Concediul paternal

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Pentru ca urmand cursuri univesitare la zi nu ai cum sa lucrezi deci ai dreptul sa ti se recunoasca acei ani la calculul vechimii necesre pentru pensie. Asigurarile sociale au ca si scop principal asigurarea in caz de incapacitate de munca datorata conditiilor de varsta (biologica) nu in mod special pt cazuri de maternitate sau CIC.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana75 spune:

In primul rind, as dori sa-i multumesc lui liviu`s pentru modelul de atestat pentru cursul de puericultura - dr mea de familie iti multumeste si ea.

In al doilea rind, am o intrebare pentru marius - as aprecia foarte mult daca as primi un raspuns in urmatoarea saptamina (sint pe ultima suta de metri inainte de nastere):
Sotul meu va face cerere pentru cele 15 zile (lucratoare) de concediu paternal (are atestat de puericultura). Dupa 5 zile de concediu paternal, ar vrea sa-si depuna demisia de la locul de munca. Stiu ca in Codul Muncii scrie clar ca angajatorul nu este obligat sa-l "tina" pe angajat cele 15 zile calendaristice, si deci poate sa-i incheie oricind in perioada de preaviz contractul de munca. Pe de alta parte, tatal are dreptul la toate cele 15 zile de concediu paternal. Intrebarea mea este: angajatorul poate sa-i incheie contractul de munca mai devreme de cele 15 zile de preaviz unui angajat aflat in concediu paternal care si-a dat demisia?

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxit spune:

Buna Marius!
Sunt o viitoare mamica in sapt. 18 si o sa nasc in februarie. Intrebarea mea este , daca poti sa-mi raspunzi , daca pot sa-mi iau CO pentru anul 2006 in ianuarie cu prima si banii de CO pentru tot anul sau numai aferenti perioadei de 2 luni pana nasc , urmand apoi sa-mi iau prenatalul in februarie.

Multumesc !

Roxi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

CO se acorda pentru perioada efectiv lucrata. In mod normal vei beneficia doar atatea zile cat vor corespunde lunilor lucrate probabil 2 luni din ceea ce scrii.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bibirina spune:

Va rog sa ma scuzati ca ma bag si eu in seama dar am mare de niste lamuriri : din ce am citit pana acum pe net (legi, modificari si ordonante ) deja mi-am prins urechile.....Poate ca subiectul la care am nevoie raspuns este off-topic , avand in vedere ca este un subiect pt tatici , dar poate ma iertati.... Eu sunt angajata legal la o firma din 1 august 2005, cu toate ca lucrez la firma asta din februarie 2005. Cred ca stiti foarte bine cum se tergiverseaza aceste pb de catre patroni.....Care este pb mea de fapt : sunt insarcinata in luna a treia si un pic , si dupa socotelile mele , urmeaza sa nasc undeva in martie 2006, poate inceputul lui aprilie 2006.Daca o sa nasc in luna martie eu o sa am doar 8 luni de cotizare inainte de nasterea copilului.Daca nu imi iau concediul de maternitate inainte de nastere , ci dupa ce am nascut si dupa cele 42 de zile obligatorii de postnatal,pana ajung la cele 126 de zile, aceasta perioada se considera stagiu de cotizare?(Pt ca din putinul care il stiu eu , normal in concediul de maternitate firma trebuie sa mai plateasca darile catre stat.)Ca dupa aceea sa pot beneficia de CIC?Sotul meu indeplineste conditiile pt CIC dar nu dorim ca el sa fie cel care sa stea acasa.Se poate,sau nu pot beneficia de CIC?Sau se poate ca in paralel cu ce plateste firma pt mine ca dari, pot incheia si eu un contract cu casa de pensii si in acest fel sa se cumuleze lunile care le platesc la casa cu cele platite de firma si sa rezulte 10 luni de cotizatii inainte de nastere? Va multumesc si astept un raspuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrrrenalina spune:

Stimati moderatori,

Am inteles ca de ceva vreme statul ofera o prima de 3 mil/luna femeilor ce se intorc la servici mai devreme de cei 2 ani de CIC. Aceasta indemnizatie (presupusa pentru bona) se mai acorda in cazul in care indemnizatia de CIC e luata de tata?

Multumesc,



<a href="http://lilypie.com"><img src="http://b1.lilypie.com/fGUIp3" alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a>

Adrrrenalina albina si Petru Alexandru copilas (28.05.05)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

De unde ai informatia aceasta cu 3 milioane?

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by Adrrrenalina

Am inteles ca de ceva vreme statul ofera o prima de 3 mil/luna femeilor ce se intorc la servici mai devreme de cei 2 ani de CIC.

Corect este "Am inteles de ceva vreme ca statul ofera [...]"
Adica ai auzit de proiectul de lege, nu de o lege care deja se aplica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Byl spune:

Am si eu urmatoarul caz: sotia mea lucreaza din 99 cu contract de munca pe per nedeterminata. in perioada 15 mai 2003- 15 mai 2005 a beneficiat de CIC. pe 16 mai 2005 s-a dus la servici. acum este in 10 saptamini cu al 2 lea bb. In mod normal ar trebui sa nasca pe 20 si ceva mai. Intrebarile sunt: fiind obligatorii cele 42 de zile de prenatal exista perioada minima de cotizare de 10 luni??
Ce se intimpla in cazul unei nasterii premature cu cele 42 de zile??
Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

E o micuta confuzie. Cele 42 de zile obligatorii sunt postnatal (adica dupa nastere) nu prenatal. Se pot lua si prenatal dar de asa maniera incat sa ramana cel putin 42 din cele 126 de zile maxim admise ca si postnatal. Nu este necesar sa lucreze minim 10 luni. Pt cazul dvs. totul este Ok. CIC1 si prenatal2 sunt considerate intervale asigurate. Daca lucreaza in continuare veti avea cele 10 luni din ultimele 12 anterioare datei nasterii celui de-al doilea copil ca si perioada asigurata.
Cat despre cea de-a doua intrebare cu nasterea prematura, conform dispozitiilor legale in vigoare perioada dintre nasterea efectiva (prematura) si data estimata medical ca si data probabila a nasterii este admisa de lege si se scade din perioada minima necesara ca si perioada asigurata. Ca si un exemplu, daca data prezumata a nasterii ar fi 1 iunie 2006 insa data efectiva a nasterii a fost 1 aprilie 2006 nasterea survenind la 7 luni, conform legilor perioada 1 aprilie 2006 - 1 iunie 2006 este admisa ca si perioada care se scade efectiv din intervalul necesar nasterile premature fiind considerate ca evenimente nedorite medicale independente de vointa asiguratei.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput