Copii cu si fara nevoi speciale impreuna - pareri?
Raspunsuri - Pagina 11
diuna spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sorana Cum bine zicea cineva cred ca e important si despre ce dizabilitate e vorba. Nu cred ca un copil orb sau surd poate urma o scoala normala, in timp ce un copil cu usoare dificultati de vorbire sau de vedere sau de auz da - cu ochelari, cu aparate auditive e firesc sa mearga la scoala normala - dar daca e orb complet ...... nu prea vad cum poate urma o scoala normala, sincer. Cam la fel una e sa ii lipseasca 2 degete alta e sa nu aiba deloc mainile (in conditiile in care toate examenele in Ro sunt date in scris). Imi imaginez ca este foarte greu pentru parinti dar nu stiu daca exista cu adevarat pozibilitatea ca in toate scolile publice sa fie primitii copii cu toate tipurile de dizabilitati. Sorana si Monica (in curand scolarita) |
Am citit si eu, mama de baiat orb, postarile de pana acum.. N-am fost tentata sa conving pe nimeni ca cei care interactioneaza cu copilul meu sunt mirati de cate lucruri invata de la disabilitatea aceasta, experiente si situatii la care nu s-au gandit niciodata. Am citit si am luat ca atare toate parerile, dar nu pot fi de acord sa imi excludeti cu totul copilul de la o educatie normala! Asa ca permiteti-mi sa va spun ca, cu un minim de dotare si un profesor insotitor, opilul meu, orb ca o cartita, v-ar putea concura copiii cu handicapuri mai ...normale( sic!). De ce sunt ei izolati in leprozerii? Doar pentru ca suntem o tara saraca. Am avut sansa, in vara aceasta, unui training pentru parinti sustinut de psihopedagogi ce educa copiii nevazatori in SUA. Toti lucrau in scoli normale cu acesti elevi. Indoctrinata si eu de anii de izolare in care am crescut, am pus o intrebare edificatoare in acest sens, cum am realizat ulterior: ce meserii practica acesti copii cand devin adulti? Ce scoli urmeaza? Dupa cateva minute de pauza in care trainerii nu intelegeau rostul intrebarii am primit raspunsul "Sky is the limit!"
Va multumesc ca mi-ati permis sa atrag atentia asupra nedreptatii extreme cu care ati separat orbii si surzii de restul lumii si va rog, daca ajungeti in situatia in care copilul vostru va avea un coleg orb( sunt absolut convinsa ca va exista aceasta zi!), lasati-i sa se joace impreuna!Lasati-i sa invete impreuna!
felicici spune:
| citat din mesajul lui wnimra Nimeni nu vrea sa fie tratat diferit doar pt ca este diferit sau are un copil diferit....sa fie tratat normal. imi pare rau dar tu nu ai inteles nimic, cel putin din ceea ce am vrut eu sa transmit. Nu putem fii pe aceeasi lungime de unda, chiar nu ma deranjeaza. poze Alex Campanie pt Mihaita-"Vreau sa nu mai fiu diferit" |
Erai mai devreme pe aceiasi lungime de unda cu doamna cu fusta in cap si bani in par. Ar fi fost exclus sa fii si cu mine. Asa inculta cum sunt eu, sunt departe totusi de nivelul la care s-a coborat aici.
Lorena(19.12.2007)
columbiana spune:
Felicici, pai si de ce nu parasesti tu nivelul de pe topicul asta sa te indrepti spre alte sfere? autoarea topicului a pus o intrebare, buna/proasta-o intrebare; tu ce ai de spus ontopic? de ce nu ne lasi? mama care ti-a raspuns intr-un mod pe care-l percepi agresiv are motivele ei, probabil este deja satula si scirbita de anumite faze, probabil este obosita sa repete la inceput, sa incerce sa-si faca un loc acolo unde deja intr-o societate normala copilul il are; tu ce motiv ai sa stai pe topic? nu ti-e rusine? ti-a cerut tie cineva sa judeci mamele de copii diferiti?
