Copii cu si fara nevoi speciale impreuna - pareri?

Copii cu si fara nevoi speciale impreuna - pareri? | Autor: idefixnn

Link direct la acest mesaj

Buna ziua tuturor!
In primul rand vreau sa multumesc comunitatii desprecopii pentru acest forum, il citesc de o vreme dar doar acum am curajul sa scriu si eu despre o intrebare care ma framanta, sper ca e topicul adecvat si va rog sa nu va suparati pe mine.
Baietelul meu ar trebui sa inceapa gradinita acum in Septembrie 2009 si pe moment nu are nici un fel de probleme speciale.
Desi stiam ca la viitoarea gradinita exista grupa de copii cu nevoi speciale nu stiam la inscriere ca grupele copiilor cu si fara nevoi speciale sunt ZILNIC IMPREUNA o anumita perioada. Am fost luata prin surprindere si cautand pe net nu am gasit decat cealalta parte a baricadei - cum ca acest sistem este benefic copiilor cu nevoi speciale, de asta indraznesc sa pun intrebarea parintilor care sunt intr-o situatie similara cu a mea:

- Exista vreun avantaj/dezavantaj pentru un copil normal sa fie zilnic timp de 1-2 ore cu copii autisti si/sau cu handicap fizic? si care ar fi acesta?

- Cum sa imi pregatesc copilul sa inteleaga ce este cu acesti copii cu nevoi speciale?
- Cum sa ne comportam fata de ei, avand in vedere ca cel mai probabil inafara orelor se vor mai intalni la diverse evenimente?

Va multumesc anticipat!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Eu o sa ma aventurez sa raspund la intrebarea nr 1.
Cred ca este un avantaj imens pt copii normali sa intre in contact cu copii cu nevoi speciale, pentru ca ii invata de mici sa fie toleranti, sa nu discrimineze, ii invata practic ca si ceilalti sunt copii, la fel ca ei. I-ar ajuta sa invinga prejudecatile transmise din generatie in generatie in Romania in marea majoritate a familiilor. Sper ca i-ar invata sa nu mai strige unul dupa altul "handicapatule!" ca pe o injurie cand ajung la 9-10 ani si ii supara un coleg.
Si cred ca si pe voi, parintii (nu ma refer la tine acum, ci in general la parintii implicati in aceasta gradinita), v-ar ajuta sa realizati ca acei copii nu sunt o amenintare pt copii vostri, nu vi-i trasnforma pe ai vostri din normali in 'nenormali'.

Cum i-as pregati eu pe ai mei, le-as explica ca o sa aiba cativa colegi speciali, dar ca acei copii sunt ca si ei, chiar daca sunt putin bolnavi. I-as incuraja sa se joace cu ei, sa isi faca prieteni. Le-as descuraja (chiar i-as pedepsi daca ar persista in comportament dupa explicatii) orice tentativa de discriminare, de etichetare negativa a acelor colegi ai lor.

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianapop spune:

citesc cu lacrimi in ochi mesajul acesta,,,nu pot sa cred
ca mama de 3 copii din care unul cu nevoi speciale intradevar imi dau seama ca santem pierduti,,,atata timp cat parintii gandesc ca tine ,nici nu vreau sa stiu cum vor gandi si se vor comporta copii tai!!!
As vrea multe sa iti spun,,,,,,dar din pacate realizez ca nu am cum sa iti schimb gandirea,,ar fi multe de spus
,intrebarea ta spune totul despre tine si felul tau de a vedea viata!!

Iti doresc sa fi pusa macar o ora in situatia unui parinte cu nevoi speciale care se lupta mentalitatea unor oameni care gandesc exact CA TINE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asteryaro spune:

Da, e benefic copiilor ANORMALI sa stea impreuna cu copiii NORMALI. Si viceversa la fel de valabil.
Ce ironie... nevoie speciala = anormal.

Scuzati ca sunt asa subiectiva, dar... pica prost sa-mi vorbeasca cineva despre "copilul meu anormal"...
Ce-ar fi sa gasim, de comun acord, si sa folosim, alti termeni, mai prietenosi...???

