot spune "aaa, am mancat cutare, a fost delicios"
Si accept ce mi se da la pachet
Nu se simte nimeni ofensat.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

kay spune:
noe, acu sa iti si zic ceva, sa nu cumva sa crezi ca refuz sa raspund :))) ma cunosti, da? eh, eu cand zic nu... pica peretii, se sparg oalele... eu daca am zis nu (si rar refuz ceva :)))) ), atunci chiar e NU !!! ofera-mi scortisoara... si o sa vezi ! io nu numai ca nu stiu sa zic nu frumos, dar zici ca te si bat... ma streseaza si ma agaseaza sa insiste cineva daca NU vreau... si da, stiu, sunt extrem de pisaloaga, te-am innebunit de nenumarate ori, bla-bla... da am zis ca ma agaseaza sa fiu pisata, nu sa pisez ... la mine decurge asa :
-oana, ia nu-stiu-ce
-nu pot, multumesc mult.
-te rog, ia putin.
-nu, multumesc, chiar nu pot.
- hai, ia putin, incearca macar.
-da chiar nu vreau !!!
-sigur, nici macar putin?
-daca am zis nu atunci nu e, nu mai insista !!!
deci nu sunt eu aia potrivita sa dea sfaturi :))))

andabrro spune:
eh, eu pot sa ofer variante de refuz NE-politicos :
cind mi se ofera salata, le spun ca-n cultura mea (native cuisine, whatever) - verdeata e de decor :) ori varianta 2, in familie, le-am spus ca daca vroia al de sus sa maninc verdeturi, ma facea oaie;
daca e vorba de paste sau carne de gaina, le zic ca numai dupa un post de 2-3 saptamini as putea pune gura pe asa ceva - altminteri nici o nadejde;
la ai de insista sa beau mai mult (ca ma opresc la 2 pahare, ne-negociabil) le-am spus ca daca depasesc, mi se face rau... si chiar vor sa le fac un asemenea "depozit" in mijlocul barului/sufrageriei??
si-asa ma lasa toti in pace...ma 'nerveaza pisalogeala.
cu soacra-mea, la un moment dat intrebam dinainte cam care e meniul, sa stiu daca sa maninc inainte de-a veni la ea in vizita (gateste remarcabil de prost, si-n principiu chestii ne-comestibile din punctul meu de vedere). Zice barbata-meu ca de-aia a invatat el sa gateasca - ceea ce face doar cind il pocneste chefu' da-i OK in ce ma priveste.

Qamar spune:
wow, cate raspunsuri, multumesc frumos!
dupa cum va dati seama, sunt chiar in mijlocul evenimentelor si daca [] cu ai mei a fost relativ usor de data asta--fiind concentrati pe bia, saracuta;-)--, la matusa-mea acum doua seri am zis: asta e...Deci matusa-mea e geniala, facuse o masa de picai acolo langa ea daca nu gustai ceva, incepand de la jumari proaspete si alte porcarii--chestii de care nu m-am atins de vreo 5-6 ani:-)) - , macar am zis pas la desert dar per ansamblu am mancat si n-am regretat...
Asta cu spusul NU pt mine chiar e o problema, asa in general si Kariguld, ai mare dreptate...si cu copilaria, si cu minciunile..Bia e mega-vigilenta si m-ar da de gol imediat