Mamici cu 2 pitici(10)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ClaudiaH spune:

Salut, fetele!

Crengu, si eu stiu ca pe la 6 luni nu le mai ajunge copiilor fierul provenit din laptele mamei motiv pentru care se incepe diversificarea. Eu nu stiu, nu i-am facut analizele la sange Luciei. Pediatrul mi-a zis ca daca-i dau de doua ori pe saptamana carne si o data peste si in rest legume cat mai variate e ok cu fierul si cu toti nutrientii. A zis s-o rarim cu laptele ca acum nu mai e destul de nutriiv asa ca max 200-300ml pe zi si in rest mancare, legume, fructe proaspete, etc. Poate Rianna papa mai mult laptic de la tine si prea putina mancarica, atunci e relativ normal sa fie un pic anemica. Si mai e o chestie. Tu i-ai recoltat cumva sange cand avea diaree? Pentru ca in timpul diareei nu se mai absorb mineralele cum trebuie din intestin si deci e normal sa aiba fier mai putin in sange. Vezi tu ce te sfatuiesc pediatrii. O scoateti voi la capat.

Azi dimineata n-a plans deloc Lucia mea cand am lasat-o la dadaca. Yupiii!!! Suntem pe drumul cel bun.

O zi faina va urez!!!

Mergi la inceput

Am uitat sa zic ca pe langa legume, carne, peste pediatrul nostru recomanda de acum lactatele concentrate gen branzeturi, iaurturi iar ca legume ce nu trebuie sa lipseasca din dieta saptamanala sunt spanacul si brocoli. Foarte bogate in fier sunt si cerealele integrale sub forma de paine sau la micul dejun cu iaurt. Uite va dau o reteta de painicele pentru copiii mici. Se recomanda de la 10 luni si se numesc chifle de ros.

Pentru cca 30 de bucati, 40 minute pregatire, 40-45 min. pentru crescut, 24 minute coacere, pe bucata cca 90kcal.

125ml suc de mere, 100g unt, 3linguri de miere, 1-2 mere, 300g faina integrala, 200g fulgi fini de ovaz, un pachetel de drojdie uscata, sare, faina pentru prelucrat si hartie de copt.

1. Sucul de mere se incalzeste si se dizolva untul si mierea in el. Merele se curata si se dau pe razatoare
2. Faina, fulgii de ovaz si drojdia se amesteca. Apoi se framanta cu amestecul lichid de la (1.). E posibil sa mai fie nevoie de inca 2-3 linguri de lichid pana se obtine un aluat elastic. Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
3. Se preincalzeste cuptorul la 200grade (180grade la cuptorul cu aer cald). Se pune hratie de copt in 2 tavi. Se framanta inca o data aluatul dupa care se formeaza cu mainile date prin faina painici de marimea unei prune altoite. Se lasa sa stea 10-15 minute in tavi apoi se umezesc cu apa pe deasupra cu ajutorul unei pensuli. Se coc tavile pe rand cate 12 minute.

Merele se pot inlocui cu morcov si atunci se fac cu suc de morcov si morcov ras.

Stefan si Lucia le rontaie cu placere, mai ales proaspete asa ca sa stiti ca nu le fac pe toate o data ci dupa ce cresc framant aluatul si o parte din el il pun in congelator invelit in folie de plastic si il refolosesc alta data.

Mergi la inceput

Si ca mi-am amintit de mancare va mai dau doua retete, de data asta pentru peste un an; asta in cazul in care vreti sa incercati altceva decat faceti de obicei. Retetele sunt luate dintr-o carte (germana) cu retete pentru copii.

1. Chiftelute - briose (85kcal/bucata, ies vreo 12 bucati, 20 min. preparare, 20 min coacere)

O felie de paine veche muiata in apa calda, o teaca de ardei gras tocat bucatele, o ceapa mica tocata marunt , un catel de usturoi, 250g carne tocata amestec (porc si vita), un ou, 2 linguri smantana, boia de ardei dulce si pesmet cat e nevoie. Se face un amestec ca de chiftele dar mai moale, se pune in forme de briose (unse un pic in prealabil) si se da la cuptor cca 15-20min la 200g (preincalzit).

2. Chiftelute de peste (680kcal in total, 30 min. timp de preparare)

100g morcov ras, o cepa verde tocata marunt, 200g filet peste, 2 linguri suc de lamaie, sare, 50g smantana degresata, 3-4 linguri fulgi de ovaz, 2-3 linguri de ulei.

Pestele se toaca la robot, se amesteca cu morcovul, ceapa, smantana, sucul de lamaie. Se fac chiftelute micute, se dau prin fulgi de ovaz si se prajesc in uleiul incins.

