Nazdravani de august-septembrie 2003 (sept.2009)
Raspunsuri - Pagina 9
Sasha.p spune:
Neatza, fetele !
de citit citesc destul de des, dar nu apuc sa scriu ... asa ca sa ma iertati daca nu comentez cele scrise de voi in ultimele pagini (multe de altfel).
noi experimentam prima raceala a lui Iris si, cum suntem o familie unita, am decis sa racim toti, mai mult sau mai putin. sasha sta cel mai bine la acest capitol, eu si cristi suntem cam varza cu gatul si nasul, din fericire fara febra, dar nu mai trece nene de vreo 10 zile. Ne-a luat cam dupa botez si ne tot taram cu tusea.
Botezul a fost foarte frumos, iris a fost asa de cuminte de nu imi venea sa cred. Poze o sa va trimit pe email, pentru ca inca sunt incapabila sa le pun pe DC. Am avut noroc de niste fotografi super, avem niste poze meseriase si 3 DVD - uri cu ce au filmat. Macar acum, ca de la botezul lui Sasha am putine poze si nu foarte reusite.
Asta e viata ! Ne-au venit rezultatele si de la celulele STEM, pot fi folosite pana la 58,5 kg, ceea ce pentru o fata este destul de bine.
Ma uitam la semnatura Liliacului si am vazut ca mai are doar 3 saptamani !!! Adevarul e ca nici mie nu imi vine sa cred ca fi-mea face 3 luni saptamana viitoare. La capitolul greutate suntem un pic in urma, abia a reusit sa atinga 5 kg, pe cand sasha avea 6,4 kg la 3 luni.
In rest, toate bune !
ankalaura spune:
Asaa... si cum lumea doarme, sa mai zic eu
Mihaela - grozava ideea cu cursul Silviei! Iar pretul, eu consider ca merita cu varf si indesat. Chiar nu mi se pare scump, daca ma raportez la cat costa aici un curs pentru copil... Ma rog, o sedinta de un ceas....
Biblioteca? Nu stiu daca mai exista asa ceva aici, in orice caz noua nu a catadicsit nimeni sa ne dea vreo lista cu ce ar trebui sa parcurga copilul. Citim noi din ce cumparam (si sunt al naibii de scumpe daca au poze ), si cumpar si ce stiu eu ca imi placea pe vremea ei... Acum citim"Talismanul de Safir", am citit "Povesti cu zane" - contesa de Segur-, citim din 1001 de nopti (suntem la Sindbad), etc. Ce pot sa fac eu este sa cumpar variantele "adevarate" si nu repovestirile alea de trei lei care da, sunt mai ieftine dar sunt de trei lei.
Ce mai pot eu sa fac pentru ea si nu se face la gradinita:
Ne jucam destul de mult. De exemplu, pentru vocabular, ne jucam fazan. Mai avem un joc cu silabe. De exemplu sa gasim cuvinte din X nr de silabe si sa inceapa cu cutare litera. La povestiri cu sir logic stam mai rau (de ex, cum povestea Dana ca a avut Raduc la interviu...) Dar o sa ma gandesc sa o pun sa isi dea cu parerea despre imagini diverse. Nu m-am stresat pentru ca are imeginatie cu carul... Chiar ma tem la modul cel mai serios sa nu o apuce sa se faca starleta Ma rog, scriitoare, scenarista, inventatoare de povesti... Uneori ma intreb daca nu cumva aude pe undeva ideile si le pune cap la cap...
Mi-a facut o data un desen cu un curcubeu si cu un melc, si a inventat o poveste cum ca acel melc pazea curcubeul stralucitor, iar eu trebuia sa scriu povestea de jur imprejurul foii... Uite ca nu am facut-o si am uitat-o... Mi s-a parut isteata ideea ei reinventata, mai ales ca nu a vazut niciunde caligrame ca sa ma gandesc ca a furat-o! Dar deh, eu si delasarea mea...