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
kariguld spune:
| citat din mesajul lui Ana Stroe Felicici, pai si de ce nu parasesti tu nivelul de pe topicul asta sa te indrepti spre alte sfere? autoarea topicului a pus o intrebare, buna/proasta-o intrebare; tu ce ai de spus ontopic? de ce nu ne lasi? mama care ti-a raspuns intr-un mod pe care-l percepi agresiv are motivele ei, probabil este deja satula si scirbita de anumite faze, probabil este obosita sa repete la inceput, sa incerce sa-si faca un loc acolo unde deja intr-o societate normala copilul il are; tu ce motiv ai sa stai pe topic? nu ti-e rusine? ti-a cerut tie cineva sa judeci mamele de copii diferiti? http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
subscriu!!!
felicici, fi buna si muta-te mai incolo! departe de raza noastra de actiune, undeva de unde nu poti vedea "fuste-n cap si banii din par"! ce expresii.....

Bazar pt Mihaita
cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA

Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
felicici spune:
| citat din mesajul lui Ana Stroe nu ti-e rusine? http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Absolut deloc! Insa ma bucur ca nu ma poti trage de urechi, sunt sigura ca ai face-o!
Lorena(19.12.2007)
Laura B spune:
Eu sunt tot o mama de copil cu nevoi speciale. Diana a fost pana pe 19 mai 2007 ora 2, ceea ce aici se numeste un “copil“normal”. Un accident de circulatie si fata mea a devenit la 4 ani un copil special. Lasand de-o parte ca era cat pe ce sa o pierdem, socul a ceea ce urma sa fie viata ei in urmatorii ani a fost imens: dintr-un copil plin de energie, intr-o secunda a devenit quadriplegica (nu poate misca nimic de la gat in jos) si nici nu poate respire fara un ventilator special- total dependent de altii si de un aparat.
Nici in cele mai ingrozitoare scenarii de ceea ce i se poate intampla rau cuiva drag tie nu te-ai gandi ca asta se poate intampla, nu-i asa? Si asta e din pacate numai un fapt de viata. Fiecare parinte de copil cu nevoi speciale are o poveste dureroasa de spus. Si nimeni nu te pregateste pentru lupta dusa zi de zi ca sa-ti ajuti copilul sa cresca cat mai normal cu putinta, sa devina cat mai bine integrat in societate.
Pana sa trecem de cealalta parte a baricadei, ne intrebam si noi: cum se face ca in Canada sunt atat de multi oameni cu vizibile disabilitati peste tot, comparat cu ceea ce vedeam in Romania? Am aflat acum: aici societatea face eforturi deosebite ca sa-i integreze pe toti. Cladiri, birouri, scoli, trotuare, parcuri, toalete publice, mijloace de transport accesibile tuturor.
Diana a fost anul trecut la Kindergarten- anul pregatitor inainte de clasa 1. Ea era singurul copil in carut in clasa, si singura eleva quadriplegica cu ventilator din scoala. Directorul mi-a cerut permisiunea, si la inceputul anului a chemat un psiholog care a explicat in termini simpli celorlati profesori, care la randul lor au explicat elevilor ce i s-a intamplat Dianei si de ce e in conditia in care este. Copiilor li s-a raspuns la intrebari pe intelesul lor. Asta a facut ca in final Diana sa fie unul din cei mai popu_lari copii din scoala. In clasa Diana a avut in permanenta un insotitor asistent medical (pentru nevoile medicale, normal) si inca o fata (un fel de ajutor al educatoarei combinat cu un asistent social) care a ajutat-o sa se integreze in clasa. De exemplu cand ceilalti copii colorau, insotitoarea colora ea pentru Diana, Diana alegand culorile. Cand aveau ora de sport, insotitorea ii impinge carutul Dianei asa incat si si fata mea se putea juca cu ceilalti copii ”leapsa” (unul din jocurile ei favorite!). Diana a fost invitata la zilele de nastere ale colegilor si ea i-a invitat pe ei cand a fost ziua ei. A fost foarte emotionant pentru mine cand am vazut cum copii de 5..6 ani isi modificau jocurile lor ca sa o includa si pe Diana- asta fara ca vreun adult sa le-o ceara. Cum o mangaiau pe manute si-i ridicau jucariile cand ii cadeau din brate.