Mergi la inceput

Crengu, mi-am mai amintit ceva: ca sa se absoarba fierul foarte bine am citit ca se recomanda ca la masa sa se bea si ceva sucuri bogate in vit. C. Eu ii dau Luciei dupa fiecare masa ceva suc de fructe. Pe timpul sarcinii am procedat la fel si nu am avut niciodata fierul sub limita desi la prima sarcina eram mereu in urma cu fierul chiar daca luam si suplimente de fier. Nu stiu daca sucul dupa masa a ajutat sau a fost doar o coincidenta. Am mai citit ca apa bauta dupa masa e cica toxica: face ca grasimea sa se sleiasca pe peretii intestinului si ca in timp predispune la cancer si ca dupa masa se recomanda suc de fructe sau ceai. La adulti merge si cafea sau bere sau vin (in cantitati rezonabile).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crengu75 spune:

Claudia, mi-a lasat gura apa cand am citi retetele de chiftelute.
Da, Rianna papa foarte putin. Insa ce am inteles eu de la o dr. a fost ca tocmai faPtul ca o alaptez inca, nu o lasa sa depoziteze fierul. Asta nu am inteles, chiar daca ar manca bine tot nu ar depozita???????

Si da, avea diaree crunta cand i-a luat singele, eu am sa-i repet analizele, merci Claudia.

Ce ma seaca e ca dr. de fam nu mi-a zis niciodata sa-i iau vreo analiza, pur si simplu anemia asta a iesit acum cand i-a luat singe la urgenta. Si nici nu a facut nimeni legatura cu diareea. Mi-a zis sa incep fier dupa ce trece diareea.
Dar se asimileaza daca mai suge???? Asta o sa mai intreb la cabinet.

Si ce era discutia mai veche cu vaccinul de 1 an? Uitasem sa va mai intreb, de ce e rau? Nu e tot ala pe care l-a mai facut la 4 luni? De ce dintr-o data la 1 an e periculos?

In fine, Rianna e bine de tot, i-a trecut si diareea, face ea mai moale dar nu mai face mucus si nu mai face dupa fiecare inghititura de mancare. Nu a vrut sa ia smecta, nici lichide de rehidratare, macar vad ca sanul a facut-o bine, a supt foarte mult si ca sa-i calmeze durerea de la ureche cred. In cazul asta am vazut si eu binefacerile laptelui matern, s-a hidratat super cu el si i-a trecut si diareea. Ma credeti ca vreo 4 zile nu a gustat nimic infara de san?

Totusi as vrea sa o intarc de acum, poate va manca mai bine. Oricum spre sezonul rece cica nu sa intarca copilul. Vom vedea ce vom face.

Multumesc de ajutorul din partea voastra.

Iulia, daca ii faci analize Ioanei, te rog sa-mi spui cum stati voi cu fierul. Ioana papa bine? Tu ii mai dai si alt lapte?

Eu stiu ca laptele meu nu ii mai ofera tot necesarul dar speram sa-si ea din alte parti si sa-i ramana sanul asa de sete, de drag, de ce vrea ea inca o perioada, dar nu prea mult chiar. Nu as vrea sa alaptez pana la 2 ani totusi.

Nu am gasit Infanrix penta inca si asa a ramas fara vaccinul de 1 an deocamdata. Acum asteptam sa treaca boala sa-l facem. SAper sa apara in timp util, ca deja ma stresez.

Crengu de iepurica Rianna (1 anisor) si gandacel Cristian( 6 anisori)

Mergi la inceput

Crengu, laptele de mama nu impiedica cu nimic absorbtia fierului. E absurd, suptul nu dauneaza copilului decat daca usge prea mult, atunci isi umple burtica cu laptic si nu mai papa mancare consistenta, asta poate fi singurul dezavantaj. Daca vrei sa o intarci oricum nu e recomandabil sa o faci brusc, ci treptat treptat pe parcusul a o luna doua. Anticorpii pe care ii primeste de la tine o ajuta cand e bolnavioara, la fel si alinatul durerilor la san dar din punct de vedere nutritiv e cam nul dupa un an. Dar in nici un caz nu face rau. Daca zici ca avea diaree eu nu as lua in considerare rezultatele gen calcemie, fe, sau altceva ce are legatura cu nutritia. Un copil anemic se recunoaste de mutle ori si cu ochiul liber: cearcane, paloare si oboseala. Aici nici nu se ia sange pentru astfel de analize la copii decat daca au probleme grave.

Despre vaccinul de un an... hmmm, aici nu se face infanrix decat la 4,6, 8 luni parca. La un an e antirujeola, rubeola, oreion (ROR) si antivaricela. In Romania lui Stefan i s-au facut separat: ROR si AV. Aici au un vaccin combinat cu 4 tulpini pe care Lucia nu l-a tolerat foarte bine. Mi-a facut febra vreo 4 zile, cu scaune moi, cu lipsa poftei de mancare si cu o usoara reactie pe piele (eu n-am remarcat da' medicul a zis ca e). Am citit in prospectul vaccinului ca manifestarile respective sunt frecvente. O sa faca doza de rappel la sfarsitul lunii si o sa vad daca tot asa reactioneaza.

Mergi la inceput

A, de ROR era vorba. La noi se face intre 12 si 15 luni, noi inca nu l-am facut. Plus ca antivaricela nu se face.