Isi doreste sa faca poezii, dar nu prea ii e clar cum e cu rima. Nu i-am citit niciodata poezii, pentru ca eu le-am detestat mereu! Singurele poezii cu care a intrat in contact sunt cele cateva de la gradinita. Ma gandesc sa incep sa ii citesc mai serios. I-am citit doar putin din Elena Farago si din Baladele lui Toparceanu.
Teste? Evaluari? N-am mai vazut asa ceva de cand avea 4 ani si era la alta gradinita. Nici macar fise de lucru nu am vazut! Voi printa din cele de la linkul pus de Carmen, mai ales ca au si moacele vesele sau triste in partea de jos.
Scoala - de ce ziceti ca e deja tarziu pentru inscris la scoala? La noi, anul trecut, fisele pentru scoala s-au facut undeva in martie daca imi amintesc corect. Oricum pe noi nu ne intereseaza, dar na, ma intreb, de ce asa devreme?
LILIACULE - si eu sunt pro nastere naturala, insa dupa ce am nascut-o natural de natural pe Eliza, mi-am zis ca a doua oara nu am tupeu. Din fericire am avut epidurala la "number two" si totul nu a fost decat ca o plimbare pe faleza si zau ca puteam dansa dupa ce m-am dat jos de pe masa! Tinem pumnii, in orice caz, la al doilea cica e mai usor oricum, asteptam sa ne anunti momentul Z!
Cat priveste cei doi misunatori prin casa, poate am avut noroc, sau poate nevoia Elizei de a sta si ea cu noi a fost satisfacuta, macar ca o luam la 12 de la gradi in loc de 6 cum o luam inainte. Si nu am avut gelozii, chiar deloc deloc. Totul a decurs super. Mai degraba se supara cand vecini sau cunoscuti sau rude, musafiri, tropaie toti in jurul Erikai si se minuneaza de ea, atunci desigur, si Eliza vrea bagata in seama si face orice pentru a atrage atentia, dar asta e, e copil si oricare ar face la fel in locul ei.
Plusurile mari insa sunt ca se descurca singura! Eu nu m-as fi descurcat cu doi copii mici simultan! Ea intelege, nu bazaie, se incalta, se imbraca, merge la baie singura, mananca singura, deci e independenta. Sincera sa fiu, nu m-as fi vazut cu doi urlatori de gat... Poate si pentru ca suntem singuri, poate ca daca as fi avut macar o bunica pe aproape, poate as fi gandit altfel. Dar asa, sa fii singur si cu toate pe cap, si cu job si cu copil de gradi si cu copil de tzatza, si cu mancare si curatenie si sot si calcat si rufe si toate celelalte... eu una nu as fi rezistat!
Iuliana - 0oo, ce minunat povestesti de fetele tale! Si in continuare imi vine sa iau notite (chiar trebuie!) dupa ideile astea de la voi, de exemplu cu treasure box-ul
Sisi - n-am nici un habar de scoli. Stiu insa ca daca ar fi fost sa ramanem aici si ne-ar fi lasat buzunarele, categoric am fi mers la o scoala privata. Martina merge la "Scoala mea" (cred ca o stii pe Martina, de la gradi de la voi, care e cu Eliza la balet...), si sa stii ca mama ei e super multumita de sistem. Per ansamblu platesc vreo 20 de bulioane lunar, dar vorba ta, nu e mult peste ce dai la gradi, iar in scoala de stat, daca platesti un afteschool si niste optionale, sau daca pui copilului un curs la Lexis sau un abonament la bazin, fix tot acolo ajungi. Ori la scoala asta (sau alta privata) le face pe toate in aceeasi suma, cumulat vorbind. Singura problema ar mai ramane locatia, desi nu e extrem de important asta in cazul in care duci copilul dimineata si il iei seara, sau in cazul in care ei asigura si transport. Bafta multa!!
In cazul nostru, sper ca plecarea e cea mai buna mutare, pentru ca nu ne mai descurcam aici din salarii, in ideea ca ar fi trebuit sa platim gradinita privata pentru Er si cel putin afteschool privat pentru Eliza...
Mi se pare umilitor ca pentru statutul nostru sa nu fim in stare sa acoperim cheltuielile de educatie ale copiilor Ma rog, nu e ca si cum am fi noi marea cu sarea cu statutul lui peshte, dar totusi ai niste asteptari dupa niste ani de studii si dupa vreo 15 ani sau mai bine de munca pe branci, zici ca deh, esti intelectual, ai o experienta, ai o functie la ZA JOB, nu esti vanzator la butic, si totusi sa nu iti permiti educatie pentru copii, este umilitor
Cris - ce tare pare sa fi fost crosul Ma uitam ca Andrei sare coarda. Eliza nu stie sa sara coarda nene. Cu rolele merge, n-are treaba, e o catarata si o alergata, nu ti-ar sta o clipa. Nu vrea insa sa inoate si nici bicicleta pe 2 roti nu o intereseaza. Cu trotineta este experta insa
Cu banii - Eliza nu prea are inca notiunea de ieftin sau scump. Eu ii zic despre toate ca sunt scumpe Nu strica jucarii si nici alte obiecte, dar asa sunt eu de parere ca trebuie sa o invat ca trebuie sa aiba grija de hainele ei (sau de incaltari sau de jucarii...) pentru ca toate costa bani multi si ca nu putem sa cumparam una doua orice. Si ca daca un lucru se strica sau rupe, nu il mai poti repara sau lipi astfel incat sa fie ca nou. Se pare ca a priceput toate astea. Nu cere jucarii decat cand se rasfata. Cere papusi, iar papusi eu nu-i mai iau, ca are o groaza si zac in lada.
In schimb, suntem consecventi pe pusculita. Si n-are decat sa isi cumpere singura daca are bani. De regula nu prea are bani, ca nu e mereu cel mai cuminte copil din lume.
In orice caz, nu tot ce cere primeste, si stie asta.
iuliana spune:
Anka, dea Domnul sa va vina actele cit mai repede!! Se pare ca esti tare suparata pe scoala Elizei si e de inteles. Eu zic sa stai calma si linistita ca mai aveti putin.
Eu personal nu am avut nicodata nimic de plins de scolile fetelor si nu au mers la scoli f. scumpe si cu fite si, slava Domnului, s-au preumblat prin vreo 5 scoli pina acum, cel putin Emma. O singura data am fost nemultumita daca mai tineti minte cind Emma avea 2.5 ani, dar de atunci nu am avut nimic de comentat negativ.
Anka, si la Emma nu numai la Diana e cu treasure box si cu punctaje pe grupe cind, daca sint cuminti, li se dau acadele la sf. de saptamina sau daca au fost si mai cuminti lavreo 2 sapt.au voie sa isi aleaga ceva din treasure box. Daca nu sint cuminti scot cite un card cu nr. fiecaruia de dulapior unde isi pun ei lucrurile si in fucntie de culoarea cardului la care s-a ajuns, isi pierd o pauza, sau amindoua sau nu mai stiu eu ce. Profa Emmei e f. stricta si e f. bine asa. Emma mi-a marturisit ca numai o data a scos cardul albastru (primul) pentru ca a vorbit in timp ce profa vorbea, dar ala e numai de atentionare. Daca elevul e cuminte, profa il pune inapoi dupa nu stiu cit timp. Emma e tare mindra ca, atunci cind primeste acadea, profa ii da si pentru Diana una ca stie ca ea o asteapta in fata usii cind iese de la scoala:). E o draguta profa ei!
Bai, imi dati voie sa rid:)))? M-am prapadit de voi, in special de Liliana, cu Roata Olarului. Mi-o inchipuiam in fata rotii si cu lut zburind pe pereti. Sinteti criminale:). Lili, cum stai cu moralul si morcovelul:)?