Hmmm.. da, Diana are enorm de castigat din faptul ca nu e izolata de catre copii si adulti, ca poate merge la o scoala normala si ca poate invata ca orice copil (creierul nu i-a fost afectat la accident, si chiar daca nu poate scrie folosind manutele ei, are un mouse pe care-l poate controla cu gurita si cu el face tot ce putem face si noi cu un mouse normal, inclusiv poate sa scrie folosind “on screen keyboard”ul). Daca colegii ei au ceva de castigat? Am auzit aici despre: sa inveti sa fii fara prejudecati, sa nu gandesti in stereotipuri, sa accepti diversitatea, sa fii saritor si intelegator la nevoile celor din jur, sa-i pregatesti pentru viata,s a-si formeze valori sanatoase. Depinde de fiecare din voi daca astea le priviti ca pe avantaje reale sau nu...
Cat despre cum sa va comportati cu copii cu dizabilitati cand ii intalniti in afara scolii? Raspunsul ar fi sa va purtati exact asa cum ati vrea sa se poarte si cei din jur cu copii vostri daca ati fi voi in situatia noastra.
Laura
"At first, dreams seem impossible, then improbable, and eventually inevitable. " Christopher Reeve
diuna spune:
Off topic, @Laura B, citatul si, in special, autorul lui, sunt cat se poate de potrivite. In alta ordine de idei, felicitari si...keep walking!
columbiana spune:
| citat din mesajul lui sorana Cum bine zicea cineva cred ca e important si despre ce dizabilitate e vorba. Nu cred ca un copil orb sau surd poate urma o scoala normala, in timp ce un copil cu usoare dificultati de vorbire sau de vedere sau de auz da - cu ochelari, cu aparate auditive e firesc sa mearga la scoala normala - dar daca e orb complet ...... nu prea vad cum poate urma o scoala normala, sincer. Cam la fel una e sa ii lipseasca 2 degete alta e sa nu aiba deloc mainile (in conditiile in care toate examenele in Ro sunt date in scris). Imi imaginez ca este foarte greu pentru parinti dar nu stiu daca exista cu adevarat pozibilitatea ca in toate scolile publice sa fie primitii copii cu toate tipurile de dizabilitati. Sorana si Monica (in curand scolarita) |
Sorana, orice copil, cu orice tip de handicap ar trebui sa aiba dreptul sa fie oriunde un copil normal este (in clasa normala in scoala de stat, in parc sau la locul de distractii, in autobuz, etc); Parintele caruia nu-i convine sa-si creeze propriile sisteme private, ca sa se izoleze- dar nimeni nu ar trebui sa aiba vreun drept legal sa ceara izolarea unei persoane cu handicap- atita timp cit nu prezinta un pericol pentru ceilalti;(ca cel moral l-a pierdut societatea romaneasca undeva pe drum sau nici nu l-a avut); Datorita tehnicii avansate exista metode prin care se poate adapta prezenta lor, vezi postul Laurei
de mai sus!asa se practica in tarile civilizate, si asa ar trebui sa fie si la noi daca Romania nu mai vrea sa fie aratata cu degetul cum este inca pentru intoleranta si nu numai(vezi copii strazii, vezi tiganii, vezi persoanele cu dizabilitati)
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
adrianapop spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui felicici
Absolut deloc! Insa ma bucur ca nu ma poti trage de urechi, sunt sigura ca ai face-o! Lorena(19.12.2007) |
Felicici,,,ce expresie e asta?
,,,asta denota ca esti la gandire o pustioaica rasfatata,,,,nici nu ma mir ca ai asemenea idei si comportament,,,de respect ce sa mai vorbim

ai lipsit complet de acasa tu sau parintii tai cand ar fi trebuit sa te educe,sa te invete niste lucruri simple,cum ar fi: toleranta,bunul simt,respectul.Iar daca o sa condamni unele mame ca s-au coborat ff jos in explicatii,,sa stii ca s-au coborat din cauza unor oameni CA TINE!!!!
Esti un om la care ii place sa se joace si sa rada de suferinta celorlati,,,,dar gandeste-te ca exista un D-zeu care le vede pe toate!!!!
Laura.B,,,multa sanatate si putere ptr voi si ptr ingerasii vostri.sa dea D-zeu sa treceti cu bine peste tot.