Claudia, mi se pare de bun simt tot ce mi-ai spus, ma bucur ca pot afla mai multe despre cum e sistemul in alte tari. O sa incerc sa-i dau mai multe fructe si legume, suculete naturale si produse din lapte, cum ai zis. O sa-i dea probabil si Fe Haussman, insa voi veni si eu cu sursele naturale din mancarica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaRusu spune:

mai fetelor... am scris zilele trecute un mesaj cu anemia asta si vad ca n-a aparut - eram in antalia si conexiunea era cam proasta...
Asa ca revin - Paul a papat tzitzi destul de putin cantitativ, mai mult lapte praf - a supt asa putin pana la 6 luni.
E anemic de numa' - avea 8 in feb, acuma vreau sa-i repet ca i-am dat fier bivalent si sper sa-si mai fi revenit, da' nu prea sunt sanse pt ca transpira fff mult, ceva oricum nu-i ok cu el - plus ca a facut iar bronsita, azi dimineata cand ne preg de plecare a inceput sa harcaie din nou
Deci, nu cred in anemia de la alaptat, dimpotriva, laptele de vaca stiu eu ca-i sarac in fier, de aceea se anemiaza bautorii de lapte - de ex eu, cand beam mult lapte nicicum nu scapam de anemie, de cand nu mai beau... alta viata....
Eu sunt convinsa ca tot ce are laptele mater se asimileaza complet - asa ca o pastila care are de 3 ori cantitatea de fier din portia de lapte matern pe zi, nu cred sa fie mai eficienta la bebeu, nu cred si gata, la noi, la romani, e convingerea asta ca dupa o anumita varsta laptele matern "se strica" si pe mine ma enerveaza grozav, bai frate, da' in africa si in alte parti unde pruncii nu se indoapa cu vitamine si suplimente ca la noi, nu-s, farte, asa anemici.... si amarati.... nici cu vitaminele din sarcina nu-s de acord - cred ca am dreptul la convingerea asta dupa ce ani de zile am fost indopata cu viatmine ramanand in continuare cu deficiente de toate natiile insa cu kile in plus ca-mi facea o pofta de mancare nebuna...
Asa ca... crengu, da-i tzatza la fata, ia tu suplimente - eu am luat cu Paul deodata fier si scaunul Anei s-a inegrit complet de la prima pastila, macar ii menajezi putin stomacul si ficatul si iti face si tie bine... Desigur, vezi cum stai si tu cu sanatatzurile tale
In fine, mi-am dat cu opinia, eu una nu-s cu cine stie de lipsuri - fierul ala l-am luat ca ma tot bat la cap cu totii (apropiati, nici unul medic...) ca precis sunt anemica dupa atata alaptat - eu nu cred da' na, era funny pt Paul sa iau si eu cu el...
In fine, fiecare mama face cum vrea eu m-a bucurat grozav sa vad in antalia o rusoaica cu fata mai mare ca a mea ca-i da tzitzi in public, fara fasoane, macar nu eram singura ca Ana mea se cam serveste... port haine potrivite sa nu "expunem" totul in public da' seara daca voiam sa iesim cu totii trebuia sa-i dau portia de lapte...

Na va pup, nu va suparati daca par cam "bataioasa" da' sunt tare suparata ca iar e bolnav Paul, ma gandesc serios sa-i fac o cura de laptic de mama, sa i-l strecor cumva in alimentatie, sa vad dc nu-i intareste putin sistemul imunitar, ca vad ca-i praf din orice...
Ana e beton - sa nu vorbesc in ceas rau...

Oana, mami de Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008) si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor

Mergi la inceput

Oana, sanatate lui Paul!

La mine Lucia e cu febra mare de ieri. La 11 am programare la pediatru. Cu toate ca pe ea am alaptat-o 8 luni si pe frate-su pana la 5 luni ea s-a "imbolnavit" de nu mai tin minte cate ori pana acum in timp ce Stefan pana la un an si 8 luni cand l-am dus la gradinita n-a avut NIMIC, nici macar o diaree sau o viroza banala. Lucia insa a inceput de la 5 luni cu prima viroza + diaree. Deci nu stiu cat din imunitatea copilului are legatura cu alaptatul. Eu cred ca e si de genetica, de ce si cum e alcatuit copilul si nu in ultimul rand e vorba si de expunerea la diversi virusi/bacterii, etc.

Gata, fug sa ne pregatim de mers la medic. O zi faina!

Mergi la inceput

Oana, merci de raspuns, ai dreptate si tu in ce spui. Multa sanatate lui Paul.

Claudia, la Lucia trebuie sa tii cont un pic si de faptul ca ea, mititica, a fost prematurica si deci mai sensibila. Oricum a evoluat foarte bine si asta conteaza. Si eu cu Cristian am tras multe , la un moment dat mi-am facut curatenie intr-un dulap cu retete ca nu mai incapeau de cate avusem. Eu nu le aruncam, le pastram acolo si m-am speriat cand am vazut cate se adunasera. un sertar intreg frate. Bietul copilas, tare chnuit a fost din punctl asta de vedere.

Revin ca am ceva de facut.

Mergi la inceput