Anca a lui Sasha, multumesc pentru pozici. Iris e o frumoasa. Si ce mindru e Sasha de sor-sa. Ia zi, cum sta cu gelozia?
Azi Emma a avut un playdate la o fetita din clasa cu ccc care e la catarama. Nu a fost chip sa nu o luam si pe Diana. Bineinteles ca Emma o intrebase deja pe fetita la scoala daca poate s-o aduca si pe sor-sa. Probabil se astepta ca o sa iasa cu plinsete. Am incercat sa o conving pe Diana sa nu mearga, ea nu ca "Si Diana vrea sa mearga acolo" (cind vorbeste in romaneste vorbeste despre ea insasi la pers. a 3-a). Asa de miscata am fost cind Emma mi-a zis 'las-o mami sa mearga ca deja am vorbit cu Anvita ca o aduc si pe Diana". Imi pare bine ca sint unite si tin una la alta, dar ma gindeam cu durere ca mai tirziu cind diferenta de 2 ani intre ele se va simti...na,pe la adolescenta...drumurile lor o sa se desparta oarecum. Deocamdata sint bot in bot oriunde ar merge.
Dana, vai ce ghinion pe capul vostru cu dintisorii. Tin pumnii sa iasa bine. Si Emma a vut la scoala o fetita in aceeasi situatie si dr. i-a scot pe cei de lapte.
Imi pare rau ca nu am apucat sa il filmez pe Alex (calcam) azi cum asista el la o piesa de treatru a mindrelor. Avea pe fata un zimbet timp cu o gura pina la urechi cind se uita la ele. Amindoua erau printese (vreo 2 piese de teatru defapt, au reinventat ele) si eu ma prapadeam de ris cum dadea Diana din fund cind se "plimba", dupa care a inceput sa cinte un cintec "ma manica pielea de la rochie, ma maninca pielea de la rochie". Apoi l-au servit pe ta-su cu mincare si ceai, iar el era in extaz. Aaa, si sa vedeti cind e musai ca amindoi sa participam la show si stam ca prostii pe scaunele mici si aplaudam de ne dor miinile si apoi intotdeauna urmeaza feast-ul sau picnicul.
Danat, si pina la urma nu am inteles. Il primeste pe Dadu la anul in cl. 1? E scoala particulara? Sor-mea a zis ca nu il da la scoala de stat la anul pe nepotu-miu ca e jale la scolile publice. Numai turci, arabeti si iugoslavi (nu ca ar fi rasista) si ca rar vezi citiva austrieci sadea acolo (ma refer la albi-albi in afara de iugslavi). Ea are o prietena a carei fiica a trebuit sa repete anul din cauza anturajului de la scoala publica.
Dana_ene, si noi am renuntat deocamdata la activitatile extrascolare de cind am plecat in Romania (ma gindesc sa o duc din nou la balet ca e simbata). Cica ar vrea si Diana la balet...o sa vedem ce o sa iasa cu ea acolo. Acum in cursul saptaminii ar fi si f. greu pentru ca Emma are scoala continua pina la 3, apoi marti si vineri merge la mate si citire, iar in celelalte zile mergem la parc de fiecare data dupa scoala, ajungem acasa pe la 4 si ceva, apoi maninca, isi face temele, se ma joaca cu Diana, baie si la 7.45-8 sintem in pat, citim povesti pina la 8.30 si gata...la nani. Ea si asa cade rupta de oboseala...nu vad unde as mai putea pune si alte activitati.
Carmen, cum a fost la parcul dinozaurilor? I-a placut lui Alex? Vreau si eu poze de acolo.
Sa ma laud si eu cu Diana acum, nu numai cu Emma:). http://family.webshots.com/album/574897659ufhPtJ
ankalaura spune:
Eheee, la noi cu gradinitele si scolile... e loteria de pe lume. E posibil ca unele scoli mai de fite sa corespunda cu ce promit. Insa la majoritatea, nici macar o taxa lunara consistenta nu garanteaza ca se face educatie ca lumea acolo. Si asta pentru ca singurul plus al gradinitelor private este ca au program neintrerupt macar 11 luni pe an, iar seara nu inchid la ora 5. Si da, sunt mai putini copii in grupa.