Si eu tot "de cealalta parte a baricadei sunt".

Laura, .

Cristina si Razvan (31.01.2006)
"Viata e ca carosabilu': unii vine, altii trece..." (adusca, membru DC)

poze (1),(2),(3),(4)
(5)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela77O spune:

laura25,nici eu nu o puteam spune mai bine!
adriaana,..nu are rost sa te necajesti,eu una ii inteleg pe parintii de copii normali pana la un punct....si,cu parere de rau o spun,va mai trece cu siguranta mult timp pana se vor schimba mentalitati in tara noastra...
cristina,

cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com

MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Vreau Sa Nu Mai Fiu DIFERIT
A&M

BAZARUL LUI MIHAITA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns wnimra spune:

buna idefixnn

Sunt in asentimentul colegelor de pe forum dar hai sa iti mai zic ceva , ok?

Sa raspund la prima intrebare: exista un dezavantaj in absolut orice, o clasa plina de copii normali si unul din ei putin obraznic care se arunca in cap copilul tau face la fel si se accidenteaza, un ex prost dar se intampla peste tot....daca tu esti o persoana cu anumite valori pe care le transmiti copilului tau sunt sigura ca el va creste frumos si cu o minte sanatoasa indiferent daca la gradinita o sa stea in preajma copiilor cu probleme, din contra o sa ii prinda bine (idem raspunsul lui Laura25)...sigur nu o sa adopte un comportamet nesanatos sa fure un scaun cu rotile si sa se dea de-a dura pe scari.

Mai bine zis de ce te temi? Eu am un copil cu pr(tetrapareza) si chiar vreau sa cunosc si cealalta parte a baricadei, cum gadesti tu ca parinte despre copiii speciali.
Intrebarea 2: este greu sa il pregatesti tu, o sa vb cu educatoarea si impreuna o sa luati o decizie care sa cuprinda cea mai buna si usoara explicatie pt el, posibil ca sa iti povesteasca depre ei si sa intrebe , atunci raspunsul tau o sa conteze enorm....de obicei cand sunt mici toti se joaca ca au sau nu au pr, cei normali uita si se prind in joc cu toti copiii, depinde acum cum vb voi acasa despre acesti copii.
Intrebarea 3 : ex daca tu sau o persoana draga apropiata tie sufera un accident nu stiu orice , si ramane cu o dizbilitate cum o sa te comporti? si iti raspunzi singura

Sincer si mie imi este teama de copiii normali, pt ca mi-au agresat copilul in nenumarate randuri, al meu nu plange si riposteaza din dorinta de a se juca cu ei si a indurat destule, mereu il supraveghez dar nu pot sa fiu 24 din 24 fresh....ma gandesc cu groaza ca o sa creasca si trebuie sa ii explic ca daca oamenii normali si fara pr sunt rai cu el asta nu inseamna ca si el trebuie sa fie la fel.Imi este teama de gradinita si exact ce ai scris tu in prima postare poate sa fie si viceversa si stiti de ce ?????? pt ca nu stim sa comunicam intre noi , doar aruncam cu pietre ....ca acesti copii fie ei normali sau cu dizabilitati sa creasca intr-un mediu sanatos noi parintii tre' sa stim sa vb intre noi omeneste.
Sunt satula sa vad la stiri cum nu stiu ce adolescent a chiniut alt copil si l-a omorat, cum unul cu dizabilitati si-a pus capat la viata si exemplele pot continua.

o zi buna tuturor

poze Alex

Campanie pt Mihaita-"Vreau sa nu mai fiu diferit"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andru_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Eu o sa ma aventurez sa raspund la intrebarea nr 1.
Cred ca este un avantaj imens pt copii normali sa intre in contact cu copii cu nevoi speciale, pentru ca ii invata de mici sa fie toleranti, sa nu discrimineze, ii invata practic ca si ceilalti sunt copii, la fel ca ei. I-ar ajuta sa invinga prejudecatile transmise din generatie in generatie in Romania in marea majoritate a familiilor. Sper ca i-ar invata sa nu mai strige unul dupa altul "handicapatule!" ca pe o injurie cand ajung la 9-10 ani si ii supara un coleg.
Si cred ca si pe voi, parintii (nu ma refer la tine acum, ci in general la parintii implicati in aceasta gradinita), v-ar ajuta sa realizati ca acei copii nu sunt o amenintare pt copii vostri, nu vi-i trasnforma pe ai vostri din normali in 'nenormali'.

Cum i-as pregati eu pe ai mei, le-as explica ca o sa aiba cativa colegi speciali, dar ca acei copii sunt ca si ei, chiar daca sunt putin bolnavi. I-as incuraja sa se joace cu ei, sa isi faca prieteni. Le-as descuraja (chiar i-as pedepsi daca ar persista in comportament dupa explicatii) orice tentativa de discriminare, de etichetare negativa a acelor colegi ai lor.

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

toata stima si tot respectul

doamne ma uit,citesc si inca nu stiu ce simt si ce vreau sa spun,mi-e frica sa nu jignesc,mi-e frica ca oricine poate fi in situatia noastra,de mama cu copil special si inca nu pot sa ma dumiresc ca s-a putut deschide un asemenea subiect,desi uite ca se poate,deci clar ,gandirea d-nei respective e pe departe de asteptarile noastre,sau cel putin ale mele,sincer ,deci sincer va spun ca si daca as fi avut un copil normal nu as fi indraznit sa spun asa ceva,sa intreb asa ceva,toti copiii sunt la fel in fata lui d-zeu,iar multi dintre dvs ar trebui sa intelegeti asta si sa incercati un pic sa va puneti in situatia noastra,si atunci ati vedea cum ar fi.
doamne sa ma ierti,dar prea multa discriminare in tara asta,si nimeni nu gandeste ca maine s-ar putea trezi in ipostaza de a creste un copil special.

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Eu as dori sa citesc mai multe opinii ale mamelor cu copii "normali" in legatura cu nelinistile si ingrijorarile lor legate de apropierea copiilor; sper ca noi, mamele de copii speciali sa avem discernamint si mai ales sa incercam sa le intelegem;
asta pentru ca exista inca multe prejudecati in Romania datorita lucrurilor nespuse, nestiute, a folclorului;
consider benefic acest topic;

deci:

ce anume va sperie in apropierea copiilor diferiti? excluzind agresivitatea (cu care nici eu nu-s de acord, normal)

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Si ca sa raspund autoarei topicului: invata-ti copilul sa se comporte normal/firesc cu ceilalti; sa inteleaga ca daca celalalt e in scaun cu rotile, sau are un diagnostic e tot copil, poate gindi, poate zimbi, e capabil de prietenie, de joaca la fel ca ceilalti, doar cu nitica adaptare; fara acea mila gen "vai saracul" care este la fel de penibila ca si "handicapatule"

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

daca acei copii cu nevoi speciale nu sunt agresivi, nu monopolizeaza atentia unicei educatoare, atunci nu as avea nimic impotriva. Exista disabilitati diverse, in unele cazuri copilul cu pb are nevoie de atentie permanenta...la stat e greu sa pretinzi si doua educatoare pe tura dar trei? Eu mai degraba as vedea ca doar anumite activitati care permit sa se desfasoare impreuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Da, este in avantajul TUTUROR integrarea copiilor cu nevoi speciale in grupele/clasele obisnuite. Singura precautie care trebuie respectata integral este ca acestia sa fie insotiti de cineva cu pregatire de specialitate pe toata durata sederii lui in colectivitate (altul decat educatoarea/invatatoarea).
Au de castigat atat copiii cu nevoi speciale pentru ca se adapteaza treptat mediului normal, cat si copiii normali, care invata sa-si respecte si chiar sa-si ajute colegii mai ghinionisti de la natura.

Din proprie experienta va spun ca un copil de fite este (uneori mult) mai periculos decat un copil cu nevoi speciale!

Mergi la inceput