In principiu, esti tratat altfe, nu dai spaga, esti ascultat, ti se zambeste, in principiu copilul este in siguranta. Dar nu inseamna ca isi bate cineva capul cu educatie moderna. Nu inseamna ca fac niste activitati la care sa pici pe spate. Si slava Domnului, ar avea cu ce, dar nu prea exista interes. Nu se documenteaza. Cat stiu, atata fac. Nu au nici un sistem coerent de evaluare, dar nici unul de motivare sau mai stiu eu.
Eu sunt suparata asa, ca idee, ca pierdem timpul. Nu sunt disperata, dar sunt cumva dezamagita. Ca asa o pot tine si acasa sa se joace, nu trebuie musai sa o trezesc in zori ca sa o duc acolo. Si avand in vedere ca ne pregatim de plecare, nici macar nu ar conta prea mult. Se joaca acasa de nu se poate, si cand am timp, lucram diverse chestii impreuna. Acum ma pregatesc sa decoram niste pungi pentru maruntisurile pe care le caram in parc. Cam www.activitaticopii.ro/punga_decorata" target="_blank">asa O sa facem si www.activitaticopii.ro/peste_din_inimioare" target="_blank">pestele asta tot pe o punga de hartie. Cu asta o tin ocupata doua ore pe putin!
Apoi avem in program sa scriem nitel. Cunoaste bine literele si cifrele, insa a inceput sa le scrie cum ii vine ei mai usor. Si trebuie sa exersam de fapt ORDINEA liniilor....
Iuliana - sa stii ca si eu ma gandeam, cu atat mai mult ca intre ale mele sunt 5 ani diferenta, la departarea dintre ele in adolescenta. Dar la fel de bine puteau sa fie mai apropiate de varsta si sa nu se iubeasca asa mult! Asa, Eliza este protectoare, este atenta cu Erika. Sunt sigura ca asa va fi si in adolescenta. Si ma mai gandesc la un lucru. Sa ma lupt cu doua adolescente simultan, parca e prea mult pentru mine Macar sa ie pe rand
danat spune:
Mihaela si pe-aici cursurile pt diferite activitati extra-gradinita costa cam tot pe acolo. Avem niste oferte (computer, fotbal, muzica) si ma tot gandesc la cel de muzica, care e tot 110 Euro/ 14 sedinte (si care se face o data pe saptamana , in timpul orelor de gradi). Vad ca e destul de mult atras de muzica; asculta cu placere, canta uneori, prinde f repede linia si danseaza ca ratza Cred ca ar fi fericit cu asta. Cantatul in sine cred ca te elibereaza de multe si-ti da o stare de bine.
(apropos de cursul de muzica, el a fost prezentat la sedinta cu parintii de saptamana asta. odata cu asta, s-a dat anuntul ca, cursul de flaut nu se mai tine...sa vedeti suferinta pe parintii austrieci )
Iuliana tare Diana cu scrisul! Cat despre acceptarea lui Radu la scoala (e privata) pt la anul, nu stim inca daca va fi primit pt ca ni s-a spus ca la sfarsitul lunii vom primi o scrisoare acasa cu decizia lor. Sper sa fie ok, ca asa mi-a lasat la final impresia... Sora ta are dreptate cu mediul din scoli, incep sa ma prind si eu incet incet, dar nu e asa la toate. Insa, problema auslanderilor e una serioasa, din cauza ca sunt scoli unde se vorbeste f f putin germana si copiii nu au astfel cum sa invete si mai bine limba. Chiar se gandesc la niste legi ca sa ii oblige cumva sa invete germana! (si le dau dreptate, ce sa zic...cu toate ca na, e chinuitoare, dar daca ai ales sa stai aici, pai nene pune osu' la treaba si invatza limba).
Ankalaura imi place ce spu idespre cele doua puiute ale tale, cum se inteleg si mai ales cum se poarta Eliza de "matur"
Pupici tuturor si o saptamana cu spor in toate!
Hobby
www.youtube.com/watch?v=IeVt9UEUh-8" target="_blank">
"If you wanna make the world a better place,
Take a look at yourself and then make a Change"
Michael Jackson
cristinamh spune:
gata, mi-am dat silinta cat am putut. si dupa vreo 5 ore de munca pot sa va arat ceva... http://www.talentedenazdravani.ro/t
l-am pus pe un spatiu free, astept critica constructiva.
am bagat o adresa de mail pe-acolo, ca sa n-o pun publica pe-a mea, dar merge si aia. daca vi se pare ok, ii dam drumul la concurs de saptamana asta.
ps. andrei e incantat, cred ca mai mult de procesul de creatie a site-ului. ideea de a-i pune dupa varsta a fost a lui, citez, "sunt cel mai mare si-o sa fiu primul". haha, i-am facut hatarul, pana s-o incrie emma .
cristinamh spune:
hahaha, fetele, numa' ce-am primit un mail de la ROTDL. sa-mi stea inima, credeam ca-mi expira licenta pe domeniul nazdravani.ro, dar mi-a scris un nene cum ca-i interesat de domeniu, si daca nu vreau sa i-l vand!!
pai nenea asta cred ca nu si-a dat seamma cat sentiment e pus in domeniul asta . si, desi recunosc ca mi-a trecut prin cap sa-l vand la un pret care sa ne asigure gazduirea unui nou site pe cativa ani (e 30 eur+tva/an), dati-va si voi cu parerea ce sa facem. sa-i scriu sa-l intreb macar cat ar oferi?
adaug ca a vinde domeniul ar insemna sa ne cumparam un alt domeniu... dar sincer, eu nu as vrea sa-l vindem. si visez inca sa-l reactivam... si sa-l mutam si pe-asta nou tot acolo.
cristinamh spune:
tot eu, doamne, asta e noapte plina!!
pentru PRIMA DATA se scoala andrei singur si cere la pipi. de cateva luni n-a mai facut, dar il sculam noi mereu cam la 2 ore dupa culcare sa faca. si in seara asta, cand tocmai terminam eu de batut tastatura... si apoi sa-l scol, mi-a luat-o inainte cu cateva minute!
credeam ca nu mai apuc ziua asta, si-mi faceam reprosuri ca n-am vrut sa merg pe medicatie. dar inca SPER, si inca cum, ca vom scapa pana la 7 ani si nu va fi nevoie sa ne chinuim cu alte tampenii.
gata, si noapte buna!
irinuca spune:
CRis, e PERFECT!
Saracuta de tine iar ai muncit pentru noi...
RAdu n-a luat cunostinta inca despre existenta concursului dar ii voi expune problema la pranzul de peste 1 ora.
Iti trimit cat de repede pot si o poza.
l_carmen2003 spune:
Criss, arata super site-ul, abaia astept sa i-l arat luiAlex!
Acum pentru noi cei ce participam, cred ca ar trebui sa ne mobilizam un pic pentru a aduna niste bani pentru gazduire, ce spuneti? Daca Cristina se ocupa de site nu cred ca e normal sa mai plateasca si domeniul tot numai ea!
Din cate stiam eu era ceva de genul 2,5 euro + tva pe luna, deci ceva la 36 de euro pe an,nu? Si daca suntem deja cativa inscrisi, ar fi cam 5 euro de fiecare – nu am numarat-o pe Criss ! E chiar decent, nu?
Asadar, ce ziceti? Primim in schimb satisfactia odraslelor noastre fericite ca au ceva de facut,care vor invata sa evalueze mnunca altora, sa se cunoasca intre ei si isi vor ‘alimenta’ ambitia si creativitatea? Si orgoliile... ?
Eu am sa ii spun lui Alex ca e munca de cercetator si sigur am succes cu el!